Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Numele celalalt - Septologie I-II - cover

Numele celalalt - Septologie I-II

Jon Fosse

Publisher: Publishdrive

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Roman nominalizat la International Booker Prize 2020„În Numele celălalt, acumularea ritmată de cuvinte are ceva incantatoriu – un aer aproape sacru." The Wall Street JournalDeschiderea magnum opus-ului lui Jon Fosse urmărește în paralel viețile a doi bărbați ce trăiesc pe coasta de vest a Norvegiei: naratorul, pictorul văduv Asle, și celălalt Asle, tot pictor. Cei doi sunt identici, versiuni ale aceluiași om, două variante ale aceleiași vieți. Scris într-un stil hipnotic, Numele celălalt pune sub semnul întrebării noțiunile de subiectivitate și de Sine. Printr-o proză „lentă", cu ajutorul amintirilor, Fosse explorează convergențele și divergențele dintre cele două vieți, totul conducând la o întâlnire decisiva a celor doi. Capodoperă a unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii, Numele celălalt reprezintă o explorare percutantă a condiției umane.„Proza lui Jon Fosse este mistică, spirituală, perfect meșteșugită. Pură poezie!" The Paris Review„În mâinile lui Fosse, Dumnezeu devine o forță estetică greu de stăpânit, explozivă, invizibilul din ceea ce este vizibil." The Nation„Un Beckett al secolului XXI." Le MondeJon Fosse (n. 1959) este prozator, poet și dramaturg norvegian, unul dintre marii scriitori ai vremurilor noastre. Cariera sa prolifică a debutat în 1983, odată cu romanul Roșu, negru. A început să scrie teatru în 1993, iar piesele sale au cunoscut un succes nemaiîntâlnit, fiind jucate de peste o mie de ori pe scenele din toată lumea. Opera lui este tradusă în mai bine de 50 de limbi, iar numele îi e menționat în fiecare an pe lista nominalizărilor la Premiul Nobel pentru Literatură. Numele celălalt. Septologie I-II este primul său roman tradus în limba română.
Available since: 11/09/2022.
Print length: 352 pages.

Other books that might interest you

  • Măștile fricii - cover

    Măștile fricii

    Camelia Cavadia

    • 0
    • 0
    • 0
    O carte despre modul în care traumele din copilărie ajung să ne domine și să sufoce maturitatea. O poveste care probabil reprezintă realitatea multor familii de aici și de aiurea: amprenta lăsată asupra viitorului unui copil de un părinte autoritar, violent și incapabil să își depășească neputințele. O istorie a metamorfozei unei personalități abuzate de violență și frică, o privire emoționantă asupra maternității înăbușite de stereotipuri și a unei iubiri care putea să fie perfectă, dacă protagoniștii săi ar fi trăit prezentul (clipa). 
     
    "Un roman frumos și trist, dur și sensibil deopotrivă, o mărturie impresionantă despre părinți și copii și frica teribilă care îi desparte uneori, sufocând iubirea, pacea interioară, bucuria vieții, tot ce e mai frumos în oameni." - Radu Gavan 
     
    "Pe Camelia o cunosc de foarte multă vreme și am fost uimită să descopăr în cărțile sale o voce nouă, necunoscută mie. Matură și tranșantă în felul în care își creează personajele, ea le iubește apoi ca pe niște copii, cu toate defectele și durerile lor. Ema, David și Sofia sunt niște personaje tragice, într-o istorie cutremurătoare în familiaritatea ei. Abuzul, fizic și emoțional, suferit și perpetuat de personaje, este șocant prin perspectiva intimă din care e reflectat. Și dacă e nevoie de un argument în plus pentru a citi Maștile fricii, iată-l: vă va face să vă reevaluați relația cu cei iubiți, cu teama de a nu descoperi un pic din bovarica Ema în voi înșivă." - Ada Roseti
    Show book
  • Pisica lui Dalai Lama și trezirea pisicuței interioare - cover

    Pisica lui Dalai Lama și...

