Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
El cercle de Felanitx - cover

El cercle de Felanitx

Miquel Barceló Perelló

Publisher: Editorial Anagrama

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Memòria i mite de Felanitx en l’obra narrativa completa d’un gran savi mallorquí. 
   
El present volum recull l’obra narrativa completa de l’historiador Miquel Barceló Perelló (Felanitx, 1939-2013), integrada pels reculls de narracions El terme de Manacor (2007) i Trenc d’alba (2009), el text per a una exposició del pintor homònim i convilatà «Miquel Barceló vist per Miquel Barceló» (2010) i la novel·la autobiogràfica L’hivern de 1947, a la vila, «malauradament inconclusa, tot i que no incompleta», com diu Emili Manzano al pròleg. 
Especialista en la societat d’al-Andalus i les conquestes feudals –en alguna ocasió es va definir com a «estudiós d’exterminis»–, en les obres que constitueixen El cercle de Felanitx va rescatar la memòria del seu Felanitx en una Mallorca en plena postguerra. Precís en les descripcions del poble i els seus habitants, determinat a l’hora de fixar els detalls d’una feta, atent a reproduir tant la parla com els silencis del seu temps, Barceló va bastir en una obra tan breu com vibrant tot «un món d’una absorbent complexitat simbòlica, històrica i emotiva», en paraules de Julià Guillamon.
Available since: 11/02/2023.
Print length: 320 pages.

Other books that might interest you

  • Crònica Volum II - cover

    Crònica Volum II

    Miquel Parets

    • 0
    • 0
    • 0
    MIQUEL PARETS, CRONISTA BARCELONÍ DE LA GUERRA DELS SEGADORS Hi ha pocs textos, no sols del segle XVII, comparables a l'extensa Crònica de l'artesà barceloní Miquel Parets. L'obra s'ha conservat manuscrita en dos toms que a l'edició completa ocuparan quatre volums; aquest n'és el segon. La Crònica de Parets aporta una perspectiva poc habitual: la del poble que es veu afectat per les grans decisions històriques, en les quals, però, té ben poca capacitat de decisió. Parets actua com a testimoni de fets que ha viscut, o dels quals ha tingut notícia. Des de la solemne entrada de Felip IV a Barcelona, el dijous 26 de març de 1626, fins a l'any 1660, en què va copiar, sencer, el Tractat dels Pirineus. La visió que Parets ofereix dels esdeveniments és principalment de primera mà, per bé que també aprofita, adapta i quan cal tradueix, nombrosos fulls volants amb tota mena d'informacions. A les pàgines de la Crònica trobem una àmplia panoràmica de la societat barcelonina del seu temps, amb informacions de tota mena, alhora que s'hi narren les circumstàncies històriques, sovint tràgiques, que van afectar el conjunt del país. Des del punt de vista dels grans esdeveniments, són sobretot dos els temes que trobarem reflectits a la Crònica. D'una banda, la Guerra dels Segadors, de la qual ens forneix una visió en bona part inèdita, des de l'interior de la ciutat de Barcelona. De l'altra, la de la terrible pesta de 1651, de nefastes conseqüències per a la ciutat i per a la mateixa família Parets, ja que es va endur la seva muller i diversos dels seus fills, tal com narra el nostre cronista en un dels passatges més colpidors del text.
    El segon volum, que ara presentem, s'inicia en plena Guerra dels Segadors, el gener de 1641, quan es va proclamar comte de Barcelona el rei francès, Lluís XIII, amb l'objectiu d'obtenir el seu suport contra la monarquia hispànica, de la qual el Principat s'havia independitzat; i arriba fins a l'octubre de 1645, amb la victòria francocatalana sobre Balaguer. Paral·lelament als episodis bèl·lics, Parets descriu amb gran vivacitat, de vegades fora de l'ordre cronològic de la crònica, esdeveniments rellevants per a la vida dels barcelonins en aquells anys: festes, focs d'artifici, actes religiosos, execucions, carestia de blat i, especialment, la ja esmentada pesta que va assolar la ciutat el 1651. El text de la Crònica, doncs, va més enllà de l'àmbit polític i militar i apropa el lector a la vida de la Barcelona de mitjan segle XVII. El volum I d'aquest mateix títol es va editar el 2011, inclòs, amb el número 5, a la llavors vigent Biblioteca Baró de Maldà que posteriorment ha integrat tots els títols anteriors i futurs a Els Nostres Clàssics, Autors Moderns seguint-ne la numeració i el color de la coberta, variant-ne, només, els logotips.
    Show book
  • El món el nostre món - cover

