Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Poveşti despre nebunia obişnuită - cover

Poveşti despre nebunia obişnuită

Charles Bukowski

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Tandru şi cinic, vulgar, sensibil, ironic şi empatic, Charles Bukowski oferă în Poveşti despre nebunia obişnuită o panoramă a vieţii din ghetourile şi mahalalele Los Angelesului postbelic, o lume aspră, cu propriile ei repere, pe care scriitorul o prezintă cu un umor sec şi un farmec greu de egalat. Alcoolici, jefuitori, puşcăriaşi, violatori şi nebuni trăiesc într-o lume a lor, pauperă şi dură, în care subzistă şi specia ciudată a scriitorilor şi poeţilor, descrisă cu sarcasm şi, în acelaşi timp, cu înţelegere de Bukowski, el însuşi personaj al propriei lumi, poet, parior la curse, alcoolic şi afemeiat. Un tată iubitor care îşi întreţine familia din jafuri, o nuntă zen uşor caraghioasă, o pătură vie, care vrea să-l sugrume pe Bukowski în somn, un viol ambiguu, ucigaşi psihopaţi, poeţi răutăcioşi şi adesea ridicoli – toate istorisirile şi toate personajele construiesc un univers aparte, în care cultura înaltă şi cultura populară, muzica clasică, prostituatele, poezia şi cursele de cai ajung să coexiste firesc, într-o succesiune de scene de viaţă autentică.
Available since: 09/18/2017.

Other books that might interest you

 • Levi și motanii - Povești audio pentru copii - cover

  Levi și motanii - Povești audio...

  Geo Mihalache

  • 0
  • 0
  • 0
  Aventurile găinii Levi împreună cu prietenii ei motanii Pic, Miron și Tărcatul: 
  Levi și motanii - găina Levi, dornică să îi cunoască pe motani și să se împrietenească cu ei, după luni de amânare, își face curaj să le vorbească 
  Proba și Levi în trupa motanilor - pentru a fi acceptată în trupa motanilor, Levi este supusă la o încercare de către aceștia 
  Levi pe acoperiș - Levi pornește în prima sa aventură alături de motani - se urcă pe acoperiș de unde reușeste să îi atragă atenția bunicii cu ispravile sale 
  Levi la șoareci - Levi participa la prima sa vânătoare...mai mult sau mai puțin reușită 
  Ne relaxăm în livadă - Levi învață o nouă activitate din repertoriul motanilor 
  Sus pe cuptor - Levi află unde se ascund motanii cand este frig afară și plouă 
  Iarba mâței - Motanii se comportă ciudat, nu mai sunt ei înșiși iar Levi asistă la un comportament neașteptat din partea lor 
  O bucățică de pește - Tărcatul își pierde cumpătul din cauza unei bucăți de pește și ajunge afară sub privirile lui Levi și ale celorlalți doi motani care îl avertizaseră să stea cuminte 
  Cu motanii după râme - Levi îi învață ea de data aste pe motani să "vâneze"
  Show book
 • Fluturi negri - cover

  Fluturi negri

  Silvia Puiu

  • 0
  • 0
  • 0
  Fluturii negri ne bântuie pe toți.... uneori devin albi, apoi se fac iarăși negri... și apoi dispar în același timp cu tine, în timp ce te deplasezi prin viață. 
  Poveștile și versurile din acest volum sunt fluturi negri de acum mai mult de 20 de ani. Astăzi, fluturii au vrut să zboare, chiar și așa negri .... au dorit să simtă soarele arzându-le aripile în ultimul lor zbor.  
  Povestirile sunt o ficțiune împletită cu cioburi din oameni, gânduri, vise și dorințe. Punerea lor pe hârtie sau într-un context creativ este o formă de purificare. Ca gen, aș spune că scriu poezie în proză și proză în poezie.  
  Publicarea acestui volum și împărtășirea fluturilor mei negri cu cei care vor avea răbdarea să citească este, pentru mine, un act de curaj și sper ca, astfel, să îi încurajez și pe alții să se exprime într-un mod sigur: prin artă sau vorbind cu cineva care poate să ajute (profesor, părinte, bunic, psiholog sau alt adult în care ai încredere).
  Show book
 • Masca Morții Roșii: Schițe nuvele povestiri 1831-1842 - cover

  Masca Morții Roșii: Schițe...

