Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Szöszi - cover

Szöszi

Joyce Carol Oates

Translator Péter Bíró

Publisher: Európa Könyvkiadó

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Átlagos amerikai lány volt, aki addig sohasem látott hatású legendává vált. Milliók imádták, és az élete a rajongók és művésztársak generációit varázsolta el. A Marilyn Monroe művésznéven jobban ismert Norma Jeane Baker életét évtizedek óta kutatják és dolgozzák fel, de mindeddig még egyetlenegyszer sem mesélték el olyan lélegzetelállító és eredeti módon, mint a Szöszi-ben.
 
A kortárs amerikai irodalom legjelesebb alakjai között számontartott és Magyarországon is jól ismert Joyce Carol Oates eddigi legnagyobb szabású művében újraértelmezi Norma Jeane Bakernek (a gyermeknek, a nőnek és a nehéz sorsú hírességnek) a legbensőbb lírai és szellemi életét, hogy annak bámulatos, gazdag és megrázó hangján mesélje el. Norma Jane legintimebb portréja egy törékeny, egyedi tehetséggel megáldott fiatal nőt állít elénk, aki folyamatosan újrateremti saját magát, hogy a nyomasztó esélyek ellenére képes legyen a felszínen maradni és magának a sztárságnak a jelképévé váljon. Lépésről lépésre haladva vezet be minket a saját történetébe, és meséli el, hogyan tévesztett utat egy folyamatos konfliktusok között élő, lázasan alkotó jellegzetesen amerikai művész.
 
Az életrajzi és történelmi forrásokra támaszkodó szerző megidézi a női lélek legbensőbb világát és kíméletlen tükröt tart a mítosz elé, mindeközben pedig úgy ír, ahogy eddig még sohasem: extatikus állapotban, átadva magát a témának, úgy, mintha rendkívüli hősének a lelke költözött volna belé.
Available since: 12/21/2022.
Print length: 920 pages.

Other books that might interest you

 • Élet a gyűlölet után - cover

  Élet a gyűlölet után

  Sammy Rangel

  • 0
  • 0
  • 0
  Hogyan bocsáthatjuk meg a megbocsáthatatlant? Sammy Rangelt gyerekkorában nagybátyja szexuálisan zaklatta, anyja és mostohaapja pedig testileg-lelkileg bántalmazta. 11 éves volt, amikor a nevelőintézetből az utcára került, s a bandavezérségig vitte a droggal, a bűnözéssel, a szexszel és az erőszakkal átitatott észak-amerikai alvilágban. Kamasz- és felnőttkorában több mint 15 évet töltött különböző büntetés-végrehajtási intézetekben. Sammy története azonban különös fordulatot vett: egy rehabilitációs program segítségével megszabadult a függőségeitől, és egyetemi diplomát szerzett. Jelenleg tanácsadóként segíti a rendőrség munkáját az erőszakmentes konfliktusmegoldásban és az utcai bandákkal kapcsolatos helyzetekben. Önéletrajzi írása nemcsak azért izgalmas, mert sikerült kitörnie az erőszak világából, de egyfajta kézikönyvként is olvasható, amely útmutatóként szolgál segítő szakembereknek és mindenkinek, aki új életet szeretne kezdeni. „Ha húsz évvel korábban találkozom Sammyvel ebben a chicagói kertvárosban, valószínűleg rémülten futok el onnan. Most legszívesebben átölelném ezt a nagydarab, tetovált embert. És amint befejezi történetét arról, hogyan járta be ezt a fájdalmas utat, át is ölelem, tiszta szívből, őszinte hálával."
  Show book
 • Vadászat Pablo Escobarra - cover

