Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa - cover

Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa

Cristòfol Despuig

Publisher: Editorial Barcino

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa és una magnífica obra literària escrita per Cristòfol Despuig el segle XVI. Malgrat la distància que ens en separa, els temes tractats són de plena vigència (la llengua catalana, les relacions amb la Corona Hispànica, les Terres de l'Ebre…), i tenen un innegable interès per a lector d'avui.  
La versió de Joan Todó, fidel però molt accessible, supera la barrera de la llengua antiga i l'apropa a la nostra sensibilitat moderna, permetent que per primer cop aquesta obra cabdal de la literatura del Renaixament a Catalunya arribi a tots els lectors.   
L'obra consta de sis col·loquis, dels quals en reproduïm els tres millors. Tots ells diferents, tracten temes que saniran component de forma dialogada entre els tres interlocutors que tracten de temes tan diversos com la llengua catalana, la situació de Catalunya i la Corona d'Argó dins la monarquia Hispànica,  o l'activitat política de l'època.  
El diàleg s'estableix entre  ciutadà Fàbio, el cavaller Lúcio, que representa l'autor, i el cavaller valencià Don Pedro, a qui mostren els problemes i les belleses de Tortosa. 
Però l'obra ultrapassa l'àmbit local i tracta d'aspectes dels Països Catalans, de la Corona d'Aragó, de la monarquia hispànica i del context europeu de l'època.  
Despuig hi aborda temes tan diversos com l'estructura política de la monarquia espanyola (i la incardinació de Catalunya dins d'aquesta, tot denunciant l'ofensiva dels intel·lectuals al servei de la Corona de Castella a favor de la identificació entre aquesta i Espanya, aleshores incipient, menystenint els regnes perifèrics), la situació lingüística als Països Catalans,  fent una sentida defensa de la llengua catalana, la política eclesiàstica (sense estalviar crítiques a la institució pontifícia), les relacions socials i la representativitat política, o la descripció del recursos naturals de les Terres de l'Ebre i la proposta de projectes de desenvolupament econòmic. 

 Un text més conegut que llegit, per fi a l'abast dels lectors d'avui 

La millor peça literària del Renaixament català 

Inclou només els tres col·loquis més amens, l'1, el 2 i el 6. 

El primer col·loqui és una defensa del català davant de la presencia del castellà a la cort. 

Un document historiogràfic fonamental.  

Traducció de Joan Todó, autor molt conegut i un referent a les terres de l'Ebre
Available since: 07/05/2023.
Print length: 160 pages.

Other books that might interest you

  • Remembrances d'una existència - cover

    Remembrances d'una existència

    Enriqueta Moix i Maré

    • 0
    • 0
    • 0
    Remembrances d'una existència parla de la dona que em va portar al món, que em va criar, que em va educar i que em va ensenyar a estimar. El llibre fa un recorregut a través de la malaltia de la Teresina Maré, el Parkinson. Malaltia que la va arribar a degenerar de tal manera, que va passar a tenir una dependència total, fins a tal punt, que va haver de ser traslladada a una residència. Residència que va patir un desnonament per la mala administració de les directores, i que va repercutir en la vida quotidiana dels residents i els seus familiars.
    Show book
  • Una família - cover

    Una família

    Toni Sala

    • 0
    • 0
    • 0
    Amb aquest llibre, Toni Sala fa un exercici nou. Per primera vegada abandona els terrenys de la ficció, la crònica o l'assaig i enfila els camins de la memòria per explicar-nos com era la seva família, propietària d'un hotel i d'una hípica al Sant Feliu de Guíxols i la Platja d'Aro de l'últim terç del segle XX.
    
    A través del retrat de la seva família ens proposa el retrat precís de tota una època en un ambient determinat (la vida de la gent dedicada al turisme en una població de la costa als anysn 70, 80 i 90), un món peculiar i ple de personatges poc convencionals. A l'hora de presentar-los, Toni Sala ens ensenya també els aspectes essencials de la seva infantesa i la seva adolescència, amb les experiències i les descobertes que hi van associades. 
    
    Una família és un retrat familiar i una crònica de la pròpia adolescència, però el valor del llibre no s'acaba en el que és purament documental: també hi ha molta capacitat de compendre com funcionen les persones i com estan fetes les relacions familiars i de parella, i molta introspecció "marca de la casa".
    Show book
  • Els meus cafès amb gent interessant - L'autobiografia del programa més escoltat de Catalunya - cover

    Els meus cafès amb gent...

