Subscribe and enjoy more than 1 million books
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced 7236434c7af12f85357591f712aa5cce47c3d377e8addfc98f989c55a4ef4ca5
Pasiențe - cover

Pasiențe

Nicoleta Sălcudeanu

Publisher: Ideea Europeana

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Cum dispare, cu de la sine putere, realismul socialist, transformându-se – în textele publicate după ‘90 – într-un „realism atroce“, ce oglindește părțile întunecate și incendiare ale existenței? Minimonografia Nicoletei Sălcudeanu, critic, profesor și istoric literar, răspunde sugestiv și pertinent la această întrebare, cartea ei constituind-o un manual indirect de istorie a literaturii postdecembriste. Cartea se adresează elevilor, studenților, precum și publicului larg de cititori.

Other books that might interest you

 • Anul Regal Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României - cover

  Anul Regal Jurnalul Jubileului...

  Daniel Șandru

  • 0
  • 0
  • 0
  Volumul, prefațat de ASR Principele Radu al României, conține texte ce abordează aspecte privind istoria Casei Regale din România, precum și rolul pe care aceasta l-a avut de-a lungul timpului în viața socială și politică românească. Din punct de vedere publicistic, cartea deschide Anul Regal, când se împlinește un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale și a statului român modern, anul care marchează întemeierea Dinastiei Regale și instituirea primei Constituții moderne a statului român.
  Show book
 • Am reușit să rămîn eu însămi - cover

  Am reușit să rămîn eu însămi

  Ileana Mălăncioiu

  • 0
  • 0
  • 0
  „Experiența-limită trăită de mine (cu câteva săptămâni înainte de cutremurul din 4 martie 1977) a fost cea în care mă aflam între viață și moarte, am fost găsită întâmplător de cineva, pe ultima sută de metri, luată pe targă și dusă la Spitalul de Urgență. Când am ajuns acolo, nu mai aveam nici puls, nici tensiune. Întrebat la ce secție trebuie să fiu internată, doctorul de gardă a spus «la reanimare», dar apoi s-a răzgândit. Am fost întoarsă din drum și dusă direct în sala de operație. Asistenta care trebuia să facă denudarea pentru a-mi pune perfuzia era o fată frumoasă și cochetă. Medicii o grăbeau, dar ea se chinuia să-mi fixeze acul direct în venă și le spunea că altfel îmi rămâne un semn. Convins că nu-i aud ce vorbesc, unul dintre ei a spus: «Da, îi va rămâne un semn pe mână și are să se vadă la morgă». Nu știu de ce, dar atunci nu m-am gândit nici o clipă că aș putea să mor. Mai mult, acea experiență-limită nu a lăsat urme prea adânci în poezia mea. Dacă moartea a constituit o obsesie când nu mă privea în mod direct, pe măsură ce se apropie, parcă aș vrea s-o opresc din drum, vorbind din ce în ce mai rar despre ea.“ (Ileana Mălăncioiu)
  Show book
 • Viata patimile si cintecele lui Leonard Cohen - cover

  Viata patimile si cintecele lui...

  Mircea Mihaies

  • 0
  • 0
  • 0
  Scriitor de forta, dar si celebritate a muzicii, Leonard Cohen a stirnit mereu controverse, de la primele versuri, considerate a fi la limita pornografiei, pina la retragerea sa, la sfirsitul secolului trecut, intr-o manastire budista (autoizolare intrerupta brusc pentru a reveni spectaculos, la inceput de mileniu, in lumea muzicii cu un nou album, Ten New Songs). Apreciat mai intii ca scriitor si abia spre batrinete recunoscut ca un muzician de prim rang, Cohen s-a dovedit original si in felul in care a decis sa-si traiasca viata. Toate acestea, dar si multe alte aspecte inedite ale vietii si carierei lui Leonard Cohen sint surprinse de Mircea Mihaies in cartea dedicata marelui artist, imbogatita cu 32 de poeme in traducerea lui Mircea Cartarescu.
  Show book
 • Nicolae Steinhardt și libertatea ca destin - cover

  Nicolae Steinhardt și libertatea...

