Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Quan tot semblava possible - Els fonaments del canvi cultural en Espanya (1960-1975) - cover

Quan tot semblava possible - Els fonaments del canvi cultural en Espanya (1960-1975)

AA VVAA

Publisher: Publicacions de la Universitat de València

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Aquest volum pretén oferir una panoràmica de les transformacions del món cultural que foren a la base de la transició. Amb un plantejament nou i interdisciplinari, historiadors, filòlegs, experts en art i comunicació, ofereixen un conjunt d'estudis que analitzen els canvis culturals des de múltiples perspectives. En aquest sentit, s'analitzen tant les propostes que dialogaven amb el llegat del passat recent com aquelles altres que s'identificaven amb els nous corrents culturals europeus; els debats de caire més ideològic i minoritari i les noves pràctiques culturals de difusió de masses, des del còmic a la televisió. L'objectiu central és precisament oferir una reflexió conjunta sobre aquests dos àmbits massa sovint escindits. En realitat, uns i altres, de forma més o menys conscient, interactuaven, i van ser demostracions palpables dels canvis profunds d'una societat que institucionalment seguia vivint sotmesa a una dictadura.
Available since: 11/12/2018.
Print length: 382 pages.

Other books that might interest you

  • Contra les aules - cover

    Contra les aules

    Tomàs Llopis

    • 0
    • 0
    • 0
    L'aula, com el pupitre, la pissarra i fins i tot el guix, són elements tangibles i comuns encara a la majoria de sistemes educatius. D'alguna manera s'ha de canalitzar la informació i s'han d'organitzar els grups humans per a l'aprenentatge reglat, i aquesta convenció en les formes i els rituals ha perdurat en el curs dels segles. Però l'aula també pot ésser entesa com la metàfora d'un ensenyament excessivament vertical, compartimentat, tancat en ell mateix i gosaríem afirmar que sovint gairebé prescindible, una vegada superat l'examen que corona cada etapa lectiva. L'autor s'ha passat la vida fent classes de literatura en diferents llocs dels Països Catalans i sota tots els governs possibles des de l'anomenada transició ençà. Però també ha tingut un paper destacat en l'activisme cultural: ha fet teatre, recitals de poesia, crítica, traducció i una obra literària i pedagògica considerables. Tot plegat, en el seu cas, constitueix la base d'una reflexió memorialística i vital que li permeten, al final de la seua vida docent, d'anar "contra les aules", contra la metàfora, i a favor d'uns altres temps amb uns altres actors i potser en uns espais diferents. 
    Show book
  • Perdre la por - Un manifest a favor de la política - cover

    Perdre la por - Un manifest a...

    Marta Pascal i Capdevila

    • 0
    • 0
    • 0
    El juliol del 2018 Marta Pascal va renunciar al càrrec de coordinadora general del PDeCAT. Durant dos anys havia format part d’alguns dels cercles de decisió més importants de la política catalana en un dels moments més convulsos de tota la seva història. La seva aposta estratègica per la moció de censura, que va portar Pedro Sánchez a La Moncloa, va capgirar el taulell polític espanyol. L’experiència viscuda durant aquest període, sumada als anys de militància fidel, són el capital humà, polític, partidista i ideològic que en aquest llibre posa en valor per elaborar una proposta que és alhora pragmàtica i ambiciosa i que parteix d’una convicció ferma: allò que més li convé a Catalunya ja no és ressuscitar la vella Convergència sinó actualitzar el seu discurs, la seva proposta i la seva organització perquè sigui útil per construir el país de demà. Perdre la por és un manifest personal que aposta radicalment per la política en temps de polarització, demagògia i populismes. És un assaig madur que pensa els grans problemes del present —a escala nacional i europea— i que elabora una proposta valenta però inclusiva per resoldre el conflicte territorial. Aquesta crida no mira el passat. És la renovació pública d’una voluntat de servei compromesa en reconstruir una Catalunya oberta i pròspera.
    Show book
  • Nous veïns a la ciutat - Els immigrants a València i Russafa - cover

    Nous veïns a la ciutat - Els...