  Edgar Allan Poe

  • 0
  • 0
  • 0
  „Edgar Poe e subjugat asemenea cuceritorilor si filosofilor de dorinta irepresibila a unitatii; la el spiritul se combina cu fizicul. S-ar putea spune ca Poe cauta sa aplice literaturii procesele filosofiei iar filosofiei metodele algebrei. In aceasta constanta ascensiune catre infinit uneori iti poti pierde respiratia. In acest gen de literatura aerul e la fel de rarefiat ca intr-un laborator. Aici vei vedea mereu glorificarea vointei care se apleaca asupra inductiei si analizei. S-ar parea ca Poe vrea sa uzurpe rolul profetilor si sa-si adjudece monopolul explicatiei rationale. Astfel peisajele servind ca fundal febrilelor lui compozitii capata paloarea unor fantome. Poe care rareori pare sa fi impartasit pasiunile altor oameni schiteaza arbori si nori care sint aidoma arborilor si norilor dintr-un vis sau si mai bine care se aseamana cu personajele lui stranii la fel de adinc patrunse de un tremur supranatural si convulsiv.“ (Charles Baudelaire) 
  „Poe isi alege de regula cea mai neobisnuita realitate isi plaseaza eroul in cea mai inedita situatie fizica sau psihologica iar apoi descrie starea launtrica a acestui personaj cu o rara acuitate si cu un remarcabil realism. Mai mult exista o trasatura in intregime a lui Poe una care il deosebeste de oricare alt scriitor anume vigoarea imaginatiei sale. Nu vreau sa spun ca fantezia lui ar intrece-o pe aceea a altor poeti ci pur si simplu ca imaginatia lui e inzestrata cu o calitate pe care n-am intilnit-o la nici unul intr-o asemenea proportie: e vorba de forta detaliilor… Edgar Poe prezinta in cel mai mic amanunt intreg tabloul inchipuit ori evenimentele cu o plasticitate uluitoare incit ajungi sa crezi in realitatea sau posibilitatea unui fapt care in fond nu s-a intamplat niciodata si nici nu s-ar putea intampla.“ (F.M. Dostoievski) 
  Traducere din limba engleza studiu introductiv note si comentarii de Liviu Cotrau
  Show book
 • Felii de lămâie - cover

  Felii de lămâie

  Anca Vieru

  • 0
  • 0
  • 0
  O colecție de povestiri ca niște sentimentalisme urbane, când ironice, când triste, uneori cu accente grotești, în care se regăsesc tineri căsătoriți și cupluri blazate, adolescente confuze și vecine curioase, oameni ai străzii, corporatiști, un sculptor în gheață, o fată cu părul de culoarea coniacului văzut în soare, o clasă de elevi care a pierdut un ochi de iepure, un poștaș pensionar care vrea să-și schimbe numele.
  Show book
 • Poneiul roșu - cover

  Poneiul roșu

  John Steinbeck

  • 0
  • 0
  • 0
  „În Poneiul roșu se remarcă finețea artei lui Steinbeck, iar valoarea cărții sale se datorează în mare măsură și faptului evident că autorul cunoaște în detaliu locul despre care scrie. E un bun cunoscător al cailor, știe toate amănuntele despre ei, știe ce se întâmplă în mintea acestora – și e cu certitudine și un bun cunoscător al copiilor, e încântat de ei, altfel n-ar fi reușit să-l descrie pe Jody așa cum a făcut-o.“ (The New York Sun)
  Show book
 • Inventează ceva - cover

  Inventează ceva

  Chuck Palahniuk

  • 0
  • 0
  • 0
  Inventează ceva aduce laolaltă douăzeci și trei de povestiri scrise de-a lungul mai multor ani și publicate în diverse reviste literare sau cu totul inedite. Sumbre sau amuzante, provocatoare, excentrice și tulburătoare, povestirile lui Chuck Palahniuk sunt, fiecare în parte, un exercițiu stilistic de o originalitate și o inventivitate cuceritoare. Că e vorba de un adolescent eminent, lobotomizat după o sesiune de electroșocuri cu defibrilatorul din cabinetul medical al școlii, ca în „Zombi“, sau de un fiu încrezător în terapia prin râs care încearcă să-și salveze tatăl bolnav de cancer în fază terminală cu o colecție de glume nesărate, ca în „Cioc-cioc“, sau de primele apariții ale faimosului Tyler Durden din Fight Club, cum se-ntâmplă în „Expediția“, povestirile sale înfioară, uluiesc sau încântă, însă nu te lasă nicio clipă indiferent.
  Show book