Unisciti a noi in un viaggio nel mondo dei libri!
Aggiungi questo libro allo scaffale
Grey
Scrivi un nuovo commento Default profile 50px
Grey
Iscriviti per leggere l'intero libro o leggi le prime pagine gratuitamente!
All characters reduced
Documentació medieval de les baronies de Bunyol Xiva i Xestalgar (1238-1344) - cover

Documentació medieval de les baronies de Bunyol Xiva i Xestalgar (1238-1344)

AA VVAA

Casa editrice: Publicacions de la Universitat de València

  • 0
  • 0
  • 0

Sinossi

El període d'aquest recull documental representa un tram del passat que va reunir les senyories de Bunyol i Xiva, amb Xestalgar, sota la titularitat dels comtes d'Urgell i específicament de la branca comtal nascuda del pacte-compra signat entre el darrer Ermengol i el rei Jaume el Just, materialitzat pel casament d'una reneboda del vell comte infecund i el fill segon del monarca. Els textos presents tenen com a marc de referència geogràfic una zona del País Valencià actual a ponent de la ciutat de València i de la comarca de l'Horta. Es tracta d'un territori fins ara inexplorat i, per tant, pràcticament desconegut entre els estudis medievals del regne de València i que s'han dut a terme gràcies a l'exploració feta en la sèrie «Infantis Alfonsi» entre els registres corresponents al regnat de Jaume II custodiats a l'Arxiu Reial de la Corona d'Aragó a Barcelona. El recull inclou també un grapat de documents provinents dels principals arxius valencians que contenen documentació medieval, com ara l'Arxiu de la Catedral de València o l'Arxiu del Regne de València.
Disponibile da: 12/11/2018.
Lunghezza di stampa: 220 pagine.

Altri libri che potrebbero interessarti

  • Dénia La ciutat i el castell - L'arquitectura militar baluardada (Segles XVI-XIX) - cover

    Dénia La ciutat i el castell -...

    Josep Ivars Pérez

    • 0
    • 0
    • 0
    L'inici de l'arquitectura baluardada al regne de València, a la fi del segle XV, coincideix amb l'inici d'una llarga crisi que es va manifestar també en l'arquitectura militar. Tanmateix, i tot i que la investigació històrica s'ha fet més ressò de l'època medieval, entre els segles XVI i XIX es va construir el castell de Dénia, un important conjunt arquitectònic únic, només comparable amb ciutats com Alacant o Peníscola. Aquest treball, que intenta rescatar de l'oblit i despertar l'interès per les construccions baluardades, estudia amb detall el patrimoni del castell de Dénia alhora que el situa en el context històric, tant local com dins la Corona d'Aragó. Un patrimoni que demana a crits una millor difusió i conservació, que supere els efectes negatius de les guerres de Successió i del Francès, i la llarga etapa d'abandonament posterior.
    Mostra libro
  • L'última colònia - cover

    L'última colònia

    Philippe Sands

    • 0
    • 0
    • 0
    Les tragèdies personals que amaga el passat colonial. Un llibre sobre la injustícia i la necessitat de reparació.  
    El 27 d’abril del 1973, Liseby Elysé, que aleshores tenia vint anys i estava embarassada de quatre mesos, va pujar a un vaixell que salpava de la petita illa de Peros Banhos, a l’arxipèlag de Chagos, a l’Oceà Índic. Amb ella viatjaven la resta dels habitants nadius, els quals eren reubicats a l’illa Maurici. L’explicació d’aquest èxode forçat la trobem a la Guerra Freda: els americans van decidir d’instal·lar-hi, durant els anys seixanta, una base militar, concretament a l’illa Diego Garcia, i no volien població autòctona a les illes properes. El lloc havia estat cedit pels britànics, perquè era una possessió colonial seva, i el 1965 la van esqueixar de Maurici i la van convertir en el Territori Britànic de l’Oceà Índic. 
    Quan Maurici es va independitzar, l’any 1968, ho va fer sense aquell arxipèlag, i després va litigar als tribunals per provar de recuperar-lo. El 2018 el cas va arribar al Tribunal Internacional de la Haia. Philippe Sands hi va estar involucrat com a advocat de la part demandant, i el testimoni estrella que va presentar va ser el de Liseby Elysé, que va explicar davant dels jutges la seva tragèdia personal. 
    Aquest és un llibre sobre les vergonyes del passat i sobre una població autòctona arrencada de la seva pàtria; una història sobre el colonialisme i les seves herències, però també sobre les petites històries que s’amaguen darrere de la Història en majúscula.
    Mostra libro
  • Món rural - Mots que es perden - cover

