Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Pakisztán - cover

Pakisztán

Katalin Bánszegi

Publisher: Ad Librum Kiadó

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Aki már járt Indiában, az megtapasztalhatta, hogy a szubkontinens szétválásának megvannak az árnyoldalai. A politikai és a vallási kér­dések a közös történelmi múlt ellenére is India, Pakisztán és Bang­lades széthúzását eredményezik. Ezek az országok mégis hívogatóak a világ utazói számára. Ez a könyv megmutatja, hogy a felszín alatt milyen csodák rej­tőznek. Hogy az évezredek kultúráját a hétköznapokban őrző, ápoló kezek milyen értékessé teszik Pakisztánt, ahol a UNESCO világörök­ségi helyszínei ötvözik a hindu, a muzulmán és a törzsi kultúrát. Ahol egyedülálló irodalmi műveket és semmihez sem hasonlítha­tóan csodás mauzóleumokat hagytak maguk után a szúfi szentek. Ahol a modern kor minden vívmánya biztosítja a gondtalan kényel­met az odalátogatók számára, ugyanakkor időutazást lehet tenni Mo­hendzsodáro és Harappa évezredeibe, valamint meg lehet csodálni Chaukhandi és más temetkezési helyek síremlékeinek csipkeszerű, faragott falait. Azután el lehet mélyedni Allah hívei és Mohamed pró­féta követői nyomában Iszlámábád óriás mecsetének az üzenetében, majd a vallási rajongásban az önkívületig elmerülő tömegek láttán Al­lahot meg a negyedik kalifát, Alit idézhetjük meg Sehwan Sharifban. De a történelmi tényekkel is megismerkedhetünk a könyv segít­ségével. Az ókori Selyemút nyomán emelt óriáserődökkel, amelyek egyedülálló füzért alkotnak az Indus folyó mentén, és Bahawalpur ma­haradzsáinak életébe is betekintést nyerhetünk. Megtudhatjuk továb­bá, hogyan oktattak a világ egyik első egyetemén, Takszilában. Azután találkozhatunk Kőrösi Csoma Sándorral és Stein Auréllal, valamint megcsodálhatjuk Lahorban Schöfft Ágoston monstre festményét ab­ban a galériában, amely a szikh Bamba hercegnő tulajdonában állt. Ezt a gazdag kulturális közeget pedig még felejthetetlenebbé teszi a pakisztáni emberek utunk során megtapasztalt kedvessége.
Available since: 10/18/2023.
Print length: 456 pages.

Other books that might interest you

 • Boldogságtól ordítani - cover

  Boldogságtól ordítani

  Ferenc Bálint

  • 0
  • 0
  • 0
  Mihez kezd egy humorista 24 órával az esküvője előtt? Megkönnyebbül vagy beletörődik? Esetleg veszekedni kezd? És ha a jó párkapcsolat alapja a szeretet, akkor mi a malter? Kié lesz a szempillaspirál, ha nincs többé "te" meg "én"? Miért Cicciolina a hibás? Mi köze a házassági oklevélnek a Káma-Szútrához? Megéri borrá változtatni a vizet? Segít, ha szűzlányok vérében fürdünk? És persze mi a teendő, ha van egy élő/halott macskánk?A Showder Klub és a Dumaszínház humoristájának legújabb regénye a boldogító igenekről és az elkerülhetetlen nemekről szól, de a végére még az is kiderül, hogy az emberi konfliktusok alapjáraton vicces dolgok. Egy szórakoztató olvasmány - akár esküvő előtt, közben és után is.Bálint Ferenc a Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat tagja, 2014-ben kapott Karinthy-gyűrűt.
  Show book
 • Mik lesznek a heti nyerőszámok - Így találod meg te is a lottó nyerőszámokat - cover

  Mik lesznek a heti nyerőszámok -...

  J. D. Goldsky

  • 0
  • 0
  • 0
  Kisorsolták a heti lottószámokat: 25 - 40 - 41 - 52 – 56.
   
  Te is megkérdezted már: Miért a 25?
   
  Te is megkérdezted már: Miért nem a 39?
   
  Te is megkérdezted már: Miért nem játszottam meg a 41-et?
   
  Te is megkérdezted már: Miért nem az én számsoromat húzták ki?
   
  Te is megkérdezted már: Miért ezt a számsort sorsolták ki?
   
  Te is megkérdezted már: Hogy tudtam volna én eltalálni a nyerő számokat?
   
   Ez a könyv erre az egy kérdésre adja meg a választ: hogyan lehetséges kitalálni a lottószámokat az előző heti nyerőszámok alapján, és egyáltalán, lehetséges-e ez?
   
  A szerencse ahhoz kell hogy megvedd ezt a könyvet, nem a lottóhoz, az nem szerencse kérdése, a lottó az a kiszámítható jövő kérdése.
   
