Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
A l'ombra del Mur de Berlín - L'Europa de l'est sota el comunisme - cover

A l'ombra del Mur de Berlín - L'Europa de l'est sota el comunisme

Xavier Deulonder i Camins

Publisher: Editorial Bubok Publishing

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Avui dia alguns historiadors defineixen el segle XX com el període que va des de la Revolució d'Octubre de 1917 a Rússia fins a la Caiguda del Mur de Berlín el 1989, que significà la fi dels règims comunistes europeus. El segle XX fou també l'època en què es podia argumentar i defensar la idea que el comunisme representava, realment, una alternativa seriosa al capitalisme, és a dir, a l'economia de mercat, com també es podia contraposar una suposada "democràcia popular" comunista a una democràcia burguesa o formal, pròpia del capitalisme. Per explicar què va ser el comunisme, ací mostrem la història dels règims comunistes vigents a Alemanya, Txecoslovàquia, Polònia, Hongria i Romania durant els quaranta anys que seguiren a la fi de la II Guerra Mundial, un exercici de memòria molt oportú, precisament, perquè les generacions nascudes a partir de mitjans de la dècada de 1980 mai no han tingut l'ocasió de veure un règim comunista a Europa, i sempre cal sortir al pas de l'oblit o de possibles  revisionismes.
Available since: 05/23/2016.

Other books that might interest you

  • L'obrador de Pere Nicolau - L'estil gòtic internacional a València (1390-1408) - cover

    L'obrador de Pere Nicolau -...

    Carme Llanes Domingo

    • 0
    • 0
    • 0
    València va esdevenir un important focus de producció artística, poc abans de començar el segle XV. Entre els obradors de pintura que s'inicien en aquests anys a la ciutat de València destaca el del pintor Pere Nicolau (1390-1408), en el que es van formar i treballar mestres com Antoni Peris, Gonçal Peris, Jaume Mateu o Gonçal Peris Sarrià. La peça fonamental per a l'estudi de la seua trajectòria és el retaule dels 'Set Goigs de la Mare de Déu' procedent de Sarrió (Terol). A partir de la recerca documental i historiogràfica publicada sobre Nicolau, s'elabora la trajectòria artística, que permet conèixer millor el funcionament i l'organització d'un obrador de pintura medieval. Aquest volum elabora una revisió completa i rigorosa del pintor Pere Nicolau, l'iniciador de l'escola de la pintura gòtica valenciana.
    Show book
  • Tocats de l'ala: Història oral del rock català - cover

    Tocats de l'ala: Història oral...

    Oriol Rodríguez

    • 0
    • 0
    • 0
    El 14 de juny de 1991, 21.104 persones van assistir al Palau Sant Jordi al concert més multitudinari celebrat a Europa en un recinte tancat, on van actuar Sau, Sopa de Cabra, Els Pets i Sangtraït, els quatre bastions del fenomen que es va donar a conèixer com a rock català. Era la culminació d'un moviment que havia començat a mitjans dels anys vuitanta amb la irrupció de bandes que, en lloc de fer servir el castellà com a llengua dels seus versos, com la resta dels grups catalans —que majoritàriament van optar pel castellà seguint l'estela de l'èxit dels grups de la Movida madrilenya—, van començar a cantar en català. Aquests pioners —Duble Buble, N'Gai N'Gai i Quimi Portet en solitari, entre d'altres— van topar amb la indiferència institucional (almenys al principi) i el menyspreu de la premsa, sobretot l'especialitzada. Això no va evitar, però, que joves amb ganes de menjar-se el món a través de la música rock i pop anessin formant les seves bandes i comencessin a cantar "T'estimo" en comptes de "I love you" o "Te quiero" i a compondre alguns dels himnes que han passat a la història de la música popular en la nostra llengua com "L'Empordà ", "Boig per tu", "Miami Beach", "Bon dia" i "La cachimba i "Els rostolls d'Angelina"".
    Va ser un fenomen marcadament "comarcal" que, d'arreu del país —excepte, simptomàticament, a Barcelona, amb molt poques excepcions—, va començar a nodrir una nova escena musical amb grups que ràpidament es van donar a conèixer, primer, a escala local, esperonats per l'entusiasme dels seus joves seguidors i les ràdios locals, i després, arreu del país, en interminables gires que van ser cada cop més multitudinàries, un fenomen que els ressorts del pujolisme rampant van voler assimilar per a la seva causa.
    Aquest llibre, fruit de dos anys de treball i més de 60 entrevistes, és el primer que analitza aquest fenomen musical i social, a partir del testimoni en primera persona dels principals músics, gestors culturals, propietaris de discogràfiques, productors i periodistes que hi van tenir un paper rellevant. Al llarg d'aquestes pàgines, coneixerem com van sorgir els grups que van crear la banda sonora emocional de les dècades dels vuitanta i noranta a Catalunya i en català, com Sopa de Cabra, Sau, Els Pets, Sangtraït, Lax'n'Busto, Tancat per Defunció, Ja t'ho Diré, Gossos, Kitsch i Umpa-Pah, entre molts d'altres. "Tocats de l'ala" és la seva història, que va culminar amb el concert del Palau Sant Jordi i va trobar un final simbòlic en la tràgica mort del carismàtic líder de Sau, Carles Sabater, l'any 1999.
    Show book
  • Ara és el moment - cover