  Vadászat Pablo Escobarra

  Steve Murphy, Javier F. Pena

  • 0
  • 0
  • 0
  A Narcos , a Netflix kultikus sorozatának főszereplői, a legendás DEA ügynökök, Steve Murphy es Javier F. Pena szenzációs visszemlékezése a Pablo Escobar elleni hajtóvadászatról.Több évtizedes pályafutásuk legnagyobb kihívása a Pablo Escobar elleni harc volt Kolumbiában. A Netflix Narcos sorozata révén halhatatlanná vált két egykori kisvárosi zsaru most először meséli el az igaz történetét, hogyan vadászták le a világ elsőszámú narkoterroristáját, a kihívásokat, amelyekkel szembe kellett nézniük, és azokat a vadonatúj módszereket, melyekkel sikeresen megdöntötték a világ legkeresettebb bűnözőjének terror uralmát.Az olvasók megismerhetik a Search Bloc, a Pablo Escobar felkutatására létrehozott különítmény működésének belső titkait, és a közös kolumbiai - amerikai munkacsoportét, melyek 18 hónapos intenzív munkája vezetett el végül Escobarhoz.1992 júliusától 1993 decemberéig Steve és Javier állandó készültségben éltek, a medellini katonai akadémián felütve főhadiszállásukat.Itt éltek, és itt dolgoztak,a kolumbiai hatóságokkal karöltve, hogy levadásszák azt az embert, aki sokak szerint érinthetetlen volt.Az ő személyes élményeik, a most először nyilvánosságra kerülő, a DEA korábban titkosított belső információival együtt adják a gerincét ennek a lenyűgöző történetnek, két amerikai ügynökről, akik mindent kockára tettek,hogy elkapják a világ legkeresettebb bűnözőjét, Pablo Escobart.
  Show book
 • A nagy gazdasági válság Görögországban - Egy utazás a 2008-ban kezdődött és a világot riasztó görög gazdasági válság felfedezésére Okai és következményei - cover

  A nagy gazdasági válság...

  Stefano Calicchio

  • 0
  • 0
  • 0
  Miért került Görögország 2008-ban gazdasági válságba? Mi okozta a nyugati világ egyik legnagyobb gazdasági válságát, amellyel valaha is szembe kellett néznie? Milyen lehetőségei és reményei maradtak a görög polgároknak?
  
  A görög gazdaság 2008 óta mély válságban van, ami súlyos következményekkel jár a görög állampolgárok számára. Rövid időn belül a helyzet annyira romlott, hogy az ország rendszerszintű kockázattá vált a világgazdaság számára. Ennek következtében a lakosság drasztikus beavatkozásokat és súlyos megszorításokat tapasztalt számos ágazatban, többek között az egészségügyben, a jóléti ellátásban és a nyugdíjakban.
  
  2011. augusztus 19-én a görög kormány egyik vezető tagja a korábban elhatározott megszorító intézkedések közül sokat szükségtelennek bélyegzett. Eközben a lakosságnak példátlan megszorító intézkedésekkel kellett szembesülnie, a bérek csökkentésével és a fenntarthatatlan adóemelésekkel fojtogatva.
  
  Ebben a rövid esszében a görögországi válsággal alulról felfelé haladva foglalkozunk, elmagyarázva, hogy mik a válság okai, és milyen következményeket kellett elszenvednie a lakosságnak. Megvizsgáljuk azokat az okokat, amelyek a görögországi válságot okozták, és elmagyarázzuk, hogy más országok milyen kezdeményezésekkel próbáltak meggyógyulni a hasonló nehéz helyzetekből, hogy ismét reményteljesebben és derűsebben tekintsenek a jövőbe.
   
  Show book
 • Egy ismerős arc - cover

  Egy ismerős arc

  János S. Tóth, Nyerges Attila

  • 0
  • 0
  • 0
  "Mindaz, amit e könyvben elmesélek, nem más, mint visszatekintés az elmúlt fél évszázadra annak reményében, hogy azt a bizonyos hidat - tiszta szavakból - tovább építhetem."Egyenes gerinccel - talán legjobban ezzel a hitvallással lehetne jellemezni Nyerges Attilát, az Ismerős Arcok frontemberét, aki elvei mellett mindig kitartva, hosszú évtizedek munkájával jutott a csúcsra zenekarával, és alkotta meg a határon inneni és a határon túli magyarság összetartozását hirdető Nélküledet. Az énekes-dalszerző életútja egészen rendkívüli. A kommunizmusban sokat szenvedett családja örökítette rá az életében meghatározó szerepet játszó polgári-konzervatív szemléletet, és már egészen kis korától fogva ennek megfelelően éli életét. A gyermekkorában belé ivódott vidéki tisztesség és a fővárosi lehetőségek gazdagsága egészen kivételes elegyet hozott létre. Ennek köszönheti sikereit, és a szüleitől, nagyszüleitől örökölt tartás nem hagyta elsüllyedni a rendszerváltozás után ölünkbe hullott nagy szabadságban. Az Egy ismerős arc oldalain Nyerges Attila nyíltan mesél élete tragikus eseményeiről, sorsfordító erdélyi útjáról és súlyos motorbalesetéről. A könyvben nem csupán Nyerges Attila vall magáról, hanem zenésztársai is megszólalnak. Az ő történeteikből rajzolódik ki a hiteles kép az összmagyarságot megszólító dalok szerzőjéről: meglehetősen zárkózott személyiség, viszont akit egyszer közel enged magához, amellett tűzön-vízen át kitart. A marcona külső mélyen érző szívet takar. Az Egy ismerős arc az első életrajzi könyv az elmúlt két évtized egyik legmeghatározóbb magyar zenészéről.
  Show book
 • A szállító zászlóalj - Egy magyar katona Irakban - cover

