Junte-se a nós em uma viagem ao mundo dos livros!
Adicionar este livro à prateleira
Grey
Deixe um novo comentário Default profile 50px
Grey
Assine para ler o livro completo ou leia as primeiras páginas de graça!
All characters reduced
Între Grexit și Brexit Cronica politică a celor mai recente crize europene - cover
LER

Între Grexit și Brexit Cronica politică a celor mai recente crize europene

Cristian Preda

Editora: Adenium

  • 0
  • 0
  • 0

Sinopse

Volumul reunește 117 articole de analiză a fenomenului politic, scrise în perioada februarie 2014 – martie 2016, la invitația redacțiilor Adevărul și ziare.com. Pe lângă cele două riscuri majore ale ultimilor ani – ieșirea Greciei din zona euro și a Marii Britanii din Uniune –, sunt examinate evoluțiile interne ale celor 28 de țări membre ale UE, raportul dintre politica internă și cea de la Bruxelles, precum și modul de percepere a refugiaților.
Disponível desde: 25/07/2016.

Outros livros que poderiam interessá-lo

  • Un viitor luminos - Crescut în Transilvania în umbra comunismului - cover

    Un viitor luminos - Crescut în...

    Teodor Flonta

    • 0
    • 0
    • 0
    Povestea tânărului Teodor se desfășoară pe fundalul dramei pe care familia și țara sa o trăiesc în zilele cumplite ale anilor 1950 într-o Românie stalinistă. În timp ce țările occidentale sunt angajate în reconstrucția postbelică, regimul comunist, impus românilor de Uniunea Sovietică, îi privează pe cetățenii săi de cele mai elementare libertăți și reduc un popor întreg la foame. 
    Regimul amenință să elimine familia Flonta, declarându-l pe Pavel, tatăl lui Teodor, chiabur, adică „dușman al poporului”. În consecință, Pavel este arestat, întemnițat și torturat. Când valul de persecuție atinge punctul culminant, este forțat să trăiască ascuns. O meserie pe care Pavel o învățase în tinerețe îl salvează: rușii, care extrag uraniu în Carpați pentru bomba lor atomică, îl angajează. Acolo, la mină, brațul lung al Securității, nu poate sa-l ajungă. 
    Și, din moment ce în comunism copiii trebuiau să sufere pentru „păcatele” pe care poliția secretă le atribuie părinților lor, Teodor suferă și el, încă de la o vârstă fragedă, nenumărate abuzuri: meritele sale nu sunt recunoscute în timpul școlii elementare, este expulzat din liceu și nu i se permite să dea examen la facultatea aleasă de el. 
    Când tânărul Teodor termină școala elementară, tatăl său îi face un cadou pe care îl dorea atât de mult. Era un radio cu tranzistori pe care îl va lua cu el peste tot. Într-o zi, în timp ce era la pășunat cu vacile lor, descoperă sunetul unei limbi frumoase: italiana. Din acel moment viața lui începe să se schimbe. În timp ce studiază limba italiană la Universitatea din București, întâlnește femeia viselor sale, Ariella, care îl va salva de comunism. 
    Căderea comunismului îl va găsi pe Teodor „la sfârșitul lumii” în Tasmania, în timp ce tatăl său, ultimul membru al familiei, va fi implicat în recuperarea terenului pe care comuniștii i-l confiscaseră cu zeci de ani mai devreme.
    Ver livro
  • Manipulatorul de azi si de maine - cover

