Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Editie revazuta - cover

Editie revazuta

Péter Esterházy

Publisher: Curtea Veche

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

„Editie revazuta este o addenda la Harmonia cælestis, celebrul roman al lui Peter Esterhazy. In ianuarie 2000, la cateva zile dupa ce autorul finalizeaza manuscrisul romanului Harmonia cælestis, in care aducea un omagiu, printre altele, Tatalui, Matyas Esterhazy, afla intamplator ca acesta fusese agent al politiei politice din Ungaria. Peter Esterhazy considera ca e datoria lui morala sa prezinte cititorului si aceasta fateta a tatalui sau — si astfel, in 30 ianuarie 2000, incepe sa scrie un jurnal mai special, care va deveni apoi textul cartii Editie revazuta. Acest jurnal tine pana in aprilie 2002, perioada in care autorul citeste, fila cu fila, cele patru dosare aflate in arhivele Oficiului National de Istorie Contemporana din Ungaria (omologul CNSAS din Romania), dosare ce contin notele informative scrise de tatal sau, evaluarile ofiterilor de legatura, observatiile, sarcinile emise de politia politica, alte documente. Metaforic vorbind, Peter Esterhazy isi face o operatie pe cord deschis; nu intamplator, pasajele din aceste dosare, redate ad litteram, sunt scrise cu litere rosii, (parca) insangerate, insotite fiind de comentariile autorului scrise cu litere negre, (parca) cernite. Editie revazuta este o carte de o sinceritate uluitoare, cum rar se poate citi, o carte dureroasa, o carte a confruntarii dintre un fiu si tatal sau pe parcursul dezvaluirii istoriei unei tradari, o carte despre natura sistemului comunist, despre insingurarea si suferinta umana, cu toate nuantele posibile si imposibile — o carte care se citeste cu sufletul la gura.“ – Anamaria Pop
 
Peter Esterhazy (nascut in 1950, la Budapesta, intr-una dintre cele mai vechi si renumite familii aristocratice maghiare) este, probabil, scriitorul ungur cel mai cunoscut si apreciat pe plan international in momentul de fata, una dintre vocile si constiintele literare definitorii pentru problematica spatiului central si est-european contemporan. A urmat initial studii de matematica la universitatea din orasul natal si a lucrat ca matematician intre 1974 si 1978; a debutat in 1978, in gazete literare, iar din 1978 s-a dedicat in intregime scrisului. Este autorul unei opere vaste, ce cuprinde romane, nuvele, piese de teatru, eseuri, studii, publicistica, traduse in douazeci si cinci de limbi si incununate cu numeroase distinctii nationale (printre care prestigiosul premiu Kossuth, in 1996) si internationale (Herder, in 2002, Grinzane Cavour, in 2004, Premiul Pacii al Uniunii Editorilor si Librarilor din Germania, in 2004, Premiul de Excelenta al Institutului Cultural Roman, Premiul Grinzane-Beppe Fenoglio din Italia, in 2007 s.a.). Printre operele sale cele mai cunoscute se numara Harmonia cælestis, Verbele auxiliare ale inimii, Cartea lui Hrabal, Privirea contesei Hahn-Hahn, Putina curvasarie maghiara, O femeie, Nicio arta.
Available since: 08/20/2013.

Other books that might interest you

  • Povestea fetiței pierdute - cover

    Povestea fetiței pierdute

    Elena Ferrante

    • 0
    • 0
    • 0
    În Povestea fetiței pierdute, Elena Lila au ajuns acum la vârsta maturității; amândouă au avut parte atât de împliniri, cât şi de eşecuri. Dincolo de toate, prietenia lor a rămas punctul în jurul căruia le gravitează viețile. Au luptat să scape de cartierul sărăcăcios din Napoli în care au crescut. Elena s-a căsătorit, s-a mutat la Florența şi a publicat câteva cărți bine primite. În acest ultim volum al tetralogiei, asistând neputincioasă la disoluția lumii pe care şi-a creat-o, decide să se întoarcă la Napoli. Lila, de pe altă parte, n-a reuşit niciodată să se îndepărteze de oraşul copilăriei. A început o afacere de succes, dar asta a adus-o mai aproape de conflictele violente din sânul comunității măcinate de ură, şovinism şi agresivitate. Cele două eroine se atrag, se resping, se influențează reciproc, se îndepărtează şi apoi se regăsesc, se invidiază şi se admiră la nesfârşit. Viața le supune la noi provocări, dar Lila şi Elena descoperă, fiecare în ea însăşi, dar şi în cealaltă, forța necesară pentru a merge mai departe.
    Show book
  • Astfel de lucruri mărunte - cover