    Jordi Basté

    • 1
    • 0
    • 0
    Jordi Basté pregunta com la gent del carrer, s'emociona com el veí de l'escala, s'indigna com un conductor atrapat a les rondes, s'admira com un nen amb els èxits dels altres. I ho explica tot amb una senzillesa que ha seduït Catalunya, que ha convertit El món a RAC1 en el programa en català més escoltat de la història, líder ininterromput d'audiència des del 2009.
    Aquí Jordi Basté desvela tal com ragen els secrets del programa que dirigeix des del 2007, en un estil més parlat que escrit. Però el tema no és ell mateix ni els seus èxits, sinó les persones que ha conegut gràcies a la feina, amb qui ha compartit taules i converses, a dins i fora de l'estudi de RAC1. Hi desfilen els personatges més importants del país, els més coneguts, els més estimats, els més qüestionats i també els anònims que tenen alguna cosa per explicar. Perquè la ràdio és coral, una amalgama de veus diferents que entrexoquen i dringuen. Però això en Basté baixa del pedestal quan ho descriu, perquè sap que sense convidats ni equip no és ningú.
    Aquest llibre podria ser una història formal del programa, però s'ha estimat més ser-ho com a successió de retrats i trobades, de cafès i àpats, de converses espurnejants que mereixerien formar part d'un guió de pel·lícula. Fresc, espontani, viu, estimulant... Visca el Basté i visca la ràdio!
    Show book
  • Les ciutats interiors - Enviat especial al voltant de la meva cambra - cover

    Les ciutats interiors - Enviat...

    Lluís Bassets

    • 0
    • 0
    • 0
    Portava mig segle fent de periodista i de cop va ensopegar amb la notícia més extraordinària de la seva vida. Una noticia paorosa que començà gairebé inadvertidament, de primer massa lluny perquè la por arribés fins aquí, però que anà creixent i acostant-se fins a convertir-se en una amenaça per la vida de cadascun de nosaltres i pel planeta sencer. La seva era la primera generació europea que no havia conegut una guerra, i ara es trobava amb una emergencia sanitària que feia córrer el pànic, desbordava els hospitals i omplia els dipòsits de cadàvers. Com una guerra que, al contrari de les guerres, triava la majoria de les víctimes entre els més grans, gent com ell mateix, sobretot quan els trobava aplegats a les residències. Aquesta generació és també la primera que havia gaudit dels antibiòtics i de les vacunes, lluny de la mortaldat secular entre els nadons i els infants que ha portat el dol a les cases durant tota la història de la humanitat. Així és com, en el tram final de la seva carrera, el periodista autor d'aquest dietari es va encarar amb la Covid-19, el nom oficial d'una pandèmia del segle XXI, germana de les pestes medievals, de les infeccions de còlera i tifus del segle XIX, de la grip anomenada espanyola de 1918 i de les més recents del Sida, el Sars i l'Ebola.
    Show book
  • El far de Løndstrup - Assaig sobre la memòria moral dels espais - cover

    El far de Løndstrup - Assaig...

    Antoni Martí Monterde

    • 0
    • 0
    • 0
    Galardonado con el Premi d'Assaig «Càtedra Blasco», el punto de partida de este libro es una reflexión sobre la relación entre la escritura (el relato, el ensayo autobiográfico) y su entorno físico. Desde esta conciencia del espacio, que implica consideraciones también sobre el paisaje y el desplazamiento -viaje, migración, exilio, la mirada del 'flâneur', se muestra como la posibilidad de escribir un relato autobiográfico es transformada por la intensificación de la relación con un entorno concreto, con los lugares. Desde este prisma altamente revelador y original, se analizan aspectos de la obra de autores como Patrick Modiano, Josep Pla, Marcel Proust, Xavier de Maistre, Goethe, Walter Benjamin, Joseph Brodsky o W.G. Sebald. Un viaje a la encrucijada entre paisaje y literatura, entre autobiografía e historia, a las fuentes de donde mana la memoria moral de los espacios
    Show book
  • Joan Miró El nen que parlava amb els arbres - cover

    Joan Miró El nen que parlava amb...

    Josep Massot

    • 0
    • 0
    • 0
    Raymond Queneau assegurava que de tots els artistas contemporanis, Miró "passa per ser el més secret". El seu marxant francès, Pierre Loeb, no dubtava a afirmar que "era l'home més misteriós, el més impenetrable que he conegut a la vida", i Joan Prats, amic d'infància de l'artista, deia: "ho sé tot d'ell i no en sé res". Miró és l'únic gran artista que va revolucionar l'art del segle xx que no disposava d'una biografia exhaustiva. Hi ha molts llibres que estudien des del punt de vista acadèmic la seva obra, però calia una recerca que tractés de revelar l'enigma Miró, basada en la consulta d'arxius i testimonis inèdits. Joan Miró. El nen que parlava amb els arbres desmenteix clixés i revela la titànica lluita de superació personal d'un home que va haver d'enfrontar-se als seus dimonis interiors, als seus pares i al seu entorn; ressitua Miró al centre de la vibrant família avantguardista i segueix el fil de les seves relacions amb Picasso, Picabia, Tzara, Breton, Bataille, Leiris, Duchamp, Kandinski, els expressionistes abstractes nord-americans o la filosofia zen, fins a convertir-se en un artista total que va abastar poesia, música, arquitectura, escultura, performance, dansa i teatre. El llibre incideix en les seves fins avui desconegudes relacions sentimentals, reconstrueix per què va marxar d'Espanya durant la Guerra Civil i com s'ho va fer per sobreviure durant els anys més durs del franquisme. La biografia se centra en els anys 1893-1947, data del seu primer viatge als Estats Units, i es completa amb un llarg epíleg dels fets més destacats fins a la seva mort el 1983
    Show book