Subscribe and enjoy more than 1 million books
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced 7236434c7af12f85357591f712aa5cce47c3d377e8addfc98f989c55a4ef4ca5
Pasiențe - cover

Pasiențe

Nicoleta Sălcudeanu

Publisher: Ideea Europeana

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Cum dispare, cu de la sine putere, realismul socialist, transformându-se – în textele publicate după ‘90 – într-un „realism atroce“, ce oglindește părțile întunecate și incendiare ale existenței? Minimonografia Nicoletei Sălcudeanu, critic, profesor și istoric literar, răspunde sugestiv și pertinent la această întrebare, cartea ei constituind-o un manual indirect de istorie a literaturii postdecembriste. Cartea se adresează elevilor, studenților, precum și publicului larg de cititori.

Other books that might interest you

 • Momente de decizie - cover

  Momente de decizie

  George W. Bush

  • 0
  • 0
  • 0
  Momente de decizie adună la un loc mărturisirile extraordinare ale celui de al 43-lea președinte american. Spărgând convențiile autobiografiei politice ca gen, George W. Bush ne prezintă cu o izbitoare onestitate deciziile marcante pe care le-a luat de-a lungul vieții sale. 
  După ce și-a încheiat mandatele, la începutul lui 2009, Președintele George W. Bush a condus Centrul Prezidențial George W. Bush din cadrul Southern Methodist University din Dallas, Texas. Centrul include un institut de politici active ce acoperă domenii diverse: încurajarea și sprijinirea inițiativelor de reformă în educație, sănătate la nivel global, creșterea economică și libertatea individuală. Institutul acordă un interes special antreprenorilor din domeniul social, precum și creării de oportunități pentru femeile din lumea întreagă. 
  Momente de decizie – o carte care îi va fascina pe admiratorii lui Bush, îi va surprinde pe detractori și le va schimba tuturor perspectiva asupra uneia dintre cele mai controversate epoci din istoria Statelor Unite ale Americii și asupra omului din spatele evenimentelor care au marcat această perioadă. 
  Într-o carte palpitantă și plină de amănunte necunoscute publicului, Președintele Bush ne însoțește:în capul mesei, în Sala de Urgențe de la Casa Albă, cu câteva clipe înainte de începerea războiului din Irak;la reședința guvernatorului Texasului, în noaptea mult contestatelor alegeri prezidențiale din 2000;la bordul lui Air Force One, pe 11 septembrie 2001, la câteva ore după cel mai devastator atac asupra Americii de la Pearl Harbour încoace;în Biroul Oval, unde s-au luat hotărâri istorice și extrem de controversate în legătură cu Uraganul Katrina, criza financiară, Afganistan, Iran și alte probleme care au schimbat fața primului deceniu al secolului XXI. 
  Sinceritatea unui Președinte: George W. Bush vorbește despre el însuși, despre războiul din Irak, criza financiară și despre alte momente cheie din timpul mandatelor sale.
  Show book
 • Vina tragică: tragicii greci Shakespeare Dostoievski Kafka - cover

  Vina tragică: tragicii greci...

  Ileana Mălăncioiu

  • 0
  • 0
  • 0
  Ileana Mălăncioiu stabilește conexiuni surprinzătore între personaje celebre – literare și reale – din diferite epoci. Procesul imaginat de Kafka o duce cu gândul la procesul real al lui Dostoievski și la procesele eroilor acestuia, care o trimit mai departe la Hamlet, care îi amintește la rându-i de Oedip. La fel, găsește asemănări între revolta lui Ivan Karamazov, revolta lui Iov și revolta tragicului Pentheu, iar formula „totul este permis“ a nihiliștilor dostoievskieni i se pare strâns legată de mitul căderii. Oedip, Antigona, Hamlet, Prințul Mîșkin, Joseph K. – toți sunt somați să răspundă unor exigențe de semn contrar și nu pot sfârși decât tragic.
  Show book
 • Jurnal Volumul II - cover

