Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Arta de a iubi - cover

Arta de a iubi

Erich Fromm

Publisher: Trei

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Într-o cultură mercantilă și narcisică, puțini mai reușesc să trăiască o iubire împlinită și autentică, stabilă și satisfăcătoare. Și aceasta, pentru că uităm adesea că iubirea, ca orice fel de „artă“, are nevoie de exercițiu și răbdare, de concentrare și determinare. În această carte clasică, Fromm explorează diversele chipuri ale iubirii, începând cu forma ei romantică (adesea greșit înțeleasă), continuând cu dragostea fraternă și cea erotică și încheind cu iubirea de sine și de Dumnezeu, precum și cu dragostea pentru părinți și copii. Scris cu jumătate de secol în urmă, acest ghid al îndrăgostitului rătăcit este mai actual ca oricând, oferind, într-un limbaj limpede, căi spre un plus de intimitate, de pasiune și de rezonanță afectivă. Lecția lui Fromm este că iubirea începe prin a oferi ceva celui drag (bucurie, înțelegere, umor, curiozitate sau chiar tristețe), prin a dărui „toate expresiile a ceea ce este viu în noi“.
 
„În anii 1970, am fost adeseori martor al felului deosebit în care Fromm își exprima iubirea. O simțeam în felul în care începea o conversație cu cineva. Și, mai presus de toate, o simțeam în felul în care se raporta la soția lui, Annis: când o săruta în lift, când își lua rămas bun, când o privea și o atingea. Capacitatea lui Fromm de a dărui iubire poate fi resimțită chiar și azi de cei care citesc Arta de a iubi.“ – Rainer Funk, psihanalist și fost asistent al lui E. Fromm
 
„Iubirea nu este în primul rând o relație cu o anumită persoană. Ea este o atitudine, o orientare a caracterului care determină relaționarea unei persoane cu lumea ca întreg și nu doar cu un unic «obiect» al iubirii. Dacă cineva iubește doar o altă persoană și este indiferent față de restul semenilor săi, iubirea sa nu este iubire, ci atașament simbiotic sau autocentrare amplificată.“ – Erich Fromm
Available since: 12/02/2016.
Print length: 184 pages.

Other books that might interest you

  • Mamă tu unde erai atunci? - Efectele neglijării emoționale - cover

    Mamă tu unde erai atunci? -...

    Jasmin Lee Cori

    • 0
    • 0
    • 0
    Ați avut o mamă distantă și distrată? Sau poate una iritabilă, gata oricând să vă jignească? Și vi se întâmplă să întâmpinați în prezent dificultăți în cadrul relațiilor cu cei apropiați sau să vă aveți senzația că sunteți lipsit de orice merit și valoare? Dacă simțiți că există un gol lăsat de mama care a fost absentă emoțional (sau chiar abuzivă), cartea de față vă ajută să vă vindecați rănile din trecut, să integrați și să procesați neîmplinirile din copilărie și să găsiți căi pentru a vă oferi iubirea și grija care v-au lipsit atât de mult.
    Show book
  • Emoții date pe față - cover

    Emoții date pe față

    Paul Ekman

    • 0
    • 0
    • 0
    Vreţi să aflaţi prin ce diferă un zâmbet fericit de un surâs forţat? Doriţi să ştiţi ce sentimente ascunde copilul, partenerul sau şeful dumneavoastră? După decenii de cercetări ale emoţiilor şi expresiilor faciale, Paul Ekman şi-a sintetizat rezultatele în această carte, care combină excelent informaţiile ştiinţifice cu sugestiile practice. Psihologul american explică originea şi modurile de manifestare ale principalelor emoţii umane (furie, dezgust, tristeţe, bucurie, frică, surpriză) şi oferă instrumente utile pentru mai buna comunicare în familie şi la serviciu. 
     
    Emoţiile ne salvează viaţa, dar pot s-o şi distrugă. Ne împing să acţionăm aparent rezonabil, dar şi în moduri pe care ajungem să le regretăm. Scopul meu este acela de a-i ajuta pe cititori să-şi înţeleagă şi să-şi îmbunătăţească viaţa emoţională. Mă uimeşte că, până foarte de curând, oamenii de ştiinţă, precum şi nespecialiştii au ştiut foarte puţine lucruri despre emoţii, deşi ele joacă un rol esenţial în viaţa fiecăruia. - Paul Ekman 
     
    Oricine va citi cartea Emoţii date pe faţă va deveni mai inteligent în privinţa vieţii sale afective. Aveţi aici ghidul perfect: vi se oferă o hartă fermecătoare, echilibrată şi bine chibzuită a universului emoţiilor umane. - Daniel Goleman
    Show book
  • Despre fericire - cover

    Despre fericire

    Sigmund Freud

    • 0
    • 0
    • 0
    Apărut inițial în 1930, în contextul anilor „fără griji" ai perioadei interbelice, acesta este unul dintre eseurile seminale ale lui Freud. În el este scrutat mobilul existenței umane înseși, o existență aflată la confluența dintre căutarea fericirii și respectarea restricțiilor impuse de cultură. Ne întâlnim aici cu concepte clasice ale psihanalizei, precum Supraeul, principiul plăcerii și principiul realității, pulsiunea de viață și pulsiunea de moarte, analizate dintr-o perspectivă societală.
    Show book
  • Legături pierdute - Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare - cover

    Legături pierdute - Cauze reale...

