Subscribe and enjoy more than 800,000 books
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced 7236434c7af12f85357591f712aa5cce47c3d377e8addfc98f989c55a4ef4ca5
Antologija najboljih naslova - cover

Antologija najboljih naslova

Srđan V. Tešin

Publisher: Književna radionica Rašić

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Tešin nam otkriva istinsku moć rečenice: ona je mini-fragment koji korespondira sa makrokosmosom romana. Žanrovski, tematski i formalno, Tešinova knjiga je negde na sredokraći između Heraklita i hiperteksta.Vladislava Gordić PetkovićTipično za uspele izdanke savremene istoriografske proze: autor koristi potvrđene istine kao model za „prerušavanje“ činjenica, čime utvrđuje razliku između istinskog i lažnog da bi je, uverljivošću postupka, učinio nebitnom.Igor MarojevićTešinova knjiga je, dakle, jedan od najnovijih i, nema sumnje, visprenijih domaćih izdanaka zanatskog iskušavanja razuđenog (neo)borhesovskog nasleđa. Skrupulozna i disciplinovana u okviru odabranog modela, „Antologija najboljih naslova“ dodaje i poneki koloritni kamičak tom lavirintskom mozaiku.Tihomir BrajovićTešinovi bogati fragmenti grade tekstualnu mrežu iz koje nema spasa. Ovaj pararoman je sazdan od mistifikacija i manipulacija tekstom, ali ne obavezuje poetičku misao na spasenje. Ipak, daleko od svake aktuelne budnosti, Tešin zahvata širinu sveta i dubinu vremena i tako predstavlja iskustvo postojanja.Aleksandar Jerkov„Antologija najboljih naslova“ [je] zbirka sačinjena od majstorski ispripovedanih priča od kojih svaka staje u jednu jedinu rečenicu. Tu je mikroperspektiva pretvorena u jednu fantastično funkcionalnu konciznost.Slobodan VladušićTešin (je), pozivajući se na Herodota, relativizovao odnos fikcionalnog i stvarnog i odredio svoju poetiku kao ironičnu vezu između realne i fiktivne stvarnosti.Damjana MraovićFragmentarnost, citati, dokumentarnost, prava i fiktivna, igrarija i istina, vešto su složeni u celine pisane po pesničkom zakonu [...], čime su izbegnute zamke vulgarizacije, ponavljanja, monotonije ili preforsirane artificijelnosti koja vodi u patetiku.Ilija Bakić

Other books that might interest you

 • Kom sever kom jug - cover

  Kom sever kom jug

  Atila Balaz

  • 0
  • 1
  • 0
  Istorija sveta, Vojvodine i Jugoslavije.
  Knjiga koja je krenula da obiđe maltene sve žanrove da bi ustanovila da se najbolje oseća u svom rođenom.
  „Artistkinja na trapezu igra visoko u vazduhu, majmun nešto niže pokazuje majmunske trikove, dok senilni piton tupo klizi između njih. Publika je oduševljena. Naziv ove scene je: Eva iznad raja. Sve je to bila upraviteljeva ideja, rođena u njegovom mozgu gde je Biblija sva izmešana sa Komunističkim manifestom, Ratom i mirom i svim ostalim...“
  Knjiga je napisana na mađarskom jeziku, objavljena na srpskom, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Sve moje gluposti - cover