  A pályafutásomat a siker és a siker elérése kérdések megválaszolásával töltöttem, így sok lottónyertes felkeresett azzal, hogy segítsek nekik a lottónyereményük befektetésében és a sikeres élet kialakításában. Viszonylag sok lottónyertessel elbeszélgettem, és voltak akik elmondták a nyerési stratégiájukat. Volt, aki több játékon is nyert, és mivel az egész tiszta logikának tűnt a számomra, elkezdtem én is utánajárni a lottó-titoknak. Csakhamar kiderült a számomra, valóban nincs itt semmi titok, szimplán numerológia, logika és statisztika, na meg JÁTÉK a számokkal, ez a lottó.
   
  Később rájöttem, a lottó nem neked játék a számokkal, hanem játék a számoknak!
   
  Na és hogy lehetsz te lottónyertes? Egyszerűen, legyen egy érvényes szelvényed, ami tartalmazza az összes nyerőszámot, de ha többet szeretnél tudni, akkor gyere és kövess…
  Show book
 • 33 kedvenc recept - Bevezetés az egészséges táplálkozásba - cover

  33 kedvenc recept - Bevezetés az...

  Gábor Kiss

  • 0
  • 0
  • 0
  Sokan gondolják azt, hogy az egészséges táplálkozás nehéz és unalmas. Ez óriási félreértés. Ha kipróbálod az alábbi recepteket, rá fogsz döbbenni, hogy a helyes táplálkozás nem csak egészséges, de valódi kulináris élmény!
   
  A valódi ételekre való átállás megkönnyítéséhez és a mindennapi étrended összeállításához 33 kedvenc receptet és hasznos táplálkozási alapismereteket találsz ebben a könyvben. Egészséges, finom és könnyen elkészíthető recepteket zöldségekből és gyümölcsökből.
   
  Mert akkor is LEHET finomat és jót főzni, ha csak napi 30 perced van rá. A mindennapi energia és a jó közérzet nem idő kérdése.
   
  A receptek válogatásánál ugyanazok a szempontok vezéreltek, mint a Dietless.hu többi receptjének összeállításakor:
   
  Egyszerűség: változatos ételek és ínycsiklandó finomságok minimális konyhabűvészkedéssel (átlagosan 10-30 perc)​ Tápérték/kalória arány: a lehető legtöbb vitamin és ásványi anyag alacsony kalóriatartalom mellett​ Egyensúly: fehérje, szénhidrát és zsír optimális egyensúlya​ Természetes ételek: sok-sok zöldség és gyümölcs​ Egészség: minőségi alapanyagok
   
  Receptkönyvből sokféle van, de olyan, amely kizárólag teljes értékű ételekre koncentrálna minimális konyhabűvészkedéssel, egyetlen sincs a piacon.
   
  Főzés zöldségekből és gyümölcsökből soha nem volt még ilyen gyors, egyszerű és egészséges.
  Show book
 • A fogorvosok - cover

  A fogorvosok

  Gabriel Woolf

  • 0
  • 0
  • 0
  A fogorvosok („Valami betegesen más” thrillerparódia sorozat tizedik, befejező rész)
  
  Valójában csak egy fogorvos van a történetben, de többes számban ijesztőbben hangzik. A többiek tehát nem azok. Akkor kik ők? Hát, ha nem is fogorvosok, de egy közös azért van bennük: mind a tízen gyilkosok!
  Ebben a végső epizódban egyszerre támad rá az összes korábbi rész sorozatgyilkosa Jackre, a detektívre. Rengeteg is a gondja szegénynek, ami miatt súlyos urológiai problémája keletkezik: sérvet kap a stressztől! Mindenki őt támadja. A főnöke, a volt felesége és a gyilkosok is. Azok is, akiket korábban letartóztatott, és azok is, akiket már rég lelőtt. Úgysem emlékszik senki, hogy melyikük ki volt, és ki maradt életben! Hadd támadjanak már akkor, ha egyszer ez okoz számukra örömet! Nekik is lehet néha „egy jó napjuk”, nem? Ennek a befejező epizódnak tehát lehetne az is a címe, hogy „Egy jó nap a halálra”, de ez túl klisés lenne. Lehetne akkor az, hogy mondjuk, „A Csöves”? Nem! Az az előző rész volt. Legyen akkor az, hogy „A fogorvos”. Vagy akár többes számban is írhatnánk, hogy még váratlanabb legyen!
  Vajon mennyire tud váratlan lenni egy fogorvos? Például fúróval? Ön várta-e már valaha? Vagy lehetne váratlan akár egy olyan kis kaparó izével, aminek talán neve sincs, mégis szeretik használni, amikor belevájnak vele az ember lyukas fogába! Bele a lyukba! Ön járt már úgy? Vagy akár mennyire váratlan a fogorvos egy jókora injekciós tűvel? Várt már Ön fogorvost injekciós tűvel?
  Ez mind kiderül ebből az utolsó, megrendítő epizódból! Az is, hogy korábban Ön várta-e már a fogorvost, és az is, hogy miért! Most végre megtudja! Ezúttal mindent megtudhat Jackről.
  Sőt, akár saját magáról is! Ennyi misztikumot! És ez mind benne van az eredeti árban? Ez a záró epizód tehát valóban megéri! Egy dolgot viszont sose feledjen!
  Ne menjen az ajtóhoz, ha valaki jön felfelé a sötét lépcsőházban!
  Ne válaszoljon, ha valaki hirtelen kopogtatni kezd!
  Ne nyissa ki a száját, ha a fogorvos az!
  Show book
 • Libanon - Látnivalók történelem kultúra - cover

