Reading without limits, the perfect plan for #stayhome
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Nerăbdarea inimii - cover

Nerăbdarea inimii

Stefan Zweig

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

1913. Într-un orăşel austriac de garnizoană, ofiţerul de cavalerie Anton Hofmiller e invitat la castelul bogatului proprietar Kekesfalva. Când petrecerea e în toi, tânărul o invită la dans pe fiica gazdei, fără să ştie că e paralizată – iar apoi, vrând să-şi repare stângăcia, face greşeli după greşeli, pe care le pune pe seama a ceea ce Stefan Zweig numeşte „nerăbdarea inimii”. E singurul roman pe care Zweig l-a scris până la capăt, iar personajele sale sunt martori năuci ai propriei catastrofe, simboluri ale unei civilizaţii în plin dezastru, dar care nu găseşte puterea să se împotrivească ritmului ameţitor al unui ultim vals. Strălucitor şi rafinat, scrisul lui Zweig e ceea ce rămâne din lumea înghiţită de nebunia secolului XX. O sfâşietoare poveste de dragoste, în care vedem cum soarta îi face orbi pe-aceia pe care vrea să-i piardă.

Other books that might interest you

 • Un cuib de nobili - cover

  Un cuib de nobili

  I.S. Turgheniev

  • 0
  • 0
  • 0
  „Slavofil si occidental, rus si european, liberal si conservator, romantic si realist, Turgheniev reprezinta marturia captivanta si lucida a procesului care a dus Rusia spre transformarile profunde, necesare si dureroase ale secolului XX.” - Michel Cadot In romanul Un cuib de nobili, care vede lumina tiparului in anul 1859, „cel mai occidental dintre scriitorii rusi”, cum il numea G. Ibraileanu, ne ofera un bogat tablou al societatii rusesti din secolul al XIX-lea. Scriitor plin de sensibilitate si romantism, Turgheniev stie sa imbine aspectele acute ale vremii sale cu inegalabile povesti de dragos te. Veritabil roman psihologic - gen care de altfel i-a adus si celebritatea - Un cuib de nobili urmareste o idila fara de speranta, in care protagonistul, nobilul Lavretki, se vede prins alaturi de tanara fiica a unor rude indepartate, idila care nu are cum sa-si gaseasca un deznodamant fericit. Pentru mine, sunteti deja de mult un etalon. Dar cu cat va studiez mai mult, cu atat ma uluieste mai mult talentul dumneavoastra. Admir imens pasiunea si totodata caracterul stapanit al stiluluidumneavoastra de a scrie, simpatia cu care va aplecati asupra oamenilor marunti si care incarca peisajul de semnificatii. - Gustave Flaubert catre Turgheniev [Turgheniev] este un colos uimitor, un urias bland, cu parul alb; seamana cu un vechi spirit binevoitor al muntilor si padurilor, cu un druid sau cu insusi calugarul din Romeo si Julieta. Are un fel de frumusete venerabila. - Edmond si Jules de Goncourt Daca romanul englez are acum o oarecare eleganta a stilului, ii datoreaza acest lucru in primul rand lui Turgheniev. - J. Galsworthy In descrierile sale de natura, Turgheniev creeaza impresia unei Rusii dogoritoare, cuprinse de arsita, in zumzet de albine grele, imbuibate. Alphonse Daudet
  Show book
 • Legende istorice - cover

  Legende istorice

  Dimitrie Bolintineanu

  • 0
  • 0
  • 0
  Ei descălecară atunci amândoi
   
  Ĺži se iau la luptă ca doi juni eroi.Ochii tuturora cată cu mirareLa Buzescu Preda și tătarul mare.Ei se bat la raza stelei cei de foc Flacările-i albe pe-a lor zale joc.Vântul răcorește fruntea lor udatăĹži mânia dulce sufletul le-mbată.Ei se bat în spade – spadele se frâng;
   
  Ĺži se iau la brațe – se smucesc se strâng.Când tătarul scoate o secure mică
   
  Si lovind pe Preda pavăza îi strică.
   
  Dar el cu măciuca astfel îl loviIncât deodată căzu și muri.Iar după aceasta oastea româneascăPleacă și învinge horda tătărască.
  
   
  Dimitrie Bolintineanu - Preda Buzescu
  Show book
 • Poezii și proză - cover

  Poezii și proză

  Grigore Alexandrescu

  • 0
  • 0
  • 0
  „Cel mai vechi dintre călătorii romantici, Grigore Alexandrescu, în paginile consacrate vizitei sale la mânăstirile oltenești (1842), ne oferă… destul de puțin. Impresiile sale privesc mai degrabă tradițiile istorice ale locurilor pe care le vizitează sau unele particularități ale orânduirii lor actuale. Cadrul natural este abia indicat. Când ajunge la Cozia, o simplă însemnare topografică îi este de ajuns… În fața Mânăstirii Dintr-un Lemn descrierea este ceva mai bogată, dar fără elemente sensibile propriu-zise. Autorul descrie o configurație, nu un peisagiu… Peștera de la Polovraci îl impresionează mai mult, dar spiritul de observație rămâne, chiar în fața acestui spectacol, inferior fanteziei constructive, căreia i se pare a vedea, în grupul stalactitelor, siluete de copii sau de fantasmagorice ființe combinate din oameni și fiare, dacă nu simple chipuri sălbatice "că doi tâlhari, care, cu armele gata, așteaptă să atace un trecător". Abia, ultima pagină a Memorialului jertfește esteticii timpului, zugrăvind un motiv tipic-rasarirea lunii deasupra unei păduri… Pagina merită a fi reținută. Este acea prin care natura, ca obiect al descrierii literare, intră în operele prozatorilor români, sub forma magiei lunare. Scriitorul înțelege ce poate fi dulceag sau convențional în zugrăvirea strălucirii neîntinate a lunii și de aceea întregește tabloul sau din contraste punând alături de lumină selenară, răspândită pe ziduri, pe stânci și poteci, masa întunecată a pădurii rămase în umbră. Răsărirea lunii la Tismana rămâne oricum o excepție în paginile de proză ale lui Grigore Alexandrescu.“
   