    El món el nostre món

    Ágnes Heller

    • 0
    • 0
    • 0
    El conflicte entre la llibertat i la felicitat s'ha de resoldre a favor de la llibertat, opina Ágnes Heller, i ho defensa amb determinació a les lliçons d'aquest volum.
    La quotidianitat i la tradició, l'art i la música, l'ètica i la política, la modernitat i la postmodernitat, l'humor i l'espiritualitat, la metafísica i la ideologia, les emocions i la imaginació, les desigualtats i les lleis... són només alguns dels temes que tracta aquí però que també han estat motiu de la seva reflexió filosòfica al llarg dels anys. L'ampli espectre dels seus interessos i la manera d'abordar-los il·lustren quina actitud personal va tenir davant el món, i com el va viure.
    Des d'una esquerra ideològica explícita, Heller adverteix de l'enorme poder de la biopolítica, l'ús polític dels cossos, i de com el poder alimenta la por i en fa l'eina fonamental per sacrificar la llibertat. La seva visió és d'una actualitat inqüestionable.
    Show book
  • Nous veïns a la ciutat - Els immigrants a València i Russafa - cover

    Nous veïns a la ciutat - Els...

    Francesc Torres Pérez

    • 0
    • 0
    • 0
    Nous veïns a la ciutat nos habla de la Valencia de los inmigrantes: la distribución residencial, cómo se insertan en los espacios públicos y el tejido social, qué relaciones mantienen con el resto del vecindario ... La situación en Valencia se compara con otras ciudades, como Barcelona y Montreal, y se analizan las formas de inserción urbana, que presentan fenómenos comunes a todos los grandes núcleos urbanos (barrios de población inmigrante, espacios de sociabilidad propia, negocios étnicos ...).
    La segunda parte del libro se centra en Russafa, seguramente el barrio más multicultural de Valencia: la vida cotidiana en la calle, la plaza y el mercado nos muestra las dinámicas que se generan, no sin problemas y tensiones, desde la convivencia pacifica pero distante hasta otras de menos inclusivas. Este trabajo obtuvo el segundo galardón del Premio de Investigación Cultural «Marcara de Lozoya» (2005), otorgado por el Ministerio de Cultura. Francesc Torres Pérez (Teresa de Cofrents, 1957) es trabajador social, sociólogo y doctor en Sociología por la Universitat de València. Sus trabajos se han centrado en el proceso de inserción de los inmigrantes extracomunitarios en el País Valencià y en España, con particular atención en las vertientes social, identitaria y de políticas públicas. De los diferentes escenarios sociales donde se da este proceso, sus investigaciones destaca la importancia de la inserción urbana de los nuevos vecinos, de la sociabilidad y de la convivencia cotidiana, y de las transformaciones que se están produciendo en nuestros pueblos y ciudades. Entre otras publicaciones es coeditor del libro Inmigrantes, ¿cómo los tenemos?. Algunos desafíos y (malas) respuestas (2002) y La participación de los inmigrantes en el ámbito local (2006). Actualmente es profesor en el Departamento de Sociología y Política Social de la Universidad de Murcia.
    Show book
  • COVID 19 Nous interiors per a un exterior inèdit - Marta Marín-Dòmine - cover

    COVID 19 Nous interiors per a un...

