Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Ciudatenii Amoroase din Bucurestiul Fanariot - cover

Ciudatenii Amoroase din Bucurestiul Fanariot

Doina Rusti

Publisher: Litera Media Group

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

„Bucureştiul fanariot e o urbe care se leagănă zi şi noapte în ritmul moleşitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiţii, zvonuri şi magice arome orientale, şi care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice şi fără obiect, de tristeţi grele şi de melancolii fără nume. Dacă ar fi atât şi tot ar fi de-ajuns.
 
Dar povestirile pe care ni le spune Doina Ruşti, despre iubiri imposibile, sprijinite pe documente şi scrise cu talentu-i bine cunoscut, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relaţii private nemiloase, comportamente surprinzătoare şi habitudini stranii.“ EUGEN NEGRICI
 
 
 
47 DE POVESTIRI FANARIOTE DESPRE AMORURI ŞI PASIUNI BIZARE: ÎNTÂMPLĂRI ADEVĂRATE, FAPTE ISTORICE, UN IMAGINAR ROMÂNESC ŞI O FORMULĂ EPICĂ MARCA DOINA RUŞTI.
 
PLUS ILUSTRAŢII DE EPOCĂ.
 
 
 
„După nopţi nedormite, după vise sinistre, după ce îşi făcuse planul să-l răpească din mănăstire, acest artist plastograf, ticluitor de înscrisuri, aventurier, un sensibil efeminat şi aşa mai departe, acest Pantelimon cu pantofiori roz, înveşmântat în mătase, a coborât din trăsură la Mănăstirea Antim, unde a locuit un an încheiat.“
 
„Poveştile vechi sunt ca nişte cufere, pline cu blănuri ori cu dantele, peste care cineva şi-a trecut degetele, lăsând în fibră singura aspiraţie care contează în scurta viaţă de om, ca să nu mai vorbim de cearşafuri, care nu uită niciodată carnea care le-a terfelit, ori de scrisori, mă refer la hârtia bătrână, impregnată cu vise şi, odată cu ele, de aromele care-au plutit prin odăi.“ Doina Ruşti
 
 
 
DOINA RUŞTI, prozatoare de referinţă, cu certă contribuţie atât în neogotic, cât şi în realismul psihologic, apreciată pentru origi­­nalitate şi erudiţie epică, a scris trilogia fanariotă (Manuscrisul fanariot, Mâţa Vinerii, Homeric) şi romane cu miză socială puternică: Fantoma din moară, Lizoanca, Logodnica. Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020), o metaforă a pandemiei. Traduse în numeroase limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze şi de recenzii laudative în publicaţii internaţionale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (2008) şi Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române (2009). Doina Ruşti coordonează colecţia Biblioteca de Proză Contemporană, la Editura Litera, este scenaristă şi ţine cursuri de scriere creativă la Universitatea din Bucureşti.
Available since: 01/07/2022.
Print length: 176 pages.

Other books that might interest you

  • Acest soare care ma orbeste - cover

    Acest soare care ma orbeste

    Sorin Draghici

    • 0
    • 0
    • 0
    Cu o scriitura alerta, rasfatata uneori, cu efecte premeditate a caror combinatorie nu se dezvaluie pana la final, Sorin Draghici ofera in acest roman una dintre ocaziile de neratat de a te bucura de literatura, vara. Provocator, autorul alege sa intre in pielea unei domnisoare, apoi doamne si demonstreaza in felul acesta ca literatura ramane cel mai sustenabil exercitiu de zamislire de forme de viata dintre toate. Aceasta nu este insa decat prima dintre provocarile la care scriitorul isi supune cititorul.Pe relatia Targu-Mures – Atena – Bucuresti – Buenos Aires nu circula niciun avion direct. Ramane sa va imbarcati intr-un roman care promite, de la bun inceput, o croaziera improbabila, geografica dar si istorica. Nu in ultimul rand, romanul lui Draghici ar putea fi premiat nu doar literar, ci si gastronomic.Desi nu exista stele Michelin pentru literatura, initiativa ar trebui formulata. Pentru ca nu doar ca o societate de femei si barbati fascinante si fascinanti se iubesc, admira, calatoresc si dribleaza vitregiile unei istorii nu prea indepartate, dar ele si ei stiu sa se bucure de viata. O viata care se scrie in greaca veche si noua, una in care cultura si natura reprezinta un cuplu atat de sudat, incat nici nu ti-ai putea imagina ca ele ar fi fost, multa vreme, separate de prejudecati si mituri culturale.Cititorul trebuie avertizat ca se poate indragosti de multe dintre personajele care locuiesc in aceasta poveste petrecuta in prima jumatate a secolului trecut; de asemenea, el trebuie sa stie ca povestea in care patrunde nu-l va dezamagi decat din cauza inevitabila a sfarsitului ei. Daca orice minune dureaza trei zile, ei bine, el va petrece cu Eliza si Maria, dar si cu Andreas si Athanasios, trei ore concentrate sau trei dimineti de calistenie a afectelor si a imaginatiei. In sfarsit, e important sa-i spunem cititorului ca, daca faptul ca povestea are un final face parte din nedesavarsirea a tot ce e viu, totusi, finalul povestii va fi unul puternic.
    Show book
  • Pioniera goala - cover