    David Michie

    • 0
    • 0
    • 0
    Pisica lui Dalai Lama este mai emoționantă și mai puternică decât oricând! 
     
    Ca pisicuţe, o simţim adesea. Nu e nevoie decât de o pană purtată de vânt, de o gustărică delicioasă apărută pe nepusă masă sau de tremurul fascinant al apei şi, brusc, ne trezim copleşite de minunare, de încântare şi ne lăsăm absorbite de clipa prezentă. 
    Numai că viaţa ne schimbă. Ajunse la vârsta maturităţii, odată cu experiența, devenim imune la asemenea banalităţi. Dar am pierdut ceva, nu-i așa? 
    Este însă oare posibil să ne recăpătăm entuziasmul de a trăi, pe care altădată îl simţeam atât de firesc? Să nu mai fim apatice în faţa frumuseţii vieţii? Putem, dragă cititorule, să trezim pisicuţa interioară? 
     
    Pisica lui Dalai Lama se confruntă acum cu un adevăr neplăcut: începe să îmbătrânească. O vizită de rutină la medicul veterinar confirmă aceasta. Dar un viitor al decrepitudinii, cu hrană pentru feline senioare, este neapărat un motiv de deznădejde? Ea va descoperi curând că o reamintire surprinzătoare a efemerităţii noastre este exact de ce avem nevoie ca să retrezim recunoştinţa faţă de viaţă, să ne destindem, să ne acceptăm pe noi înșine şi să apreciem ceea ce contează cu adevărat.
    Show book
  • Pisica lui Dalai Lama - cover

    Pisica lui Dalai Lama

    David Michie

    • 0
    • 0
    • 0
    Iubitoare, sarcastică şi înţeleaptă, această pisică cu nenumărate nume deschide o fereastră spre sanctuarul interior al vieţii din Dharamsala. Ca un mic spion care observă fluxul constant de întâlniri private dintre Sfinţia Sa şi diverse persoane, de la celebrităţi hollywoodiene la filantropi şi autori motivaţionali, pisica lui Dalai Lama ne oferă o perspectivă asupra modului în care putem găsi fericire şi sens într-o lume ocupată şi materialistă. Povestea ei va aduce un zâmbet pe chipul oricui a fost binecuvântat cu torsul mărinimos şi lăbuţele fremătătoare ale unei pisici. 
     
    – O, ce adorabilă! 
    Coborî repede pentru a mă mângâia pe ceafă, lucru pentru care am mulţumit cu un căscat larg şi întinderea fremătătoare a labelor din faţă. 
    – Nu ştiam că aveţi o pisică! exclamă ea. 
    Sunt mereu surprinsă de câţi oameni fac observaţia asta. De ce Sfinţia Sa nu ar avea o pisică? 
    – Dacă ar putea să vorbească, continuă actriţa, sunt sigură că ar avea să ne împărtăşească ceva înţelepciune. 
    Şi aşa sămânţa a fost plantată. 
    Am început să mă gândesc din ce în ce mai mult că poate venise timpul să scriu şi eu o carte a mea – o carte care să transmită ceva înţelepciune dobândită în timp ce stăteam nu la picioarele lui Dalai Lama, ci chiar mai aproape, în poala sa. O carte care să spună propria mea poveste – nu atât una a evoluţiei de la sărăcie la bogăţie, ci a saltului de la gunoi direct în templu. Cum am fost salvată de la o soartă prea aspră pentru a fi amintită, ca să devin tovarăşa constantă a unui bărbat care nu numai că este unul din cei mai mari lideri spirituali din lume şi laureat al Premiului Nobel, ci şi un expert în mânuirea instrumentelor de deschidere a conservelor.
    Show book
  • Te iubesc dar nu pe tine - cover