    Marta Marín-Dòmine

    • 0
    • 0
    • 0
    L'any passat, durant el pic del confinament, l'escriptora Marta Marín-Dòmine va deixar constància per escrit del seu contagi i convalescència després de contreure el coronavirus. L'autora de Fugir era el més bell que teníem és especialista en literatura concentracionària i ha reflexionat sobre la possibilitat de deixar testimoni i sobre les polítiques de memòria. En aquest relat personal, que ara els subscriptors de Núvol podeu llegir en format ebook, Marín-Dòmine deixava el seu testimoni de la malaltia poc després de l'esclat del virus, i es convertia així en una pacient zero de la Covid-19. Un any després recuperem aquell text i l'acompanyem d'una coda de la mateixa autora, on reflexiona sobre les seqüeles socials i morals que el virus ha deixat, sobretot en l'àmbit de la cultura.
    Show book
  • Els dies clau M'explico|La lluita a l'exili - cover

    Els dies clau M'explico|La...

    Carles Puigdemont, Xevi Xirgo

    • 0
    • 0
    • 0
    Els dies clau és el gran relat vital de quatre anys convulsos i alhora l'autoretrat de l'home que hi ha al darrera de la lluita política catalana. En un relat fet a paraula viva, com una narració quasi en directe, Carles Puigdemont desgrana el camí de la investidura a l'exili. «El més senzill i còmode hauria estat no fer aquest llibre», afirma el President. «Durant força temps he sospesat l'oportunitat de desar-lo en un calaix la clau del qual la tinguessin generacions futures. Si n'he resolt la publicació és perquè he cregut que el seu contingut podria ser útil no només per entendre millor el passat i el present sinó, molt especialment, per preparar-nos pel futur. Que sigui útil i positiu no vol dir, tanmateix, que estigui lliure d'algunes agrors que tots hauríem volgut estalviar-nos: no és un relat blanc, ni conformista, ni mancat d'autocrítica.» Ara, Els dies clau ofereix en audiollibre una tria dels moments, les converses i els fets més significatius de la vida política, viscuts i relatats de primera mà pel propi president Puigdemont a través de les seves converses amb el periodista Xevi Xirgo, i que han estat publicats sota el títol de M'explico i La lluita a l'exili. Son els fets sense els quals és impossible entendre què ha passat i què està passant realment aquests anys tan decisius per Catalunya, així com també les reflexions del president i les seves paraules més personals i íntimes. Els dies clau, narrat per Jordi Llovet, inclou les veus de Xirgo i Cares Puigdemont llegint els seus respectius pròlegs. I també un àudio original inèdit de 20 minuts, enregistrat per Puigdemont al seu despatx d'eurodiputat al Parlament Europeu, en que analitza la situació en què es troba Catalunya després de l'1-O: la unitat, els efectes de la repressió, la decisió de marxar a l'exili i l'esforç de la seva família. El Puigdemont més personal.
    Show book
  • Pensar diferent - cover

    Pensar diferent

    Josep-Maria Terricabras

    • 0
    • 0
    • 0
    En una primera part analítica, de llegat personal, i en una segona part testimonial com a eurodiputat al Parlament Europeu, les reflexions de Terricabras ens ajuden a mirar la complexitat del món amb esperit crític i esperançat. La situació catalana i espanyola; la pobresa i el capitalisme; les ideologies i la democràcia; el conformisme imperant; la manca de consciència lingüística, sobretot entre els professionals de la paraula; la visió més  menys convencional de déu, fins i tot per part d'ateus i agnòstics... Aquests són alguns dels grans temes de l'últim assaig d'un dels pensadors més importants del país. 
    «Com més va, menys m'agrada el món que m'ha d'acomiadar. M'hi sento molt incòmode i no crec que sigui només perquè m'he fet gran.»
    Show book