Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Caminar per la vida vella - La memòria involuntària en la literatura i l?art - cover

Caminar per la vida vella - La memòria involuntària en la literatura i l?art

Lluís Quintana Trias

Publisher: Publicacions de la Universitat de València

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

La memòria involuntària, que Marcel Proust va fer famosa gràcies al conegut episodi de la magdalena, és un fenomen psicològic que ha tingut una repercussió especial en la cultura del segle XX. Aquest llibre n'estudia la presència en la literatura, la pintura o el cinema, i en fa un seguiment cronològic basat en textos de diverses literatures europees. Contraposa la memòria involuntària a d'altres fenòmens psicològics com la rêverie (o somieig) o el 'déja vu', i en situar-los en el context de la literatura occidental, es fa entenedor que tots ells provenen d'una tradició que ha intentat donar compte d'alguns aspectes no sempre ben compresos de la naturalesa humana. Un exercici de literatura comparada, associat a la memòria en la història de la literatura, de Goethe a Rousseau, de Leopardi a Nietzsche, de Maragall a Joyce, de Proust a Walter Benjamin i Mercè Rodoreda.
Available since: 05/02/2017.

Other books that might interest you

  • El cementiri dels reis menors - cover

    El cementiri dels reis menors

    Zoran Malkoc

    • 0
    • 0
    • 0
    Membres del club d'aficionats del Hajduk, bèsties humanes, combatents decebuts i nans que, com en un projecte d'estat secret, eliminen les mines i transformen els racons oblidats d'Eslavònia en un paradís turístic... tots aquests reis menors de corones rovellades tenen el mèrit de fer que l'excursió cap al fràgil castell aeri de la prosa de Malkoč, esdevingui un viatge del qual no volem (ni podem) tornar.
    Show book
  • La batalla de l'Ebre i la caiguda de Barcelona - cover

    La batalla de l'Ebre i la...

    Estanislao Torres

    • 0
    • 2
    • 0
    La batalla de l'Ebre i la caiguda de Barcelona, 1939, tal com es desprèn dels títols respectius, són dues obres relacionades amb la guerra civil. Van ser publicades el 1971 i el 1978, respectivament. De La batalla de l'Ebre se'n van fer quatre edicions (tres en català i una en castellà) que es van exhaurir ràpidament i si La caiguda de Barcelona, 1939, no va seguir el camí de l'anterior, va ser, evidentment, per motius aliens al seu contingut. Sigui com sigui, són dues obres (emblemàtiques, ens atrevim a dir) fa molts anys exhaurides, que creiem que calia tornar a posar a l'abast del públic lector. De la gent més gran, molta de la qual conserva ben viu, encara, el record d'aquells anys tràgics, i de la gent més jove que, malgrat el que pugui semblar, no té prou coneixement encara, de molts episodis cabdals (i la guerra civil n'és un) de la nostra història.
    Show book
  • Cristòfor Colom i l'Amèrica catalana - cover

    Cristòfor Colom i l'Amèrica...

    Jordi Bilbeny

    • 0
    • 0
    • 0
    El present volum inclou una selecció d'assaigs ja publicats de Jordi Bilbeny, que ara, amb una nova visió de conjunt, esdevenen un relat únic i revelador sobre la intervenció dels estats catalans en la descoberta i conquesta del Nou Món en un període que abraça de l'any 1475 fins al 1516.
    Un recorregut exhaustiu i documentat per temes cabdals del passat que ens parlen de la identitat i la llengua de Cristòfor Colom i la seva tripulació; la participació catalana en els preparatius de les primeres expedicions colombines i posterior formació del govern de les Índies; la moneda utilitzada per sufragar totes les despeses; la importància del Consolat de Mar, la Llotja i la Casa de Contractació de Barcelona; els virreis catalans i els virregnats americans; i el testament dels Reis Catòlics. Una obra que també ens endinsa en el fascinant món de la ciència nàutica i el rellevant paper dels cosmògrafs catalans.
    En aquesta cerca incansable per desvelar la veritat que s'amaga més enllà del discurs oficial, l'autor proposa una vegada «repensar els fets. Tornar a les fonts. Comparar els relats primitius i posar-hi nova llum, coherència i sentit. Com si l'estudi, el dubte metòdic, el sentit crític i la contrastació de dades no s'haguessin extingit ni llançat a la foguera de totes les vanitats».
    Show book
  • Pensar Barcelona - Ideologies d'una ciutat global - cover

    Pensar Barcelona - Ideologies...

