Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Povești de dragoste A fost odată o fată care a furat inima soțului surorii ei iar el s-a spânzurat - cover

Povești de dragoste A fost odată o fată care a furat inima soțului surorii ei iar el s-a spânzurat

Ludmila Petrușevskaia

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

În povestirile ei ciudate, cu întorsături dintre cele mai neașteptate, Ludmila Petrușevskaia își duce personajele prin apartamente sordide ale epocii comuniste, le pune să trăiască amoruri fugare, de weekend clandestin, le împinge la șuste prin birouri cooperatiste, la ocheade școlărești, la tandreți pătimașe și nebunii terifiante. Șirete, dulci, cu picioarele pe pământ sau sublime prin nebunia lor, aceste Povești de dragoste din care parcă lipsește ceva amestecă umorul negru cu macabrul spectaculos, marcat, atunci când totul pare pierdut, de surprinzătoare momente de grație.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

 • Insemnarile unui tînar medic - cover

  Insemnarile unui tînar medic

  Mihail Bulgakov

  • 0
  • 0
  • 0
  Selectia din volumul de fata include proze scrise de Mihail Bulgakov in perioada 1922-1929. Neobisnuitele patanii ale unui doctor au fost elaborate in 1922 si cuprind elemente din biografia autorului care ar putea fi datate intre anii 1918 si 1920. In Incursiunea (1922) recunoastem episodul impuscarii unui evreu eveniment real din viata lui Bulgakov intalnit si in romanul Tanara garda si in nuvela Prietenul de taina (1929) inclusa de asemenea in acest volum. Insemnarile unui tinar medic (1925-1926) cuprind si ele numeroase elemente biografice astfel ca intregul volum contribuie nu numai la mai buna cunoastere a operei bulgakoviene ci si la intregirea unui portret al autorului in tinerete.
  Show book
 • La început a fost dialogul Grupul de Acțiune Banat și prietenii: poezii proză polemici - cover

  La început a fost dialogul...

  Bernic Corina, Ernest Wichner

  • 0
  • 0
  • 0
  Înființat în 1972, Grupul de Acțiune Banat a reunit autori de limbă germană din Timișoara care doreau să creeze o literatură neconvențională. Scrierile lor, critice la adresa regimului comunist, au atras atenția autorităților și, în consecință, Grupul a fost desființat în 1975. Antologia conține texte deja apărute și inedite ale membrilor grupării și ale apropiaților lor, fotografii, dialoguri, interviuri, precum și texte ale unor scriitori timișoreni despre Grupul de Acțiune Banat.
  Show book
 • Armata de cavalerie Povestiri din Odesa - cover

  Armata de cavalerie Povestiri...

  Babel Isaac

  • 0
  • 0
  • 0
  Povestiri traduse în peste 20 de limbi. Volumul de față grupează integral povestirile din Armata de cavalerie, parțial ciclul odesit și alte cîteva texte. Prospețimea privirii auctoriale, alături de poeticitatea textelor – Isaac Babel este un rafinat stilist –, participă la conturarea unor personaje complexe, veridice. Prin fața cititorului se perindă cavaleriști (comandanți, comisari, simpli soldați), țărani, clerici, hoți, negustori, cu toții plini de viață, departe de orice schematism și ostentație. Prin intermediul unor scrisori trimise de pe front, al unor frînturi din zilele de groază, de acalmie ori de pregătire de luptă, dar și prin decuparea unor scene de viață din mediul evreiesc ori din propriul trecut, autorul se descoperă ca pictor ce poate cuprinde în cîteva trăsături de penel, subtil, comic și tragic, destine și înțelepciune, omenescul din om. 
  "Nu poți să nu te întrebi cum ar fi scris Isaac Babel dacă n-ar fi trăit în vremuri atît de tulburate. Fără teroarea istoriei, am fi vorbit acum despre el, poate, cum vorbim despre orice alt celebru artist european.“ (The Guardian) 
  "Lectura lui Babel amintește de tînărul Tolstoi, de Maupassant, Cehov, Stephen Crane și Șalom Alehem. Cu toate acestea, Isaac Babel e diferit: el este un cronicar al situațiilor imposibile, ale căror claritate și precizie dau ficțiunii intensitate lirică și luminozitate.“ (Kirkus Reviews) 
  "Lumea este pentru mine ca un spectacol uriaș, în fața căruia eu sînt singurul spectator fără binoclu. Orchestra anunță preludiul celui de-al treilea act, scena este departe, ca într-un vis, inima îmi tresaltă de plăcere – n-ar fi păcat ca în fața unui asemenea spectacol să fiu orbit de o banală pereche de lentile?“ (Isaac Babel)
  Show book
 • Ouale fatale Diavoliada - cover

