Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Scrieri (1914-1926) - cover

Scrieri (1914-1926)

Antonio Gramsci

Publisher: Adenium

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Antonio Gramsci revine în spațiul românesc cu scrieri publicate în presa socialistă italiană. Cititorul român are prilejul să întâlnească un mare spirit al gândirii marxiste italiene și mondiale, a cărui influență a trecut dincolo de cercurile comuniste, devenind un reper pentru stânga și dreapta contemporane.
Available since: 02/01/2016.

Other books that might interest you

  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Show book
  • Musulmanii obstacolul inedit Situația Franței - cover

    Musulmanii obstacolul inedit...

    Pierre Manent 

    • 0
    • 0
    • 0
    Dreptul nelimitat al oricărui individ de a-și vedea recunoscută propria particularitate de către o instituție politică este una dintre valorile pe care noua construcție europeană încearcă să le justifice și să le susțină. Însă atentatele teroriste din ultimii ani au dus la o divizare ideologică, înregistrată în majoritatea țărilor europene. Analizele din acest volum caută să identifice problemele migrației și să propună soluții pertinente referitoare la integrarea musulmanilor în țări predominant creștine, un studiu de caz elocvent fiind situația Franței din ultimele decenii.
    Show book
  • Crearea statului italian în viziunea lui Antonio Gramsci - cover

    Crearea statului italian în...

    Ioana Cristea Drăgulin

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul abordează teoretic și istoriografic cele mai importante categorii ale gânditorului politic Antonio Gramsci. Analiza Ioanei Cristea Drăgulin permite restituirea unității și continuității pe care tinde să le ascundă natura fragmentară a unei mari părți din opera gramsciană, reconectând într‑un cadru unitar apa­ratul conceptual complex pe care autorul îl diseminează pe parcursul Caietelor sale, într-un context cultural atât de îndepărtat de cel originar, când au fost scrise.
    Show book
  • Manipulatorul de azi si de maine - cover

    Manipulatorul de azi si de maine

    Popa Ionelas

    • 0
    • 0
    • 0
    În vremurile traversate, când nevoia de repere morale pare că a fost deja abandonată, când oamenii onești din această țară abia mai disting limita dintre moral și imoral, când decadența tinde să ne subjuge pe mulți dintre noi, manipulatorii care-și sporesc prestigiul în funcție de numărul și statusul victimelor sunt luați drept modele de către copiii noștri. Înspăimântător mai este însă ceva. Că încă nu și-au atins apogeul, că cel mai probabil o vor face în curând, atunci când vor descoperi și vor învăța să folosească întregul arsenal existent unde manipularea reprezintă doar o rotiță dintr-un angrenaj diabolic. Or, dacă acum supun și controleazădestine fără remușcări, fără regrete și fără apăsări, ceea ce ar trebui să ne frământe pe toți este ce vor mai pune la cale de acum înainte, fiindcă, într-o normalitate deliberat confuză, cu certitudine tuturor ne va fi tot mai greu să găsim pe cineva cu care să purtăm o discuție sinceră. Cu atât mai dificil să descoperim colegi sau prieteni pe care să ne putem baza, formatori de opinie onești sau chiar parteneri de viață care să nu mimeze sentimentele trăite. Firește, manipulatori de tipologii diferite întâlnim peste tot. Pe stradă, în centrele comerciale, în mijloacele de transport, acolo unde cei mai mulți dintre ei sunt ușor de sesizat. Tocmai de aceea, ajuns la momentul retrospectivei, nu mi-am propus să mă refer la aceștia, ci la cei din avangarda lor care construiesc în timp relația personală cu victima, care excelează în arta prefăcătoriei și poartă în 16 buzunarul din dos instrumente distrugătoare perfide. Cu cât sunt mai joviali și simpatici, cu atât sunt mai penetranți, cu cât sunt mai afectuoși și iubitori, cu atât sunt mai vătămători. Și atenție, după cum spuneam, încă nu s-au desăvârșit. În curând vom avea de-a face cu acest tip de manipulator, de departe cel mai perfid și periculos dintre toți, pe cât de eficient pe atât de nociv, care ne va lua pe nepregătite. Doar în carcasa lui embrionară, sub măști atrăgătoare și convingătoare, unii dintre noi l-au întâlnit deja printre amici, colegi, parteneri sentimentali, decidenți și așa mai departe.Toate acestea, dar și încercarea de a le anticipa mutările, sunt motivele pentru care m-am hazardat la o abordare tranșantă, sub îndemnul desprinde-te de ei, recâștigă-te pe tine, plecând, dacă vreți, de la o comparație între manipulatorii de azi și cei de mâine, care tind să se nască. Ce instrumente folosesc sau pot folosi, cum anume se insinuează și seduc interlocutorul, cum își camuflează interesul față de persoana vizată, cum preiau sub control captura și cum am putea să-i contracarăm sunt întrebări la care am să încerc să ofer răspunsurile așteptate dintr-o perspectivă personală, bazată pe acumulările dintr-o viață de om greu încercat.
    Show book
  • Viitorul declasificat Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea - cover

