Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Mliječni zubi - cover

Mliječni zubi

Lana Bastašic

Publisher: Fraktura

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Dječak kojeg bole očevi zagrljaji, djevojčica koja muči akvarijske ribice, štreberica kojoj ne ide tjelesni, dječaci koji čekaju da im umre bogata baba-tetka i tinejdžerica kojoj otac ne dozvoljava da odraste samo su neki iz impresivne galerije likova koje je stvorila Lana Bastašić, moćan glas nove generacije, u zbirci priča Mliječni zubi. Svaka pojedina priča bez obzira na to započinje li nevino ili direktno uvijek nas odvodi u strah dostojan onoga koji proizvodi klaun Stephena Kinga.Svi su nam junaci bliski – to su naši susjedi, rođaci, i svatko od njih krije nemalu, duboko sakrivenu tajnu koja otkucava da bi prije ili poslije eksplodirala. Svijet odrastanja natopljen je udarcima kaišem, sramom zbog proljeva, zabranama i prisilama. Djeca i tinejdžeri u Mliječnim zubima suočavaju se s tamnim i jezovitim, jer samo tako mogu odrasti, često i prerano. Ona moraju otvoriti prozor da bi istjerala boga iz svoje sobe i krenula dalje.“Centralna tema ove majstorski napisane, stilski besprijekorne i krajnje dirljive zbirke jest djetinjstvo. Možda bi zbog toga netko očekivao nježniju ili čak sentimentalnu knjigu, ali priče u ovoj zbirci su brutalne, onoliko koliko je brutalno odrastanje u duboko trulom društvu koje stoji nasuprot nevinosti osjetljivog i pronicljivog djeteta. Kao što je i očekivano, Lana Bastašić ponovo dokazuje da je jedna od vodećih prozaista u regiji.” – Rumena Bužarovska“Upečatljive, nerijetko uznemirujuće – na način na koji to svaka dobra književnost naprosto mora biti – priče Lane Bastašić uvlače nas u tegoban, traumatičan posao odrastanja. Zli su roditelji i djeca naizmjenice, kao što su mjestimice i topli, velikodušni, izgubljeni. Uzrok ‘devijantnog ponašanja’ suptilno je lociran u patrijarhalno, ksenofobno, šovinističko i seksističko društvo neimenovanog ali opipljivog Balkana.Imaginarni moto ove knjige bi mogao glasiti: ti sâm si jedini superheroj koji te može spasiti ili, kako bi rekli futuristi: treba tući vlastitu Zubić Vilu dok je još mlada.” – Marko Pogačar
Available since: 07/27/2022.
Print length: 144 pages.

Other books that might interest you

 • Nit koja nas veže - cover

  Nit koja nas veže

  Samanta Schweblin

  • 0
  • 0
  • 0
  Još malo, i netko će izgubiti život, a možda i više od toga. Amanda leži u ambulanti mjestašca okruženog zasijanim poljima i pokušava ne ispustiti nit – tu nit koja nas veže uz prošlost i budućnost, uz život i one koje volimo. Sada, uz nju je samo dječak po imenu David – njezine djevojčice nema, njegovih roditelja također – ali on joj ne dopušta da odustane: koliko god strašna bila, ova se priča mora ispričati.
   
  Nit koja nas veže nije obična knjiga. Ona je halucinatorni triler grozničava tempa, jezovita meditacija o otrovima, strahovima i ljubavima s kojima živimo. Ona je priča o duhovima miljama daleko od fantastike i priča o majčinstvu kakvu dosada niste čitali. Ona je apokalipsa krojena po mjeri čovjeka.
   
  Dok zateže niti kojima smo povezani sa svijetom u kojemu živimo i između sebe, svaka stranica romana koji je argentinsku spisateljicu Samantu Schweblin pretvorio u jedan od najzanimljivijih novih glasova svjetske književnosti natopljena je prijetnjom, stravom i genijalnošću. Odsada ćemo oči morati držati otvorenima.
  Show book
 • Mȍra - Viktorijanski horor - cover

  Mȍra - Viktorijanski horor

  John William Polidori, Edgar...

  • 0
  • 0
  • 0
  Ako ste ljubitelj horora, strave i užasa, jeze, groze, terora, ako volite priče o duhovima, vampirima, ukletim kućama i prokletim dušama, ako vas zanima tematika nadnaravnog u književnosti – ovo je knjiga za vas!
   
  Zbirka Mȍra sadrži prijevode 18 priča isto toliko autora s engleskog govornog područja iz 19. stoljeća. Izabrala ih je i prevela je Andrea Šimunić.
   
  Zastupljeni autori i naslovi: - John William Polidori: Vampir- William Harrison Ainsworth: Ukleta nevjesta- Edward Bulwer-Lytton: Magičar- Mary Shelley: Smrtni besmrtnik- Edgar Allan Poe: Berenika- Nathaniel Hawthorne: Mladi gospon Brown- William M. Thackeray: Oklada s vragom- John Yonge Akerman: Medaljon- James Malcolm Rymer: Uskrsnuće vampira- Fitz James O’Brien: Što je to bilo?- Mary Elisabeth Braddon: Hladni zagrljaj- Amelia Edwards: Sablasna kočija- Charles Dickens: Suđenje za ubojstvo- Sheridan Le Fanu: Demon Dickon- Mark Twain: Neobičan san- Ambrose Bierce: Noćna događanja u Mrtvačevom klancu- Robert Louis Stevenson: Markheim- Arthur Conan Doyle: Slučaj lady Sannox
   
  Novo, dopunjeno elektroničko izdanje!Zbirka Mȍra je dostupna i u tiskanom izdanju.
  Show book