Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Jar Amandoi - cover

Jar Amandoi

Liviu Rebreanu

Publisher: Litera

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Jar si Amandoi, romanele care compun sumarul volumului de fata, sunt, orice s-ar spune, romane ale lui Liviu Rebreanu. Autorul lui Ion nu era altul cand le-a scris, chiar daca putem admite scaderi ale artei sale. Sa le punem alaturi, pentru comparatie, nu doar cu punctele de maxim ale creatiei sale, ci si cu alte romane din epoca si vom observa ca ambele valoreaza, dupa vorba consacrata, putin cand le contemplam, mult cand le comparam. Jar si mai ales Amandoi nu apar ca opere de plan secund, ci ca realizari in afinitate cu finalitatile propuse, fiind excelente in zona in care autorul le-a plasat prin intentiile sale inca de la inceput. Exista posibilitatea de a vedea opera lui Liviu Rebreanu ca pe o piramida structurata ca o consecinta a unei ierarhizari ce depinde in primul rand de prestigiul temelor. Dar exista si un model alternativ, care poate invoca o dispunere dupa un model atomic, universal, in care particulele „mari“ si „mici“ participa, conform specificului lor, la echilibrul structural al substantei.
Available since: 06/26/2015.

Other books that might interest you

 • Poezii - cover

  Poezii

  Mihai Eminescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Mihai Eminescu ne-a lăsat o operă lirică vastă, tematica poeziilor sale fiind variată: poezie de dragoste, filozofică, poezia naturii sau socială.
   
  Poet tradiționalist, absoarbe teme din tradiția românească, pe care le prelucrează în stil propriu, devenind astfel un mare poet național.
  Show book
 • Iosif și frații săi Vol II: Iosif în Egipt - cover

  Iosif și frații săi Vol II:...

  Thomas Mann

  • 0
  • 0
  • 0
  Usarsif, al doilea nume al de două ori născutului cu nume uitat Iosif, își continuă, alături de bătrânul său salvator, călătoria către Egipt. Va ajunge la palatul lui Petepre, mare dregător al faraonului și mândru „Purtător de-a dreapta al evantaiului“, va deveni pentru a doua oară marfă, vândută cu prețul unui vițel și al unor mirodenii. Învață să se apropie de Stăpân, luând slujba unui prieten drag, plecat pe alt tărâm, iar al treilea nume al său, Gura, născut deopotrivă din uimirea și admirația mulțimii de slujitori ai palatului, îi deschide calea către lucruri fericite, dar nu întotdeauna râvnite.
  Show book
 • Faraonii - cover

  Faraonii

  Ion Agârbiceanu

  • 0
  • 0
  • 0
  „Capacitatea narativă excepțională a lui Agârbiceanu o probează mai cu seamă marile lui povestiri: Popa Man, Pascalierul, Faraonii, Jandarmu… Aventura, humorul, pitorescul își găsesc locul propice dezvoltării, într-o literatura ce se complace în a fi ea însăși, nu fără impulsuri romantice care provin din experiența sensibilă a lui Walter Scott ca și a lui Prosper Merimee. Totul se desfășoara aici vital, dramatic, “frumos“, veridic și incitant, calitatea narativă a acestor povestiri situându-le pe culmile genului nuvelistic autohton. Mai fin decât Slavici, pe care l-a continuat, mai poet decât Rebreanu, pe care l-a premers, în divorț permanent cu criticii contemporani, Agârbiceanu a scris fără să obosească, mânat de o fantezie epică unică în cadrul literelor romane.“
   
