Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Nova il·lustració radical - cover

Nova il·lustració radical

Marina Garcés

Publisher: Editorial Anagrama

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Una mirada crítica als discursos reaccionaris sorgits arran de la crisi; una invitació oberta a actualitzar l’herència il·lustrada. 
Autoritarisme, fanatisme, catastrofisme, terrorisme... són cares d’una reacció antiil·lustrada a l’actual crisi de civilització. El nostre present es veu atrapat en una disjuntiva (condemnar-se o salvar-se) que amaga una rendició, una renúncia a la llibertat. Per què ens creiem aquests relats? Com podem combatre aquesta fe cega i les seves formes d’opressió? En aquest llibre s’aposta per una nova il·lustració radical, per lluitar contra les credulitats del nostre temps i el temor i l’oportunisme que les alimenten.  
Al febrer de 2018, Nova il·lustració radical va ser guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria «Assaig, ciències socials i humanitats».

Other books that might interest you

 • Reinventar l'escola - cover

  Reinventar l'escola

  Jordi Musons

  • 0
  • 0
  • 0
  Què està canviant en el sistema educatiu? En què 112 coincideixen les escoles més innovadores de tot el món? Com afectarà l'ús continuat de la tecnologia en l'aprenentatge? De quina manera s'haurien d'abordar la desigualtat educativa i el fracàs escolar?
  Aquest llibre és la millor guia possible per a docents, educadors i famílies que volen comprendre l'educació que ve, explorant els nous propòsits del segle xxi i les metodologies que estan revolucionant l'actual model educatiu. En un món on la tecnologia ens empeny cap a la quarta revolució industrial, és necessària la implicació de tota la societat per oferir als més joves l'educació que es mereixen. Només amb un nou ensenyament inclusiu i equitatiu, que ofereixi oportunitats a tots els seus alumnes i faci florir les seves capacitats, les noves generacions podran afrontar amb garanties els reptes que els ofereix el futur.
  Amb una mirada crítica i proactiva, Jordi Musons, director de la prestigiosa escola Sadako (Ashoka Changemaker School), aprofundeix en els límits de l'educació del nostre temps i, alhora, proposa metodologies, eines i models educatius que donin resposta a les necessitats de la societat actual.
  
  "Conèixer Jordi Musons és un regal. Em fascina la claredat amb la qual pensa l'educació i l'escola (i com haurien de canviar). Aquest llibre, que recull el seu pensament sobre l'educació i la vida, és una invitació a deixar anar llast i començar a volar".
  César Bona
  Show book
 • Aprendre a viure amb nens - Ser per educar - cover

  Aprendre a viure amb nens - Ser...

  Rebeca Wild

  • 0
  • 1
  • 0
  La versió en català de Aprender a vivir con niños (també a Herder). Una lectura inspiradora per a pares i mestres que desitgen conèixer millor l''univers del nen i el sentit d'una educació lliure i respectuosa. Perquè nens i adults poden créixer junts.
  
  Cada vegada són més els individus i els grups que s''aventuren a construir noves relacions humanes no caracteritzades per estructures de domini, i nous entorns més propicis per dur a la pràctica aquest ideal. Quan es pren aquest camí i canvia la perspectiva dels adults, sorgeixen una infinitat de preguntes relatives a l''educació dels nens. Ens fixem amb prou atenció en com són aquests en realitat o preferim modelar-los segons els nostres ideals, necessitats i frustracions? Entre aspirar a resoldre tots els problemes del nen o renunciar a oferir-li referents i pautes, hi ha el territori on esdevenen els autèntics processos de desenvolupament. Aquest llibre és una invitació a ocupar aquest espai revisant les nostres pràctiques i actituds, i descobrint que nens i adults poden créixer junts. Rebeca Wild ens mostra a través de la seva experiència com a pedagoga
  principis educatius i humans que són fonamentals para
  per als nostres temps.
  Show book
 • Coeducació aposta per la llibertat - cover

  Coeducació aposta per la llibertat

  Marina Subirats Martori

  • 0
  • 0
  • 0
  A la nostra societat, els perfils d'homes i dones canvien, i l'educació ha de contribuir a facilitar aquests canvis. Què vol dir ser nen? Què vol dir ser nena? Coses molt diferents del que significava en el passat. Sovint, però, l'educació intenta encara imposar models antics, a vegades sense que ningú en sigui conscient.
  
