Reading without limits, the perfect plan for #stayhome
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Patrie romana tara de eroi! - cover

Patrie romana tara de eroi!

Simona Preda

Publisher: Curtea Veche

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

„Ceea ce ne ofera Simona Preda in aceasta carte fascinanta este o calatorie in interiorul propagandei pentru copii din Romania comunizata, o analiza riguroasa si de o admirabila adancime, a institutiilor, metodelor si simbolurilor aferente, care aveau ca scop ceea ce propaganda numea plamadirea omului nou. Cu talent narativ si acuratete conceptuala, autoarea ne invita sa intelegem cum se construia matricea emotionala a angajamentului comunist inca din anii copilariei. Scopul era, evident, denigrarea si demolarea a tot ce tinea de „trecutul negru“. Prindea fiinta cultura alternativa a noii formatiuni, cu miturile, arhetipurile, comandamentele si obsesiile ei. […] In spatele acestei carti se afla munti de lecturi. Simona Preda discuta literatura de copii a anilor ’50, mitografiile sovietice ori de inspiratie sovietica. Intre acestea, legenda pionierului-erou, micul delator Pavlik Morozov. Ceea ce ni se inocula prin acel mit era devotamentul total pentru partidul-stat. Ni se sugera ca nu poate exista loialitate reala decat pentru cauza sacralizatului Partid. Timp in care, acasa, ni se spunea sa ne tinem gura, sa nu povestim nimic din ceea ce auzeam ca-si spun, ori isi soptesc, parintii nostri.“ – Vladimir Tismaneanu

 


 
Simona Preda (n. 1978, Piatra-Neamt), licentiata in Filosofie (Universitatea din Bucuresti, 2003) si in Istorie (Universitatea din Bucuresti, 2007), absolventa de Master in Istoria Ideilor si Mentalitatilor (Universitatea din Bucuresti, 2006), doctor in Istorie cu teza „Literatura istorica pentru copii in Romania comunista. Paradigma omului nou“ (conducator stiintific — Prof. univ. dr. Lucian Boia), Scoala Doctorala a Universitatii din Bucuresti, 2011. Articole in numeroase publicatii, printre care Buletinul Centrului, Muzeului si Arhivei Istorice a Evreilor din Romania, revista Argesis, Studii si comunicari etc. Lucrarea de fata reprezinta o ampla prelucrare a tezei de doctorat si totodata debutul editorial al autoarei.

Other books that might interest you

 • Ashleys - Vol II - Nu-i așa ca ești geloasă? - cover

  Ashleys - Vol II - Nu-i așa ca...

  Melissa de la Cruz

  • 0
  • 0
  • 0
  Ești geloasă cumva pe fetele din gașca Ashleys? 
  Ele au tot – bani, frumusețe, popularitate, orice le dorește inimioara lor, aflată într-o cutiuță din platină. Iar după manevra neașteptată și inteligentă a lui Lauren Page de la petrecerea VIP din toamnă, aceasta a ajuns să fie atât de lipită de Ashley Spencer, Ashley numărul unu, încât ai putea spune că a devenit perechea ei de colanți preferată. Însă vestea unui website nou apărut, total misterios, www.AshleyRank.com, se răspândește precum gripa în februarie și, pentru prima oară de când erau la grădiniță, orice fată poate participa la cursa pentru popularitate. Lauren Page vede în asta un mod de a pătrunde în cercul lor, Ashley Li și Ashley Alioto o cale de a urca pe scara socială, iar Ashley Spencer doar o modalitate de a demonstra că nu e loc pentru nimeni altcineva în afară de ea însăși în vârful clasamentului.
  Show book
 • Micul print - cover

  Micul print

  Antoine de Saint Exupery

  • 0
  • 0
  • 0
  Alegorie morală și autobiografie spirituală, Micul prinț, cea mai tradusă carte din literatura franceză, înfățișează cu un farmec nepieritor povestea unui băiețel care își abandonează micuța planetă pentru a călători prin univers. Odiseea sa, în care descoperă ciudățeniile adulților printr-o serie de întâlniri extraordinare, culminează cu aventurile pe planeta Pământ.
  Show book
 • Iepurașul care voia să adoarmă O metodă revoluționară de a-i face pe copii să adoarmă repede - cover

  Iepurașul care voia să adoarmă O...