    Manipulatorul de azi si de maine

    Popa Ionelas

    • 0
    • 0
    • 0
    În vremurile traversate, când nevoia de repere morale pare că a fost deja abandonată, când oamenii onești din această țară abia mai disting limita dintre moral și imoral, când decadența tinde să ne subjuge pe mulți dintre noi, manipulatorii care-și sporesc prestigiul în funcție de numărul și statusul victimelor sunt luați drept modele de către copiii noștri. Înspăimântător mai este însă ceva. Că încă nu și-au atins apogeul, că cel mai probabil o vor face în curând, atunci când vor descoperi și vor învăța să folosească întregul arsenal existent unde manipularea reprezintă doar o rotiță dintr-un angrenaj diabolic. Or, dacă acum supun și controleazădestine fără remușcări, fără regrete și fără apăsări, ceea ce ar trebui să ne frământe pe toți este ce vor mai pune la cale de acum înainte, fiindcă, într-o normalitate deliberat confuză, cu certitudine tuturor ne va fi tot mai greu să găsim pe cineva cu care să purtăm o discuție sinceră. Cu atât mai dificil să descoperim colegi sau prieteni pe care să ne putem baza, formatori de opinie onești sau chiar parteneri de viață care să nu mimeze sentimentele trăite. Firește, manipulatori de tipologii diferite întâlnim peste tot. Pe stradă, în centrele comerciale, în mijloacele de transport, acolo unde cei mai mulți dintre ei sunt ușor de sesizat. Tocmai de aceea, ajuns la momentul retrospectivei, nu mi-am propus să mă refer la aceștia, ci la cei din avangarda lor care construiesc în timp relația personală cu victima, care excelează în arta prefăcătoriei și poartă în 16 buzunarul din dos instrumente distrugătoare perfide. Cu cât sunt mai joviali și simpatici, cu atât sunt mai penetranți, cu cât sunt mai afectuoși și iubitori, cu atât sunt mai vătămători. Și atenție, după cum spuneam, încă nu s-au desăvârșit. În curând vom avea de-a face cu acest tip de manipulator, de departe cel mai perfid și periculos dintre toți, pe cât de eficient pe atât de nociv, care ne va lua pe nepregătite. Doar în carcasa lui embrionară, sub măști atrăgătoare și convingătoare, unii dintre noi l-au întâlnit deja printre amici, colegi, parteneri sentimentali, decidenți și așa mai departe.Toate acestea, dar și încercarea de a le anticipa mutările, sunt motivele pentru care m-am hazardat la o abordare tranșantă, sub îndemnul desprinde-te de ei, recâștigă-te pe tine, plecând, dacă vreți, de la o comparație între manipulatorii de azi și cei de mâine, care tind să se nască. Ce instrumente folosesc sau pot folosi, cum anume se insinuează și seduc interlocutorul, cum își camuflează interesul față de persoana vizată, cum preiau sub control captura și cum am putea să-i contracarăm sunt întrebări la care am să încerc să ofer răspunsurile așteptate dintr-o perspectivă personală, bazată pe acumulările dintr-o viață de om greu încercat.
    Ver livro
  • Fugarii Evadări din închisori și lagăre în secolul XX - cover

    Fugarii Evadări din închisori și...

    Ruxandra Cesereanu

    • 0
    • 0
    • 0
    De-a lungul secolului XX, regimurile totalitare au folosit cele mai dure mijloace pentru a-și anihila opozanții. Unii dintre cei persecutați erau torturați sau uciși imediat după capturare, alții erau duși în închisori sau lagăre. În timp ce o parte au încercat să supraviețuiască în condițiile inumane de detenție, destui dintre ei au hotărât să-și redobândească libertatea și și-au riscat viața pentru a ajunge dincolo de gardurile de sârmă ghimpată și zidurile care îi înconjurau. Ce anume îi motiva? Ce metode foloseau? Încercau să fugă singuri sau planificau o evadare colectivă? Ce făceau dacă erau prinși? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care răspunde Fugarii, o carte încărcată de tensiunea poveștilor unor oameni dispuși să plătească orice preț pentru a fi liberi.
    Ver livro
  • Caietul 22 1934 Americanismul și fordismul - cover

    Caietul 22 1934 Americanismul și...

    Antonio Gramsci

    • 0
    • 0
    • 0
    Antonio Gramsci este, după Niccolò Machiavelli, al doilea mare gânditor politic italian publicat și tradus în Italia și în străinătate. Gramscianismul reprezintă un fenomen cultural recunoscut la nivel mondial, ce se regăsește în țări ca Marea Britanie, SUA, India sau America Latină.
    
     
    Silvio Suppa: „Astăzi, pentru a putea să ne apropiem corect de Gramsci și de gândirea sa, este nevoie să ne delimităm de multe dintre interpretările doctrinare ce au fost exprimate de-a lungul anilor și să-i recitim scrierile ca pe niște documente sau, mai bine spus, ca pe un sistem de documente care adună mii de pagini și care, din diferite motive, nu au încetat să vorbească și să facă să se vorbească despre ele. Scrierile sale nu au nici o legătură cu acea Europă care a rezultat ca urmare a acordurilor de la Yalta. Dintre notele din închisoare ale lui Gramsci, Americanismul și fordismul, în afara oricărui echivoc ideologic, este un studiu care conservă în primul rând capacitatea sa de cunoaștere și de comparație între caracteristicile productive ale vechii Europe și capitalismul de tip american, o formă a capitalismului care a constituit o noutate absolută pentru secolul XX. În lexicul gramscian, «fordismul» indică o puternică simbolistică industrială. Acest argument alimentează motive de reflecție independente de istoria conflictelor internaționale.”
    Ver livro
  • Amurgul democrației - Seducătoarea atracție a autoritarismului - cover

    Amurgul democrației -...

