Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Viles planificades valencianes medievals i modernes - cover

Viles planificades valencianes medievals i modernes

Vicenç M. Roselló Verger

Publisher: Publicacions de la Universitat de València

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

El País Valencià és massa llarg i divers per poder reduir a un comú denominador l'evolució urbana de les seues viles i ciutats. N'hi ha d'origen romà, andalusí, cristià catalanesc o aragonès, senyorial o reialenc, renaixentista o il·lustrat... Aquest treball és el resultat de quatre o cinc anys de recerca sobre més de quaranta nuclis valencians que mostren una planificació geomètrica i tenen origen medieval o pertanyen als segles XVI o XVII. La part general presenta unes conclusions, sempre provisionals, sobre les condicions físiques (relleu, hidrografia, litoral), les circumstàncies històriques (xarxa caminera, assentament, estratègia) i planteja les dicotomies islàmic/cristià, senyoria/reialenc per després incidir en la geometria urbana i les qüestions de mètode. Més endavant desfilen els quaranta-un nuclis, ordenats de nord a sud com a litorals o interiors, cadascun amb la seua bibliografia. S'hi observa un cert desequilibri, favorable a la part septentrional del País Valencià, que es justifica per les viles planificades modèliques.
Available since: 06/22/2018.
Print length: 334 pages.

Other books that might interest you

  • El part dels comuns - Relat del naixement de Catalunya en Comú - cover

    El part dels comuns - Relat del...

    Joan Serra i Carné, Sara González

    • 0
    • 0
    • 0
    Hi ha un full de paper, tancat amb pany i forrellat, en el qual el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, es compromet, literalment, a no ser "mai" candidat a la presidència de la Generalitat. Qui el custodia? Just després de signar-lo, es va embrancar en l'aventura de ser l'arquitecte d'un nou partit que té la vocació de conquistar l'escenari polític català en un context d'ebullició sobiranista.
    Ningú va dir que fos fàcil fer confluir partits de llarga tradició com ICV i EUiA amb d'altres de nova creació com Podem i Barcelona en Comú. Com s'ha gestat el nou subjecte polític? On vol arribar? Quin ha estat l'autèntic debat intern, fora dels focus públics?
    Els periodistes Sara González i Joan Serra Carné expliquen les il·lusions i les tensions d'aquest veritable part, i l'analitzen amb solvència, amb el testimoni exclusiu dels seus principals protagonistes: Xavier Domènech, Pablo Iglesias, Íñigo Errejón, Albano Dante Fachin, Elisenda Alamany, David Cid, Joan Josep Nuet, Gerardo Pisarello, Arnau Mallol, Joan Giner, Marc Grau i Joan Subirats. Un relat periodístic fet des de primera fila.
    Show book
  • Escola famílies i comunitat - cover

    Escola famílies i comunitat

    Jordi Collet Sabé, Antoni Tort...

    • 0
    • 1
    • 0
    Els esdeveniments que presenciem aquests últims temps, tant en l'àmbit global com local, constaten que vivim un autèntic canvi d'època, en què les regles del joc social i educatiu s'estan transformant profundament.
    
    En aquest context, totes les educacions -l'escolar, la familiar, l'esportiva, l'artística o la del lleure- experimenten un notable desajust entre unes respostes antigues i unes preguntes que canvien substancialment. Davant d'aquest desajust és imprescindible entendre, plantejar i construir polítiques i accions educatives des d'una perspectiva que les inclogui totes -la familiar, l'escolar, la comunitària, etc.- i que tingui molt en compte la seva absoluta interdependència. Aquesta és la idea clau: no es pot intentar educar pertinentment en el segle XXI sense tenir en compte famílies, docents i comunitat i les seves estretes interrelacions.
    
    Jordi Collet i Antoni Tort, basant-se en les seves recerques, proposen exemples, accions i debats per educar el millor possible en el nostre món, reconeixent, alhora, tot allò après fins avui.
    Show book
  • Nobles patrimonis i conflictes a la València moderna - Estudis en homenatge a la professora Carme Pérez Aparicio - cover

    Nobles patrimonis i conflictes a...

