Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Vina tragică: tragicii greci Shakespeare Dostoievski Kafka - cover

Vina tragică: tragicii greci Shakespeare Dostoievski Kafka

Ileana Mălăncioiu

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Ileana Mălăncioiu stabilește conexiuni surprinzătore între personaje celebre – literare și reale – din diferite epoci. Procesul imaginat de Kafka o duce cu gândul la procesul real al lui Dostoievski și la procesele eroilor acestuia, care o trimit mai departe la Hamlet, care îi amintește la rându-i de Oedip. La fel, găsește asemănări între revolta lui Ivan Karamazov, revolta lui Iov și revolta tragicului Pentheu, iar formula „totul este permis“ a nihiliștilor dostoievskieni i se pare strâns legată de mitul căderii. Oedip, Antigona, Hamlet, Prințul Mîșkin, Joseph K. – toți sunt somați să răspundă unor exigențe de semn contrar și nu pot sfârși decât tragic.

Other books that might interest you

 • San Drakula Kazoglou Bey - În astrologii renascentiste au fost prezenți la nașterea prințului de care a ridicat imediat horoscop naștere - cover

  San Drakula Kazoglou Bey - În...

  Elixa Nardi Principessa Tchek

  • 0
  • 0
  • 0
  În astrologii renascentiste au fost prezenți la nașterea prințului de care a ridicat imediat horoscop naștere. 
  Domnitorul Prince Wlad Dracula Szekely a Transilvaniei, Scorpion Ascendentul Scorpion, Venus in Sagetator, sa născut în timpul unui pasaj de index cometa Halley de glorie. 
  Se face dreptate la Dracula Wlad voievodului. 
  Suveran de uitat: Quardiani în pragul de dincolo. 
  Codottiero viteaz, strateg viclean, luptător neînfricat, transformat durere în acțiune admirator al artelor pe care le considera probabil pentru a învinge Evil, ezoterism, alchimie, inactivitatea literar. Hedonist iubitor, pasionat de fete de toate vârstele, viguros Goliarda Lord of Time, justiție, război, el sa dedicat profesiei de arme. 
  El a devenit Nemuritor Corpul de Lumina, de trecere de dans Ultima Prag.
  Show book
 • Află adevărul Învață de la foști agenți CIA cum să convingi pe oricine să-ți destăinuiască totul - cover

  Află adevărul Învață de la foști...

  Philip Houston, Susan Carnicero,...

  • 0
  • 0
  • 0
  Cum convingi un făptaș să-și recunoască nelegiuirile? Dar un angajat să admită că a furat din companie? Și cum vei reuși să-l faci pe partenerul de viață să admită că a mințit? Dacă în bestsellerul Spy the Lie, cei trei foști agenți CIA te-au învățat cum să detectezi înșelătoria, acum vei afla în ce fel poți să-l determini pe celălalt, în mod persuasiv, dar neagresiv, să destăinuie secretele ce-l apasă. 
  Plecând de la propria experiență de interogatori, autorii oferă o serie de tehnici relevante pentru arta „smulgerii“ adevărului: ținerea celui interogat în modul de gândire pe termen scurt (pentru a nu se mai întreba ce va păți dacă mărturisește), proiectarea vinovăției („Poate că ceva independent de tine te-a împins să faci asta“), raționalizarea acțiunilor („Mulți ar fi reacționat la fel în atare condiții“), empatia cu făptașul și identificarea tipurilor sale de rezistență. Cartea este o dovadă vie că tehnicile create pentru contraspionaj sau investigații penale pot fi adaptate destul de ușor pentru interviul de angajare, în examinările din sala de tribunal, la masa negocierilor sau în viața de familie.
  Show book
 • Alexandria si scolile ei - cover

  Alexandria si scolile ei

  Charles Kingsley

  • 0
  • 0
  • 0
  Charles Kingsley, renumit profesor de istorie la Cambridge, numit canon de Chester si apoi de Westminster, iar in cele din urma capelan al Reginei Victoria, ne fascineaza cu prelegerile sale despre Alexandria si scolile ei.
  Show book
 • Romania si Europa - cover

