Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Memorii în bocanci - cover

Memorii în bocanci

Hentea Călin

Publisher: Cartea Romaneasca

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Memorii în bocanci este o premieră în literatura memorialistică românească postdecembristă. Acest volum conține primele confesiuni provenite direct din interiorul organismului militar de după 1990. În timpul carierei sale militare, Călin Hentea nu a fost nici general și nici nu a ocupat vreo funcție importantă. A fost însă jurnalist militar de televiziune și presă scrisă, dar și ofițer specialist în operații psihologice. Din această perspectivă, a întîlnit oameni importanți din armata română și din străinătate, a trăit în mijlocul unor evenimente militare semnificative din ultimele două decenii și a cunoscut îndeaproape unele mecanisme de funcționare ale armatei române sau ale NATO. Despre toate cîte le-a văzut și le-a simțit între 1986 și 2008, Călin Hentea, un ofițer cunoscut pînă acum ca autor al unor articole și cărți despre propagandă, depune mărturie cu detașare și onestitate, uneori cu umor, alteori cu duritate, fără să se menajeze nici pe sine, nici pe alții, refuzînd asumat discursul triumfalist, retorica patriotardă, clișeul corect politic.

Other books that might interest you

 • O poveste cu Horațiu - cover

  O poveste cu Horațiu

  Doina Papp

  • 0
  • 0
  • 0
  Horațiu Mălăele este un artist-spectacol, care are la-ndemână toate mijloacele artei. Fenomenul e explicat de unii prin sintagma geniu comic. Iubim la acest mare actor ființa aleasă, saltimbancul de geniu născut dintr-o mirabilă sămânță de creativitate care poate rodi în multe direcții spre care e chemat talentul său dăruit celor din jur. Și asta datorită unei nevoi irepresibile de a comunica, pentru că atunci când nu joacă, Horațiu se gândește la o pagină de desen, iar când a terminat o caricatură precis se pregătește să intre într-un nou rol sau trasează imaginar liniile unui nou spectacol. În teatru sau în film. Același și mereu altul, Mălăele e într-o perpetuă căutare, de aceea între rolurile create la premieră și succesivele reeditări nu e niciodată asemănarea unei copii la indigo. O poveste cu Horațiu încearcă să surprindă freamătul acestui artist complex, începând cu primele sale roluri, continuând incursiunea pe scenele teatrelor care l-au consacrat și ajungând până astăzi, când a primit o stea pe Aleea Celebrităților și este atât actor cât și regizor.
  Show book
 • Viețile artiștilor viețile arhitecților Interviuri cu cei mai mari artiști contemporani - cover

  Viețile artiștilor viețile...

  Hans Ulrich Obrist

  • 0
  • 0
  • 0
  Interviuri cu cei mai mari artiști contemporaniEu cred că marii artişti sunt aceia care reuşesc mereu să revoluţioneze aşteptările noastre despre artă. Hans Ulrich ObristObrist este, categoric, cel mai influent om din lumea artei. Daily TelegraphIstoria artei în era noastră se va construi (…) pornind de la arhiva de interviuri a lui Hans Ulrich. New York ObserverÎncă de la vârsta de 19 ani, Hans Ulrich Obrist a început să facă interviuri cu cei mai importanţi artişti ai zilelor noastre. În cartea de faţă, a ales nouăsprezece figuri proeminente cu care a purtat discuţii, oferind cititorilor o perspectivă asupra vieţii private a artiştilor şi a actului lor de creaţie. Inspirat de lucrarea marelui Giorgio Vasari, din secolul al XVi-lea, care a devenit un reper în istoria culturii — Vieţile celor mai renumiţi arhitecţi, pictori şi sculptori italieni, de la Cimabue până în timpurile noastre — H.U. Obrist imaginează un demers similar la începutul mileniului trei. Rezultatul este această fabuloasă explorare a sensului artei în zilele noastre.O carte unică pentru cei interesaţi de arta contemporană, care conţine interviuri de neuitat cu mari artişti precum David Hockney, Gilbert & George, Gerhard Richter, Louise Bourgeois etc.
  Show book
 • Infern Corporatist - cover

  Infern Corporatist

  Deceneus

  • 0
  • 0
  • 0
  Ai fost vreodata umilit, harțuit si disprețuit la locul de munca, de catre unul sau mai mulți manageri romani sau straini? Ai fost nedreptațit, izolat, batjocorit, chiar daca rezultatele tale profesionale erau bune sau chiar excepționale? Corporațiile multinaționale reproduc fara sa vrea la scara mare complexitatea unui domeniu feudal tipic, demn de Evul Mediu, cu toata rapacitatea, rautatea și exploatarea umana specifice acestuia.
   
