Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Pensar Barcelona - Ideologies d'una ciutat global - cover

Pensar Barcelona - Ideologies d'una ciutat global

Edgar Illas

Translator Josep Miquel Sobrer

Publisher: 'apostroph

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Pensar Barcelona. Ideologies d'una ciutat global estudia els fonaments ideològics que van redefinir Barcelona durant els anys vuitanta i van orientar la ciutat cap a l'actual economia del turisme, la cultura i els serveis i, per tant, de la gentrificació, la massificació, l'encariment de l'habitatge, la precarització del treball i la ineficàcia de les polítiques públiques.
Els Jocs Olímpics de 1992 van oferir al govern municipal una doble oportunitat per establir un consens intern i mostrar Barcelona com una feliç combinació de cosmopolitisme europeu i arrelament mediterrani. La posada en escena d'aquesta eufòria municipal connecta amb els contextos d'una Catalunya revitalitzada com a nació, de l'Espanya post-Transició i de la globalització després de la Guerra Freda. La transformació de Barcelona va contribuir a definir les ideologies de la globalització, ja que els Jocs de 1992 van ser una de les primeres celebracions globals de l'era neoliberal de la fi de la història. S'examinen tres tipus de documents: discursos polítics i mediàtics, com els guions de les cerimònies olímpiques, amb especial atenció al guió de Xavier Rubert de Ventós per a la recepció de la flama a Empúries; discursos urbanístics, com els de l'arquitecte Oriol Bohigas; i documents literaris, com les narratives d'Eduardo Mendoza, Francisco Casavella i Quim Monzó. Fou publicat per primera vegada, en anglès, amb el títol Thinking Barcelona. Ideologies of a Global City, per Liverpool University Press l'any 2012. Va rebre el premi de la Northamerican Catalan Society de 2013.
Available since: 04/16/2020.

Other books that might interest you

  • Barcelona: Passatges de traducció - Algunos pasajes y otras meditaciones urbanas - cover

    Barcelona: Passatges de...

    Núria D'Asprer

    • 0
    • 1
    • 0
    Qualsevol dels passatges del llibre és un regal de sensibilitat, que unit a la capacitat d'observació, documentació i implicació personal de l'autora, produeix en el lector el desig de traduir el recorregut dels passatges de Núria d'Asprer a la pròpia vida: buscar un correlat de llocs i de vivències, revisitar la memòria que s'ha dipositat en els camins personals. És així com es tanca el cercle: actualitzar els llocs per on cadascú ha passat. No deixa de ser una bella coincidència que en les llengües que més coneixem "allò que ha tingut lloc en altre temps" s'anomeni precisament "passat".
    Per a l'autora, el passatge és una via intermèdia que permet d'articular "un recorregut i una meditació sobre la travessia que és la traducció". Vet aquí la pedra angular d'aquest llibre breu, però complex i intens: una reflexió sobre la traducció de les llengües, però també de les ciutats i de la vida mateixa, un pòsit de la memòria que sedimenta en els llocs per on passem. Per aquest motiu la seva meditació s'articula al voltant dels passatges, perquè permeten d'unir constructes diferents però no inaccessibles: per traduir no calen ponts, sinó passatges, una forma d'unió planera i directa. 
    La configuración y la designación de los pasajes, "fronteras del lugar y del no-lugar", permiten a la autora abrir canales de comunicación entre diferentes disciplinas y la biografía personal, que se expresa en cursiva o, en la segunda parte de libro, en otra lengua, el castellano, porque la intimidad de muchas biografías es lingüísticamente bicéfala, y este hecho capital debe ser evidenciado en una traducción que persigue la autenticidad.
    Eduard Sanahuja
    Show book
  • Un amor uns carrers - Cap a una didàctica de les geografies literàries - cover

    Un amor uns carrers - Cap a una...

    Autores Varios

    • 0
    • 0
    • 0
    Durante los últimos años se ha producido un cambio de paradigma en la teoría y enseñanza de la literatura, que hace considerar de forma significativa la dimensión geográfica de los textos literarios. Estos cambios afectan tanto a los estudios literarios como las nuevas orientaciones en la educación literaria: las obras literarias, además de ser leídas, se pueden vivir y recorrer sobre el territorio. Los itinerarios didácticos, basados en obras o referentes literarios, son un recurso transversal cada vez más habitual en los diferentes ámbitos educativos. El Grupo de Innovación Educativa «Geografies Literàries» de la de la Universitat de València, reúne en este volumen los trabajos de unas voces diversas, con el fin de sentar unas bases sobre esta nueva vía de acercar las obras literarias, para diseñar programaciones sobre rutas e itinerarios y para mostrar, finalmente, propuestas y experiencias didácticas llevadas a cabo.
    Show book
  • Contra la caritat - En defensa de la renda bàsica - cover

    Contra la caritat - En defensa...