    Pioniera goala

    Mihail Kononov

    • 0
    • 0
    • 0
    Pioniera goala de Mihail Kononov este unul din acele romane pe care la inceput nu le publica nici rusii, nici americanii, dar despre care se vorbeste intens si aprins, pentru ca manuscrisul circula din mana in mana (pe sub mana... Iar Pioniera goala a aparut doar dupa 10 ani de samizdat).
     
    Un roman a carui actiune are loc in cel de-al II-lea Razboi Mondial, in blocada Leningradului, iar personaj principal e Maria Muhina, o pioniera de 14 ani, ramasa orfana, prin ochii careia se vede acea cumplita perioada istorica. De aceea, desi avem acelasi razboi despre care stie toata lumea, Mihail Kononov ne aduce prin Pioniera goala o alta imagine a razboiului, o alta viziune, o alta stare si atmosfera, ceea ce rezulta fiind o istorie mult mai interesanta si mai proaspata, mai inocenta si mai subiectiva, mai simpla cumva si in acelasi timp mai frustra, mai directa, mai dura si mai cruda, ocheanul fiind in interior, nu in exterior. Masa intelege sa-si slujeasca Patria asa cum a fost invatata in scoala, punand in fata interesele colectivului, respectandu-si superiorii in orice situatie s.a.m.d., rolul ei primordial fiind acela de „femeie“ a ofiterilor, pe care incearca din rasputeri sa-i faca sa nu simta lipsa caldurii feminine... concrete. De la atata „slujba“ se creeaza si un al doilea plan, unul nocturn-imaginar, in care ea crede ca executa o misiune secreta a comandantului Zukov, Muha transformandu-se in Ceaika si, devenind invizibila si acorporala, se lupta cu dusmanii nazisti in zbor, intrand in Leningradul blocat si incercand sa inlature pericolul care vine din aer.
     
    Ambele linii de subiect ii permit lui Mihail Kononov sa experimenteze, sa aduca in subiect scene violente a la Mamleev sau Sorokin, dar si momente impresioniste in stilul lui Venedikt Erofeev, in ambele cazuri depasindu-i prin intensitate pe celebrii lui colegi, scena cu bunicuta din blocada Leningradului fiind poate cea mai dura istorioara din literatura rusa contemporana, tocmai fiindca e realista si s-a putut intampla in acea perioada istorica unica - blocada Leningradului. Pe langa maiestria stilistica, Kononov stie sa faca o constructie interesanta a romanului, sfarsitul fiind la fel de surprinzator pentru cititori ca si scriitura propriu-zisa.
     
    Pioniera goala de Mihail Kononov e un roman original, care se inscrie in linia romanelor scrise de scriitori rusi contemporani care au fost traduse la noi in ultima vreme, un roman care merita citit, analizat si discutat. O feerie belicos-erotica, in care viata si moartea se afla la distanta de un pas, despartite doar de o partida de sex cu o minora, actiune vazuta ca o datorie patriotica, o naratiune cu dragoste curata si sex murdar si cu zboruri nocturn-onirice ale pionierei ABSOLUT goale. Lectura utila!
     
    Muha are cincisprezece ani, este orfana si isi doreste din toata inima sa devina comsomolista. Acesta este telul ei suprem, numai asa lumea in care traieste poate sa aiba sens. Numai pe linia frontului, ca membra a colectivului, se poate cu adevarat considera om. „Muha e o fetita de milioane“se spunea despre ea, ceea ce ii face placere. Si considera ca este de datoria ei sa fie iubita regimentului, contribuind astfel la victoria glorioasei Armate Rosii. Si fiindca a primit de la generalul Zukov o misiune nocturna secreta, sacrificiul ei este mic. Folclor rus, limbaj de lemn, umor negru, scene de sex, calambururi, amestec de realism magic si realism socialist, Pioniera goala este un savuros pamflet impotriva razboiului si a propagandei de orice fel.
     