  Carl-Johan Forssen Ehrlin

  • 0
  • 0
  • 0
  Iepurașul care voia să adoarmă este o carte menită să-i ajute pe copii să adoarmă mai ușor acasă ori la grădiniță. Pentru a obține cele mai bune rezultate, copilul ar trebui să-și fi cheltuit deja excesul de energie înainte de a asculta povestea. Uneori va avea nevoie s-o asculte de câteva ori ca să se poată relaxa complet și să se simtă confortabil. Nu vă grăbiți citindu-i-o și faceți-o cu vocea dumneavoastră cea mai plăcută, cea cu care îi citiți basmele, având grijă să nu fiți deranjați în timpul lecturii. Urmând aceste sfaturi simple, veți crea ambianța optimă în care copilul să se poată relaxa, să se liniștească și să adoarmă. Conținutul cărții are la bază tehnici psihologice de relaxare extrem de eficace, și vă recomand să citiți povestea de la un cap la altul, chiar și când copilul adoarme înainte de sfârșit. Ideal este ca el să stea întins în timp ce-i citiți, în loc să se uite la imagini, ca să se poată relaxa complet.
  Show book
 • Privighetoarea - cover

  Privighetoarea

  Dorota Skwark

  • 0
  • 0
  • 0
  Privighetoarea
   
  Acest basm frumos povesteşte povestea unei privighetoare mici şi gri, care trăia în grădina împăratului chinez. Trilul acesteia stârnea admiraţia locuitorilor din împrejurimi, în curând, datorită călătorilor, despre această pasăre neobişnuită a aflat întreaga lume. Oamenii veneau din ţinuturile îndepărtate pentru a asculta melodii minunate cântate de privighetoare. Într-o bună zi împăratul a citit în ziar, că în grădina lui trăieşte o pasăre cu un glas minunat. Foarte surprin, a decis s-o cunoască . Ce s-a întâmplat în continuare? Citiţi singuri.
   
  Basmul este plin de magie, ascunde adevăruri importante şi valori morale. Cuprinsul acesteia, starea de spirit şi ilustraţiile colorate cu siguranţă vor încânta toţi copii.
  Show book
 • Vânații Cartea a doua din seria Spirite-Animale - cover

  Vânații Cartea a doua din seria...

  Maggie Stiefvater

  • 0
  • 1
  • 0
  VÂNĂTOAREA ÎNCEPE 
  În ținutul Erdas, numai câțiva inițiați pot invoca un spirit-animal așa cum o fac Conor, Abeke, Meilin și Rollan. Puterile lor supranaturale sunt date de legătura specială pe care o au cu spiritele lor animale. 
  Dar dacă ar exista o altă cale de a-ți crea un spirit-animal – de a forța legătura pentru ca partenerul uman să aibă control total? Și dacă i s-ar oferi cuiva cu intenții egoiste acest dar… cu un scop anume? 
  Cei patru tineri eroi n-au prea avut timp să-și întărească echipa, iar propriile legături cu spiritele lor animale încă n-au fost puse la încercare. Acum însă au parte de o confruntare violentă cu un dușman care va încălca orice regulă pentru a-i înfrânge.
  Show book
 • ZOE LA ZOO Panda cel jucăuș - cover

  ZOE LA ZOO Panda cel jucăuș

  Amelia Cobb

  • 0
  • 0
  • 0
  Lui Zoe îi place foarte mult să locuiască în grădina zoologică a unchiului său pentru că acolo se petrec întotdeauna lucruri interesante. Iar ea… poate VORBI cu animalele!Zoe adoră noii pui de panda drăgălași de la grădina zoologică. Sunt două fetițe gemene! Cum le poate deosebi?
  Show book