    Ara és el moment

    Martí Sales

    • 0
    • 0
    • 0
    Mishima, Joan Colomo, Bankrobber, Manel, Antònia Font, Anna Cerdà, David Carabén, Sanjosex, Mazoni, Za!, Anímic, el PopArb, l'Heliogàbal i molts altres protagonistes i llocs comuns d'una certa escena musical catalana contemporània es troben dins d'aquest llibre. Però, d'on surt, ben bé? Quin abast té, aquest eco? S'expandeix o es contrau? Martí Sales es submergeix en el moment per parlar amb els seus artífexs i veure com s'articula creació i mitjans, música i indústria, passat, present i futur. Un descabdell de vides creuades amb música, música i persones agafades amb imperdibles, imperdibles que emparellen ossos i segells, orelles i vinils, punys i hits, sexes i concerts. Un grapat de cassets seminals, moltes causalitats i empenta, emocions a dojo, algunes patacades, moments estel•lars, ganes infinites de fer-la grossa, germanor i cops de cap contra la paret, elevació, entusiasme i elegáncia. Hi ha, també, una comunió generacional.
    Show book
  • Aigua Viva - cover

    Aigua Viva

    Clarice Lispector

    • 0
    • 0
    • 0
    La narradora d'Aigua viva escriu a una persona a qui ha estimat molt, amb qui encara manté un vincle d'amor, d'enamorament i d'agraïment.
    
    Escrita el 1973, és una novel·la breu i un himne a la joia de viure. Té la forma d'un llarg poema en prosa, que subratllaries sencer. Tot i que els llibres de Lispector es poden llegir com a variacions d'unes mateixes inquietuds, Aigua viva acull el domini madur de l'instrument —esplèndid.
    
    En aquesta novel·la, Lispector és purament solar i es dona la llibertat de ser fidel al sentir. Sense que la trama distorsioni el seu propòsit: transmetre què significa viure un moment ple.
    
    ¿Què és la joia a mans de Clarice Lispector? Una fletxa que travessa el cant.
    Show book
  • Si Beethoven pogués escoltar-me - cover

    Si Beethoven pogués escoltar-me

    Ramon Gener i Sala

    • 1
    • 4
    • 0
    Ramon Gener és un apassionat de la música. De fet, només hi ha una cosa que l’apassioni més: compartir aquesta dèria, fer-nos còmplices d’aquesta manera de viure i de sentir. Perquè, com ens explica en aquest llibre, si s’aprèn a escoltar-la, a conèixer-la, a estimar-la, la música ens pot donar les claus per entendre el valor de l’amistat, la necessitat de la imaginació o la importància de ser sempre curiós i valent.Aquestes són algunes de les coses que la música ha ensenyat a Ramon Gener al llarg de la vida, i que comparteix amb tots nosaltres en un llibre ple d’història i anècdotes curioses, pinzellades biogràfiques, sentit de l’humor, passió i molta, moltíssima música.«La música és la millor companya de viatge que mai hauria pogut somiar. Una companya que no ha deixat mai d’ensenyar-me alguna cosa nova cada dia. He arribat fins aquí gràcies a ella i seguint sempre el dictat del cor. Moltes vegades m’he equivocat. Moltes. Moltes vegades no me n’he sortit. Però no importa quantes vegades m’hagi equivocat, no m’he penedit mai d’intentar-ho. Sempre hi he tornat, perquè sé que si segueixo el cor i la música tot, absolutament tot, serà possible.»
    Show book
  • El record de la bellesa - cover

    El record de la bellesa

    Oriol Broggi

    • 0
    • 0
    • 0
    «El teatre es basa en el record. El seu motor, i l'únic que en quedarà, és el record que arribarem a deixar al cor de l'espectador, i com maldarà per mantenir-s'hi».
    
    A l'hora d'enfrontar-se a una obra d'art, pot ser la bellesa un fi en ell mateix? Quina és la feina real d'un director de teatre que es proposa aixecar una funció que perduri en el record de l'espectador? Com treballa aquest director que sap que el dia que la seva feina fructifiqui, no serà en escena per recollir els aplaudiments? Totes aquestes preguntes i moltes més són les que intenta respondre Oriol Broggi en aquest assaig essencial sobre la creació artística.
    
    Amb El record de la bellesa, una de les personalitats més determinants del teatre català del segle XXI ens parla del seu procés creatiu, ens convida a conèixer la seva personalitat i ens aporta noves visions sobre Sòfocles, Shakespeare, Txékhov, Lorca, Espriu, la tradició i el teatre contemporani.
    Show book