  Libanon - Látnivalók történelem...

  Katalin Bánszegi

  • 0
  • 0
  • 0
  Libanon maga a testet öltött Biblia. Az országot járva számos bibliai helyszín elevenedik meg a szemünk előtt, de épületek, mozaikok formájában nyomot hagytak rajta a későbbi korok kultúrái is. A partvidék kikötői évezredeken át csábították ide az uralmon lévő hatalmakat, hogy azok kereskedelmi forgalmukkal gyarapítsák az országot, illetve saját hazájukat.
   
  A történelmi emlékhelyek sokaságának köszönhetően Libanon ma olyan, mint egy élő múzeum – évezredek kultúrájának a lenyomata. Ugyanakkor a történelem, a természet és a vallások olvasztótégelye is. Az országban maroniták, görögkatolikusok, szunniták és síiták élnek egymás mellett. Ugyanez a sokszínűség jellemző a természeti környezetre is. Hol máshol látunk még olyat, hogy a havas tél ölelkezik a napfényes nyárral? Ez az az ország, ahol délelőtt síelhetünk a hegyekben, délután pedig már a tengerben fürödhetünk. Ahol kulturált szállodák, jó közlekedés, biztonság, vendégszeretet és kiváló ételek várnak ránk. Színes, változatos, élménydús programokban lehet tehát részük a testi, lelki és szellemi táplálékra vágyó Libanonba látogatóknak.
  
  
   
  Hasznos útikalauz valódi utazóknak és azoknak, akik foteljük kényelméből turistáskodnának.
   
  Személyes élményekkel és jó tanácsokkal tarkított szubjektív beszámoló napjaink Libanonjáról, látnivalóiról, lakóiról.
   
  Kalandozások a történelem útvesztőiben, bibliai tájakon.
   
  Történelmi ismeretekkel, regékkel és mesékkel, irodalmi-művészeti utalásokkal színesített libanoni körutazás.
  Show book
 • Rózsi néni és egyéb anomáliák - cover

  Rózsi néni és egyéb anomáliák

  Tale Zack

  • 0
  • 0
  • 0
  Szerkesztői Ajánló/Figyelmeztetés
   
   
   
  Zack Tale első önálló antológiáját tartod a kezedben. Mielőtt olvasni kezdenéd, kötelességemnek érzem, hogy felhívjam a figyelmedet néhány apróságra.
   
  A szerző bizonyos írói körökben SmileZolika néven hírhedtté vált létforma sajátos humorral. Az említett körök az említett sajátosság okán igen óvatosan kezdik olvasni legújabb műveit. Nem véletlenül. Éveken át a legváratlanabb helyzetekben érte őket tetten Zack abszurd (sőt: absztrakt), brutális helyzetkomikummal operáló stílusa. Ők már rég tudják: Zack minden, csak nem kellemesen kiszámítható, megnyugtatóan komikus kabarékat komponáló, kedélyes nagybácsi. Stílusa ugyanígy igencsak távol áll mind a jólnevelten idióta angol humortól, mind pedig az aszfaltbetyáros nevettetéstől… Ezeken kívül tulajdonképpen minden egyébtől, ami tradicionálisan humorként nyerhetne besorolást.
   
  Így tehát, érthető módon sem a szerző, sem a kiadó nem vállalhat felelősséget, ha Zack novelláinak olvasása közben bármi oknál fogva mégis
   
  félrenyelsz;
   
  kilöttyentesz
   
  értetlenkedve pislogsz majd
   
  Hasonlóképp nem garantálhatjuk, hogy a könyv esetleges kiolvasása után nem fogsz riadt gyanakvással tekinteni minden eladdig ártalmatlannak tűnő,
   
  a piacon csirkeaprólékot válogató idős nénikére;
   
  repülőgépek megfontoltnak tűnő tisztjeire illetve személyzetére;
   
  közismert népmesékre, azok motívumaira és szereplőire;
   
  népszerű barkácsáruházak személyzetére;
   
  ártatlan mikrohullámú sütődre,
   
  … és még sorolhatnám.
   
  Tudod, mit? Inkább olvasd el.
   
  De ne feledd: én szóltam.
   
   
   
  Sren Tilesh
  Show book