Turn 2021 into a year of reading!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Smrtova djeca - cover

Smrtova djeca

Amila Kahrović Posavljak

Publisher: Književna radionica Rašić

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Amila Kahrović-Posavljak piše bez milosti. Moglo bi se reći da nas njezin uznemirujući romaneskni prvijenac vodi na putovanje u srce traume, kroz brutalnu stranu djetinjstva, kroz pakao odrastanja, prostor ispunjen okrutnošću i beznađem, unutar kojega skupina tinejdžera traga za smislom i prepušta se samodestruktivnom buntovništvu. Usko fokusirana perspektiva istovremeno omogućuje panoramski široku sliku, jer ne radi se tek o gradskome kvartu s njegovim prljavosivim i grafitima išaranim inventarom, već o ruševinama društva i ruševinama svih vrijednosti – uključujući one što su nekoć služile kao forma-tivni orijentiri – nakon povlačenja ratne stihije. Rat se u ovome romanu izravno ne spominje, ali sve vrijeme pulsira svojim kobnim posljedicama. Iznimno sugestivnom naracijom, od koje će nježnije duše vjerojatno zaboljeti stomak, Amila Kahrović-Posavljak približava nam hiperrealizam tranzicijske distopije, ambijent kao stvoren za drobljenje nade, pa će i fraza o onima što „tek zakoračuju u život“ voditi u kolektivno gubljenje tla pod nogama. Ako tu ima mjesta za budućnost, ona je takva da se do nje dopire kroz ušicu igle.
 
Viktor Ivančić

Other books that might interest you

 • Aicha - cover

  Aicha

  Vermouth Black

  • 0
  • 0
  • 0
  Ovo je priča o trima sudbinama: Aiša, Diana i Leila. Ono što veže ove tri junakinje jeste ljubav, a ono što ih razlikuje međusobno jeste sudbina. Iako djeluje kao ljubavna priča ovaj roman se dotiče bitne teme, a to je moć sudbine.  
  Show book
 • Kvantna zapletenost i kolektivna podsvijest Fizika i metafizika svemira Nova tumačenja - cover

  Kvantna zapletenost i kolektivna...

  Samir Begović

  • 0
  • 0
  • 0
  Bosanski jezik. Strane 66. Ilustrovano. 
  Carl Jung i Wolfgang Pauli radili su na polju duhovnosti i na polju fizičke materije. Ova dva sektora smatraju se apsolutno nekompatibilnima. U stvari, naučni materijalizam poriče postojanje bilo kakve psihičke komponente u poznatom svemiru. 
  Uprkos ogromnoj udaljenosti između njihovih disciplina, dvojica naučnika uspostavili su saradnju koja je trajala više od dvadeset godina. U tom periodu nikada nisu prestali tražiti "objedinjujući element", sposoban za znanstveno pomirenje teorija psihičke dimenzije s teorijama materijalne dimenzije. 
  Nažalost, dva naučnika nisu uspjela dovršiti ovu teoriju za svog života. 
  Međutim, njih dvojica bili su proroci nove naučne interpretacije svemira. Zapravo, evolucija znanja u polju kvantne fizike, a posebno eksperimentalne potvrde fenomena poput kvantne zapletenosti, učinile su njihove teorije aktuelnim. Danas se snažno pojavljuje ideja o svemiru koji nije podijeljen na "materijalne objekte". Svemir nije podijeljen na mnogo dijelova, već se sastoji od jedne stvarnosti, koju čine duh i materija. 
  Carl. Jung i Wolfgang Pauli nazvali su ovu stvarnost "Unus mundus". Fizička materija i psiha imaju jednako dostojanstvo i zajedno doprinose postojanju svemira. 
  "Cenacolo" je mjesto znanja i proučavanja. Vjerujemo da je najpogodnije okruženje za nastavak rada tamo gdje su Carl Jung i Wolfgang Pauli stali. 
  Možemo potvrditi da danas naučne novine daju plemenitost svojim istraživanjima i projektuju ih na još odvažnije interpretacije nego što su sami zamišljali. 
  Carl Gustav Jung bio je švicarski psiholog i psihoterapeut, poznat po svojim teorijama o kolektivnoj podsvijesti i o sinhronosti događaja. Wolfgang Pauli je jedan od očeva kvantne fizike. O W. Pauliju možemo reći da je 1945. godine dobio Nobelovu nagradu za studije o osnovnom principu kvantne mehanike, poznatom kao "Paulijev princip isključenja".
  Show book
 • French Chic - The Secret to French Style Living and Dressing (21 French Style to Look Elegant and Charming) A Concise and Easy to Read and Remember Guide - cover

  French Chic - The Secret to...

  Sophie Claire

  • 0
  • 0
  • 0
  There exist a number of easy-to-follow yet fundamental fashion concepts which the French love to pursue, and which also, if properly implemented by you, can direct you effectively to become an actual and proper French chic. 
  
  This ebook: "French Chic: The Secret to French Style, Living, and Dressing(21 French Style to Look Elegant and Charming) A Concise and Easy to Read and Remember Guide" is an easy and concise guide that has been prepared for you, as a constant and approachable reminder of numerous basics in fashion which ought to be consolidated in your memory. 
  
  These basics are also accompanied by numerous pieces of information that comprises contemporary fashion insights and tips, that, if conveniently scrutinised and pursued, it will aid you to continuously be on the right track with minimal chances of staying fashionably backward and unable to catch up with what attends newly to the fashion-passionate public.
  
  Last but not least, if you feel that your knowledge of fashion, after reading this book, is no longer the same as before, then this will delight me to the utmost as this is what this humble guide is intended for.
  
  Here is a preview of what you'll learn:
  
  	Essentials of Your Wardrobe (From a French Perspective),
  	All About Lingerie and Undergarments,
  	Timeless French Clothing,
  	Proper Pairing of Your Outfit,
  	Fashion Errors To Avoid
  	Choosing Accessories
  	and much more
  Show book