    Astfel de lucruri mărunte

    Claire Keegan

    • 0
    • 0
    • 0
    Roman nominalizat la Booker Prize 2022 
    Câștigător al Orwell Prize for Political Fiction 2022 
    Nominalizat la Dublin Literary Award 2023 
     
    Suntem în anul 1985 și se anunță o iarnă foarte grea. Într-un oraș nenumit din Irlanda, Bill Furlong, negustor de lemn și cărbune, se pregătește de Crăciun, perioada cea mai aglomerată pentru el. Într-o dimineață, în timp ce transportă o încărcătură la una dintre mănăstirile din afara orașului, face o descoperire care-l împinge să se confrunte cu trecutul și cu forțele tăcute ce controlează orașul și viața locuitorilor săi. Devenit la scurt timp de la apariție bestseller pe ambele maluri ale Atlanticului, Astfel de lucruri mărunte este primul roman al lui Claire Keegan, scriitoare cunoscută până acum pentru proza ei scurtă.
    Show book
  • Pisica lui Dalai Lama și arta de a toarce - cover

    Pisica lui Dalai Lama și arta de...

    David Michie

    • 0
    • 0
    • 0
    Dalai Lama îi atribuie simpaticei sale feline de companie sarcina de a cerceta Arta de a Toarce. Fie că e vorba de perspectiva comică obţinută în urma vizitei unui profesor de psihologie de la grupul universitar Ivy League, de cercetările extraordinare ale unui biolog de renume mondial sau de revelaţiile importante ale unui yoghin mistic, Pisica Sfinţiei Sale descoperă o mare de înţelepciune în ceea ce priveşte tema fericirii. Strălucind prin erudiţie, căldură şi o tuşă de ştrengărie, Arta de a toarce este un reminder fermecător al motivului pentru care Pisica Sfinţiei Sale a devenit una din cele mai iubite pisici din lume.
    Show book
  • Când nu mai înțelegem lumea - cover

    Când nu mai înțelegem lumea

    Benjamín Labatut

    • 0
    • 0
    • 0
    Volum nominalizat la International Booker Prize 2021 și National Book Award 2021 
     
    Când nu mai înțelegem lumea este o meditație asupra legăturilor complicate dintre descoperirile din lumea fizicii și a matematicii și tendința umanității de a se autodistruge. Un melanj de investigație biografică și imaginație ce amintește în mod șocant de stilul lui W.G. Sebald, cartea lui Labatut plonjează în viața unor personalități reale, precum Fritz Haber, Alexander Grothendieck, Werner Heisenberg, Erwin Schrödinger, ale căror descoperiri geniale fie au influențat definitiv viața în bine, fie au dat naștere, fără intenția autorilor, unor suferințe inimaginabile. Tema lui Labatut este nevoia umană imperioasă de a împinge limitele cunoașterii spre infinit, dar și pericolul ce pândește acolo.
    Show book
  • Anna O - cover

    Anna O

    Matthew Blake

    • 0
    • 0
    • 0
    Anna Ogilvy, o tânără scriitoare promițătoare, comite o crimă dublă în somn, după care rămâne adormită. Suferă de o tulburare psihosomatică rară, cunoscută drept „sindromul resemnării", și singura ei speranță e Benedict Prince, un psiholog criminalist care ar putea rezolva cazul și ar putea-o trezi ca să fie judecată. Numai Anna știe adevărul, dar numai Benedict știe cum să-l afle. Și sunt amândoi puși în pericol de ceea ce află. 
     
    Un concept irezistibil, pus în practică minunat — cu siguranță va fi unul dintre cele mai bune thrillere ale anului. LEE CHILD 
     
    Când ai luat cartea în mână, nu mai ai cum s-o lași. Un thriller cu multe planuri și melodramatic ca anvergură și tensiune. KIRKUS REVIEWS 
     
    Blake nu le permite niciun moment nici cititorului, nici eroului său să stea liniștiți, producând întorsături de situație una după alta. Finalul o să-i șocheze probabil până și pe fanii versați de thrillere. PUBLISHERS WEEKLY 
     
    Matthew Blake locuiește la Londra și, înainte să devină scriitor, a lucrat ca scenarist la BBC, ITV Studios și studiouri independente. A studiat engleza la Durham University și Merton College, Oxford, și a fost cercetător și autor de discursuri pentru Parlamentul britanic. Îl puteți urmări la matthew-blake.com.
    Show book
  • Mos Ion Roata si Unirea - Povestire in limba romana - cover

    Mos Ion Roata si Unirea -...

    MyBuni

    • 0
    • 0
    • 0
    Moș Ion Roată și Unirea 
             Albumul audio conține povestirea Moș Ion Roată și Unirea, lectură de MyBuni., dupa basmul de Ion Creanga 
    	Cuprins: 	  
    1.    Moș Ion Roată și Unirea
    Show book