    Edgar Illas

    • 0
    • 0
    • 0
    Pensar Barcelona. Ideologies d'una ciutat global estudia els fonaments ideològics que van redefinir Barcelona durant els anys vuitanta i van orientar la ciutat cap a l'actual economia del turisme, la cultura i els serveis i, per tant, de la gentrificació, la massificació, l'encariment de l'habitatge, la precarització del treball i la ineficàcia de les polítiques públiques.
    Els Jocs Olímpics de 1992 van oferir al govern municipal una doble oportunitat per establir un consens intern i mostrar Barcelona com una feliç combinació de cosmopolitisme europeu i arrelament mediterrani. La posada en escena d'aquesta eufòria municipal connecta amb els contextos d'una Catalunya revitalitzada com a nació, de l'Espanya post-Transició i de la globalització després de la Guerra Freda. La transformació de Barcelona va contribuir a definir les ideologies de la globalització, ja que els Jocs de 1992 van ser una de les primeres celebracions globals de l'era neoliberal de la fi de la història. S'examinen tres tipus de documents: discursos polítics i mediàtics, com els guions de les cerimònies olímpiques, amb especial atenció al guió de Xavier Rubert de Ventós per a la recepció de la flama a Empúries; discursos urbanístics, com els de l'arquitecte Oriol Bohigas; i documents literaris, com les narratives d'Eduardo Mendoza, Francisco Casavella i Quim Monzó. Fou publicat per primera vegada, en anglès, amb el títol Thinking Barcelona. Ideologies of a Global City, per Liverpool University Press l'any 2012. Va rebre el premi de la Northamerican Catalan Society de 2013.
    Show book
  • Per una educació republicana - Escola i valors - cover

    Per una educació republicana -...

    Greogorio Luri

    • 1
    • 1
    • 0
    Els alumnes catalans obtenen uns resultats que es troben molt per de sota del que el país pot legítimament aspirar. Però, si avaluessin el nostre sistema educatiu per les seves pretensions morals, probablement ocuparia la primera posició del món. Les nostres escoles s'avaluen més d'acord amb la noblesa dels seus propòsits que amb la realitat dels seus resultats. Això posa de manifest una gran confusió moral que no és, en absolut, aliena als resultats.
     
    Una de les manifestacions d'aquesta confusió és l'oblit de la dimensió política i republicana de l'escola. Avui la nostra escola es mostra més preocupada per preservar la salut anímica del "jo" dels alumne que per formar ciutadans competents i sembla considerar més noble fomentar l'espontaneïtat (suposadament) innocent que l'emulació de la virtut. Cal, doncs, recuperar la dimensió política de la pedagogia, sense la qual l'escola es desvirtua a ella mateixa. No deixa de ser sorprenent que a Catalunya, és a dir, al si d'una societat que vol entendre's a ella mateixa com una nació, el valor de la transmissió sigui contínuament qüestionat. 
    Show book
  • Escola famílies i comunitat - cover

    Escola famílies i comunitat

    Jordi Collet Sabé, Antoni Tort...

    • 0
    • 1
    • 0
    Els esdeveniments que presenciem aquests últims temps, tant en l'àmbit global com local, constaten que vivim un autèntic canvi d'època, en què les regles del joc social i educatiu s'estan transformant profundament.
    
    En aquest context, totes les educacions -l'escolar, la familiar, l'esportiva, l'artística o la del lleure- experimenten un notable desajust entre unes respostes antigues i unes preguntes que canvien substancialment. Davant d'aquest desajust és imprescindible entendre, plantejar i construir polítiques i accions educatives des d'una perspectiva que les inclogui totes -la familiar, l'escolar, la comunitària, etc.- i que tingui molt en compte la seva absoluta interdependència. Aquesta és la idea clau: no es pot intentar educar pertinentment en el segle XXI sense tenir en compte famílies, docents i comunitat i les seves estretes interrelacions.
    
    Jordi Collet i Antoni Tort, basant-se en les seves recerques, proposen exemples, accions i debats per educar el millor possible en el nostre món, reconeixent, alhora, tot allò après fins avui.
    Show book