Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Film & Soda - Articles feministes - cover

Film & Soda - Articles feministes

Rosa Maria Arquimbau

Publisher: Comanegra

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

«És necessari que no tractem el feminisme entre glopadetes de te, com l'hem tractat sempre. Cal que li concedim una més gran atenció que la que es concedeix a un passatemps de tarda».
Rosa Maria Arquimbau (1909-1992) va ser l'única periodista dels anys trenta que va tenir una secció fixa en un diari, amb una capçalera pròpia. Duia per títol «Film & Soda», i es va publicar a La Rambla entre 1930 i 1932. Aquest volum presenta els millors articles d'Arquimbau publicats en aquella columna, més una selecció dels que va publicar a L'Opinió i tres reportatges periodístics per al setmanari Imatges. Una mostra representativa, per tant, d'una de les plomes més modernes del període. L'autora hi demostra una especial combinació de murrieria, compromís i desencantament. Arquimbau era una feminista que anava per lliure; una pionera que va obrir més camí del que se li va reconèixer.
Amb edició i epíleg de Julià Guillamon i pròleg d'Irene Pujadas.
Film & Soda és un dels títols que forma part de la col·lecció «Autories».
A Comanegra també hem publicat quatre volums d'Arquimbau que formen una petita col·lecció tancada: L'enigma Arquimbau, Cor lleuger, Prostitució i Quaranta anys perduts.  
Available since: 11/02/2022.
Print length: 210 pages.

Other books that might interest you

  • Abans ningú deia t'estimo - Testimoni de filles i fills de presos polítics - cover

    Abans ningú deia t'estimo -...

    Anna; Forn Beta; Turull Laura;...

    • 0
    • 0
    • 0
    Abans ningú deia t'estimo recull l'experiència intensa, dura, desconcertant i emotiva de quatre noies i un noi que veuen com els pares són empresonats, arran dels fets polítics de setembre i octubre del 2017 a Catalunya.Els protagonistes d'Abans ningú deia t'estimo tenen entre 17 i 23 anys i repassen els moments més difícils viscuts aquests darrers mesos, reflexionant sobre com l'empresonament dels pares els ha obligat a fer-se algunes preguntes i a madurar.Les veus que escoltem a Abans ningú deia t'estimo ens ofereixen un testimoni sincer, íntim i corprenedor d'una vida que, malgrat la seva sobtada cruesa, ha de continuar dia a dia.
    Show book
  • La ciutat interrompuda - cover

    La ciutat interrompuda

    Julià Guillamon

    • 0
    • 0
    • 0
    Una crònica de vint-i-cinc anys de Barcelona, entre la contracultura i els Jocs Olímpics, a partir de l’arquitectura, el disseny, el periodisme, l’art, el còmic, la fotografia, el cinema, els costums urbans i, sobretot, la literatura. Novel·les i contes ens guien per la Barcelona dels anys setanta, decrèpita però estimada. Assistim a la seva transformació en una ciutat planificada pels poders públics i els capitals internacionals. Amb l’arribada del turismo massiu, s’ha convertit en una referència en el món global, però molts ciutadans li han girat l’esquena. 
    Publicat originalment el 2001, La ciutat interrompuda és alhora un testimoni personal, un llibre de crítica literària i un document d’història de la cultura. Ara incorpora un nou assaig, El gran novel·loide sobre Barcelona, que passa revista als darrers quinze anys de ficcions urbanes.
    Show book
  • Els nois de zinc - cover

    Els nois de zinc

    Svetlana Aleksiévitx

    • 0
    • 0
    • 0
    Publicat el 1991, aquest llibre tingué l'impacte d'una bomba. Aleksiévitx fou denunciada per difamació i "embrutar l'honor dels soldats", vistos fins aleshores com a herois enviats a salvar el poble afganès, desemmascarats al llibre com a assassins, torturadors i violadors. El títol prové dels milers de soldats que moriren durant la incursió russa a l'Afganistan entre 1979 i 1985 i foren retornats a Rússia en taüts de zinc. Aleksiévitx entreteixeix més d'un centenar d'històries explicades per oficials de l'exèrcit, homes allistats, esposes, mares i vídues en un collage enginyós i intricat.
    
    Aleksiévitx va visitar l'Afganistan, per conèixer la veritat. Va descobrir que, per reclutar soldats, l'Estat venia al seu poble la idea que anaven a salvar el poble afganès, amagava les dades sobre les morts i la brutalitat de la guerra, però també els enviaven per la força o enganyats. Tanmateix, de cara a Rússia, els russos fins i tot oblidaven que els seus soldats estaven en guerra a l'Afganistan.
    
