Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
La nació literària de Joan Fuster - cover

La nació literària de Joan Fuster

Vicent Simbor Roig

Publisher: Publicacions de la Universitat de València

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Des que, en l'últim terç del segle XVIII, Johann Gottfried Herder començà a difondre el seu concepte de "volkgeist" o esperit del poble, amb atenció especial a reivindicar la unió indestriable entre nació, llengua i literatura, s'obriren les portes a un replantejament global dels estats territorials europeus que els seus deixebles romàntics confirmarien i divulgarien al llarg del segle XIX, ajudant a la conformació dels estats nació contemporanis. En les terres catalanoparlants, l'anàlisi que en feu Joan Fuster és fonamental: des del seu concepte de nació, entesa com una comunitat unida per l'ús de la mateixa llengua, amb un paper determinant de la literatura, fins a la dissecció rigorosa, amb el seu agut bisturí, dels dèficits inherents a un circuit literari sotmès o simplement tolerat, però desprotegit dels beneficis del suport d'un Estat nació. Una singularitat europea que va merèixer la mirada atenta i apassionada del nostre intel·lectual més influent i que ací s'estudia amb profunditat.
Available since: 02/28/2022.
Print length: 198 pages.

Other books that might interest you

 • Barcelona 2020 - Crònica visual d'una ciutat confinada - cover

  Barcelona 2020 - Crònica visual...

  Jordi Panyella

  • 0
  • 0
  • 0
  Que un periodista de la premsa escrita, redactor des de fa més de trenta anys, de cop i volta es posi a escriure amb imatges, fent fotografies, només pot voler dir dues coses: o que s'ha tornat boig o que el món s'ha capgirat tant que ni es reconeix.
  Jordi Panyella (Barcelona, 1966) encara continua escrivint al diari El Punt Avui, com sempre, però el món ha canviat radicalment. I sobretot la seva ciutat, arran del brutal impacte de la crisi de la Covid-19. 
  Barcelona 2020 desgrana a través d'un relat teixit amb imatges captades durant el confinament de dos mesos el dia a dia de la ciutat, aquesta meravellosa ciutat, els carrers i la gent, en una primavera única, buida de vida, plena de por i espant, lluites i esperances. 
  És la crònica visual d'un esdeveniment històric que marcarà tota una generació. És un relat únic, carregat d'emocions, el testimoni gràfic d'uns dies irrepetibles.
  Show book
 • Llibre d'estil 'La Vanguardia' - cover

  Llibre d'estil 'La Vanguardia'

  AA. VV.

  • 0
  • 0
  • 0
  El 3 de maig del 2011 es produïa una notícia de primer nivell pel que fa a la llengua catalana. El diari líder i més antic de Catalunya, fundat el 1881, La Vanguardia, inaugurava una versió en la llengua de Verdaguer. Era la culminació d'una feina d'actualització del català, coordinada per Magí Camps, amb l'equip d'edició del diari, assessorada per importants escriptors col·laboradors i ajudada per la informàtica. Des d'aleshores fins avui, tots els redactors han pogut escriure o supervisar els seus textos en català. També Quim Monzó, Màrius Serra, Antoni Puigverd, Julià Guillamon, Pilar Rahola, Llucia Ramis, Imma Monsó o Sergi Pàmies han pogut escriure els articles en la llengua que han triat per a la literatura, perquè el diari treballa en totes dues versions i es tradueix d'una o l'altra segons el primer original. 
  El resultat d'aquest procés fins avui mateix és aquest llibre que reuneix ben endreçades les pautes del diari i els dubtes i solucions en paraules concretes, amb propostes originals i recordatoris sobre els errors més freqüents. Una eina imprescindible per a tots aquells que treballen en català –escriptors, traductors, periodistes, professors...– o tenen interès a millorar-ne l'ús.
  Show book
 • El gall ferit - Les lluites i les esperances de la França que no surt a les fotos - cover

  El gall ferit - Les lluites i...

