Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Panopticum Eseu despre tortură în secolul XX - cover

Panopticum Eseu despre tortură în secolul XX

Ruxandra Cesereanu

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Interzisă și condamnată în prezent, tortura a fost folosită în foarte multe țări pe tot parcursul secolului XX. Panopticum își propune să aprofundeze acest subiect, arătând dimensiunile inimaginabile pe care le poate atinge uneori cruzimea umană. Lagărele naziste, Gulagul, Dictatura Coloneilor în Grecia și a Juntelor militare în America Latină, regimurile totalitare din Africa și cele din statele islamice sunt doar câteva exemple ilustrative pentru supliciile la care omul îi poate supune pe semenii săi. De la descrierea diferitelor tehnici, a motivațiilor și a principalelor momente în care s-au petrecut acte de violență sălbatică până la portretele-robot ale torționarului și victimei, eseul de mentalitate al Ruxandrei Cesereanu ne oferă o imagine de ansamblu a fenomenului torturii, contribuind, obiectiv și rațional, la reîmprospătarea memoriei colective.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

 • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

  Un viitor luminos - Crescut în...

  Teodor Flonta

  • 0
  • 0
  • 0
  Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
  Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
  Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
  Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
  Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
  Show book
 • Furtuna De Dinaintea Linistii - cover

  Furtuna De Dinaintea Linistii

  George Friedman

  • 0
  • 0
  • 0
  Maestru al geopoliticii și cel mai bine vândut autor în topurile New York Times, George Friedman se concentrează asupra Statelor Unite, prezicând modul în care anii 2020 vor aduce o reorganizare dramatică și o remodelare a guvernului american, a politicii externe, a economiei și a culturii SUA. În cea mai recentă carte a sa, George Friedman își îndreaptă atenția către viitorul Statelor Unite. Examinând ciclurile clare prin care SUA s-au dezvoltat, s-au ridicat, s-au maturizat și s-au consolidat, Friedman descompune următorii ani și următoarele decenii în detalii fascinante. Istoria americană trebuie privită în cicluri - un „ciclu instituțional“ de 80 de ani care a definit în diferite perioade națiunea (există trei astfel de exemple – Războiul de Independență/fondarea, Războiul Civil și al Doilea Război Mondial) și un „ciclu socio-economic” de 50 de ani care a cunoscut formarea claselor industriale, creșterea natalității și a claselor de mijloc. Aceste două cicluri majore vor ajunge la final spre sfârșitul anilor 2020 – o perioadă în care multe dintre fundațiile cunoscute se vor schimba. Statele Unite vor trebui să îndure tulburările și posibilele conflicte, dar și, în cele din urmă, să își recunoască rezistența crescută, stabilitatea și puterea. Cartea lui Friedman, folosindu-se de analize fascinante prin puterea detaliilor lor, ne poartă într-o adevărată călătorie în timp, către un viitor provocator și palpitant.„Așteptați-vă la ceva neașteptat... Vede viitorul fără ajutorul unui glob de cristal.“ Newsweek „O lectură obligatorie“ The Washington Times„Friedman... are capacitatea neobișnuită de a vedea evenimentele nu doar prin ochii liderilor americani, ci și ai celor străini.“ New York Observer
  Show book
 • Viitorul puterii - cover

  Viitorul puterii

  Joseph S. Nye

  • 0
  • 0
  • 0
  Intr-o lume in care numarul companiilor multinationale este in continua crestere si in care Internetul da nastere unor „comunitati virtuale“ extinse puterea tinde sa devina pluridimensionala iar factori altadata decisivi cum ar fi fortele armate sau resursele economice locale isi pierd din importanta. Bine-cunoscut pentru teoretizarea „puterii blande“ Nye propune in cel mai recent volum al sau un nou concept acela de „putere inteligenta“. Singura forma viabila de putere sustine autorul este puterea „inteligenta“ care imbina constrangerea cu persuasiunea in conditiile in care principala provocare a liderilor politici nu mai este neaparat exercitarea puterii asupra altora ci organizarea de coalitii si rezolvarea unor probleme colective. Nye face de asemenea o ampla trecere in revista a controversei legate de presupusul declin al Statelor Unite dar si predictii interesante cu privire la ierarhia puterii in anii urmatori in care pe primele locuri s-ar putea afla China India Brazilia si Rusia.
  Show book
 • Butoiul cu pulbere al Asiei Marea Chinei de Sud și sfârșitul stabilității în Pacific - cover

  Butoiul cu pulbere al Asiei...

  Robert D. Kaplan

  • 0
  • 0
  • 0
  În ultimul deceniu, centrul lumii s-a mutat dinspre Europa spre Asia. Cu rezerve imense de petrol și gaze naturale, după secole de dispute teritoriale, Marea Chinei de Sud, în special, este o sursă de potențial conflict. Robert D. Kaplan oferă o descriere precisă a națiunilor din jurul Mării Chinei de Sud, a conflictelor ce se pregătesc în regiune la început de secol XXI și a implicațiilor acestora pentru pacea și stabilitatea globală, analizând interesele din zonă ale SUA în condițiile în care China își manifestă tot mai ambițios interesele. Un ghid indispensabil asupra unei regiuni volatile ce va domina viitorul conflictului geopolitic.
  Show book
 • Ciocnirea civilizațiilor - cover

  Ciocnirea civilizațiilor

  Samuel P. Huntington

  • 0
  • 1
  • 0
  Bazată pe un faimos articol al autorului publicat în Foreign Affairs în 1993, Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale este o analiză provocatoare şi profetică asupra politicii mondiale după căderea comunismului. Renumitul politolog explică modul în care „civilizaţiile“ au devenit forţa motrice în politica mondială contemporană, înlocuind naţiunile şi ideologiile, şi oferă o analiză strălucită a climatului actual şi a posibilităţilor viitoare ale culturii politice în continuă schimbare din lumea noastră. Încă de la început, lucrarea a suscitat nenumărate polemici și continuă să o facă, deși multe dintre previziunile lui Huntington nu s-au adeverit în timp.Sam Huntington, unul dintre cei mai cunoscuți politologi occidentali, realizează o analiză provocatoare pentru înţelegerea realităţilor politicii globale în secolul următor. Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale este una dintre cele mai importante cărţi apărute de la sfârşitul Războiului Rece. Henry A. Kissinger
  Show book
 • Politicile publice Raționalitate și decizie în spațiul administrativ - cover

  Politicile publice Raționalitate...

  Dorina Țicu

  • 0
  • 0
  • 0
  Volumul constituie o introducere normativă în sfera de interes reprezentată de politicile publice aferente spațiului administrativ, adresându-se atât specialiștilor, cât și factorilor de decizie din acest domeniu. Autoarea evocă problemele actuale din câmpul politicilor publice, oferind modele decizionale și indicând provocările cele mai importante la adresa paradigmelor clasice.
  Show book