Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Cronică de Cotroceni - cover

Cronică de Cotroceni

Adriana Săftoiu

Publisher: Polirom

 • 0
 • 1
 • 0

Summary

Numele Adrianei Săftoiu este prezent în conștiința publică și a specialiștilor massmedia mai ales datorită profesionalismului prin care sa remarcat în anii când a fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al Președintelui României. Însemnările sale din jurnal, completate cu numeroase amintiri, reconstituie fragmentar acea perioadă din viața autoarei, întro vreme când speranțele renăscute ale multor români se aflau pe un trend ascendent. Iluziile însă nu pot dura o veșnicie. Simple gesturi, evenimente sau scurte schimburi de replici vin să ne sugereze o altă lume, îndeobște nevăzută sub toate fațetele ei, una în care regulile par fluide și imposibil de ordonat, iar deciziile depind prea adeseori de afinități sau aversiuni greu de înțeles. Scrisă cu nerv, cu un spirit de revoltă bine temperat, și bazânduse pe iscusința autoarei de a analiza retrospectiv fapte la care a fost martoră nemijlocit, cartea Adrianei Săftoiu se constituie astfel întro mărturie condusă inteligent despre o epocă și câteva dintre personajele ei aflate la putere sau în preajma acesteia, dar și despre ce se poate întâmpla atunci când convingerile personale ajung să se afle în opoziție cu ale celor din jur.

Other books that might interest you

 • Revoluție - cover

  Revoluție

  Emmanuel Macron

  • 0
  • 0
  • 0
  Emmanuel Macron, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Franţa şi omul nou al politicii europene, îşi spune pentru prima dată povestea, vorbind despre ideile care îl inspiră, despre viziunea sa legată de stat, cetăţeni, Uniunea Europeană, într-o lume care se confruntă cu probleme comune – imigraţia, locurile de muncă, terorismul –, dar pe care trebuie să le rezolvăm împreună. Revoluţia lui Macron, alternativa electorală a Franţei la naţionalismul lui Marine Le Pen, a cucerit imediat opinia publică de pe tot continentul european: o provocare deschisă la adresa populiştilor şi a acelora care nu mai cred în instituţii, o revoluţie fără promisiuni deşarte, care ar putea schimba pentru totdeauna modul de a face politică în Europa.
  
   
  O carte puternică, singulară, care pune bazele unei societăți cu totul noi.„Sunt absolut convins că secolul XXI, în care în sfârșit am intrat, este în egală măsură plin de promisiuni și de schimbări care ne pot face mai fericiți. Și asta vă și propun.Aceasta va fi lupta noastră pentru Franța și nu știu nimic mai frumos de atât." – Emmanuel Macron
  Show book
 • Fata tatei și mama fetei - cover

  Fata tatei și mama fetei

  Budiș Sanda

  • 0
  • 0
  • 0
  O carte de memorii, construită din decupaje cu momentele și întîmplările semnificative din viața arhitectei Sanda Budiș, dar și a familiei sale, de la tatăl Alexandru Budiș, general în armata română, la fiica Sandra Pralong, cu o remarcabilă carieră jurnalistică în Statele Unite și o implicare activă în România de după decembrie ’89. Începută în prezent, cu aniversarea de 85 de ani, povestea Sandei Budiș continuă cu primii ani postdecembriști și evenimentele controversate de atunci, așa cum au fost trăite de autoare. Sanda Budiș se întoarce apoi în trecut, la copilărie, la familie și anturajul acesteia în perioada interbelică, la cele aproape trei decenii trăite în România sub comuniști și prigoana regimului împotriva familiei și la anii de exil din Elveția.
  Show book
 • Jurnal - cover

  Jurnal

  Gh. D. Pallade

  • 0
  • 0
  • 0
  Om politic liberal mai puţin cunoscut, Gheorghe D. Pallade a lăsat un jurnal care, deşi cuprinde o perioadă destul de scurtă în timp, 1 martie 1897 - 8 ianuarie 1898, ne va introduce în atmosfera extrem de frământată din interiorul Partidului Naţional Liberal.S-a născut în anul 1858 la Bârlad, dintr-o familie înstărită. Şi-a făcut studiile secundare şi universitare în ţară, luându-şi licenţa în drept la Facultatea de drept a Universităţii din Bucureşti în anul 1880. Intră în magistratură până în 1884 când, participând la alegeri este ales deputat pe listele Partidului Naţional Liberal. Din acest moment viaţa lui devine publică şi intră în vâltoarea luptelor politice. În acelaşi an, alături de C.A. Rosetti a susţinut colegiul unic şi libertatea absolută a presei. De fapt a şi fost colaborator al ziarului Românul.Paginile de jurnal, deşi nu acoperă nici un an de zile, prezintă una din cele mai zbuciumate perioade al Partidului Naţional Liberal. Subiective sau nu, paginile rămase de la Gh.D. Pallade vin să completeze istoria politică a României de la sfârşitul secolului al XIX-lea.Lăsăm pe seama cititorului să analizeze jurnalul lui Gh.D. Pallade. Nouă nu ne rămâne decât să arătăm că am considerat ca notele să fie cât se poate de complete, persoanele şi locurile fiind foarte numeroase, fără de care, chiar un cititor avizat nu s-ar descurca. Iată de ce am recurs la soluţia de a despărţi notele de indicele de nume. Trebuie, de asemenea, să atragem atenţia că notele sunt aşezate alfabetic, deoarece tot volumul ar fi fost prea încărcat de numere şi cifre. Sperăm că modesta noastră contribuţie prin editarea acestui jurnal să împlinească un scurt moment din frământata noastră istorie politică a României de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
  Show book
 • Viaţa mea - cover

