Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Romantismul - cover

Romantismul

Léon Rosenthal

Publisher: Parkstone International

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Romantismul a fost o reacţie împotriva neoclasicismului, care a invadat secolul al XIX-lea şi a constituit o ruptură intelectuală veritabilă. Ideile romanticilor, de găsit printre alte surse în operele lui Victor Hugo şi ale Lordului Byron sunt exprimate şi în pictură de către Eugène Delacroix, Caspar David Friedrich şi William Blake. În sculptură, François Rude a indicat direcţia pe care avea s-o ia această nouă libertate artistică, însufleţindu-şi operele cu o aşa mişcare şi expresie până atunci niciodată întâlnite. Volumul oferă un studiu al diferitelor aspecte ale mişcării Romantismului, reconstruind descrescător diferitele sale etape. Mulţumită unei analize minuţioase şi profunde, cititorul poate înţelege în totalitatea ei mişcarea care a revoluţionat epoca.
Available since: 02/05/2023.
Print length: 143 pages.

Other books that might interest you

 • Leonardo da Vinci și opere de artă - cover

  Leonardo da Vinci și opere de artă

  Gabriel Séailles

  • 0
  • 0
  • 0
  Leonardo și-a petrecut primii ani de viață la Florența, maturitatea la Milano, iar ultimii trei ani de viață în Franța. Profesorul lui Leonardo a fost Verrocchio. Mai întâi a fost orfevru, apoi pictor și sculptor: ca pictor, reprezentant al școlii foarte științifice de desen; mai celebru ca sculptor, fiind creatorul statuii Colleoni de la Veneția, Leonardo a fost un om cu o atracție fizică izbitoare, cu un mare farmec al manierelor și al conversației și cu realizări mentale. Avea o bună pregătire în științele și matematica vremii, precum și un muzician talentat. Abilitățile sale de desenator erau extraordinare, lucru demonstrat de numeroasele sale desene, precum și de cele relativ puține picturi. Îndemânarea sa manuală este pusă în slujba celei mai minuțioase observații și cercetări analitice asupra caracterului și structurii formei. Leonardo este primul în date dintre marii oameni care au avut dorința de a crea într-un tablou un fel de unitate mistică realizată prin fuziunea dintre materie și spirit. Acum, după ce primitivii își încheiaseră experimentele, neîncetat urmărite timp de două secole, prin cucerirea metodelor de pictură, el a putut pronunța cuvintele care au servit drept parolă pentru toți artiștii de mai târziu demni de acest nume: pictura este un lucru spiritual, cosa mentale. El a desăvârșit arta desenului florentin, aplicând la modelarea prin lumină și umbră, o subtilitate tăioasă pe care predecesorii săi nu o folosiseră decât pentru a da o mai mare precizie contururilor lor. Această minunată măiestrie a desenului, această modelare și acest clar-obscur nu a folosit-o doar pentru a picta aspectul exterior al corpului, ci, așa cum nimeni înainte de el nu o făcuse, pentru a reflecta asupra lui misterul vieții interioare. În Mona Lisa și în celelalte capodopere ale sale, el a folosit chiar și peisajul nu doar ca un decor mai mult sau mai puțin pitoresc, ci ca un fel de ecou al vieții interioare și ca element al unei armonii perfecte. Bazându-se pe legile încă destul de noi ale perspectivei, acest doctor al înțelepciunii scolastice, care a fost în același timp un inițiator al gândirii moderne, a înlocuit maniera discursivă a primitivilor cu principiul concentrării, care stă la baza artei clasice. Tabloul nu ne mai este prezentat ca un agregat aproape întâmplător de detalii și episoade. Este un organism în care toate elementele, liniile și culorile, umbrele și luminile, compun un traiect subtil care converge spre un centru spiritual, senzorial. Leonardo nu s-a ocupat de semnificația exterioară a obiectelor, ci de semnificația lor interioară și spirituală.
  Show book
 • 1000 de capodopere ale artei erotice - cover

  1000 de capodopere ale artei...

  Victoria Charles, Hans-Jürgen...

  • 0
  • 0
  • 0
  Istoria ne-a demonstrat că imaginile erotice, fie ele acceptate sau respinse, au scos în evidenţă idei noi ale erotismului, aşa cum se poate observa şi în reproducerile din această carte. De la statuetele antice reprezentând fertilitatea la gravurile Renaşterii menite să încurajeze procreerea în cadrul căsătoriei, arta erotică a avut mereu un loc important în societate. Aici, pentru prima dată, 1000 de imagini autentice ale artei erotice au fost adunate de peste secole şi civilizaţii pentru a demonstra evoluţia acestui gen. Într-o eră ca cea în care trăim acum, când erotismul abundă atât în publicitate cât şi în întreaga media, această carte oferă o abordare nouă în istoria reprezentărilor erotice, subliniind valoarea artistică a lucrărilor erotice executate cu mare stil şi talent.
  Show book
 • 1000 de tablouri ale unor pictori de geniu - cover

  1000 de tablouri ale unor...

