Unisciti a noi in un viaggio nel mondo dei libri!
Aggiungi questo libro allo scaffale
Grey
Scrivi un nuovo commento Default profile 50px
Grey
Iscriviti per leggere l'intero libro o leggi le prime pagine gratuitamente!
All characters reduced
Eul detestabil - cover

Eul detestabil

Octavian Paler

Casa editrice: Polirom

  • 0
  • 0
  • 0

Sinossi

„În prima ei formă, această carte se chema Un muzeu în labirint. Revăzând-o, i-am schimbat și titlul, permițându-mi să dau ironiei lui Pascal, «le moi est haïssable», un înțeles melancolic. Ce înseamnă «normal» în artă? Față de «normal», soarele lui Van Gogh este prea mare și prea galben; umbrele lui Caravaggio sunt prea brutale; mușchii statuilor lui Michelangelo, prea viguroși; bătăliile lui Delacroix, prea somptuoase; Rafael e prea pur; Rubens, prea opulent; Velázquez, prea calm; Goya, prea crud. Și unde merg femeile dansând, ca la Botticelli? Unde sunt caii albaștri ca la Gauguin? Courbet exclamă zeflemitor: «Dacă vreți să vă pictez îngeri, arătați-mi-i!». Fraza nu era totuși decât o bravadă a maestrului din Ornans. El însuși știa, desigur, că pictura Renașterii e plină de îngeri pe care nimeni nu i-a văzut și de paradise în care nimeni n-a locuit. Pictorii au închis uneori ochii pentru a vedea mai bine...“ (Octavian Paler)
Disponibile da: 13/10/2016.

Altri libri che potrebbero interessarti

  • Arta Renaşterii - cover

    Arta Renaşterii

    Victoria Charles

    • 0
    • 0
    • 0
    Renaşterea a început la sfârşitul secolului XIV în Italia, iar la sfârşitul secolului XVI cuprinsese întreaga Europã. Descoperirea splendorilor Greciei şi Romei antice a marcat începutul unei renaşteri a artelor, renaştere ce a urmat prãbuşirii certitudinii dogmatice a Evului Mediu. O serie de artişti au început sã inoveze în picturã, sculpturã şi arhitecturã. Redând idealul şi realul, sacrul şi profanul, mişcarea a oferit un cadru de referinţã care a influenţat arta europeanã în urmãtoarele patru secole. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Fra Angelico, Giorgione, Mantegna, Rafael, Albrecht Dürer şi Pieter Brueghel se numãrã printre artiştii care au adus contribuţii considerabile la arta Renaşterii.
    Mostra libro
  • Antoni Gaudí și opere de artă - cover

    Antoni Gaudí și opere de artă

    Victoria Charles

    • 0
    • 0
    • 0
    Antoni Gaudi (1852-1926), arhitect și designer spaniol, a fost o figură importantă și influentă în istoria artei spaniole contemporane. Folosirea culorilor, aplicarea unei game de materiale și introducerea formelor organice în construcțiile sale au reprezentat o inovație în domeniul arhitecturii. În jurnalul său, Gaudi și-a exprimat liber propriile sentimente despre artă: "culorile folosite în arhitectură trebuie să fie intense, logice și fertile". Lucrările sale finalizate (Casa Batlló, 1905-1907 și Casa Milà, 1905-1910) și lucrările sale incomplete (restaurarea Mănăstirii Poblet și altarul de la Alella din Barcelona) ilustrează importanța acestei filosofii. 
    Proiectele sale de mobilier au fost concepute cu aceeași filozofie, așa cum se arată, de exemplu, în propriul său birou (1878) sau în lămpile din Plaza Real din Barcelona. Sagrada Familia (1882-1926) a fost un proiect monumental care, în cele din urmă, i-a acaparat viața (era încă incompletă în momentul morții sale).
    Mostra libro
  • Simbolismul - cover

    Simbolismul

    Nathalia Brodskaïa

    • 0
    • 0
    • 0
    Simbolismul a apărut în Franţa şi Europa între anii 1880 şi începutul secolului XX. Simboliştii, fascinaţi de mitologia antică, au încercat să evite dominaţia pe care gândirea raţională o exercita asupra ştiinţei. Îşi doreau să transceandă lumea vizibilă şi raţională pentru a atinge tărâmul gândirii pure, experimentând constant cu limitele inconştientului. Francezii Gustave Moreau, Odilon Redon, belgienii Fernand Khnopff şi Félicien Rops, englezii Edward Burne-Jones şi Dante Gabriel-Rossetti, cât şi olandezul Jan Toorop sunt cei mai reprezentativi artişti ai acestui curent.
    Mostra libro
  • Icoane - cover

