Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Diktatúra 20 - cover

Diktatúra 20

William J. Dobson

Publisher: HVG Könyvek

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

„Elgondolkodtató utazás napjaink félelmetes diktatúráiban.” Az arab tavasz a diktatúra és a demokrácia közti csata szédületes momentuma volt. Szírián és Jemenen tüntetések söpörtek végig, miközben Egyiptomban, Tunéziában és Líbiában diktátorok fejei hullottak. Ugyanakkor az arab világ csak az egyik front az elnyomás elleni harcban, amely Venezuelától Kínáig, Oroszországtól Malajziáig, illetve Ukrajnától Burmáig terjed. Ha meg akarja tartani a hatalmát, tucatnyi ország autokrata rezsimének előre nem látott és pusztító veszéllyel kell szembenéznie: a saját állampolgáraival. William J. Dobson, az elismert újságíró, kitűnő elemzésében egy bennfentes jártasságával tárja fel a mai autokrata rezsimek belső működését és a szabadság jövőjéért vívott küzdelem kulisszái mögé is bepillantást nyújt. Noha a kötet más országok állampolgárainak szabadságért vívott küzdelmeiről szól, számunkra is fontos tanulsággal szolgál arról, hogyan őrizhetjük meg saját függetlenségünket.
Available since: 11/19/2018.
Print length: 340 pages.

Other books that might interest you

 • A háború árnyékában - Ukrajna 2022 - cover

  A háború árnyékában - Ukrajna 2022

  László L. Murányi

  • 0
  • 0
  • 0
  Amikor először átléptem a magyar–ukrán határt, már csaknem száz napja tartott az oroszok 2022. február 24-én indított ukrajnai inváziója – orosz belpolitikai szóhasználattal: „különleges hadművelete”. Egy újabb véres és pusztító háború ember és ember között, amit a tömegkommunikáció és a közösségi média jóvoltából egyenes közvetítésben láthattunk azóta nap mint nap. Május vége volt, Beregszász, Munkács, Ungvár és a kisebb kárpátaljai települések utcái – legalábbis ránézésre – a békés késő tavaszi arcukat mutatták a messziről érkezett utazó felé. Semmi kiáltó jel nem utalt arra, hogy a Kárpátokon túl, az ország belsejében immár három hónapja pusztító, értelmetlen háború folyik.Az emberek – legyenek akár ukránok, oroszok, magyarok, ruszinok, románok, csehek vagy szlovákok is – egyetlen kérdést gyűrögettek magukban naphosszat: menni vagy maradni? És ha menni, akkor hová: csak a közelbe, biztonságosabb helyre, vagy egyenesen ki a nagyvilágba, távol a háborútól, egy teljesen új élet reményében? Mindent maguk mögött hagyni? Házat, otthont, hazát? Az egész addigi életüket? Milliók, szétszórva a világban. Riadtak, kétségbeesettek, talajt vesztettek. Elsodorta őket a vihar. Ez a riportkönyv ezekre a kérdésekre is keresi a választ az orosz–ukrán háború kapcsán. Azokról szól, akik elindultak, és azokról, akik maradtak; akik harcolnak, és akik bujkálnak. Bátrakról és gyengékről; erősekről és elesettekről; hősökről és üldözöttekről; segítőkről és segítettekről. Az emberről.
  Show book
 • Az európai migráció két arca - cover

  Az európai migráció két arca

  Glied Viktor

  • 0
  • 0
  • 0
  Európa legfontosabb 21. századi dilemmáiról szól a könyv, mint a kontinensen élők identitásának kérdésköre, a migráció megítélése, a bevándorlókkal való együttélés új alapokra fektetése, a multikulturalizmus ideológiájának válsága, a terrorizmus és biztonság vagy az európai lakosság fogyásának, elöregedésének ügye.
  Show book
 • Hatalomarchia - Az elnyomás pszichológiájának megértésével a társadalmi átalakulás szolgálatában - cover

  Hatalomarchia - Az elnyomás...

  PhD Joy

  • 0
  • 0
  • 0
  Melanie Joy, a Harvard Egyetemen végzett pszichológus, öt, több díjjal kitüntetett könyv szerzője ebben a könyvében a mindenfajta elnyomás és bántalmazás mögött meghúzódó azonos pszichológiai működést tárja fel, valamint azt a hitrendszert, amely ennek alapjául szolgál – ezt nevezi hatalomarchiának.
   
  Joyt hosszú ideig foglalkoztatta a kérdés, hogy egyes embereket, akik szembeszállnak az elnyomás bizonyos formáival – rasszizmus, szexizmus, fajizmus, stb. –, miért nem zavarnak más elnyomási formák? Arra is kereste a választ, hogy bizonyos társadalmi igazságosságért munkálkodó emberek személyes kapcsolataikban miért működtetnek olyan dinamikákat, amelyek igazságtalanok. Mi lehet a magyarázata annak, hogy olyan emberek, akik a demokráciát és a szabadságot nagyra értékelik, sokszor mégis ezekkel az értékekkel ellentétesen szavaznak és cselekszenek?
   
  Ebben a gondolatébresztő elemzésben Joy elénk tárja, hogyan vesz rá a hatalomarchia láthatatlan rendszere mindannyiunkat arra, hogy elfogadjuk az erkölcsi érték hierarchiáját: hogy egyes embereket és csoportokat morálisan többre vagy kevesebbre tartsunk másoknál – és ennek megfelelően bánjunk velük.
   
