Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Smrtova djeca - cover

Smrtova djeca

Amila Kahrović Posavljak

Publisher: Književna radionica Rašić

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Amila Kahrović-Posavljak piše bez milosti. Moglo bi se reći da nas njezin uznemirujući romaneskni prvijenac vodi na putovanje u srce traume, kroz brutalnu stranu djetinjstva, kroz pakao odrastanja, prostor ispunjen okrutnošću i beznađem, unutar kojega skupina tinejdžera traga za smislom i prepušta se samodestruktivnom buntovništvu. Usko fokusirana perspektiva istovremeno omogućuje panoramski široku sliku, jer ne radi se tek o gradskome kvartu s njegovim prljavosivim i grafitima išaranim inventarom, već o ruševinama društva i ruševinama svih vrijednosti – uključujući one što su nekoć služile kao forma-tivni orijentiri – nakon povlačenja ratne stihije. Rat se u ovome romanu izravno ne spominje, ali sve vrijeme pulsira svojim kobnim posljedicama. Iznimno sugestivnom naracijom, od koje će nježnije duše vjerojatno zaboljeti stomak, Amila Kahrović-Posavljak približava nam hiperrealizam tranzicijske distopije, ambijent kao stvoren za drobljenje nade, pa će i fraza o onima što „tek zakoračuju u život“ voditi u kolektivno gubljenje tla pod nogama. Ako tu ima mjesta za budućnost, ona je takva da se do nje dopire kroz ušicu igle.
 
Viktor Ivančić

Other books that might interest you

 • Umetnost življenja - cover

  Umetnost življenja

  William Hart, S.N. Goenka

  • 0
  • 0
  • 0
  Ovo je klasicni uvod u Vipassana meditaciju: iscrpna studija o ucenju S. N. Goenke, napisana pod njegovim rukovodstvom i sa njegovim odobrenjem. Podjednako korisna za meditante kao i za one koji ne meditiraju.Ovo je prva knjiga na engleskom jeziku koja op irno i precizno opisuje praksu Vipassane za iru publiku. Ona sadr i Goenkaji-ne price, kao i odgovore na pitanja studenata koji ivopisno prenose smisao njegovog ucenja.
  Show book
 • Svojta - cover

  Svojta

  Adnan Repeša

  • 0
  • 0
  • 0
  U prvom, predratnom vremenu, pripovedač je dete koje svet vidi kao mesto surevnjivosti, krupnih ili sitnih nepravdi, prostor uvređenog i teškog ćutanja koje razara bolje i sigurnije od svakog urlanja. Sve dok, u drugom vremenu, ne zaurlaju topovi. U jugoslovenskom ratu pripovedač je momak kome nasilna smrt postaje svakodnevica, a ratne epizode što ostavljaju bez daha opisane su sa svešću o tome da je ono što se ne kaže jednako važno kao i ono što je napisano. Posle rata, u trećem vremenu, ostaju spaljena zemlja i porušene duše. Pod hercegovačkim suncem koje nema razumevanja ni za šta ispod sebe, tumaraju prilike u potrazi za dokazom da su žive. Neke će taj dokaz pronaći tek u smrti.
   
  Zahvata Adnan Repeša nemir detinjstva, užas mladosti i beznađe posleratnog vremena rečenicom koje se ne bi postideo ni jedan Mirko Kovač i ostavlja ubedljivo književno svedočanstvo o vremenima i prostorima koji žive još samo u njegovom jeziku.
  
   
  Ivan Milenković
  Show book
 • French Chic - The Secret to French Style Living and Dressing (21 French Style to Look Elegant and Charming) A Concise and Easy to Read and Remember Guide - cover

  French Chic - The Secret to...

  Sophie Claire

  • 0
  • 0
  • 0
  There exist a number of easy-to-follow yet fundamental fashion concepts which the French love to pursue, and which also, if properly implemented by you, can direct you effectively to become an actual and proper French chic. 
  
  This ebook: "French Chic: The Secret to French Style, Living, and Dressing(21 French Style to Look Elegant and Charming) A Concise and Easy to Read and Remember Guide" is an easy and concise guide that has been prepared for you, as a constant and approachable reminder of numerous basics in fashion which ought to be consolidated in your memory. 
  
  These basics are also accompanied by numerous pieces of information that comprises contemporary fashion insights and tips, that, if conveniently scrutinised and pursued, it will aid you to continuously be on the right track with minimal chances of staying fashionably backward and unable to catch up with what attends newly to the fashion-passionate public.
  
  Last but not least, if you feel that your knowledge of fashion, after reading this book, is no longer the same as before, then this will delight me to the utmost as this is what this humble guide is intended for.
  
  Here is a preview of what you'll learn:
  
  	Essentials of Your Wardrobe (From a French Perspective),
  	All About Lingerie and Undergarments,
  	Timeless French Clothing,
  	Proper Pairing of Your Outfit,
  	Fashion Errors To Avoid
  	Choosing Accessories
  	and much more
  Show book