Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Marele jaf postcomunist Spectacolul mărfii şi revanşa capitalismului - cover

Marele jaf postcomunist Spectacolul mărfii şi revanşa capitalismului

Emanuel Copilas

Publisher: Adenium

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Lucrarea de față își propune să adauge o cărămidă la acest edificiu, acela al criticii postcomunismului. Mai concret, este vorba despre postcomunismul românesc, fenomen care, desigur, nu poate fi înțeles adecvat în absența unei contextualizări mai largi, dar care, în același timp, are și unele caracteristici particulare, ce îl singularizează în raport cu experiențele similare din restul fostului „lagăr socialist”: anticomunismul agresiv, nedemocratic, prăbușirea politicilor sociale, o campanie de privatizări haotică și deseori irațională (aici există un punct de convergență cu Rusia postsovietică), respectiv o supralicitare a mitului unui Occident binevoitor, care va prelua grijuliu sarcina încadrării noastre pe traiectul ferm al modernității, al democrației și bunăstării, sarcină brutal întreruptă de un regim comunist total străin de realitățile și de cultura politică ale României.
Available since: 04/07/2017.

Other books that might interest you

  • Despre fericire - cover

    Despre fericire

    Sigmund Freud

    • 0
    • 0
    • 0
    Apărut inițial în 1930, în contextul anilor „fără griji" ai perioadei interbelice, acesta este unul dintre eseurile seminale ale lui Freud. În el este scrutat mobilul existenței umane înseși, o existență aflată la confluența dintre căutarea fericirii și respectarea restricțiilor impuse de cultură. Ne întâlnim aici cu concepte clasice ale psihanalizei, precum Supraeul, principiul plăcerii și principiul realității, pulsiunea de viață și pulsiunea de moarte, analizate dintr-o perspectivă societală.
    Show book
  • Originile tale - Eliberează-te de tiparele familiale trăiește-ți viața și dă-ți voie să iubești - cover

    Originile tale - Eliberează-te...

    Vienna Pharaon

    • 0
    • 0
    • 0
    Nimeni dintre noi n-a avut parte de o copilărie perfectă și cu toții am preluat din acea perioadă comportamente care nu ne mai sunt azi de folos – ba chiar ne fac rău. Însă lucrurile pot fi schimbate, afirmă Vienna Pharaon, psihoterapeută de cuplu și familie. E drept, trecutul nostru ne-a imprimat anumite tipare, dar acestea pot fi modificate, spre binele nostru; totul e să avem și instrumentele potrivite. 
     
    În Originile tale, autoarea dezvăluie un procedeu de vindecare menit să ne ajute ne înțelegem familia de origine ‒ familia și cadrul în care am crescut ‒ și să examinăm ce a funcționat (și ce nu) în acel sistem. Durerea nevindecată ("rănile") din familia de origine se va manifesta, în moduri surprinzătoare, prin comportamentele noastre de adulți ‒ de la problemele iscate la serviciu la dificultățile de relaționare. Dar există și vești bune: înarmați cu o mai bună cunoaștere a trecutului nostru, putem să ne "reprogramăm", pentru a ne îmbunătăți considerabil relațiile și viețile din prezent și viitor. 
     
    Indiferent că urmezi sau nu o psihoterapie de ani de zile, indiferent că ai avut o copilărie minunată sau un groaznică, tu poți să aduci o schimbare în viața ta și să rezolvi acele lucruri din trecut care au nevoie de atenția ta. Incluzând tehnica introspecției ghidate, experiențe personale, povestiri din cabinet, modele pentru conversațiile dificile și exerciții de completat, volumul Originile tale te va învăța cum să ieși din tiparele familiale și cum să-ți eliberezi calea către viață și iubire. 
     
    Vienna Pharaon este psihoterapeută acreditată, cu formare în terapia de cuplu și de familie. Este fondatoarea centrului privat din New York "Mindful Marriage and Family Therapy". Originile tale reprezintă cartea ei de debut.
    Show book
  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Show book
  • Cum să devii propriul terapeut - cover

    Cum să devii propriul terapeut

    Owen O'Kane

    • 0
    • 0
    • 0
    Cum m-ar putea ajuta psihoterapia, te-ai putea întreba. Și, mai mult, cum aș putea să-mi fiu eu însumi terapeut fără o pregătire temeinică în domeniu? O principală componentă a psihoterapiei este cunoașterea de sine: înveți despre cine ești, de ce simți anumite lucruri, de ce ai anumite reacții, de ce ești mai trist în ultima vreme sau de ce nu-ți poți stăpâni furia. Înveți să-ți descoperi valorile personale, acelea care te călăuzesc în viață. Apoi, deprinzi metode care să te ajute să gestionezi mai bine situațiile și să te bucuri mai mult de ceea ce te-nconjoară. 
     
    Prin numeroase exemple și întrebări cu tâlc, această carte te ghidează în prima sa parte pe drumul autocunoașterii, pentru ca, în a doua parte, să te-nvețe o metodă cuceritor de simplă de autoterapie, ca un fel de act de igienă mentală, ce poate fi practicată în zece minute zilnice, împărțite în trei etape. În scurt timp vei observa, astfel, că ești mai calm, mai surâzător, mai înțelept, că te poți pleca în bătaia vântului, dar fără să te frângi.
    Show book
  • Despre vis - cover

    Despre vis

    Sigmund Freud

    • 0
    • 0
    • 0
    "În timpurile pe care le putem numi preştiinţifice, oamenii nu se simţeau în încurcătură în legătură cu găsirea explicaţiei unui vis. Dacă şi-l aminteau după ce se trezeau, îl considerau o vestire, fie milostivă, fie ostilă, venită din partea unor forţe mai înalte, demonice şi divine. Odată cu înflorirea tipurilor de gândire specifice ştiinţelor naturii, toată această mitologie încărcată de sens s-a transpus în psihologie, şi în ziua de azi nu se mai îndoieşte decât o foarte mică parte dintre oamenii educaţi că visul este propriul produs psihic al visătorului." - Sigmund Freud
    Show book
  • Viața bună - O introducere în etică - cover

    Viața bună - O introducere în etică

    Cristian Iftode

    • 0
    • 0
    • 0
    Viața bună poate fi aventura vieții tale, dacă nu este deja. Vei găsi aici un prieten bun și critic spre a scoate adevărul din tine, adevărul de sine. Un prieten egal ție, totuși, mai antrenat în virtute, spre care te cheamă. Norocul nostru e mare: culturii române i-a luat sute de ani să aibă cartea de etică pe care o avem acum în mâini, cartea de filosofie morală contemporană care face dreptate, dar mai ales bine anticului din noi. Viața bună, dacă știm a o citi spre a o trăi, va fi una a libertății, autentică, trudind în fericire. Căci așa s-a încercat de mii de ani, de la Aristotel la Nietzsche, de la Seneca la Foucault, și, în sfârșit, așa o scrie nouă Cristian Iftode. - Constantin Vică
    Show book