    Francesc Torres Pérez

    • 0
    • 0
    • 0
    Nous veïns a la ciutat nos habla de la Valencia de los inmigrantes: la distribución residencial, cómo se insertan en los espacios públicos y el tejido social, qué relaciones mantienen con el resto del vecindario ... La situación en Valencia se compara con otras ciudades, como Barcelona y Montreal, y se analizan las formas de inserción urbana, que presentan fenómenos comunes a todos los grandes núcleos urbanos (barrios de población inmigrante, espacios de sociabilidad propia, negocios étnicos ...).
    La segunda parte del libro se centra en Russafa, seguramente el barrio más multicultural de Valencia: la vida cotidiana en la calle, la plaza y el mercado nos muestra las dinámicas que se generan, no sin problemas y tensiones, desde la convivencia pacifica pero distante hasta otras de menos inclusivas. Este trabajo obtuvo el segundo galardón del Premio de Investigación Cultural «Marcara de Lozoya» (2005), otorgado por el Ministerio de Cultura. Francesc Torres Pérez (Teresa de Cofrents, 1957) es trabajador social, sociólogo y doctor en Sociología por la Universitat de València. Sus trabajos se han centrado en el proceso de inserción de los inmigrantes extracomunitarios en el País Valencià y en España, con particular atención en las vertientes social, identitaria y de políticas públicas. De los diferentes escenarios sociales donde se da este proceso, sus investigaciones destaca la importancia de la inserción urbana de los nuevos vecinos, de la sociabilidad y de la convivencia cotidiana, y de las transformaciones que se están produciendo en nuestros pueblos y ciudades. Entre otras publicaciones es coeditor del libro Inmigrantes, ¿cómo los tenemos?. Algunos desafíos y (malas) respuestas (2002) y La participación de los inmigrantes en el ámbito local (2006). Actualmente es profesor en el Departamento de Sociología y Política Social de la Universidad de Murcia.
    Show book
  • La llarga nit feudal - Mil anys de pugna entre senyors i pagesos - cover

    La llarga nit feudal - Mil anys...

    Gaspar Feliu

    • 0
    • 0
    • 0
    Els estudis que s'apleguen en aquest volum resumeixen més de trenta anys de recerca sobre l'organització i el funcionament de la societat i l'economia del territori català en els llargs temps feudals. Aquestes recerques es mouen més lliurement per les societats i economies tradicionals, de senyors i pagesos, de violències, resistències i adaptacions que ni comencen amb la caiguda de l'Imperi romà, ni acaben tampoc amb la supressió de la carcassa feudal duta a terme per un liberalisme que va deixar en mans dels antics senyors gran part del seu poder polític i econòmic. Es tracta sobretot d'una aportació original sobre aspectes centrals i controvertits de la historiografia medieval catalana -i del feudalisme en general- que van des dels orígens, l'evolució i el sentit econòmic de la servitud, fins al funcionament concret del règim senyorial abans i després de la Sentència de Guadalupe.
    Show book
  • El misantrop - cover

    El misantrop

    Molière Molière

    • 0
    • 0
    • 0
    Hi ha una manera de definir El misantrop: el món contra mi, i, si convé, jo contra el món. Si algú em porta un sonet que és més dolent que el pebre, en nom de què podria afalagar-lo? Si em jutgen perquè he dit allò que havia de dir, per què hauria de buscar algú que recomanés la meva innocència al tribunal? Que tinc raó és clar: que em jutgin, doncs, i demostrin si són al costat de la veritat o amb l'interès que sembla moure-ho tot en el món dels homes. O amb mi o contra mi, amb la raó o contra la raó.
    Show book
  • Figura d'assaig - cover

    Figura d'assaig

    Joan Fuster

    • 0
    • 0
    • 0
    «La crítica dona a una societat consciència de la seva literatura, en revelar-li que sota la funció hedonística del poema, de la novel·la, del drama, hi ha un fort entrellat d'implicacions morals, i la figura exacta d'un poble que també així fa la seva història».
    Si Joan Fuster és «un autèntic professor de lectura», com ens diu Antoni Martí Monterde, aquest volum voldria esdevenir-ne una escola; una escola de lectura. Per a un llibre hi ha pocs reptes tan importants com aquest. Des del seu escriptori, l'autor de Sueca va ser un dels grans creadors de llibertat que han tingut les lletres catalanes, un escriptor majúscul que no acabarem mai de celebrar. Aquesta antologia se centra en aquest Fuster lector, el més ric i apassionant; el que conjuga el comentari històric i polític en la seva passió central, la literatura, i més concretament l'assaig. Perquè Fuster és, per damunt de tot, una figura d'assaig.
    Selecció i pròleg d'Antoni Martí Monterde.
    Show book