    Daniel Raventós, Julie Wark

    • 0
    • 0
    • 0
    La caritat sempre ha estat plena de bones intencions però mai no ha deixat d'expressar una relació de desigualtat. Avui, aquesta disposició a fer el bé envers els més desafavorits, canalitzada a través d'institucions i empreses, i gratificada fiscalment o en termes d'imatge, no fa més que agreujar la divisió entre la minoria rica i la gran majoria pobra.
    Si volem que la llibertat, la justícia i la dignitat regeixin la vida de tota la humanitat, hem d'abandonar la caritat i reivindicar el dret d'una existència materialment possible, i la renda bàsica incondicional per a tota la població pot ser una de les vies per aconseguir-ho.
    Julie Wark i Daniel Raventós en fan la defensa i donen arguments per demostrar que és econòmicament factible. No és l'única solució per capgirar les enormes desigualtats planetàries, però atenuaria l'impacte d'una pobresa insofrible.
    Show book
  • Educar millor - Onze converses per acompanyar famílies i mestres - cover

    Educar millor - Onze converses...

    Carles Capdevila Plandiura

    • 0
    • 0
    • 0
    Recull donze entrevistes a personalitats del món de leducació: CARME THIÓ, JAUME CELA, MARIA JESÚS COMELLAS, JAUME FUNES, EVA BACH, GREGORIO LURI, MARIANO FERNÁNDEZ ENGUITA, JOAN MANUEL DEL POZO, ROSER SALAVERT, JOSÉ ANTONIO MARINA, FRANCESCO TONUCCI.
    Carles Capdevila creu que educar és apassionant i que també ho és parlar-ne, des de lexperiència i des de la reflexió. Lhumor i la responsabilitat no són incompatibles en aquest terreny, i tot allò que pugui fomentar confiança i alegria entre tots els agents implicats contribueix a crear un teixit de complicitats imprescindible en la tasca deducar.
    Les onze converses que recollim en aquest llibre són una invitació al debat: professionals de procedències diverses i visions ben diferents ens permeten conèixer no solament els camins que han consolidat les seves vocacions sinó lambició de fer bé les coses cada dia a les aules, al carrer i a casa.
    Si hi ha una cosa que es proposa aquest llibre és acompanyar les famílies i els mestres, i aprendre junts a educar amb convicció i optimisme.
    Show book
  • La plaga blanca - cover

    La plaga blanca

    Ada Klein Fortuny

    • 0
    • 0
    • 0
    "La malaltia defineix l'home, però el caràcter de l'home defineix el curs de la malaltia. Es pot separar, una cosa de l'altra? Davant de la mateixa desgràcia, estem predisposats a encarar-la d'una o altra manera? Amb l'esperit combatiu i alegre de Salvat es viu millor, la desfeta? O, pel contrari, amb un caràcter com el de Kafka assumim la pèrdua com el que ens pertoca? Si Éluard hagués estat diferent, potser menys egoista, hauria viscut menys temps?
    
    No ho sabrem mai però tinc una teoria."
    Show book
  • Els discursos sobre les funcions de l'educació física escolar Continuïtats discontinuïtats i reptes - Lliçó magistral llegida en el solemne acte d'obertura dels curs 2018-2019 - cover

    Els discursos sobre les funcions...

    José Devís Devís

    • 0
    • 0
    • 0
    Lliçó magistral llegida en el solemne acte d'obertura del curs 2018-2019. José Devís Devís, catedràtic del Departament d'Educació Física i Esportiva de la Universitat de València, ha sigut l'encarregat de la lliçó magistral llegida en el solemne acte d'obertura del curs 2018-2019 sota el títol «Els discursos sobre les funcions de l'educació física escolar: continuïtats, discontinuïtats i reptes», que ara es publica en aquest volum. En aquesta exposició es revisen les principals funcions educatives i socials de l'educació física escolar utilitzades per a justificar i legitimar la seua existència com a servei i bé social a l'abast i gaudi de qualsevol persona en edat escolar.
    Show book