    Les històries que parlen de gent mutilada per mines, soldats assassins drogats, una mare acaronant desesperadament un taüt tan petit que no creu possible que contingui el seu alt fill, donen a Aleksiévitx l'oportunitat de preguntar: "Qui som? Com hem pogut i se'ns ha pogut fer això? Per què ens ho vam creure tot?". Aquest llibre no és només sobre guerra i polítiques criminals, sinó també sobre la nostra capacitat de qüestionar les decisions del nostre país, i de posar en dubte la informació oficial que ens donen.
    Show book
  • Trenqueu en cas d'emergència - Manual per a víctimes i supervivents de violències masclistes - cover

    Trenqueu en cas d'emergència -...

    Carla Vall

    • 0
    • 0
    • 0
    Anatomia de la violència masclista. Un llibre necessari.Carla Vall analitza de manera amena i comprensible les violències masclistes i els elements socials i individuals que ens porten a ser potencials víctimes i agressors. L'autora ens parla de la recuperació i la reparació de les víctimes, la identificació de les necessitats i els serveis a la seva disposició, consells per a una mateixa i consells sobre què poden fer terceres persones per ajudar la víctima. En un darrer bloc, Vall tracta els reptes pendents i les apostes de futur que hem d'exigir. Una anatomia perfecta d'un mal endèmic que pateixen totes les societats.Amb pròleg de Paula Bonet.
    Show book
  • La pregària de Txernòbil - Crònica del futur - cover

    La pregària de Txernòbil -...

    Svetlana Aleksiévitx

    • 0
    • 1
    • 0
    Els solos i corals entonats per aquells afectats personalment per Txernòbil fan sentir una proximitat esgarrifosa a l'abast total del desastre de Txernòbil. La veu de l'esposa d'un bomber a qui se li va impedir visitar-lo perquè era una perillós objecte radioactiu. La veu confosa d'una grangera anciana que no comprèn  per què ha d'abandonar el seu poble: "Per què marxar? Aquí s'hi està bé. Tot creix, tot floreix". El cor de veus dels soldats de la "patrulla de neteja", a qui els ha costat anys entendre per què les noies no els volen fer l'amor. El començament i el final del llibre estan marcats pels monòlegs d'unes "veus humanes solitàries", les veus de dues dones que tingueren cura dels seus marits fins que aquests moriren d'enverinament per radiació, veient els cossos d'ells trencar-se literalment.
    
    Aleksiévitx emfatitza —amb raó— que aquest no és pas un llibre sobre Txernòbil, sinó sobre les conseqüències de Txernòbil, sobre gent que viu en una nova realitat que encara no ha estat entesa. Aquells que visqueren Txernòbil són els supervivents de la Tercera Guerra Mundial. En aquest món hostil "tot sembla completament normal, el mal s'amaga rere una nova màscara, hom no pot veure'l, sentir-lo, tocar-lo o olorar-lo. Qualsevol cosa pot matar-te — l'aigua, el sòl, una poma, la pluja. El nostre diccionari està desfasat. No hi ha encara paraules ni sentiments per descriure'l".
    
     
    
    Les nostres edicions de les obres de Svetlana Aleksiévitx estan enriquides amb notes a peu de página—gairebé un centenar a Temps de segona mà. La fi de l'home roig—, una cronologia i un epíleg de Ferran Mateo i Marta Rebón que contextualitza l'obra de l'autora dins el seu marc cultural, social i polític.
    Show book
  • Joan Fuster Escrits sobre el Tirant lo Blanc - cover

    Joan Fuster Escrits sobre el...

    Joan Fuster

    • 0
    • 0
    • 0
    Joan Fuster es va interessar pel 'Tirant lo Blanc' d'una manera particular al llarg de tota la seua vida, però les seues aproximacions a la novel·la cimera de la literatura catalana medieval han estat fins ara ben poc remarcades. Aquestes lectures fusterianes són abordades de manera minuciosa en aquest estudi, que traça un recorregut cronològic per l'atenció de Fuster envers l'obra i també analitza com l'escriptor maldà per recuperar el 'Tirant' com a clàssic de la literatura catalana, especialment enmig del context repressiu del franquisme. La recerca exhaustiva de documentació ha permès aplegar els seus escrits sobre el 'Tirant', d'índole diversa –articles periodístics, estudis, cartes, conferències...–, i traure'n de nous a la llum. El conjunt, que s'edita i s'anota per primera vegada, esdevé un testimoni historicoliterari de primera magnitud, vist ara en perspectiva. Aquesta monografia, que va estar guardonada amb el Premi Joan Coromines d'investigació filològica, històrica o cultural (2022), convocat per la Societat Coral El Micalet, contribueix a valorar, des d'un angle nou, l'aportació inestimable de Joan Fuster al coneixement i a la comprensió de la nostra història cultural.
    Show book