  Irina Ciobotaru

  • 0
  • 0
  • 0
  Opera lui N. Steinhardt are „capacitatea“ de a descuraja tentativele de sistematizare și analiză critică. Aparținând unui intelectual evreu erudit, spirit febril, avid de limpezire și afirmare, aceasta se ramifica atât în planul literaturii, cât și în cel al teologiei, al ideologiilor politice sau al dreptului constituțional. În perioada interbelică, cea a formarii intelectual-spirituale, N. Steinhardt publica, în doar cațiva ani, o lucrare de drept constituțional, două studii despre iudaism, un volum de parodii și peste o suta de studii literare și articole de ideologie liberal-conservatoare. În perioada postbelică, începand cu finalul anilor '60, el scrie memorialistică și microromane, traduce, reîncepe o activitate publicistică susținută, care va dura până în 1989, și scrie predici și eseuri teologice erudite. Volumele de eseuri critice din anii '70 și '80 ale lui N. Steinhardt, singurele apariții editoriale din perioada comunistă, s-au bucurat de o receptare pozitivă, însă poziția contestatara a scriitorului față de regim a condus la marginalizarea sa. Abia odată cu apariția postumă a Jurnalului fericirii (1991), a Cuvintelor de credință (1992) și a Primejdiei mărturisirii (1993) au fost recunoscute de către publicul larg valoarea intelectuală și morala a scriitorului N. Steinhardt și particularitatea locului ocupat de acesta în deceniile totalitare. 
  Irina Ciobotaru (Suceava, 2 mai 1978), absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, doctor în filologie al aceleiași universități, cu o teză despre opera lui N. Steinhardt, coordonata de Prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu. Colaborează la reviste precum „Contemporanul. Ideea Europeană“, „Verso“, „Tabor“, „Dacia literară“, „Hyperion“, „Transilvania“, „Bucovina literară“. Este profesor de limba și literatura română.
  Show book
 • Despre servitute - cover

  Despre servitute

  Étienne de La Boétie

  • 0
  • 0
  • 0
  De La Boétie oferă una dintre primele și cele mai clare explicații privind servitutea voluntară, starea care definește supunerea majorității față de minoritatea care deține puterea politică. Este și va rămâne același lucru, indiferent de scurgerea timpului: un eseu memorabil despre măreția și micimile naturii umane, slujit exemplar de gândul și de pana unui geniu cu care timpul nu a avut prea multă răbdare.,,Dar, Dumnezeule mare, ce înseamnă asta? Cum să numim această nenorocire? Ce viciu îngrozitor e ăsta, să vezi nenumărați oameni, nu doar că se supun, ci că slujesc, nu că sunt guvernați, ci că sunt tiranizați, neavând nici bunuri, nici părinți, nici copii, nici măcar propria lor viață?“ Étienne de LA Boétie
  Show book
 • Losing My Religion - cover

  Losing My Religion

  Anna Erelle

  • 0
  • 0
  • 0
  Din momentul în care, sub o identitate de împrumut, îl cunoaşte pe internet pe teroristul Abu Bilel pentru a face o anchetă despre filierele de recrutare ale Statului Islamic, viaţa Annei Erelle ia o întorsătură dramatică. Cartea pe care o publică la capătul acestei aventuri, În pielea unei jihadiste, devine un bestseller internaţional. Faima sa e în continuă creştere: apare – fără să i se vadă chipul – în emisiuni de televiziune, i se iau interviuri şi e consultată ca specialistă în legătură cu atentatele sângeroase care zguduie Franţa în ianuarie 2015. Însă trebuie să-şi schimbe în repetate rânduri locuinţa pentru a-şi proteja viaţa, este izolată de o bună parte dintre colegii de la ziar, părăsită de iubitul ei şi ocolită de prietenii preocupaţi de propria siguranţă. Născută din toate aceste experienţe, Losing My Religion este o mărturie tulburătoare despre preţul cerut de lupta împotriva terorismului islamist, dar şi despre cel pe care trebuie să-l plătească cei ce sfidează limitele.
  Show book