    Johann Hari

    • 0
    • 0
    • 0
    CE PROVOACĂ DEPRESIA ȘI ANXIETATEA? Și cum pot fi vindecate? Cunoscutul jurnalist Johann Hari a suferit de depresie din copilărie și a început un tratament cu antidepresive când era adolescent. I s-a spus de nenumărate ori că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic din creier. La vârsta adultă, după ce s-a specializat în științe sociale, a început să cerceteze dacă acest fapt era adevărat – și a aflat că aproape tot ceea ce i se spusese despre depresie și anxietate era greșit. 
     
    Hari a descoperit în diferite locuri ale lumii cercetători care pot demonstra că depresia și anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale și tot mai mari privind modul nostru de viață caracterizat de deconectare – deconectare de traumele din trecut, de oameni, de o muncă plină de sens, de natură, de viitor. În căutările sale, Hari a făcut înconjurul lumii: de la un incredibil laborator din Baltimore, la o comunitate din Amish din Indiana, de la un cartier berlinez din care pornește o revoluție, la un oraș brazilian care a interzis anuțurile publicitare. Odată ce a dat de urma celor nouă cauze reale ale depresiei și anxietății, acestea l-au condus la oamenii de știință care au reușit să descopere acele soluții care funcționează. 
     
    Johann Hari este autorul cărții Chasing the Scream, bestseller în topul New York Times, dedicat Războiului Drogurilor din SUA secolului trecut. A primit în două rânduri titlul de Jurnalist al Anului din partea Amnesty International (Marea Britanie), pentru reportajele privind războiul din Congo şi abuzurile în ceea ce privește drepturile omului, din Dubai. Scrie pentru New York Times și Los Angeles Times și apare frecvent, în calitate de comentator, în calitate de comentator, în cadrul emisiunii HBO "Real Time With Bill Maher". Discursul său de la TED Talks, „Tot ceea ce credeți că știți despre dependență este greșit" a fost urmărit de peste douăzeci de milioane de ori.
    Show book
  • Viața este grea - Cum ne poate ajuta filosofia să ne găsim calea - cover

    Viața este grea - Cum ne poate...

    Kieran Setiya

    • 0
    • 0
    • 0
    „Viața, prieteni, e grea — iar noi trebuie să spunem răspicat asta. E mai grea pentru unii decât este pentru alții. În decursul vieții noastre toți trecem prin vânt și ploi, dar, în timp ce norocoșii se usucă lângă foc, alții sunt făcuți ciuciulete de furtuni și inundații, atât literalmente, cât și metaforic. 
    Așadar ce e de făcut? Nu există leac pentru condiția umană. Însă, după douăzeci de ani în care am predat și am studiat filosofie morală, sunt de părere că aceasta poate fi de ajutor." – Kieran Setiya 
     
    Printr-o scriitură captivantă și o argumentație clară, Kieran Setiya, profesor la MIT, arată că cea mai pertinentă cale de a construi o viață cu adevărat bună ține mai degrabă de încercarea de a te confrunta cu realitatea decât de tendința oarbă de a te agăța de un ideal simplist de fericire permanentă. Bazându-se pe filosofia antică și modernă, precum și pe ficțiune, istorie, memorii, film, comedie, științe sociale și povești din experiența autorului, Viața este grea aduce mângâiere și compasiune. Accesibilă, plină de căldură și de bună-dispoziție, această carte oferă o hartă pentru a naviga pe teren accidentat, de la traume personale la nedreptățile și absurditatea lumii. 
     
    „A citi această carte este ca și cum ai vorbi cu un prieten atent care nu-ți spune niciodată să te înveselești, dar, oferindu-ți o companie blândă și o schimbare de perspectivă, oricum te face să te simți mai bine." – The New York Times Book Review 
     
    „În sfârșit, un filosof abordează sensul vieții și vine cu răspunsuri utile." – Sunday Times
    Show book
  • Arta de a citi gândurile - cover

    Arta de a citi gândurile

    Henrik Fexeus

    • 0
    • 0
    • 0
    Citirea gândurilor nu este un mit. Este o realitate. Doar că este puţin diferită de ceea ce îşi imaginează majoritatea oamenilor. Cu instrumentele pe care le oferă această carte, vei afla imediat ce gândeşte şi simte cealaltă persoană şi vei putea să-i influenţezi gândurile şi sentimentele. Când vei observa expresiile afişate pe faţa sa, îi vei descifra emoţiile. Vei putea detecta imediat orice lipsă de onestitate sau minciună. Vei învăţa să fii atent la modul în care ceilalţi îşi folosesc limbajul corpului şi vocea atunci când comunică. Folosind acelaşi limbaj al corpului şi acelaşi ton al vocii ca interlocutorul tău, vei obţine întotdeauna o comunicare limpede şi o înţelegere precisă a lucrurilor pe care doreşti să le împărtăşeşti: la o întâlnire romantică, la un interviu pentru angajare sau în familie.
    Show book