  Romania si Europa

  Bogdan Murgescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Inapoierea economica in raport cu majoritatea tarilor europene indeosebi cu tarile occidentale care servesc drept termeni de comparatie reprezinta o problema cruciala pentru societatea romaneasca. Volumul urmareste istoricul acestei inapoieri economice pe parcursul a mai mult de cinci secole. Analiza realitatilor romanesti mai vechi sau mai noi este intregita prin comparatia cu alte tari periferice din Europa in special cu un grup de trei tari (Danemarca Irlanda Serbia) ce la 1500 se aflau la un nivel similar de (sub)dezvoltare cu Tarile Romane dar care ulterior au evoluat extrem de diferit. Performanta lor relativa serveste la intelegerea mai clara a constrangerilor realizarilor si esecurilor din istoria economica a Romaniei. Concluziile aduc numeroase corective imaginii prevalente despre trecutul economic al Romaniei precum si elemente care verifica sau imbogatesc unele aspecte ale teoriilor mondiale despre dezvoltarea economica pe termen lung.Cuprins:Aspecte definitorii ale modernitatii timpurii Revolutia industriala si amplificarea decalajelor economice Contradictiile lumii interbelice Impactul primului razboi mondial Experimentul dezvoltarii socialiste in Romania Romania dupa 1989 – avatarurile integrarii in Uniunea Europeana
  Show book
 • Caracterul nevrotic - cover

  Caracterul nevrotic

  Alfred Adler

  • 0
  • 0
  • 0
  Cum am putea înțelege sensibilitatea crescută, irascibilitatea, vulnerabilitatea, sugestibilitatea, egoismul, apetența pentru fantastic, înstrăinarea de realitate, dorința de a domina, răutatea, bunătatea care duce până la sacrificiu, cochetăria, lașitatea și frica unor oameni pe care îi întâlnim în cabinet sau în viața de zi cu zi? În cartea de față, Alfred Adler ne oferă un răspuns: din sentimentul de inferioritate din copilărie se naște o intensă dorință de putere care ajunge în cele din urmă să fie limitată și să se piardă sub presiunea cerințelor societății și a semnalelor lansate de către sentimentul social. Astfel, întregul tablou al nevrozei și toate simptomele acesteia sunt influențate, ba chiar determinate, de un iluzoriu scop final care ar aduce creșterea stimei de sine.
  Show book
 • Tripat Ce trebuie să știi despre droguri: de la alcool la ecstasy - cover

  Tripat Ce trebuie să știi despre...

  Cynthia Kuhn, Scott...

  • 0
  • 1
  • 0
  Un sfert dintre studenți și unul din zece elevi au consumat cel puțin o dată substanțe interzise, arată cele mai recente studii din România. Mai mult, în anii trecuți s-au înregistrat zeci de decese din cauza „etnobotanicelor“, iar românii se regăsesc, mai nou, pe locul al cincilea în lume în ceea ce privește consumul de alcool. 
  Prin informațiile clare și de ultimă oră despre diversele tipuri de droguri și despre efectele lor diferențiate, cartea de față este un ghid extrem de util nu doar pentru medici, psihologi sau asistenți sociali, dar și pentru părinți, consumatori și responsabili din domeniul juridic și polițienesc. 
  Oferind informații obiective și echilibrate și evitând tonul moralizator, autorii americani indică efectele neuropsihice (dar și sociale) ale celor mai comune droguri, de la alcool, cafeină și nicotină până la marijuana, ecstasy și metamfetamine. Explicațiile despre adicție, sevraj și efectele permanente la nivelul creierului evită limbajul științific prețios, fiind accesibil tuturor celor interesați de efectele narcoticelor asupra organismului uman. 
  „Este una dintre cele mai importante cărți pe care le-am citit vreodată... este atât de cuprinzătoare și atât de ușor de parcurs, încât o recomand oricui este interesat de acest domeniu. Copiii și tinerii care iau droguri, părinții, specialiștii din domeniul sănătății și, mai ales, politicienii și legiuitorii – cu toții trebuie s-o parcurgă.“ – Irvine Welsh, autorul bestsellerului Trainspotting 
  „Pentru a scădea cererea, trebuie să creștem nivelul educației. Și aceasta nu înseamnă doar îndemnul de a refuza orice drog, ci a înțelege ce organ complex și delicat este creierul nostru și cât de puține știm despre numeroasele moduri în care ne afectează aceste substanțe chimice puternice pe care le numim «droguri».“ – Autorii
  Show book