    Pioniera goala este singurul sau roman si a fost publicat in Rusia in 2001, desi fusese scris inca din perioada perestroikai; a fost tradus in foarte scurt timp si publicat in Occident (in Marea Britanie, Germania, Italia, Franta), unde s-a bucurat deopotriva de aprecierea publicului si a criticilor. In 2005, Teatrul Sovremennik din Moscova a pus in scena o dramatizare a romanului, in regia lui Chiril Serebrennikov, avand-o pe Ciulpan Nailevna Hamatova in rolul principal.
    Show book
  • Complot Pentru Salvarea Lui Socrate - cover

    Complot Pentru Salvarea Lui Socrate

    Paul Levinson

    • 0
    • 0
    • 0
    Descrierea cărţii: 
    
    
    În anul 2042, Sierrei Waters, o tânără absolventă de filologie clasică, i se arată un nou dialog al lui Socrate, descoperit recent, în care un călător în timp încearcă să susţină argumentat că Socrate ar putea fi salvat de la moarte, dacă ar accepta să călătorească în viitor! Thomas, cărturarul vârstnic, care i-a arătat documentul, dispare şi Sierra începe imediat să cerceteze provenienţa manuscrisului cu ajutorul iubitului ei, cercetătorul de filologie clasică, Max.
    
    Urmele duc spre maşinile timpului din două cluburi de gentlemeni, unul londonez şi altul new-yorkez, în trecut – şi spre un călător în timp din viitor, care se dă drept Heron din Alexandria în anul 150 d. Hr. . Complicaţiile, misterele, călătoriile şi buclele temporale se înmulţesc, în timp ce Sierra încearcă să desluşească cine a planificat salvarea de la moarte a celui mai important filozof din istoria umanităţii. Printre personaje se numără personalităţi istorice fascinante, cum ar fi Alcibiade, sau William Henry Appleton, marele editor American din secolul al XIX-lea, Hipatia, Platon şi chiar Socrate însuşi.
    Show book
  • Regii blestemați 3 Otrăvurile coroanei - cover

    Regii blestemați 3 Otrăvurile...

    Maurice Druon

    • 0
    • 1
    • 0
    După ce a pus să-i fie ucisă prima soție, Ludovic al X-lea Arțăgosul se căsătorește cu frumoasa și cucernica prințesă Clémence a Ungariei. Viitorul coroanei pare în sfârșit asigurat, iar onoarea regelui, reparată. Un război dezastruos împotriva flamanzilor, ambițiile puternicilor nobili și incapacitatea regelui de a guverna amenință însă stabilitatea regatului. În cele din urmă, nimeni nu este imun la otravă… Pentru prima dată după trei sute de ani, un rege al Franței moare fără a lăsa un moștenitor de sex masculin.
    Show book
  • Ultima calatorie - cover

    Ultima calatorie

    Santa Montefiore

    • 0
    • 0
    • 0
    O poveste despre război, despre Italia, despre o tânără frumoasă și o tragedie teribilă 
    Războiul s-a terminat, dar umbra lui încă persistă. Iar în adâncul peisajului rural luxuriant, un aristocrat excentric este ucis cu sălbăticie în frumosul său palazzo. 
    Londra, 1971. Ani mai târziu, această crimă neelucidată ajunge să-i influențeze viața Albei, o fată boemă care trăiește pe o casă plutitoare în Chelsea. 
    Aceste două epoci distincte sunt legate de firul unei povești de dragoste, decadență și trădare, care o duce pe Alba în plantațiile de măslini de pe coasta Amalfi, scăldate în mirosul smochinelor, dar și copleșite de drama războiului și de tulburarea persistentă a tragediei. 
    Trecutul dezvăluie legăturile secrete dintre partizani și naziști, dintre țărani și conți și, în centrul tuturor, o femeie seducătoare și misterioasă: mama ei... 
    O realizare poetică. Daily Mail 
    Santa Montefiore este o minune. Sunday Express
    Show book
  • Povestea lui Genji - cover

    Povestea lui Genji

    Murasaki Shikibu

    • 0
    • 0
    • 0
    „Murasaki Shikibu urmăreşte intrigile erotice, urzelile de la Curte, căsătoriile politice, vârtejul de ușurătăți și lingușeli din jurul ei cu privirea atentă, uneori ironică, a unei Jane Austen” (The New Yorker). Volumul este însoțit de ilustrații în formă de evantaie rotunde, reprezentând momente din viața lui Genji și scene de la curtea imperială în Epoca Heian.
    Show book