Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Tots a l'escola? - El sistema educatiu liberal en la Lleida del XIX - cover

Tots a l'escola? - El sistema educatiu liberal en la Lleida del XIX

Quintí Casals Bergés

Publisher: Publicacions de la Universitat de València

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Tots a l'escola? es un título que juega con la ironía de las intenciones educativas liberales de la primera mitad del siglo XIX. El libro pretende explicar los avances en materia educativa del XIX español desde la crítica objetiva que permite la distancia en el tiempo. La lectura del texto descubre el evidente esfuerzo legal del liberalismo para implantar la enseñanza general, crear el grado medio y reorganizar el grado superior, pero también evidencia una limitación, perceptible en el estudio general de Lleida, en el momento de concretar las infraestructuras materiales y humanas planificadas. Aun así, fue mérito de los liberales la plasmación del sistema educativo español contemporáneo que resultó del debate y del enfrentamiento entre las tendencias políticas del momento. Este trabajo obtuvo el XXII Premi Ferran Soldevila de Biografies i Investigacions Històriques convocado por la Fundació Congrés de Cultura Catalana.
Available since: 11/28/2011.
Print length: 340 pages.

Other books that might interest you

  • Escoles Laudato Si' - Una pedagogia eco-humanista - cover

    Escoles Laudato Si' - Una...

    Carles Armengol

    • 0
    • 0
    • 0
    En els darrers temps, l'escola ha anat adquirint un nou protagonisme en la proposta social de l'església, posant de relleu el seu valor propi com a institució social i la importància de la seva missió instructiva i socialitzadora, per a les persones i les societats.
    Especialment amb el pontificat del Papa Francesc, l'educació en general i l'escola en particular apareixen com a instruments indispensables per afrontar els grans reptes actuals que són de naturalesa sòcio-ecològica. Socials i ecològics alhora. La seva Carta sobre la cura de la casa comuna (Laudato si') és un missatge d'una gran ressonància educativa adreçat de manera oberta a tothom, més enllà de les sensibilitats religioses de cadascú. Laudato si' pot ser una motivació i una inspiració per a una renovació i rellançament de l'escola, ja que ens forneix d'un potent discurs pedagògic eco-humanista i de múltiples propostes d'immediata traducció educativa per a tota mena d'institucions i, específicament, per a l'escola cristiana.
    Show book
  • De València i Mallorca - Escrits seleccionats - cover

    De València i Mallorca - Escrits...

    Josep Massot i Muntaner

    • 0
    • 0
    • 0
    Són de sobra coneguts en l'àmbit acadèmic els mèrits com a investigador de Josep Massot i Muntaner, i la Universitat de València, en nomenar-lo doctor 'Honoris Causa', no ha fet una altra cosa que reconèixer-los i reafirmar-los. Amb una edició a càrrec de Vicent Simbor, aquest volum conté, a més de les intervencions en l'acte institucional, una relació exhaustiva i al dia de tota la seua producció, des de llibres fins a ressenyes, com també el recull dels seus estudis sobre filòlegs i escriptors valencians i una reelaboració del seu treball sobre la llengua dels mallorquins. Tot plegat, tenim a les mans una valuosa col·lecció de materials al servei de la cultura que agrairan especialment filòlegs i historiadors.
    Show book
  • Sense cadàver - cover

    Sense cadàver

    Fàtima LLambrich i Núñez

    • 1
    • 1
    • 0
    Sense confessió, sense testimonis, sense cadàvers, sense restes biològiques.
    Amb condemna.
    
    Una investigació periodística de primer ordre convertida en un addictiu relat policial. Un cas real, una investigació criminal per doble homicidi en la qual els cadàvers no s’han trobat. Reuneix tots els ingredients dels millors thrillers: investigadors incisius, un testimoni que contradiu la pròpia testifi cació, un puzle d’indicis circumstancials i un sospitós, Ramón Laso, els antecedents del qual no passaran desapercebuts als investigadors de la Unitat Central de Persones Desaparegudes. «Yo soy de una forma que a veces no sé si soy demasiado bueno.»
    
    Després d’anys d’entrevistes amb Ramón Laso al centre penitenciari on està empresonat, Fàtima Llambrich ha aconseguit traçar el viu retrat d’un home inquietantment seductor. Condemnat a 30 anys de presó, insisteix en la seva innocència i defuig parlar d’un passat que l’ha sentenciat de per vida. Sense cadàver s’endinsa amb destresa en la metodologia que ha servit als investigadors per fonamentar la primera condemna a Espanya per doble homicidi sense que s’hagin trobat els cossos de les víctimes, ni es tinguin restes biològiques incriminatòries, ni testimonis concloents, ni tan sols una arma del crim i amb un acusat que defensa la seva innocència. Tomben, així, el fals mite del sense cos no hi ha delicte.
    Show book
  • Estudis sobre pragmàtica de la literatura medieval Estudios sobre pragmática de la literatura medieval - cover

    Estudis sobre pragmàtica de la...

    AA VVAA

    • 0
    • 0
    • 0
    Les últimes dècades han posat de manifest fins a quin punt interessen els marges de la literatura si volem veritablement entendre el seu centre, el restringit grup d'obres que conformen el cànon. El desafiament que afrontem en aquests moments rau en l'ampliació del nostre punt de vista: la literatura ha canalitzat la resposta de la societat europea (i no només de l'europea) quan s'ha enfrontat a les dificultats de la seva història. Entendre cabdalment la seva funcionalitat, la seva utilitat (potser aquesta paraula, des del moment en què hom la qüestiona, sigui la clau dels nostres dubtes actuals) passa per la investigació de les inquietuds que la van incitar i de les respostes que va concitar. En altres termes, la dimensió pragmàtica de la literatura pot ajudar-nos a entendre i a conservar el paper primordial que ha ocupat des que l'home va aprendre la màgia de la paraula i l'eficàcia de l'escriptura.
    Show book
  • La tendresa - cover

    La tendresa

    Francesc Torralba Rosselló

    • 0
    • 0
    • 0
    La tendresa no és una cosa ni un objecte. Evoca un tipus de vincle. Entre el pare i el fill, entre dos vellets asseguts en un parc, qui sap si també un monitor i un intern a l'interior d'un hospital psiquiàtric. Molt ben representada en les escenes de la pintura i l'escultura, la tendresa constitueix un vincle molt fràgil, però també es converteix en un pessic al cor. És fonamental en les relacions humanes, encara que només ens n'adonem quan falta.
    Show book
  • Contra els galileus - cover

    Contra els galileus

    Julià Emperador dit l'Apòstata

    • 0
    • 0
    • 0
    Para Juliano era evidente que el proyecto de restauración del imperio era indisoluble de la reconstrucción de la cultura que lo había engendrado: de la tradición, las ideas, la filosofía, la religión y el culto a los dioses. Esta restauración del estado romano y de la sociedad tradicional sólo sería sólida y eficaz si se eliminaban los factores que habían provocado la degeneración. Esta crítica del cristianismo en aras de la filosofía neoplatónica, el paganismo tradicional y el panteón grecolatino, se inscribe en una línea de polémica anticristiana temprana. Escrita en 363, «Contra los galileos», como denominaba los cristianos, se perdió probablemente como resultado de los decretos de Justiniano, pero se ha conservado gracias a su reproducción en la refutación de Cirilo («Contra Juliano»), patriarca de Alejandría y padre de la Iglesia del siglo V.
    Show book