Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Panopticum Eseu despre tortură în secolul XX - cover

Panopticum Eseu despre tortură în secolul XX

Ruxandra Cesereanu

Publisher: Polirom

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Interzisă și condamnată în prezent, tortura a fost folosită în foarte multe țări pe tot parcursul secolului XX. Panopticum își propune să aprofundeze acest subiect, arătând dimensiunile inimaginabile pe care le poate atinge uneori cruzimea umană. Lagărele naziste, Gulagul, Dictatura Coloneilor în Grecia și a Juntelor militare în America Latină, regimurile totalitare din Africa și cele din statele islamice sunt doar câteva exemple ilustrative pentru supliciile la care omul îi poate supune pe semenii săi. De la descrierea diferitelor tehnici, a motivațiilor și a principalelor momente în care s-au petrecut acte de violență sălbatică până la portretele-robot ale torționarului și victimei, eseul de mentalitate al Ruxandrei Cesereanu ne oferă o imagine de ansamblu a fenomenului torturii, contribuind, obiectiv și rațional, la reîmprospătarea memoriei colective.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Show book
  • Pacatul impotriva spiritului: scrieri politice - cover

    Pacatul impotriva spiritului:...

    Ioan Petru Culianu

    • 0
    • 0
    • 0
    Culegerea de texte politice și cultural-politice scrise de Ioan Petru Culianu cuprinde articole publicate, între decembrie 1989 și decembrie 1990, în săptămînalul Lumea liberă românească din New York. Volumul include, de asemenea, trei dialoguri cu I.P. Culianu și două povestiri-parabole politice ("Intervenția zorabilor în Jormania" și "Jormania liberă"). Filosoful critică virulent realitățile politice din România post﷓decembristă, susținînd teoria că înlăturarea regimului lui Ceaușescu nu a fost rezultatul unei revolte populare, ci un experiment al K.G.B.
    Show book
  • Planul Marshall: Zorii Razboiului Rece - cover

    Planul Marshall: Zorii...

    Benn Steil

    • 0
    • 0
    • 0
    Câștigător în 2019 al New York Historical Society Barbara and David Zalaznick Book Prize in American History
     
    Câștigător în 2018 al American Academy of Diplomacy Douglas Dillon Award
     
    Nominalizat în 2018 la Duff Cooper Prize in Literary Nonfiction
     
    Mențiune de onoare în 2019 la ASEEES Marshall D. Shulman Prize
     
    La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, odată cu prăbușirea Imperiului Britanic și ridicarea stelei lui Stalin, oficialii americani, conduși de noul secretar de stat, George C. Marshall, au pornit în misiunea de reconstruire a Europei Occidentale ca pavăză împotriva autoritarismului comunist. Întreprinderea lor masivă, costisitoare și ambițioasă avea să îi pună pe europeni și pe americani în fața unei viziuni adesea în conflict cu istoria lor și concepțiile despre sine. În acest proces, se va ajunge la crearea NATO, a Uniunii Europene și a identității occidentale care continuă să dea formă evenimentelor internaționale.
     
    Concentrându-se pe anii hotărâtori 1947–1949, relatarea lui Benn Steil aduce la viață episoade importante marcând prăbușirea relațiilor SUA–URSS de la finalul războiului și lovitura de stat de la Praga, blocada Berlinului și divizarea Germaniei. În fiecare dintre aceste cazuri, vedem și înțelegem ca niciodată înainte hotărârea lui Stalin de a zdrobi Planul Marshall și de a submina puterea americană în Europa.
     
    Având în vedere ecourile actuale ale Războiului Rece, când Putin și Rusia pun la încercare ordinea mondială, fragilul echilibru de putere și ordinea incertă de la finalul anilor 1940 sunt mai relevante ca oricând. Planul Marshall ne oferă contextul critic pentru a înțelege peisajul internațional de azi. Aducând la lumină materiale noi din arhivele americane, ruse, germane și din alte țări ale Europei, povestea lui Steil va schimba definitiv modul în care percepem Planul Marshall și începutul Războiului Rece. O lucrare rafinată de istorie care va deveni un clasic al literaturii despre Războiul Rece.
     
     
     
    „Benn Steil s-a specializat în explicarea subiectelor complexe. Beneficiind de cunoștințe de diplomație, economie și strategie, Steil stabilește un nou standard pentru înțelegerea noastră nu doar în ceea ce privește Războiul Rece, ci și epoca post-Război Rece, în care viitorul Europei și rolul Statelor Unite sunt puse din nou sub semnul întrebării. O realizare deosebită, care vine la timp.” John Lewis Gaddis, profesor de istorie militară și navală, Universitatea Yale
     
    „În noua sa carte, Benn Steil ne spune o dublă poveste: cea a lansării Planului Marshall, programul american fără precedent de ajutorare a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial, dar și a diverselor tentative sovietice de a-l deturna și împiedica. Însuflețită de portrete realizate cu talent, această relatare emoționantă adaugă o nouă perspectivă asupra uneia dintre cele mai grele perioade din istoria lumii.” Liaquat Ahamed, câștigător al Premiului Pulitzer
     
    „Planul Marshall este o lucrare remarcabilă și minunat scrisă de istorie a diplomației și a economiei. Lideri și oameni de rând continuă să susțină nevoia unor noi Planuri Marshall pe tot globul, dar câți dintre ei înțeleg cu adevărat despre ce a fost vorba în cazul planului original, cum a fost creat și ce a realizat? Această carte va deschide ochi și minți.” Alan Greenspan, fost președinte al Rezervei Federale
     
     
     
    BENN STEIL este asociat principal și director de economie internațională în cadrul Consiliului pentru relații internaționale. Este autorul volumului premiat Battle of Bretton Woods: John Maynard Keynes, Harry Dexter White, and the Making of the New World Order. Locuiește în New York împreună cu soția sa și cei doi fii.
    Show book
  • Minorităţile în context legislativ internaţional - cover

    Minorităţile în context...