  Ouale fatale Diavoliada

  Mihail Bulgakov

  • 0
  • 0
  • 0
  Lumea descrisa in Diavo­liada si in Ouale fatale este una haotica si halu­cinanta in care umorul ironia sarcasmul si dramatismul alterneaza sau se intrepatrund iar fantasticul fuzioneaza cu realul vazut prin filtrul unei constiinte clare si in­draznete. 
   
  In Ouale fatale un profesor nebun inventeaza o raza de lumina „raza vietii“ care printr-un accident aduce lumea intr-un cosmar SF populat de struti gigantici si reptile uriase. In Diavoliada un mediocru angajat al registraturii se trezeste prins ca intr-o poveste kafkiana in itele unui cosmar birocratic. Ambele personaje au in comun lupta acerba cu haosul siste-mului cu un mediu care incet dar sigur denatureaza orice identitate.
  Show book
 • Arta fugii - cover

  Arta fugii

  Ioan Petru Culianu

  • 0
  • 0
  • 0
  "Arta fugii" trebuia sa fie volumul de debut al lui Culianu si sa apara in 1971, la Editura Eminescu, dar, dupa ce initial volumul scapase de cenzura, a fost dat la topit. Cartea cuprinde o serie de povestiri scurte, anuntind stilul sau inconfundabil de mai tirziu, din celelalte volume de proza. Topirea volumului este momentul decisiv, in care tinarul scriitor se hotaraste sa riste totul pentru a pleca din spatiul "concentrationar" al culturii romane. Volumul include povestiri, parte din ele publicate in reviste literare (debutul din "Cronica", spre exemplu, in perioada ieseana a lui Culianu). Proza lui din acea perioada este influentata clar de proza lui Joyce. Este o proza care incearca sa caute un liant intre experimentul de ultima ora din literaturile occidentale, structuralism etc. si o foarte buna camuflare a Traditiei, aflata sub semnul unei cautari initiatice profunde, surprinzatoare pentru virsta autorului. Periplurile sale prin mahalalele obscure ale Bucurestilor in cautarea initiatilor se regasesc, literar, intr-o cautare interioara din care nu lipsesc ludicul, revelatia si constiinta, tragica uneori, a superioritatii spirituale.
  Show book
 • În punctul lui rebbe G - cover

  În punctul lui rebbe G

  Dan Alexe

  • 0
  • 0
  • 0
  O zi de înregistrări ratate într-un studio din București care ia o turnură apocaliptică, o vizită la un mormânt din Republica Moldova încheiată cu o violentă istorie de seducție neîmplinită, o întâlnire cu o golancă metafizică în Bruxelles, pierderea inocenței unui copil într-un sat de lângă Buzău, incantații magice în jurul unor legionari români pe frontul spaniol din Majadahonda: acestea sunt doar câteva dintre temele celor douăzeci și două de povestiri ale lui Dan Alexe, fiecare corespunzând uneia din arcanele majore ale Tarotului. Alchimia, științele oculte, sexualitatea, Cabala, limbajul sunt liantul poveștilor care se completează reciproc și care pot fi recitite în orice ordine, recompunând de fiecare dată un ansamblu inedit. Învăluit într-o aură mistică, presărat cu picanterii, În punctul lui rebbe G. oferă, picătură cu picătură de licori precum „Scuipat de Lună“ sau „Câine de Armenia“, o nouă viziune asupra lumii de azi și a limbii care ne vorbește.
  Show book