  Jurnal Volumul II

  Alice Voinescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Început în 1929, la sugestia lui Roger Martin du Gard, în cadrul uneia dintre numeroasele întâlniri de la Pontigny la care a fost invitată, și continuat, cu scurte întreruperi, până în preajma dispariției sale, jurnalul lui Alice Voinescu cuprinde însemnări despre evenimente și personalități din perioada interbelică și postbelică. Printre cei ce-și găsesc locul în paginile cărții se numără Nicolae Iorga, George Enescu, Regina Maria, Marietta Sadova, dar și oameni de cultură de prim ordin din afara țării ca André Gide, Paul Langevin, François Mauriac, Ernst Robert Curtius, cu o parte dintre aceștia autoarea susținând și o bogată corespondență.
  Show book
 • Despre guvernarea reprezentativă - cover

  Despre guvernarea reprezentativă

  John Stuart Mill

  • 0
  • 0
  • 0
  „Despre guvernarea reprezentativă” este o carte plină de surprize și sugestii despre bunele practici ale guvernării, care nu trebuie să lipsească din bibliotecile celor preocupați de zona politicii. Volumul de față a văzut prima dată lumina tiparului în 1861 și reunește principiile la care a lucrat filosoful britanic John Stuart Mill în cea mai mare parte a vieții sale. Această lucrare publicată la mijlocul secolului al XIX-lea își păstrează prospețimea și relevanța până astăzi, când suntem tot mai aproape de a încheia a doua decadă a secolului XXI. În primul rând, pentru că imaginează până în cele mai mici detalii acel model politic pe care îl numim „democrația reprezentativă”. Winston Churchill spunea despre acesta că „este prost, dar e cel mai bun dintre cele pe care le-a inventat omenirea”. John Stuart Mill îi descrie organizarea, detaliază rolul instituțiilor, felul în care sunt aleși sau numiți demnitarii și explică atribuțiile fiecăruia. Pune în evidență atu-urile, dar și vulnerabilitățile guvernării reprezentative, comparând-o cu alte sisteme politice din vremea sa. În final, ajunge la o concluzie foarte asemănătoare cu cea a premierului britanic din secolul următor. Colecția IN NUCE reunește fragmente „veşnic verzi” din cultura omenirii, împletind discursuri din artă, literatură, științe sociale și religie. Dincolo de renumele autorilor și de valoarea titlurilor pentru fiecare domeniu în parte, acestea sunt pilde ale înțelepciunii universale din toate vremurile. De acelasi autor: Utilitarismul
  Show book
 • Bătrânețea ucenicului alchimist - cover

  Bătrânețea ucenicului alchimist

  Octavian Soviany

  • 0
  • 0
  • 0
  Pornind de la un interviul luat de un cristian și publicat în Observator cultural, Bătrânețea ucenicului alchimist (titlu generat de volumul de debut al lui O. Soviany, Tinerețea bătrânului alchimist) este un amplu dialog despre literatură și asumarea ei, o revizitare a cărților scrise, dar și o pledoarie pentru viața din afara scrisului.
  Show book
 • Omul etern - cover

  Omul etern

  G. K. Chesterton

  • 0
  • 0
  • 0
  Eseuri și istorisiri „Omul etern” a văzut prima dată lumina tiparului în 1925. În mare măsură, G. K. Chesterton a scris această carte pentru a combate teoriile susținute de H. G. Wells în lucrarea sa „The Outline of History”, conform cărora omul se trage din animale, iar Isus a fost un simplu om. Dar „Omul etern” este mai mult decât un volum apologetic. Bazându-se pe o perspectivă istorică mai degrabă decât pe una teologică, G. K. Chesterton încearcă să reconstituie călătoria spirituală a întregii omeniri, cu accent pe civilizația vestică. Autorul formulează astfel răspunsuri complexe și rafinate la principalele obiecții ridicate împotriva creștinismului. Mai mult decât atât, face un inventar savuros al tuturor bizareriilor generate de cei care susțin că Hristos și religia lui au același statut cu al altor mituri și religii. Scriitorul de origine irlandeză C. S. Lewis, renumit pentru romanele sale de ficțiune și scrierile despre literatura medievală, spunea că „Omul etern” ocupă poziția celui mai bun apărător al creștinătății. Colecția IN NUCE reunește fragmente „veşnic verzi” din cultura omenirii, împletind discursuri din artă, literatură, științe sociale și religie. Dincolo de renumele autorilor și de valoarea titlurilor pentru fiecare domeniu în parte, acestea sunt pilde ale înțelepciunii universale din toate vremurile.
  Show book