  Victoria Charles, Donald Wigal,...

  • 0
  • 0
  • 0
  Începând cu perioada Renaşterii şi trecând prin baroc şi romantism până la suprarealism şi stilul pop, aceste lucrări canonice ale artei occidentale se întind pe opt secole şi cuprind o gamă vastă de subiecte. Găsim în ele sacrul şi scandalosul, minimalismul şi opulenţa, inovaţia şi convenţionalul. Sunt picturi care au imortalizat spiritul unei epoci sau care anunţau începutul unei epoci noi. Opere de artă a căror genialitate a fost recunoscută imediat, şi altele care la început au avut parte de opoziţie. Toate au trecut testul timpului, şi în felul lor contribuie la dialectica despre ce anume face ca o pictură să fie de valoare, despre felul în care noţiunile artistice s-au schimbat, despre măsura în care arta reflectă realitatea şi măsura în care ea o modifică. Împreună, aceste opere excepţionale revelează interesele schimbătoare şi descoperirile înaintaşilor noştri, şi ne pot da ocazia să înţelegem care dintre picturile epocii noastre se vor alătura până la urmă canonului artei clasice.
  Show book
 • Amedeo Modigliani - cover

  Amedeo Modigliani

  Victoria Charles

  • 0
  • 0
  • 0
  Modigliani (1884-1920) a fost un pictor foarte nefericit în Italia natală și a simțit doar tristețe în Franța, țara sa adoptivă. Din această nemulțumire a ieșit opera originală a lui Modigliani, care a fost influențată de arta africană, de cubisti și de nopțile de beție din Montparnasse. 
  Reprezentarea femeilor - corpuri senzuale, nuditate aproape agresivă și chipuri misterioase - exprimă suferința și sentimentul de a fi neiubite și ignorate pe nedrept. Modigliani a murit la vârsta de 36 de ani.
  Show book
 • 30 de milenii de pictură - cover

  30 de milenii de pictură

  Victoria Charles, Joseph Manca,...

  • 0
  • 0
  • 0
  O adevărată călătorie prin timp și spațiu, prin artă și istorie, un ghid splendid ilustrat care vă oferă o viziune globală a evoluției picturii. De la picturile rupestre din grotele de la Lascaux la Madonele Renașterii italiene, de la inovatoarele tablouri ale impresioniștilor la pânzele provocatoare ale Pop Art, 30 de milenii de pictură reunește cele mai reprezentative opere picturale, punctând decisiv evoluția artei din preistorie până în prezent. Cuprinzând o selecție de exact 1 000 de picturi de pe toate continentele, aceste comori culturale sunt prezentate în contextul lor istoric, împreună cu explicații, citate și biografii a 100 dintre cei mai influenți artiști ai umanității. O resursă culturală și educațională documentată și scrisă pentru publicul larg, această carte ne invită să analizăm interacțiunea dintre istorie și artă, influența reciprocă pe care au avut-o în timp artiștii de toate orientările, precum și viitorul picturii. O carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui.
  Show book
 • 1000 de sculpturi ale unor artişti de geniu - cover

  1000 de sculpturi ale unor...

  Patrick Bade, Joseph Manca,...

  • 0
  • 0
  • 0
  Această colecţie de sculpturi, ce cuprinde perioada dintre Antichitate şi secolul XX, oferă o viziune originală asupra artei occidentale. Se găsesc aici atât cele mai armonioase şi senzuale capodopere, cât şi cele mai provocatoare şi minimaliste sculpturi. Sculptura dă formă lumii şi conceptului nostru de frumuseţe, lăsând în urma ei siluete eterne şi creând altele noi şi suprinzătoare. Aceste capodopere sunt oglinzile epocii lor, ale artiştilor şi publicului de atunci, iar prin această colecţie de sculpturi nu avem contact doar cu istoria artei, ci cu Istoria însăşi. De la cele mai apreciate idealuri ale frumuseţii, până la cele mai controversate creaţii, 1000 de sculpturi ale unor artişti de geniu oferă o viziune cuprinzătoare asupra sculpturii occidentale. Cu referinţe numeroase, biografii ale marilor artişti şi comentarii ale capodoperelor, această carte îi dă ocazia cititorului să redescopere moştenirea artistică a lumii occidentale, fiind în acelaşi timp un ghid perfect pentru studenţii la arte plastice şi iubitorii sculpturii.
  Show book