  Sve moje gluposti

  Gradimir Stojković

  • 0
  • 9
  • 0
  Pročitala sam knjigu koja opisuje jedan delić iz celog mozaika života, onaj nama najdraži – tinejdžerski. To je doba kada smo u borbi s odraslima, odrastanjem i ulaženjem u taj „ozbiljni“ svet.
  Mislim da je to i više nego knjiga, zato što obuhvata sve stvari koje čine život jedne četrnaestogodišnje devojčice: ljubav, patnju, nedoumicu, sreću...
  Način kojim je ovo napisano pojačava utisak koji knjiga ostavlja na čitaoca: pisac govori kroz usta pripovedača, junakinje romana Bogdanke Petrović. Jezik je naš, mladalački, jednostavan, lako dostupan i razumljiv.
  Od samog početka pisac nas, bez nekog većeg, dosadnog uvoda upoznaje s akterima, koji nisu nimalo idealizovani, već predstavljeni onakvi kakvi su – kakvi smo. Bogdanku možemo da sretnemo svakoga dana, što važi i za sve oko nje: roditelje, drugove, nastavnike. Prava je, istinita i starija sestra Zlata, po Bogdankinom mišljenju i životnom pravilu mačkasta, uobražena, veštičara i sve što ide uz to. No ona je, ipak, starija sestra koja se ponekad pokaže i kao genije, što joj se ne mora baš priznati. Lik iz „drugog plana“, Bockin dugogodišnji najbolji ortak Bane, na kraju postaje i nešto više od toga. Posebno drag, ali i sasvim stvaran jeste lik Zake Hogara, koji me, kada malo bolje razmislim, podseća puno na jednog, meni dragog nastavnika...
  Zaista je neobično da Gradimir Stojković, zreo muškarac, može tako da poznaje i razume dušu jedne četrnaestogodišnje devojčice, a zatim i da na tako duhovit način opiše sve njene probleme, njeno ponašanje u raznoraznim situacijama. Svi mi u ovom tinejdžerskom dobu prolazimo kroz isto što i Bogdanka i zbog toga nam je ova knjiga bliska. Ali ona može da posluži i dečacima, kao priručnik za spretnije ophođenje prema devojčicama.
  Sve moje gluposti su jedna od onih knjiga koje se čitaju u jednom dahu, a na koje smo navikli kada je u pitanju naš pisac Gradimir Stojković. Kada sklopite njene korice, zažalite što je kraj i poželite da je pročitate još jednom, pa još jednom... i svakim novim čitanjem pronalazite nešto novo, još neotkriveno.
  Marina Cvetković (14 godina)
  Show book
 • Buba - cover

  Buba

  Gradimir Stojković

  • 0
  • 2
  • 0
  „...Negde u nekom skrivenom, nenaslućenom, najtajnijem kutku svesti dozrevala je izvesna Strahinjina odluka, začudo Strahinjinoj gošći nedostupna. Izgleda da je Buba bila previše obuzeta rešavanjem ljubavnih zagonetki, da bi čeprkala po ćoškovima Strahinjinog mozga, jer ako je ijedan ljudski mozak na ovome svetu bio ćoškast, bio je to ovaj jadni, napaćeni, zaposednuti mozak...“
  Show book
 • Bernardijeva soba - cover

  Bernardijeva soba

  Slobodan Tisma

  • 0
  • 0
  • 0
  Roman koji je dobio Ninovu nagradu za 2011.
  U obrazloženju žirija piše da se delo "Bernardijeva soba" izdvojilo osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti i izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocima.
  Knjiga je napisana u prvom licu, kao ispovest glavnog junaka Pište Petrovića, tridesetneštogodišnjaka koji bez posla i plana živi od danas do sutra (osim zadnjeg poglavlja koje je dato u trećem licu kao rekapitulacija događaja – samo za nestrpljive).
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski, bosanski ili crnogorski.
  Show book
 • U senci vekova - cover

  U senci vekova

  Svetlana Oljačić Gavrilović

  • 0
  • 4
  • 0
  „Roman U senci vekova Svetlana Oljačić Gavrilović iznedrila je fascinirana legendom o Vladimiru i Kosari, legendom koja svojim zračenjem prisustvuje od iskona i koja je u ovom delu dobila novu inspirativnu obradu. Roman je sačinjen od čežnje i strepnje, od vrline i zanosa ljubavi, a podseća nas i na to da je blizina Erosa i Tanatosa skoro uvek zajednički imenitelj velikih ljubavi.“
  Prof. Ratko Božović
  Show book
 • Fama o biciklistima - cover

  Fama o biciklistima

  Svetislav Basara

  • 0
  • 0
  • 0
  Po sopstvenim rečima, Basara je imao problema zbog Fame o biciklistima, kritika mu je stalno prebacivala, kada će ponovo napisati Famu?
   
  Zainteresovan otkuda u Bajinoj Bašti jedan od svega nekoliko primeraka knjige objavljene daleko u prostoru i vremenu, Basara preduzima istraživanje koje je za cilj imalo da ublaži dosadu kišnih dana, a koje je na kraju - završilo u obliku obimnog almanaha posvećenog tajni Evanđeoskih biciklista ružinog krsta.
   
  Fama o bicklistima bila je 1988. na finalnoj listi za dodelu NINove nagrade.
   
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book