  A szállító zászlóalj - Egy...

  Nyitrai György

  • 0
  • 0
  • 0
  Először futni tanítanak meg. Ez mindennek az alapja minden hadseregben szerte a világon. Megtanulsz futni, megtanulod bírni. Hegynek fel-le. Futsz erdőben, tó- és folyóparton, futsz sportpályán. Együtt a szakasszal, és amikor valaki nem bírja és lemarad, nyomod a fekvőtámaszt. Majd ha megérkezett, újra futsz.Ha már tudsz futni, van mire építeni a többit. Megtanítanak, hogy bánj a fegyverrel, hogyan élesítsd a gránátot, vezess harcjárművet és telepíts műszaki akadályt. De arra nem tanítanak meg, hogy amikor évekkel később a háború után, emlékeidtől verejtékben úszva egyedül ébredsz jéghideg ágyadban, azt hogyan dolgozd fel. Amikor olyan sötét az éj hajnali háromkor, hogy még az utcáról beszűrődő lámpa fénye se hoz világosságot, amikor már rég kialudt az a mécses, amit a halott bajtársaid emlékére gyújtasz minden este. Akkor hiába tanítottak meg futni. Amikor arra ébredsz, hogy skorpiók vannak az ágyadban, és hallod az ellenség suttogását, mintha csak méterekre lennének tőled a lövészárokban. Amikor minden olyan csendes, hogy már mar ez a hangtalanság. Akkor már nincs hova futnod. Évek után rádöbbensz, hogy meg kell állnod és szembenézned a múltaddal. Mindennel, amit tettél, vagy nem tettél. Én, mintha gyóntam volna, megírtam ezt a könyvet. Elszámoltam magammal, mert megtanultam egy fontos dolgot: a lelkedért csak te felelsz! Ezt senkinek se tanították meg. Erre nekünk kellett rájönnünk.
  Show book
 • Benkő Laci - cover

  Benkő Laci

  Havas Henrik

  • 0
  • 0
  • 0
  „Apura jellemzõ az is, hogy úgy 65-66 éves lehetett, Drezdában játszottak, és egy húsz év körüli leány földobta neki a szobakulcsát a bugyijával együtt."Azt gondolhatnánk, hogy Benkõ Lászlót, az Omega legendás billentyûsét senkinek sem kell bemutatni, ám Havas Henrik számos elmélyült és kötetlen beszélgetésen alapuló új könyve a legelvakultabb rajongók számára is rengeteg meglepetést tartogat. A beszélgetések keretét Benkõ László rosszindulatú daganattal folytatott elszánt küzdelme adja - valami, amirõl a kötet szerzõje is sokat tud.Zenésztársai, családja és menedzsere elevenítik fel a híresen önfejû zenész élettörténetét, és a sztorikból maga az érintett is jócskán kiveszi a részét: megtudhatjuk, miért trónol Lacika egy csapatnyi felnõtt között bilin, hogyan játszott a kezdõ Omega az Amerikai Nagykövetség nyári buliján, és õ miért tehertaxin távozott onnan, hogyan sietett Gina Lollobrigida a fiatal zenészek segítségére, mi köze Korda Györgynek a Hammond orgonához, és mekkora törést okozott Presserék kiválása - egyszóval a magyar könnyûzene hõskorszaka elevenedik meg az Omega szemüvegén át. Havas Henrik értõ kérdéseinek és kommentárjainak köszönhetõen két család példátlan története sejlik fel: az egyik a Benkõ famíliáé, a másik pedig a minden vita, civakodás és kisebb-nagyobb összeveszés ellenére fõnixmadárként feltámadó Omegáé.
  Show book