Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Un diamant cit Hotelul Ritz și alte povestiri - cover

Un diamant cit Hotelul Ritz și alte povestiri

Fitzgerald Scott

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Cele zece povestiri reunite in volum, scrise intre 1920 si 1937, cind Fitzgerald se afla in plina forta creatoare, ilustreaza perfect rafinamentul stilului sau. In ele prozatorul creeaza personaje memorabile: un miliardar nemilos care detine un diamant cit un munte, o frumoasa nemultumita din Sud care cauta aventura vietii in Nord, un erou tragic ce si-a pierdut mai intii averea, iar apoi tihna familiala si, in general, o pleiada de tineri debusolati, zapaciti si adesea fermecatori din perioada interbelica. Din prafuitul orasel georgian Tarleton si pina la stralucitoarele metropole New York si Paris, Fitzgerald aduce la viata epoca "generatiei pierdute" – o epoca nebunatica si vrajita, tragica si stralucitoare. Prozele din volumul Un diamant cit Hotelul Ritz scot la iveala talentul coplesitor al unuia dintre cei mai mari scriitori pe care i-a avut America. 
Cuprins: Palatul de gheata * Intii mai * Un diamant cit Hotelul Ritz * Vise de iarna * Iertarea de pacate * Baiatul cel bogat * Cel mai impertinent baiat * Intoarcerea la Babilon * Duminica nebuna * Interminabila iesire
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

 • Văduvioarele și alte proze poznașe - cover

  Văduvioarele și alte proze poznașe

  Guy de Maupassant

  • 0
  • 0
  • 0
  Textele reunite sub titlul Văduvioarele și alte proze poznașe explorează cu amuzament, simpatie și înțelegere tema intimității dintre bărbat și femeie. Cu câtă stupoare află un funcționar că defuncta soție – gingașă, virtutea întruchipată – i-a pus coarne! Numai că vestea postumă ajunge să-i dea aripi și-i asigură o nouă viață. Un cuplu matur în care domnea arțagul își reîmprospătează relația intimă după ce amândoi pândiseră – care cu vătraiul, care cu fărașul –„hoțul“ ce le călcase proprietatea. O bătrână acră, căreia-i plac tinerii chipeși, altminteri onorabilă și cucernică, face doi militari din regimentul de dragoni să se încaiere pentru ea... Și cât de folositor ar fi pentru omenire un tratat de arta despărțirii!
  Show book
 • Cupa vietii - cover

  Cupa vietii

  Mihail Bulgakov

  • 0
  • 0
  • 0
  Traducere de Denisa Fejes Ion Visoiu Izolda Virsta. Prefata de Ion Vasile Serban. 
  Povestirile si nuvelele foiletoanele si schitele din prezentul volum descriu o lume „nebuna“ agitata haotica nesigura unde agresorul poate deveni usor victima o lume plina de confruntari cind comice cind tragice o lume halucinanta surprinsa la un moment de rascruce si trecuta prin filtrul uneia dintre cele mai curate si cutezatoare constiinte ale epocii. O remarca aparte pentru umorul bulgakovian: capacitatea de a ride de a te autoironiza in ceasul de cumpana capata la acest inconfundabil prozator un potential terapeutic poate chiar salvator. Risul pe care il daruieste Bulgakov cu atita generozitate nu batjocoreste nu distruge nu umileste ci dimpotriva este tonic chiar o solutie de supravietuire.
  Show book
 • Calatorii imaginare - cover