    Anne Applebaum

    • 0
    • 0
    • 0
    Un istoric câștigător al Premiului Pulitzer explică, într-un limbaj clar, de ce elitele din democrațiile mondiale sunt atrase de naționalism și de autoritarism. Din Statele Unite și Marea Britanie până în Europa continentală și dincolo de ea, democrația liberală este atacată, iar autoritarismul e în ascensiune. În Amurgul democrației, Anne Applebaum, istoric al atrocităților regimului sovietic și printre primii jurnaliști americani care au avertizat în privința tendințelor antidemocrate din Occident, explică ispita naționalismului și a autocrației. În aceste eseuri captivante, autoarea afirmă că sistemele politice cu opinii radicale sunt atrăgătoare, în special când sunt în beneficiul celor loiali și îi exclud pe toți ceilalți.
     
    Liderii despotici nu conduc singuri; se bazează pe aliați politici, birocrați și figuri publice pentru a le pava drumul și a-i sprijini. Partidele autoritare și naționaliste apărute în democrațiile moderne oferă noi surse de avere sau de putere partizanilor. Applebaum descrie mulți dintre noii contestatari ai liberalismului din toată lumea, dovedind că folosesc teorii ale conspirației, polarizări politice, rețele sociale și chiar nostalgia pentru a schimba societăți.
     
    Elegant scrisă și cu argumente pertinente, Amurgul democrației este o analiză sclipitoare a schimbărilor actuale și o imagine încurajatoare a drumului către revenirea la valori democrate.
     
     
     
    „O relatare revelatoare și, uneori, șocantă, dar niciodată disperată a ascensiunii autoritarismului în Occident.“ Los Angeles Review of Books
     
    „O lectură esențială pentru atacul său viguros asupra noii drepte din rândurile conservatorilor și pentru avertismentul documentat pe care îl transmite. Opiniile lui Applebaum sunt oportune în special fiindcă este un gânditor atent și un observator perspicace... O abordare educată, rațională și sinceră a realităților întunecate pe care le trăim.“ Kirkus Reviews
     
    „Anne Applebaum este un istoric important al comunismului și un cercetător iscusit al politicilor contemporane. În această carte, Applebaum se concentrează asupra unei mari întrebări, care a preocupat-o profund atât în Europa, cât și în America: unde a greșit democrația? Această documentare scrisă cu inteligență și înțelegere este răspunsul ei.“ Timothy Snyder, autor On Tyranny
     
    „Experiența de istoric a lui Applebaum și cunoștințele despre Europa și SUA contemporane scot la iveală elementele eterne, dar și distinctive definitorii pentru pericolele politice care ne amenință astăzi... Amurgul democrației ne oferă lecții despre îndelungata luptă dintre democrație și dictatură. Însă, poate cel mai important, despre cât de fragilă este de fapt democrația: supraviețuirea ei depinde de alegerile zilnice ale elitei și ale omului de rând.“ Sheri Berman, The Washington Post
     
    „Cartea pe care trebuie să o citești pentru a înțelege ce înseamnă ascensiunea și conducerea lui Donald Trump pentru democrația de azi, nu numai în SUA, ci global.“ Ron Elving, NPR
    Ver livro
  • Viitorul declasificat Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea - cover

    Viitorul declasificat...

    Mathew Burrows

    • 0
    • 0
    • 0
    Când Mathew Burrows a început să lucreze pentru CIA ca analist de informații, acum 25 de ani, lumea părea înghețată. Dar, odată cu globalizarea şi noile tehnologii a apărut și o lume în care schimbările sociale și politice se pot petrece într-o clipă, imprevizibilul este o temă universală, iar puterea de a anticipa devine critică. În ultimii zece ani, activitatea lui Burrows în cadrul Consiliului Național de Informații al SUA a fost axată pe ajutorul acordat Statelor Unite în combaterea necunoscutului prin redactarea raportului Tendințe globale. Folosit de Casa Albă, de Departamentele de Stat, al Apărării și al Securității Interne, acest îndreptar fundamental despre viitor înglobează cele mai noi studii și date aflate la dispoziția guvernului. Burrows, pentru prima dată, a extins și a adus la zi cel mai recent raport privind tendințele globale, transformându-l într-un volum ce prevestește mișcările tectonice care ne vor conduce către 2030. În ce direcție se îndreaptă Orientul Mijlociu, Rusia și China? Vom trăi într-o lume a proliferării nucleare? Care sunt amenințările-cheie și ocaziile cu care se vor confrunta Statele Unite? Burrows folosește concluziile raportului pentru a răspunde acestor întrebări presante și nu numai. De la realitățile urbanizării explozive și ale creșterii clasei de mijloc la nivel global, la mutarea spre est a centrului economiei mondiale și la sporirea numerică a tehnologiilor, Viitorul declasificat ne aduce aminte că fiecare aspect al vieții noastre este în continuă mișcare și că, dacă nu preluă inițiativa pentru a dirija schimbările, rămânem la mila acestor evoluții.
    Ver livro