  Tudor Vianu, Arta prozatorilor români, Chișinău, Casa de editura Litera, 1997, p. 69-70.
  Show book
 • Femeia in alb - cover

  Femeia in alb

  Wilkie Collins

  • 0
  • 0
  • 0
  Romanul debuteaza cu intalnirea de la miezul noptii, dintre profesorul Walter si o misterioasa fugara de la azilul de nebuni.
   
  Femeia in alb prezinta modul in care se construieste si se distruge o identitate prin dublari si constraste.
   
  Astfel, bogatei si anostei mostenitoare Laura, casatorita cu infamul Sir Percival, ii ia locul dublura sa misterioasa, femeia in alb, Anna Catherick. Laura este drogata si internata intr-un azil de nebuni, iar Anne, ulterior, moare de inima, fiind ingropata in locul Laurei.
   
  Acest complot, conceput de contele Frosco si Sir Percival, este povestit in roman de Mariana, sora vitrega a Laurei.
   
  Din momentul senzational in care Walter Hartright o vede pe iubita sa Laura, stand langa propriul mormant, romanul se concentreaza asupra reconstituirii povestii ei, iar obsesia lui Walter pentru dezvaluirea identitatii Laurei duce la demascarea complotului.
   
  ***
   
  Femeia in alb, publicata in anul 1860, continua si in zilele noastre sa se bucure de acelasi imens interes din partea cititorilor. Este considerat un roman clasic, un thriller captivant, cu crime, intrigi, rautate si identitati schimbate.
   
  Henry James afirma: „Lui Mr. Collins ii revine meritul de a introduce intr-un roman cel mai misterios dintre mistere, misterul care se gaseste la usa noastra”.
  Show book
 • Viața la țară Tanase Scatiu În război - cover

  Viața la țară Tanase Scatiu În...

  Duiliu Zamfirescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Și totuși, unei atari caracterizări strict estetice poate că n-ar trebui decât să-i adăugăm o notație simplă, elementară: în universul vieții noastre cotidiene, cel înțesat de valori pestrițe, în care spiritul exhibiționist al noilor Scatii a devenit o adevărată instituție – el fiind tot mitocănesc, agresiv și invaziv ca și acum un veac – tot ceea ce ne rămâne este să ne autocontemplăm, distanțându-ne și decantând în tot tumultul haotic ceea ce are valoare morală perenă și sens în longue durée, cum ar spune Fernand Braudel. Poate că așa ceva a intuit Duiliu Zamfirescu încă de atunci, iar ca scriitor s-a simțit dator să lase generațiilor viitoare Ciclul Comăneștenilor, iar ca om să fie, întotdeauna, politicos. Or, se știe că virtutea politeții a „locuit“ firesc în cele două stiluri și moduri de viață atât de apreciate de autor: aristocrația și țărănimea. Două clase sociale care au dispărut din istorie, tot așa cum trăsăturile morale și estetice asociate lor în mod privilegiat par a fi estompate în contemporanitate: statornicia, noblețea caracterului, generozitatea, răbdarea, blândețea, serenitatea și simțul onoarei. Eclipse și absențe despre care nu se poate sa nu meditam recitindu-l pe Duiliu Zamfirescu.
  Show book
 • Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte Povestiri - cover

  Moartea Lui Ivan Ilici Si Alte...

  Lev Tolstoi

  • 0
  • 0
  • 0
  Ivan Ilici este un bărbat de vârstă mijlocie, aflat la apogeul carierei de magistrat. După un accident banal, el constată că îl așteaptă o moarte prematură, pe care o consideră o teribilă nedreptate. Față în față cu propria mortalitate, Ivan începe să pună la îndoială tot ceea ce credea despre sensul vieții.Una dintre cele mai cunoscute povestiri ale lui Tolstoi, Moartea lui Ivan Ilici este o capodoperă a realismului psihologic, o examinare intensă și emoționantă a morții și a căilor de obținere a izbăvirii.La prima vedere, ficțiunea lui Tolstoi pare infectată de convingerile lui religioase. De fapt, arta scriiturii sale este atât de puternică, de clară, încât ea transcende universalul și lasă în urmă ideile oricărei religii. În ultimă instanță, ce-l frământă pe gânditorul Tolstoi depășește ordinea estetică sau morală; miza scrierilor sale este alta, Viața și Moartea.Vladimir NabokovExistă la Tolstoi o înfricoșare și un tragism fără îndoială mai puțin spectaculoase decât la Dostoievski, dar pe care le găsesc răscolitoare, pentru că i-au fost hărăzite până la capăt...Albert Camus
  Show book