  Calatorii imaginare

  Edgar Allan Poe

  • 0
  • 0
  • 0
  Traducere din limba engleza note si comentarii de Liviu Cotrau 
   Acest volum al operelor lui Poe reuneste sub titlul comun de Calatorii imaginare romanele Povestea lui Arthur Gordon Pym si tradus pentru prima data in limba romana Jurnalul lui Julius Rodman (1840) ramas neterminat. 
   Povestea lui Arthur Gordon Pym este mai mult decit o tipica istorisire initiatica americana caci dincolo de violenta si de misterul sau problematizeaza insusi actul scrierii si reprezentarii adevarului in pagina. Printre multiplele farse pe care le insceneaza Poe se desemneaza ca scrib din umbra al aventurilor personajului sau impletind cu ingeniozitate faptele istorice si fictiunea. Si Jurnalul lui Julius Rodman este scris in acelasi spirit ludic pretinzind ca infatiseaza o expeditie din 1792 - nici mai mult nici mai putin decit prima traversare a Muntilor Stincosi de catre albi. 
   S-ar parea ca Poe vrea sa uzurpe rolul profetilor si sa-si adjudece monopolul explicatiei rationale. Astfel peisajele servind ca fundal febrilelor lui compozitii capata paloarea unor fantome. Poe care arareori pare sa fi impartasit pasiunile altor oameni schiteaza arbori si nori care sint aidoma arborilor si norilor dintr-un vis sau si mai bine care se aseamana cu personajele lui stranii la fel de adinc patrunse de un tremur supranatural si convulsiv. (Charles Baudelaire)
  Show book
 • Sonata Kreutzer si alte povestiri - cover

  Sonata Kreutzer si alte povestiri

  Lev Tolstói

  • 0
  • 0
  • 0
  Volumul Sonata Kreutzer si alte povestiri reuneste textele care dezvolta, de-a lungul unei perioade de peste cincizeci de ani, teme tolstoiene celebre. Sonata Kreutzer, povestea unei gelozii care duce la crima, interzisa la vremea publicarii, face parte dintr-un ciclu de scrieri critice. Interesul autorului se indreapta spre temele mortii, pacatului, caintei si renasterii morale, in jurul carora sint construite nuvelele Moartea lui Ivan Ilici, Parintele Serghie si Hagi Murat. Alaturi de acestea, colectia de fata include povestirile: Doi husari, Cele trei morti, Insemnarile unui nebun, Trei pustnici, Dupa bal, Cuponul fals, Kornei Vasiliev.
  Show book
 • Ouale fatale Diavoliada - cover

  Ouale fatale Diavoliada

  Mihail Bulgakov

  • 0
  • 0
  • 0
  Lumea descrisa in Diavo­liada si in Ouale fatale este una haotica si halu­cinanta in care umorul ironia sarcasmul si dramatismul alterneaza sau se intrepatrund iar fantasticul fuzioneaza cu realul vazut prin filtrul unei constiinte clare si in­draznete. 
   
  In Ouale fatale un profesor nebun inventeaza o raza de lumina „raza vietii“ care printr-un accident aduce lumea intr-un cosmar SF populat de struti gigantici si reptile uriase. In Diavoliada un mediocru angajat al registraturii se trezeste prins ca intr-o poveste kafkiana in itele unui cosmar birocratic. Ambele personaje au in comun lupta acerba cu haosul siste-mului cu un mediu care incet dar sigur denatureaza orice identitate.
  Show book
 • O lebădă sălbatică și alte povești - cover

  O lebădă sălbatică și alte povești

  Michael Cunningham

  • 0
  • 0
  • 0
  O bătrână care și-a trăit viața din plin, fără grija zilei de mâine, se trezește singură și părăsită și se hotărăște să-și facă o casă din turtă dulce. Un prinț care, în urma unei povești bine-cunoscute, a rămas cu o aripă de lebădă trăiește înstrăinat de societate, prin cârciumi de periferie, ocolit sau ridiculizat de nobilele sale rude. O fată frumoasă și săracă ajunge în castelul unei bestii ce seamănă mai degrabă cu un criminal psihopat. Michael Cunningham rescrie într-o manieră inedită cele mai populare basme, dezvăluindu-le latura matură, întunecată și chiar perversă. Lumea miraculoasă a basmului e invadată de cea reală, cu monstruozitățile și traumele ei, iar simplitatea inocentă a poveștilor din copilărie se transformă într-o explorare a ascunzișurilor comportamentului uman. Reimaginate în cheie modernă, temele de basm devin astfel bucăți literare de mare forță, scrise cu virtuozitate, cu farmec și cu un realism ce uneori frizează cinismul.
  Show book