  Per on cal anar? Ja no es tracta que les nenes puguin estudiar igual que els nens, vell objectiu de la coeducació. Aquesta fita ha estat aconseguida al nostre país. Ara es tracta d'un canvi cultural que elimini els prejudicis, els límits imposats a les criatures pel fet d'haver nascut amb un sexe o altre, que els obri totes les possibilitats perquè puguin ser el que són i volen ser amb total llibertat. 
  Marina Subirats és catedràtica emèrita de Sociologia de la UAB. Fa anys que treballa en temes d'educació i coeducació, en els que ha fet aportacions molt conegudes. En aquest llibre, dedicat sobretot al professorat, planteja un repte apassionant: el de contribuir, des de les escoles i instituts, a aquest canvi cultural, el de la desaparició dels models de gènere i el cultiu de totes les capacitats humanes de les nenes, però també dels nens.
  Show book
 • Diàlegs - cover

  Diàlegs

  Boris Cyrulnik

  • 0
  • 0
  • 0
  Ens passa de vegades amb els grans investigadors: reduïm la complexitat de la seva mirada sobre la condició humana a una sola gran idea. En el cas del neuropsiquiatre i psicoanalista Boris Cyrulnik, seria sens dubte la noció de resiliència.
  Però més enllà dels seus treballs fascinants sobre com afrontem el trauma, Cyrulnik ha anat elaborant tota una visió del món i del lloc que hi tenim que és interessant i inspiradora en si mateixa. Aquesta conversa –on van sorgint de manera natural qüestions ètiques, pedagògiques i epistemològiques– constitueix una introducció excel·lent al conjunt de la seva obra, i és alhora una exposició precisa de les seves idees filòsofiques, científiques i sobre la pròpia vida.
  Show book
 • Traduir com transhumar - cover

  Traduir com transhumar

  Mireille Gansel

  • 0
  • 0
  • 0
  La fascinació per les paraules, que venien d'un món que ella no coneixia però que li anaven dirigides i marcaven unes vetllades familiars embolcallades amb un halo de nostàlgia, va desvetllar en Mireille Gansel la necessitat de saber què hi havia exactament darrere de cada paraula precisa. En un món marcat per l'obligada diàspora familiar i la barreja d'idiomes producte d'una persecució ignominiosa, la poeta busca la seva llengua interior fent de la traducció una manera de viure, un camí de coneixement, de descobriment i de vida.
  Hi ha llibres que t'enamoren, que t'hi voldries quedar a viure. Comences a llegir i les paraules et ressonen a dins com fent-se espai per formar part de la teva vida, per convertir-se en experiència pròpia. Bevent a les fonts que l'autora va construint, recorrent els camins que transita, se't desperta el desig de dir el que ella diu amb les teves paraules. Què és traduir sinó portar a casa l'aliment que trobes pel camí per construir un nou text on habitar? Traduir com transhumar. Transhumar per traduir. (De l'epíleg de Dolors Udina)
  Show book
 • Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències - cover

  Pla d'una universitat o d'una...

  Denis Diderot, Justo Serna Alonso

  • 0
  • 0
  • 0
  Denis Diderot, uno de los representantes más conspicuos del proyecto ilustrado, recibió de Catalina II, en 1775, el encargo de redactar el plan de una universidad para su aplicación al Imperio ruso. Diderot aceptó, pero no elaboró el programa pensando solo en Rusia, que apenas conocía, sino también en Francia y, en general, en toda Europa. Un programa de universidad ilustrada para una sociedad despertada por las Luces. Doscientos treinta años después de haber sido escrito, el Plan de una universidad continúa siendo bastante desconocido, una pieza rara en el repertorio de su autor, pero es una obra muy actual y sugestiva, que nos ilumina sobre la concepción de los estudios universitarios que tenían los ilustrados, y que nos ayuda también a recapacitar sobre lo que es o debería ser hoy la universidad y la enseñanza pública en general. Diderot desciende en este texto hasta los mínimos detalles: no solo desarrolla el programa docente en las diversas materias, incluyendo la bibliografía más especializada, sino que precisa también hasta la forma de las aulas. Tres ideas básicas inspiran este proyecto: el elogio de la instrucción, la supresión de las barreras sociales y el carácter público y universal de la enseñanza superior. La utilidad social, la orientación práctica y los lazos con el conocimiento más actual son rasgos fundamentales de este programa. Diderot escribe pensando más bien en Francia, pero también en toda Europa, en la humanidad en general, la de ahora y la de siempre.
  Show book