    Món rural - Mots que es perden

    Josep Espunyes

    • 0
    • 0
    • 0
    Al món rural hi ha desaparegut, en cosa de pocs anys, tot un seguit de formes de vida i de treball que, de ben segur, no s'hi tornarà a repetir mai més. Arreu, la tracció mecànica ha desplaçat la força animal, les granges de porcs i d'aviram han reemplaçat la cort i el galliner de casa, la calefacció de gas o de gasoil ha ocupat el lloc del foc a terra, el motocultor ha arraconat la fanga i l'aixada... Una desaparició de velles formes de vida i de treball que ha comportat, també, la desaparició o la reculada, en la parla viva, d'una bona part del llenguatge que els era inherent. Un llenguatge antic i ric que Josep Espunyes recull, en bona part, en aquesta obra.
    Mostra libro
  • Els que manen - Vida i miracles de les 50 famílies que mouen els fils de Catalunya - cover

    Els que manen - Vida i miracles...

    Pep Martí, Miquel Macià

    • 0
    • 0
    • 0
    No tots els poders s'elegeixen a les urnes. A les democràcies, també hi ha espais d'ombra en què les elits econòmiques fan valer la seva influència per consolidar la seva hegemonia. 
    Els que manen presenta, amb un mètode gairebé enciclopèdic, els orígens i la trajectòria de cinquanta grans fortunes catalanes, des dels seus orígens fins avui mateix. Noms com Sol Daurella (Coca-Cola), Javier Godó (La Vanguardia), Jaume Roures i Tatxo Benet (Mediapro) o Isidre Fainé (La Caixa) i clans familiars antics i moderns com els Vidal-Quadras, els Gallardo o els Grífols són analitzats, amb tot el detall i tota la solvència, pels periodistes Miquel Macià i Pep Martí.
    El relat de com aquestes nissagues han aconseguit aixecar els seus imperis —amb episodis exemplars i d'altres de vergonyants—, de com han transitat pel segle xx de les guerres, les dictadures, les crisis i l'autonomia política, ens permet descobrir, des d'un angle sovint insòlit, el perquè de la nostra història contemporània.
    Mostra libro
  • La finestra discreta Quadern de la roda del temps - cover

    La finestra discreta Quadern de...

    Antoni Puigverd

    • 0
    • 0
    • 0
    "Hi ha molts textos originals, en aquest llibre, però també n'hi ha que provenen dels meus articles. Purgats, això sí, de la seva contingència periodística. Retallats, reescrits, filtrats de qualsevol al·lusió als calendaris originals. Reelaborats pensant en la coherència, per bé que fragmentària, del conjunt. Fusionant articles vells, notes de dietaris, fragments de llibres inacabats i retalls de quaderns abandonats he intentat elaborar un cercle anual que condensa tota una època. L'època que m'ha tocat de viure, de la qual em sento, alhora, exponent i fractura."
     Les notícies s'aboquen sense parar damunt nostre, el present es desborda cada dia, sempre nou, infinitament canviant. Ara bé, en les nostres vides, regides pel rellotge biològic que compartim amb tots els éssers vius, no canvia res d'allò fonamental: continuem obligats a decidir com enfoquem l'existència, a què donem prioritat, com gestionem la part fosca, com ens relacionem amb els altres.
    Mostra libro
  • ¿Què ens fa humans? - cover

    ¿Què ens fa humans?

    Salvador Macip

    • 0
    • 0
    • 0
    Els humans disposem d'una capacitat única d'entendre la nostra existència. Conèixer les nostres característiques genètiques, bioquímiques i cel·lulars, en el context de la història, la cultura i l'evolució, ens pot ajudar a comprendre'ns millor com a espècie i a respondre, des de la metodologia científica, algunes de les preguntes que ha plantejat tradicionalment la filosofia.
    
    En aquest assaig, Macip proposa analitzar la condició humana a través del que anomena «biohumanisme racionalista», una eina que ens ha de permetre transgredir el determinisme biològic per assolir una vida en societat digna i justa.
    Mostra libro