  Acest volum cu puternice valențe autobiografice constituie o fresca economica, sociala și culturala a Romaniei ultimilor 30 de ani, cu elemente pozitive și mai ales negative. In paginile sale veți regasi descrisa cu mult umor și cu o fina autoironie o lume ascunsa in spatele reclamelor luminoase, in spatele brand-urilor internaționale impunatoare, in spatele gulerelor albe școlite. Acest sistem ermetic funcționeaza ireproșabil și astazi bazandu-se pe frica individuala de a lua atitudine, de a riposta. Autorul pleaca de la premisa celebrei opere a lui Dante Alighieri, a descinderii in Infern, descriind o lume lipsita de speranța, dominata de cele 7 pacate capitale ale iadului corporatist – Furia, Lenea, Zgarcenia, Lacomia, Mandria, Invidia și Dorința.Nimic nu supraviețuiește acestui sistem opresiv, ce inghite in permanența pe cei mai bine pregatiți tineri ai țarii, atent selecționați, ii foloseste fara scrupule timp de 20-30 de ani, dupa care ii scuipa pe ușa din spate a turnurilor de sticla, fara nicio urma de mila sau remușcare. Cartea se dorește a fi o oda adusa rezistenței și performanței realizate in medii de lucru ostile, un imn inchinat mandriei individuale și naționale, singurele capabile de a salva un individ, un popor, de la o condiție de sclavagism modern, de a-l ridica din mlaștina promiscuitații morale, pana pe varfurile cunoașterii și civilizației, posibile datorita fondului genetic extraordinar cu care am fost inzestrați.
  Show book
 • Foamea de a fi - cover

  Foamea de a fi

  Christi Aura

  • 0
  • 0
  • 0
  „Aceasta tânără scriitoare este animată de o rară pasiune formatoare. A se forma pe sine înseamnă totodată a-i forma pe alții. Nu ne miră recursul frecvent al eseistei la modelele formatoare, chiar dacă nu este nicidecum vorba de a repeta epigonic experiențe consumate. Modelul poate (și trebuie să fie) întrucâtva jucăuș. Ion Barbu este, în această perspectivă, un magister ludi. Cu o generozitate spontană, Aura Christi își împărtășește experiențele, e găta să dea sfaturi unor tineri poeți, în continuarea celor binecunoscute ale lui Rilke cel din Scrisorile către un tânăr poet. Iată, așadar, cartea unei autoare cu un destin literar cert. Un destin pe care Aura Christi și-l asumă. Mai mult, ea și-l construiește cu orice sacrificiu.“ – Nicolae Balotă
  Show book
 • Anul Regal Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României - cover

  Anul Regal Jurnalul Jubileului...

  Daniel Șandru

  • 0
  • 0
  • 0
  Volumul, prefațat de ASR Principele Radu al României, conține texte ce abordează aspecte privind istoria Casei Regale din România, precum și rolul pe care aceasta l-a avut de-a lungul timpului în viața socială și politică românească. Din punct de vedere publicistic, cartea deschide Anul Regal, când se împlinește un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale și a statului român modern, anul care marchează întemeierea Dinastiei Regale și instituirea primei Constituții moderne a statului român.
  Show book
 • Povestea vieții mele - cover

  Povestea vieții mele

  Jacques Casanova de Seingalt

  • 0
  • 1
  • 0
  „Bucură-te de fiecare clipă trăită!“
  „Principala mea preocupare în viață a fost să mi cultiv plăcerile simțurilor. Simțindu-mă născut pentru sexul opus, l-am iubit întotdeauna și m-am lăsat iubit de el. Mi-a plăcut la nebunie savoarea meselor bune și m-a pasionat tot ceea ce era menit să-mi incite curiozitatea.“ – Casanova
  Casanova (n. 1725, Veneția), „scandalosul și insolitul venețian, nu a fost doar ceea ce s-a crezut: un aventurier, escroc și libertin. Ci și poetul, memorialistul, filosoful, muzicianul ale cărui Memorii au fost considerate «adevărata Enciclopedie a secolului al XVIII lea».“ – Blaise Cendrars
  „Puține persoane îi pot egala cunoașterea, inteligența și imaginația.“ – Lamberg
  ​Viața mondenă și amoroasă a lui Casanova a fost consemnată fără pudoare în miile de pagini ale Memoriilor sale, intitulate și Povestea vieții mele, autobiografie lipsită de complezență, care traversează Secolul Luminilor. Scrisă extrem de savuros, cartea – din care ediția de față oferă o bogată selecție – este considerată o capodoperă a literaturii, prin picanteria detaliilor, amploarea moravurilor descrise și erudiția autorului.
  Show book