    AA VVAA

    • 0
    • 0
    • 0
    Es reuneixen en aquest llibre d'homenatge a la professora Carme Pérez Aparicio catorze estudis centrats en la noblesa valenciana des de facetes diverses. Obrin les seues pàgines un conjunt de treballs que, interessats pels habitatges nobles, permeten assistir a la fundació Vilafranquesa, visitar el palau dels comtes d'Almenara o endinsar-se en l'espai domèstic dels senyors de Guardamar. Mostra també als comtes del Real litigant per la terra o als regants de Castelló de la Plana elaborant les seues ordenances i es fa ressò de l'ascens social de la nissaga dels Pujalt durant el segle XVI, del marquès de Castellnou en el XVII i dels descendents de Jaume Roig en el XVIII, així com de nobles i plebeus il·legítims, que cerquen en la legitimació la integració familiar. Acudeix a les polèmiques sobre l'expulsió dels moriscs amb Fonseca i s'apropa a la conflictivitat nobiliària de la mà de don Joan Boïl d'Arenós i del marquès de Quirra. Se situa, finalment, davant la Guerra de Successió, observada des de l'opció política del comte de Parcent i de la confiscació de la biblioteca del comte de Cervelló. En suma, unes visions que reflecteixen la complexitat d'un grup social tan influent durant l'època moderna.
    Show book
  • Liber ordinum de la diòcesi de València (1463-1479) - cover

    Liber ordinum de la diòcesi de...

    AA VVAA

    • 0
    • 0
    • 0
    El manuscrit que s'edita correspon a un 'Liber Ordinum' del bisbat de València en temps de Roderic de Borja com a titular d'aquesta diòcesi. Entre la documentació medieval emanada des dels bisbats, els 'Libri Ordinum' són els que recullen les ordenacions de clergues fetes pel bisbe de la diòcesi. En cadascuna s'inclouen dades concretes sobre els ordenats i el ministre de l'ordenació, sobre el tipus d'orde, lloc i temps, i sobre les condicions requerides als aspirants. Això ens permet conèixer la prosopografia del clergat, els seus efectius, les pràctiques i cursos seguits en l'accés a les ordes sacramentals, els orígens socials i familiars i, a més, les possibles expectatives quant a la carrera eclesiàstica, en aquest cas del bisbat de València a les darreries del segle XV.
    Show book
  • El violí d'en Lev - Una aventura italiana - cover

    El violí d'en Lev - Una aventura...

    Helena Attlee

    • 0
    • 0
    • 0
    La melodia del violí d'en Lev va fascinar Helena Attlee d'ençà que la va sentir en un concert; aquell vell instrument italià que portava el nom del seu antic propietari rus atresorava una rica història. Delerosa de descobrir els detalls del seu origen i la resta de secrets que amagava el seu delicat cos de fusta, Attlee es va dirigir a Cremona, el bressol del violí italià i el punt de partida d'un viatge extraordinari de final inesperat. A través de tallers polsegosos, boscos alpins, esglésies venecianes, luxoses corts florentines i remots mercats russos, «El violí d'en Lev» ens porta del cor de la cultura italiana als seus confins més llunyans. Una història sorprenent de lutiers i científics, prínceps i rodamons, instrumentistes, compositors i viatgers, que és a la vegada una meditació punyent sobre el poder dels objectes, dels relats i de la música per crear cultures senceres i transformar la vida de les persones.
    Show book
  • Més que una dona - cover

    Més que una dona

    Caitlin Moran

    • 1
    • 0
    • 0
    La continuació del ja clàssic Cómo ser mujer: Caitlin Moran ens explica què significa arribar als quaranta sense deixar-hi la vida.  
    Qui és que va dir que convertir-se en una dona de mitjana edat seria fàcil? Caitlin Moran, que va arrasar amb aquell divertit i lúcid manifest de feminisme assilvestrat titulat Com es fa una dona, torna amb una seqüela que rebat la teoria que les segones parts mai són bones, perquè aquesta és espectacular. 
    A mig camí entre la crònica personal, el manifest hilarant i la guia per fer-se gran sense morir en l’intent, aquest llibre, ordenat com l’agenda d’un dia qualsevol, aborda temes com la tirania de les llistes de tasques pendents; el sexe de les parelles amb fills i l’anomenat «clauet de manteniment»; el dubte de si una feminista pot posar-se bótox; el tempteig del ioga com a eina de relaxació; el pansiment del cos en observar-se al mirall; les maleïdes tasques domèstiques; les diferències entre homes i dones en els processos i temps per excitar-se sexualment; com bregar amb les crisis de les filles adolescents i amb les xacres d’uns pares ancians... 
    En temps propensos als dogmes, la correcció política i l’autocensura, és meravellós comprovar que la Caitlin Moran de mitjana edat continua tan impertinent, enginyosa, ferotge, intel·ligent i lúcida com sempre, amb el seu feminisme groucho-marxista funcionant a ple rendiment.
    Show book