    Roxana-Alina Petraru

    • 0
    • 0
    • 0
    Volumul analizează conținutului drepturilor minorităților naționale și principalele poziții ale comunității internaționale în abordarea problemelor din acest domeniu. Sunt formulate soluții ce pot servi drept bază pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a programelor pe termen lung privind protecția drepturilor minorităților naționale. Cartea are un caracter interdisciplinar și se adresează studenților facultăților de drept, sociologie, psihologie și științe politice, dar și tuturor celor interesați să înțeleagă profunzimile unor fenomene atât de actuale.
    Show book
  • 50 De Clasici Politica - cover

    50 De Clasici Politica

    Tom Butler-Bowdon

    • 0
    • 0
    • 0
    Elen e sora mai mică a lui Phil, protagonistul seriei de succes Jurnalul unui tocilar. Are unsprezece ani și, spre deosebire de el, e superorganizată și ambițioasă, îi plac la nebunie cântecele lui Lady Vaga și este conectată la toate rețelele sociale importante. Prietenele ei cele mai bune, Shania, Cherry și Serenity, sunt și ele admiratoare înfocate ale starului pop, și împreună sunt prinse într-o cursă contracronometru pentru a descoperi cine a furat cel mai nou CD al celebrei cântărețe.
    Show book
  • Destin eurasianist - cover

    Destin eurasianist

    Aleksandr Dughin

    • 0
    • 0
    • 0
    Această culegere cuprinde câteva dintre textele esențiale, semnate de cea mai reprezentativă voce a Rusiei de azi în geopolitică și sociologie, Aleksandr Dughin. Am găsit potrivit să înmănunchem între coperțile acestui volum lucrările autorului, care au apărut în ultimii ani în volume separate, respectiv, A Patra Teorie Politică, Teoria Lumii Multipolare și Misiunea Eurasianistă, precum și un șir de texte scurte, care apar în versiune video în cadrul ciclului de emisiuni scurte, de doar câteva minute, purtând denumirea generică „Directiva lui Dughin”.Gândirea lui Dughin izvorăște din matricea bizantină, din civilizația ortodoxă, din Tradiție, dar și în egală măsură din gândirea conservatoare occidentală. De la eurasianiștii ruși ai primului val și până la gânditorii europeni antiliberali René Guénon, Iulius Evola, Arthur Moeller van den Bruck, Carl Schmitt, Karl Haushofer și Martin Heidegger, de la Patristică și teologia rusă la toate curentele politice moderne, geopoliticianul rus reușește să absoarbă tot ce e valoros pentru a cristaliza propria concepție filosofică asupra lumii și asupra destinelor Patriei lui, avansând, în colaborare cu filosoful francez Alain de Benoist, o nouă teorie politică, cea care vine după dispariția nazismului și a comunismului. Ea se dorește o replică simetrică, viguroasă și naturală liberalismului, singura ideologie a Modernității care a supraviețuit și care a devenit paradigma dominantă, axiomatică, obligatorie în spațiul occidental, iar prin mimetism – și în societățile postcomuniste.Aleksandr Dughin este una dintre puținele personalități din Rusia care cunoaște profund cultura română, fiind puternic atașat de ea, în special de autori ca Nae Ionescu, Nichifor Crainic, Lucian Blaga, Mircea Eliade. Tocmai de aceea cel care se va apleca asupra acestei cărți va avea posibilitatea să redescopere complementaritatea deloc uimitoare între gândirea tradițională rusă și cea românească, dincolo de conflictele care au marcat relațiile dintre cele două popoare pe parcursul ultimelor două secole.Alături de filosoful mistic, scriitorul și geopoliticianul francez de origine română Jean Pârvulesco, de care l-a legat o îndelungată prietenie și o strânsă colaborare, Dughin este teoreticianul eurasianismului ca viziune asupra ansamblului continentului nostru, divizat pe parcursul istoriei de către cei pe care îi numește exponenți ai civilizației neguțătorești, versatile, dinamice, orizontale, în contrast cu civilizația religioasă, stabilă, contemplativă, verticală a continentului nostru. Reluând teoria conflictului etern dintre talasocrație și telurocrație, dintre civilizația Mării și cea a Uscatului, autorul disecă toate dedesubturile căderii omului occidental în istorie, de la Renaștere, trecând prin secolul Luminilor, Revoluția Franceză, Revoluția Bolșevică și până la expresia ei actuală în formula neoliberală și globalistă. Apelul la Tradiție în condițiile Postmodernității este unul fundamental și ireconciliabil, iar destinele umanității sunt văzute din perspectiva unei renașteri spirituale prin încheierea definitivă a experimentelor filosofice și civilizaționale, ce au însoțit Occidentul ce și-a extins modelul vicios la scară planetară.Cititorul dornic să pătrundă în adâncurile marilor conflicte geopolitice, economice, civilizaționale și culturale, ce devastează lumea de azi, are șansa, prin lectura acestui volum, să-și limpezească viziunea asupra lor. Acest efort este cu atât mai necesar, cu cât depășirea miturilor dominante și a prejudecăților profund înrădăcinate în mentalul colectiv necesită o cât mai largă deschidere spre spațiile de care depind și destinele noastre și care, în pofida aparențelor, sunt mai aproape de identitatea noastră colectivă decât ambalajul politic, cultural și economic, în care am fost încorsetați după căderea comunismului. 
    Show book