  Ion Negoițescu
  Show book
 • Odiseea căpitanului Blood - cover

  Odiseea căpitanului Blood

  Rafael Sabatini

  • 0
  • 0
  • 0
  Peter Blood și aventurile sale sunt bazate pe câteva persoane, în special Henry Morgan și Thomas Blood, precum și Henry Pitman, un medic care a fost capturat în timpul Rebeliunii Monmouth, vândut ca sclav în Barbados, a evadat și a fost capturat de pirați. Totuși, spre deosebire de Peter Blood, Pitman nu s-a alăturat piraților și în cele din urmă s-a întors în Anglia unde a scris memorii celebre ale aventurilor sale. Protagonistul este inteligentul doctor Peter Blood, un medic irlandez fictiv care a avut o carieră de marinar și soldat (inclusiv o expediție în calitate de căpitan sub comanda amiralului olandez De Ruyter) înainte de a se stabili în orașul Bridgwater din comitatul Somerset pentru a practica medicina. Romanul se deschide cu Peter Blood îngrijindu-și mușcatele în timp ce orașul se pregătește să lupte pentru Ducele de Monmouth. Nu vrea să ia parte la rebeliune dar în timp ce îngrijea o parte din rebelii răniți în Bătălia de la Sedgemoor, Peter este arestat. În urma unui proces este condamnat de celebrul judecător George Jeffreys de trădare sub pretextul că „dacă orice persoană aflată într-o răzvrătire împotriva Regelui iar o alta persoană – care nu a luat parte la răzvrătire – îi acordă cu bună știință îngrijiri, adăpost sau sprijin, acea persoană este la fel de vinovată ca și cea care poartă arme“. Pedeapsa pentru trădare este moartea prin spânzurare dar regale Iacob al II-lea, din motive financiare, îi trimite pe Blood și pe alți condamnați în Caraibe unde urmează să fie vânduți ca sclavi. Dar….
  Show book
 • Să tai în piatră vie - cover

  Să tai în piatră vie

  Abraham Verghese

  • 0
  • 0
  • 0
  Shiva și Marion, gemeni identici, vin pe lume din relația secretă a unei călugărițe indiene cu un chirurg englez, într-un spital al unei misiuni din Etiopia. Uniți la nivelul capului, cei doi sunt separați în ultimul moment.Rămași orfani de mamă în ziua în care se nasc și părăsiți de tată în aceeași zi, cei doi copii împărtășesc o legătură supranaturală și aceeași pasiune pentru medicină și se maturizează pe fondul tulburărilor politice care zguduie Etiopia în anii 1960–1970. Dragostea pentru Genet, fiica doicii lor, și implicarea acesteia în lupta pentru eliberarea Eritreei îi despart în cele din urmă, iar Marion, proaspăt absolvent al școlii de medicină, este nevoit să fugă în America. Destinul, prin intermediul aceleiași Genet, îi readuce împreună pe cei doi frați în împrejurări dramatice, care refac într-un mod special legătura cu tatăl dispărut. Saga gemenilor Shiva și Marion Stone traversează continente și generații, desfășurându-se în Africa și în America de-a lungul a cinci decenii, și conturează o poveste despre dragoste și trădare, despre compasiune și vindecare, despre exil și apartenență. Magistral... Verghese creionează un tablou viu al locurilor, al practicilor medicale și al conflictelor interioare ale personajelor sale.
  Show book
 • Jude Nestiutul - cover

  Jude Nestiutul

  Thomas Hardy

  • 0
  • 0
  • 0
  Tanarul Jude - personajul principal al cartii, ucenic zidar, aspira sa devina carturar. Sue, casatorita cu un invatator, urmand sa devina ea insasi invatatoare, isi da seama ca adevarata ei pereche este Jude, la randul lui barbatul unei alte femei. Dincolo de aceasta poveste relativ banala, Thomas Hardy construieste personaje tulburatoare, invinse de fatalitatea conventiilor epocii, dar mai ales sufocate de incapacitatea propriului spirit de a suporta pana la capat implicatiile unei libertati abia intrezarite, insa dorite cu disperare. La aparitie (1896), romanul a fost considerat o pledoarie pentru divort si criticat atat de vehement, incat autorul, ultimul mare prozator al epocii victoriene, a incetat sa mai scrie romane.
  Show book