Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
De ce eșuează națiunile Originile puterii ale prosperității și ale sărăciei - cover

De ce eșuează națiunile Originile puterii ale prosperității și ale sărăciei

James A. Robinson, Daron Agemoglu

Publisher: Litera

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

„O analiză importantă care nu trebuie ratată.“ – Peter Diamond, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, 2010
 
„Kronika“ este colecția în care umanitatea este reconstruită prin cărți care ne ajută să pătrundem în culisele celor mai interesante evenimente politice, sociale sau financiare de ieri și de astăzi.
 
„Acemoglu și Robinson – doi dintre cei mai importanți experți din lume în domeniul dezvoltării – ne arată de ce nu geografia, bolile sau cultura, ci chestiunea instituțiilor și a politicii explică, mai degrabă, motivul pentru care unele națiuni sunt bogate și altele sărace. Această carte extrem de accesibilă oferă o perspectivă pătrunzătoare binevenită atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg.“ – Francis Fukuyama
 
„Autorii demonstrează, convingător, că țările ies din sărăcie numai când au instituții economice adecvate, mai ales proprietate privată și concurență. În mod cu totul original, ei susțin că probabilitatea ca țările să își dezvolte instituții bune este mai mare atunci când acestea au un sistem politic pluralist deschis, în care există concurență pentru funcțiile politice, un bazin electoral vast și deschidere către noi lideri politici. Această legătură intimă dintre instituțiile politice și instituțiile economice este punctul central și esențial al contribuției lor, teoria concretizându-se într-un studiu de mare vitalitate asupra uneia dintre întrebările cruciale din economie și din economia politică.“ – Gary S. Becker, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie, 1992
 
„O carte de o bogăție intelectuală deosebită, care dezvoltă cu mult nerv teză importantă.“ – Financial Times
Available since: 11/12/2015.

Other books that might interest you

  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Show book
  • Ungaria lui Orbán - cover

    Ungaria lui Orbán

    Paul Lendvai

    • 0
    • 0
    • 0
    Sub aparenţa democraţiei, Viktor Orbán conduce Ungaria cu o mână de fier. Drumul său spre putere nu a fost nici scurt, nici lipsit de obstacole, dar în 2010, când Fidesz – organizaţia de tineret independentă pe care a fondat-o în 1988 împreună cu câţiva studenţi, devenită între timp un partid de dreapta conservator – a obţinut victoria în alegerile legislative, Orbán a ajuns în centrul scenei politice. Următorii ani au dovedit în repetate rânduri că noul „om puternic” de la Budapesta nu poate fi oprit din mersul său spre un regim autoritar nici de opoziţia politică, nici de societatea civilă. Între timp însă, statisticile referitoare la economie, politică, instituţii guvernamentale, cercetare şi alte domenii esenţiale arată un declin al Ungariei în comparaţie cu alte state postcomuniste.
    Show book
  • 50 De Clasici Politica - cover

    50 De Clasici Politica

    Tom Butler-Bowdon

    • 0
    • 0
    • 0
    Elen e sora mai mică a lui Phil, protagonistul seriei de succes Jurnalul unui tocilar. Are unsprezece ani și, spre deosebire de el, e superorganizată și ambițioasă, îi plac la nebunie cântecele lui Lady Vaga și este conectată la toate rețelele sociale importante. Prietenele ei cele mai bune, Shania, Cherry și Serenity, sunt și ele admiratoare înfocate ale starului pop, și împreună sunt prinse într-o cursă contracronometru pentru a descoperi cine a furat cel mai nou CD al celebrei cântărețe.
    Show book
  • De ce eșuează națiunile - cover

    De ce eșuează națiunile

    Daron Acemoğlu, James A. Robinson

    • 0
    • 0
    • 0
    Bazată pe cincisprezece ani de cercetare, cartea abordează, printr-o lectură plăcută și accesibilă,o temă crucială din economia politică actuală: diferența enormă de venit și de standard de viață dintre țările bogate și cele sărace ale lumii. Acemoglu şi Robinson demonstrează că ţările ies din sărăcie numai când au instituţii economice adecvate, când au un sistem politic pluralist deschis, în care există concurenţă pentru funcţiile politice şi deschidere către noi lideri politici. Aducând argumente din economie, politică și istorie, autorii oferă o modalitate nouă, puternică şi convingătoare de înţelegere a bogăţiei şi a sărăciei.Acemoglu şi Robinson – doi dintre cei mai importanţi experţi din lume în domeniul dezvoltării – ne arată că nu geografia, bolile sau cultura, ci chestiunea instituţiilor şi a politicii explică, mai degrabă, de ce unele naţiuni sunt bogate şi altele sărace. Această carte extrem de accesibilă oferă o perspectivă pătrunzătoare binevenită atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg.Francis Fukuyama
    Show book
  • Don Quijote în Est - cover

    Don Quijote în Est

    Octavian Paler

    • 0
    • 0
    • 0
    „În imediata vecinătate a casei mele, dincolo de intersecție, e un soclu gol, de marmură roșcată. Nu cred să existe un simbol care să caracterizeze mai bine starea noastră de spirit de azi... Dacă ar fi după mine, aș așeza pe soclul masiv de marmură roșcată, pe care acum își fac siesta ciorile, o statuie a lui Don Quijote, în armura lui caraghioasă și solemnă, cu lancea în mână, gata de atac. Mă tem că negațiile și dezamăgirile ne-au adus foarte aproape de punctul unde înclini să consideri idealismul o prostie și ne-ar trebui o reîmprospătare a iluziilor. Pe deasupra, Don Quijote ne-ar putea ajuta, am impresia, să ne analizăm mai bine defectele. Operație absolut capitală, cred eu, dacă vrem să pricepem ce se întâmplă cu noi. În atmosfera încărcată de ură care ne otrăvește viața, azi, capacitatea lui Don Quijote de a iubi are multe șanse să pară un miracol și să ne pună, în consecință, pe gânduri. Dezvăluindu-ne ceea ce noi nu prea știm, se pare, că în adâncul ei iubirea e tragică, bunul cavaler ne-ar face, poate, să ne rușinăm de plăcerea dubioasă a bășcăliei prin care, în mod aproape reflex, încercăm să ne scuturăm de contactul neplăcut cu nenorocirile și, astfel, am deveni, presupun, mai profunzi, mai pregătiți să ieșim din mizeria morală în care ne bălăcim cu furie azi.“ (Octavian Paler)
    Show book
  • Ideologii politice O scurtă incursiune în gândirea politică și contemporană - cover

    Ideologii politice O scurtă...

    Ciprian Bogdan, Sergiu Mișcoiu

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul este o lucrare aprofundată despre istoria ideilor, oferind o analiză pertinentă a celor mai importante ideologii ale secolului XX (comunismul, nazismul, fascismul și socialismul), a ideologiilor clasice (liberalismul și conservatorismul), precum și a unor curente de gândire care au generat acțiuni de masă, cum ar fi ecologismul și populismul.
    Show book