  Viaţa mea

  Nicolae Breban

  • 0
  • 0
  • 0
  „Viaţa mea este o carte de o mare densitate epică, evocând şi totodată analizând evenimente-cheie din existenţa marelui romancier. Prezenta autobiografie este organizată tematic, criteriul cronologic nefiind încăpător: copilăria, adolescenţa, descoperirea primelor pulsiuni creative, prietenia, viaţa literară, cariera, aventura politică, femeia, exilul, tatăl fac materia unor capitole separate. Totul este însă subjugat de exorbitanta voinţă de a crea – care dă coerenţă şi sens existenţei lui Nicolae Breban. De aceea, Viaţa mea nu este doar reconstituirea unei biografii excepţionale, ci şi verificarea unei structuri, a unei «trăiri-tip care revine mereu», formulă prin care Nietzsche, invocat adesea de scriitor, definea caracterul. Mai mult ca niciodată, Nicolae Breban este dispus să meargă până la capăt, scormonind în trecut cu luciditate şi spirit critic, dar şi cu nostalgie şi patetism; martor al epocii pe care a traversat-o şi al propriei existenţe, el este însă şi un personaj viu, fabulos, extravagant, imprevizibil, capabil de uluitoare contradicţii, din seria memorabilelor personaje proiectate ficţional în atâtea romane. Viaţa lui Nicolae Breban se confundă, în mai mare măsură decât a oricărui alt scriitor român, cu monumentala sa operă.” (Bogdan Creţu)
  Show book
 • Internaționala mea Cronica unei vieți - cover

  Internaționala mea Cronica unei...

  Ianoși Ion

  • 3
  • 0
  • 0
  Ion Ianoși reconstituie imaginea unei epoci zbuciumate, dar și traseul unui destin cultural mai puțin obișnuit. Titlul trimite, pe lângă opțiunea comunistă din tinerețe, la apartenența multiplă a autorului (evreu maghiar, vorbitor și de germană și rusă, dar care s-a afirmat profesând și scriind în limba română) și la sinuozitățile politicii secolului trecut. Printre numeroasele jurnale, un exercițiu de onestitate precum cel de față, completat cu bogate amănunte istorice, clarifică o parte din necunoscutele unui timp greu încercat.
  Show book
 • Pas cu pas - cover

  Pas cu pas

  Klaus Iohannis

  • 0
  • 0
  • 0
  „Am adunat în această carte momente din viața publică, încercând să refac, din ceea ce a selectat memoria, traseul profesional care m-a adus de la catedra de fizică la ipostaza de candidat pentru președinție. Am inclus în ea și lucruri personale, dar nu am făcut-o neapărat pentru a răspunde curiozității celorlalți. Am recuperat acele întâmplări, întâlniri sau detalii care au spus ceva despre felul în care m-am format, despre valorile pe care le-am prețuit. Identitatea mea personală a umplut, prin intermediul faptelor, dar și prin aceste principii în care am crezut, rolul de persoană publică pe care l-am ocupat mai bine de paisprezece ani. Momentele în care am descoperit un adevăr, intervalele în care am învățat lucruri importante, despre mine sau despre oamenii din jurul meu, i-au adus de fiecare dată ceva și profilului meu public. Tot ceea ce am dobândit și tot ceea ce am înțeles de-a lungul unei vieți cu destul de multe împliniri a lucrat în sprijinul profesionistului care am vrut să ajung. Viața mea privată a fost, pentru cei mai mulți, invizibilă. De fapt, ca orice om, mi-am folosit în public tot ceea ce am descoperit ca fiind valoros în viața simplă, de zi cu zi: calmul, discreția, înțelegerea. Au fost bunuri prețioase, pe care am vrut să le protejez ca să le pot cultiva în continuare. Nu cred că, dezvăluindu-le sursa, le pun în pericol.“ Klaus Iohannis
  Show book