  Nicolas Tomás

  • 0
  • 0
  • 0
  Algú recorda els obrers deixats a l'estacada per les multinacionals que marxen a països amb mà d'obra barata? I els agricultors que prenen decisions desesperades perquè no poden fer front als deutes amb els bancs? I els milers de refugiats que malviuen com poden a l'infern de Calais? I els negres i magrebins que tenen tots els números de la rifa perquè la policia els aturi aleatòriament pel color de la pell? I els gitanos de Perpinyà que viuen en un gueto que s'han construït ells mateixos?
  Nicolas Tomás recorre tot França en un viatge periodístic per contestar totes aquestes preguntes. I n'hi afegeix una altra com a fil conductor: com ha pogut l'extrema dreta arribar tan amunt, fins al punt d'ocupar l'espai que sempre havia estat exclusiu de l'esquerra?
  El gall ferit és un mosaic plural de la França actual, de totes les seves fractures i divisions, polítiques i econòmiques, però també socials, religioses, racials i identitàries. És el retrat d'un país ferit.
  Show book
 • Llibre de paraules i dites de savis i filòsofs - cover

  Llibre de paraules i dites de...

  Jafudà Bonsenyor

  • 0
  • 0
  • 0
  El Llibre de paraules i dites de savis i filòsofs és una obra de caràcter didàctic i moralitzador que recull 753 sentències provinents d'origens diversos. Feta per encàrrec del rei Jaume II, recull màximes de llibres orientals àrabs i hebreus, però també sentències d'autors grecs, llatins i d'origen cristià, i fins i tot proverbis d'origen popular.
  L'autor va agrupar aquestes dites en capítols temàtics: "De la vida", "De la mort", "De les dones"… el resultat final és un recull de manaments de la vida pràctica i una bona mostra del coneixement que l'experiència i les coses del món atorguen als humans.
  Jafudà excel.leix a l'hora d'expressar les idees i els pensaments dels antics filòsofs amb molt poques paraules que van directes a l'essència. Potser és per això que el llibre gaudí d'una gran acceptació durant el segle XIV, tant entre la classe aristocràtica com entre les populars.
  Show book
 • Brevíssima relació de la destrucció de la història - La falsificació de la descoberta catalana d'Amèrica - cover

  Brevíssima relació de la...

  Jordi Bilbeny

  • 0
  • 1
  • 0
  La falsificació de la descoberta catalana d'Amèrica
  Librooks reedita l'obra pionera de Jordi Bilbeny que ha estat capaç de fascinar milers de lectors i en la qual demostra i argumenta de forma magistral la catalanitat d'En Cristòfor Colom i de la Descoberta d'Amèrica.
  Quan es va publicar per primer cop aquesta Brevíssima, el llibre va desfermar un virus contagiós —el virus de la sospita—: la valentia de qüestionar el que hem après als llibres de història. Aquesta reedició vol convidar els nous lectors a continuar descobrint la veritat: que la història oficial ha estat reescrita per la mà dels censors.
  "Aleshores, em preguntava: ¿Com és que si el llenguatge i la mentalitat del Descobridor delataven tan transparentment que era un home de formació cultural catalana, tots els llibres el feien passar per genovès? I, encara més: ¿Com és que uns el feien noble i els altres plebeu; uns el consideraven el més gran navegant de tots els temps i uns altres un simple llaner?"
  "En acabar la lectura de la seva Brevíssima, l'autor ja us haurà inoculat el virus de la sospita."
  Salvador Cardús
  "La investigació de Bilbeny m'ha convençut que part de la meva història ha estat falsificada."
  Isabel-Clara Simó
  "Hi ha indicis racionals molt científicament fonamentats que En Cristòfor Colom pot ser català i que el Colom genovès cada vegada té menys base científica en què fonamentar-se."
  Jaume Sobrequés
  Show book
 • La regió de l'Exposició - La societat valenciana de 1909 - cover

  La regió de l'Exposició - La...

  AA VVAA

  • 0
  • 0
  • 0
  Este volumen, coordinado por Ferran Archilés, profesor del departamento de Historia Contemporánea de la Universitat de València, no se ocupa tanto de la Exposición en si cómo de la sociedad valenciana de 1909 y del conjunto del primer tercio del siglo xx, con una especial atención a aspectos diversos de historia política y cultural, habitualmente menospreciados o valorados de manera separada y que por primera vez tratan de ser interpretados aquí de manera conjunta. Además, se hace un énfasis especial en los marcos de construcción identitaria de la sociedad valenciana: el marco regional insertado en el de la nación española de la Restauración. La Exposición Regional fue el resultado, y a la vez un acicate, de una identidad regional, contradictoria y compleja, destinada a consolidarse a lo largo del siglo xx y llegar hasta nuestro presente.
  Show book