    Te iubesc dar nu pe tine

    Raluca Feher

    • 0
    • 0
    • 0
    „Pregătiți-vă să urcați într-un roller coaster din care să nu puteți coborî decât la final, cu toate că, pe parcurs, veți simți acut nevoia câtorva opriri. Pregătiți-vă să faceți față unei sincerități brutale, care vă va face să vreți – măcar uneori – să întoarceți capul. Oglinda în care veți privi s-ar putea să fie prea clară, iar imaginile fără perdea. S-ar putea și să vă sperie oamenii-oglinda în care v-ați putea reflecta. Citind cartea Ralucăi am avut senzația că a speculat fiecare literă a alfabetului, s-a folosit de toate cuvintele pe care le-a inventat limba, ba încă a mai inventat și ea unele. Totul pentru a încerca o definiție reală a dragostei. Nu cea din dicționar, cu atât de puține sensuri. Autoarea – mai bine zis Mara – a scris o carte întreagă despre dragoste. Sau, mai degrabă, despre lipsa ei. Mara n-a găsit nici măcar dragostea de sine, cum ar fi putut primi și împărtăși iubirea cu ceilalți? Dar chiar dacă n-a știut niciodată cum arată dragostea, a avut o altă superputere: să se mintă și să se creadă." – Camelia CAVADIA, scriitoare
    Show book
  • Megan În Excursie Cu Școala - Un ghid spiritual un tigru fantomă și o mamă înfricoșătoare - cover

    Megan În Excursie Cu Școala - Un...

    Owen Jones

    • 0
    • 0
    • 0
    Seriile Psychic Megan 
    Un Ghid Spiritual, Un Tigru Fantomă Și O Mamă Înfricoșătoare! 
    Seriile Psychic Megan constă în douăzeci și patru de nuvele despre conștientizarea din ce în ce mai mare a unei fete că este capabilă să facă lucruri pe care nimeni din familia ei nu le poate face. Megan are doisprezece ani în primul volum. Ea are două probleme aparent insurmontabile. Mama ei este speriată de abilitățile latente ale fiicei sale și nu numai că nu o va ajuta, dar o descurajează activ; și nu poate găsi un profesor care să o ajute să-și dezvolte puterile supranaturale, spirituale. Căci ea nu vrea doar să știe ce este posibil să facă și cum să facă, ci și la ce sa își folosească aceste abilități speciale. Megan este o fată bună, așa că ar părea evident că tinde să-și folosească puterile pentru a face bine, dar nu este întotdeauna ușor să faci ceea ce trebuie, chiar dacă știi ce înseamna asta. 
    Aceste povești despre Megan vor atrage pe oricine are un interes pentru puterile extrasenzoriale, supranaturale și paranormale și este pentru vârste cuprinse între zece și o sută de ani. 
    În Megan în excursie cu școala, personalul școlii organizează o excursie școlara, iar elevii pot vota unde doresc să meargă. Megan este confuză în legătură cu primul ei vot, dar reușește să ajungă unde vrea ea. Îi place călătoria și explorează situl preistoric al peșterii împreună cu Grrr, prietena ei tigru fantomă. Ea pare să fie transportată înapoi în acele vremuri străvechi, dar nu i se pare înfricoșător pentru că prietena ei este alături de ea. Mai târziu, ea discută despre experiența ei cu Ghidul ei Spiritual, Wacinhinsha.
    Show book
  • Astfel de lucruri mărunte - cover

    Astfel de lucruri mărunte

    Claire Keegan

    • 0
    • 0
    • 0
    Roman nominalizat la Booker Prize 2022 
    Câștigător al Orwell Prize for Political Fiction 2022 
    Nominalizat la Dublin Literary Award 2023 
     
    Suntem în anul 1985 și se anunță o iarnă foarte grea. Într-un oraș nenumit din Irlanda, Bill Furlong, negustor de lemn și cărbune, se pregătește de Crăciun, perioada cea mai aglomerată pentru el. Într-o dimineață, în timp ce transportă o încărcătură la una dintre mănăstirile din afara orașului, face o descoperire care-l împinge să se confrunte cu trecutul și cu forțele tăcute ce controlează orașul și viața locuitorilor săi. Devenit la scurt timp de la apariție bestseller pe ambele maluri ale Atlanticului, Astfel de lucruri mărunte este primul roman al lui Claire Keegan, scriitoare cunoscută până acum pentru proza ei scurtă.
    Show book