  A hatalomarchia arra kondicionál bennünket, hogy olyan hatalmi dinamikákat működtessünk, amelyek sértik az integritást és a méltóságot, továbbá csoportok és egyének között igazságtalan hatalmi egyensúlytalanságokat hoznak létre. Joy leírja, hogyan tartják a – társadalmi és egyéni – hatalomarchiák magukat életben olyan kognitív torzítások által, mint a tagadás vagy igazolás; olyan narratívák által, amelyek megerősítik az erkölcsi érték hierarchiájába vetett hitet; és olyan privilégiumok által, amelyek egyeseknek járnak, míg másoknak nem. A szerző lehetőségeket is mutat a hatalomarchia átalakításához.
   
  A hatalomarchia és a mögötte húzódó pszichológiai folyamatok bemutatásával Joy szempontokat és eszközöket ad az önmagunkért, másokért és egy együttérzőbb, igazságosabb világért végzett munkához. 
   
  Nyáry Krisztián választásokról és politikai kommunikációról szóló 10+1 könyvajánlójának listáján (Búksó - 2021. március 16.)
  Show book
 • Eurábia - Amikor az iszlám törvénye legyőzi az európai jogrendet - cover

  Eurábia - Amikor az iszlám...

  Sabatina James

  • 0
  • 0
  • 0
  Sabatina JamesIszlámoktatás a német iskolákban. Nyilvános felhívások a máshitűek megölésére. A sáría németországi bevezetésének követelése. Mekkora veszélyt jelentenek a valóságban a radikális iszlamisták a demokráciára, az európai jogrendre? Sabatina James, a muszlim családba született keresztény aktivista könyvében felhívja a figyelmet a korlátlan tolerancia következményeire, s magas színvonalon, mégis érthetően magyarázza el, hová vezethet a meggondolatlan cselekvés.Sabatina James 1982-ben Pakisztánban született, muszlim családban. 10 éves korában a család Ausztriába költözött. Sabatinát nem sokkal később házasságra akarták kényszeríteni egy unokabátyjával, majd amikor megtagadta az engedelmességet, a család halálos ítéletet mondott ki rá. Azóta titkos helyeken én, rendőri védelmet kap. Az általa alapított Sabatina Egyesület iszlám országokból és muszlim családokból származó nőknek nyújt segítséget.
  Show book
 • Miért buknak el nemzetek? - A hatalom a jólét és a szegénység eredete - cover

  Miért buknak el nemzetek? - A...

  Daron Acemoğlu, James A. Robinson

  • 0
  • 0
  • 0
  Daron Acemoglu és James A. Robinson nagyon egyszerű, de annál fontosabb alapkérdéseket feszegetnek: Miért gazdag az egyik ország, és miért szegény a másik? Mivel magyarázható a nemzetek eltérő fejlődése: kulturális különbségekkel, vagy a földrajzi, éghajlati adottságokkal Világsikerű könyvükben új megvilágításba helyezik eddigi elképzeléseinket a világ egyenlőtlen fejlődéséről. Tizenöt éves közös kutatásuk alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a nemzetek társadalmi-gazdasági jóléte vagy elszegényedése elsősorban az intézményi, hatalmi struktúrától függ. Számos történelmi példát vonultatnak fel, a Római Birodalomtól kezdve a maja városállamokon, a középkori Velencén, a Szovjetunión, Latin-Amerikán, Anglián, Európán és az Egyesült Államokon át egészen Afrikáig, hogy igazolják új politikai gazdaságtani elméletüket. A történelmet, a politikatudományt és a közgazdaságtant remekül ötvöző, magával ragadó mű mindannyiunk számára tanulságokkal szolgál a fejlődés kérdéseiről.
  Show book
 • Budapest Boulevard - cover

  Budapest Boulevard

  László Réti

  • 0
  • 0
  • 0
  Magyarország, a következő évtized elején. A kormányzó erő a választásokra készül, ám kezd számára roppant kellemetlenné válni a milliárdos költséggel felállított, de érdemi tevékenységet nem végző új terrorelhárító egység. Ekkor azonban váratlan merénylet rázza meg a békés napjait élő Budapestet. A rendőrség erőre kap, és a terroristák után veti magát. Az egyik kerületi rendőrkapitányság vezetője, a vidékről felkerült Básti Péter ezalatt a mindennapokkal küzd. A lusta nyomozók, a pénzhiány, a felső vezetés állandó, öncélú ellenőrzései lassan felőrölik az idegeit. Ebben a helyzetben már csak hab a tortán, hogy a testvére is belekeveredik egy súlyos ügybe. Az alezredesnek taktikáznia kell, hogy rendőr maradhasson, de az öccsét se hagyja sorsára a bajban. Saját szakállára nyomozni kezd, hátha azzal segítő kezet nyújthat a testvérének. A szálak egyre feljebb vezetnek, és már az sem biztos, ki melyik oldalon áll.Budapest retteg a terrorcselekmény óta, a város lassan megőrül, egymást érik a téves bombariadók. Vajon hogyan kerül egy volt rendőrtiszt a bűn oldalára?Mit akar Magyarországon a szlovák alvilág egyik szervezett csapata?Miért ölnek meg egy iraki egyetemistát?És a legfontosabb: lesz-e újabb merénylet?Réti László politikai thrillere elgondolkodtató és lebincselő olvasmány, igazi bestseller.
  Show book