    Viitorul declasificat...

    Mathew Burrows

    • 0
    • 0
    • 0
    Când Mathew Burrows a început să lucreze pentru CIA ca analist de informații, acum 25 de ani, lumea părea înghețată. Dar, odată cu globalizarea şi noile tehnologii a apărut și o lume în care schimbările sociale și politice se pot petrece într-o clipă, imprevizibilul este o temă universală, iar puterea de a anticipa devine critică. În ultimii zece ani, activitatea lui Burrows în cadrul Consiliului Național de Informații al SUA a fost axată pe ajutorul acordat Statelor Unite în combaterea necunoscutului prin redactarea raportului Tendințe globale. Folosit de Casa Albă, de Departamentele de Stat, al Apărării și al Securității Interne, acest îndreptar fundamental despre viitor înglobează cele mai noi studii și date aflate la dispoziția guvernului. Burrows, pentru prima dată, a extins și a adus la zi cel mai recent raport privind tendințele globale, transformându-l într-un volum ce prevestește mișcările tectonice care ne vor conduce către 2030. În ce direcție se îndreaptă Orientul Mijlociu, Rusia și China? Vom trăi într-o lume a proliferării nucleare? Care sunt amenințările-cheie și ocaziile cu care se vor confrunta Statele Unite? Burrows folosește concluziile raportului pentru a răspunde acestor întrebări presante și nu numai. De la realitățile urbanizării explozive și ale creșterii clasei de mijloc la nivel global, la mutarea spre est a centrului economiei mondiale și la sporirea numerică a tehnologiilor, Viitorul declasificat ne aduce aminte că fiecare aspect al vieții noastre este în continuă mișcare și că, dacă nu preluă inițiativa pentru a dirija schimbările, rămânem la mila acestor evoluții.
    Show book
  • Panopticum Eseu despre tortură în secolul XX - cover

    Panopticum Eseu despre tortură...

    Ruxandra Cesereanu

    • 0
    • 0
    • 0
    Interzisă și condamnată în prezent, tortura a fost folosită în foarte multe țări pe tot parcursul secolului XX. Panopticum își propune să aprofundeze acest subiect, arătând dimensiunile inimaginabile pe care le poate atinge uneori cruzimea umană. Lagărele naziste, Gulagul, Dictatura Coloneilor în Grecia și a Juntelor militare în America Latină, regimurile totalitare din Africa și cele din statele islamice sunt doar câteva exemple ilustrative pentru supliciile la care omul îi poate supune pe semenii săi. De la descrierea diferitelor tehnici, a motivațiilor și a principalelor momente în care s-au petrecut acte de violență sălbatică până la portretele-robot ale torționarului și victimei, eseul de mentalitate al Ruxandrei Cesereanu ne oferă o imagine de ansamblu a fenomenului torturii, contribuind, obiectiv și rațional, la reîmprospătarea memoriei colective.
    Show book