    Icoane

    Nikodim Kondakov

    • 0
    • 0
    • 0
    „Iconografia creştină, mai cu seamă atunci când valorifică reprezentarea lui Iisus Hristos, îşi are rădăcinile în doctrina Învierii. Mai mult ca oricare altă figură biblică, icoana lui Hristos neîntinată de mâna omului întruchipează principiul dogmatic al creştinismului.” - Părintele Daniel Rousseau.
    Lucrarea de faţă urmăreşte evoluţia temelor sacre, tratate de pictorii şcolii bizantine, începând cu cnezatul Kievului şi până la prăbuşirea Imperiului Rus. Fără a se referi la modelele străvechi ale iconografiei, la tehnicile şi la materialele folosite - lemnul, aurul sau tempera –, autorul demonstrează că reprezentarea divinităţii relevă întotdeauna, în orice eră a istoriei, o nouă expresie a umanităţii.
    Mostra libro
  • Pablo Picasso și opere de artă - cover

    Pablo Picasso și opere de artă

    Victoria Charles

    • 0
    • 0
    • 0
    Picasso s-a născut spaniol și, după cum se spune, a început să deseneze înainte de a putea vorbi. De mic copil a fost atras instinctiv de instrumentele artistului. În copilăria timpurie putea petrece ore întregi într-o concentrare fericită desenând spirale cu un sens și o semnificație cunoscute doar de el însuși. Alteori, evitând jocurile copiilor, își trasa primele desene în nisip. Această exprimare timpurie a sinelui promitea un dar rar. Malaga trebuie menționată, deoarece acolo, la 25 octombrie 1881, s-a născut Pablo Ruiz Picasso și acolo și-a petrecut primii zece ani din viață. Tatăl lui Picasso a fost pictor și profesor la Școala de Arte Frumoase și Meserii. Picasso a învățat de la acesta elementele de bază ale formării artistice academice formale. Apoi a studiat la Academia de Arte din Madrid, dar nu și-a terminat niciodată studiile. Picasso, care nu împlinise încă optsprezece ani, ajunsese în punctul său de maximă rebeliune; a respins estetica anemică a academiei împreună cu proza pedestră a realismului și, în mod firesc, s-a alăturat celor care se numeau moderniști, artiștilor și scriitorilor nonconformiști, cei pe care Sabartés îi numea "elita gândirii catalane" și care erau grupați în jurul cafenelei artiștilor Els Quatre Gats. În anii 1899 și 1900, singurele subiecte pe care Picasso le considera demne de a fi pictate erau cele care reflectau "adevărul final"; caracterul trecător al vieții umane și inevitabilitatea morții. Primele sale lucrări, încadrate sub numele de "Perioada albastră" (1901-1904), constau în picturi cu nuanțe albastre, influențate de o călătorie prin Spania și de moartea prietenului său, Casagemas. Chiar dacă Picasso însuși a insistat în repetate rânduri asupra naturii interioare, subiective a Perioadei Albastre, geneza acesteia și, mai ales, albastrul monocromatic au fost explicate timp de mulți ani ca fiind doar rezultatele diferitelor influențe estetice. Între 1905 și 1907, Picasso a intrat într-o nouă fază, numită "Perioada Trandafirilor", caracterizată de un stil mai vesel, cu culori portocalii și roz. În Gosol, în vara anului 1906, forma feminină nud a căpătat o importanță extraordinară pentru Picasso; el a echivalat o goliciune depersonalizată, aborigenă, simplă, cu conceptul de "femeie"...
    Mostra libro
  • 30 de milenii de pictură - cover

    30 de milenii de pictură

    Victoria Charles, Joseph Manca,...

    • 0
    • 0
    • 0
    O adevărată călătorie prin timp și spațiu, prin artă și istorie, un ghid splendid ilustrat care vă oferă o viziune globală a evoluției picturii. De la picturile rupestre din grotele de la Lascaux la Madonele Renașterii italiene, de la inovatoarele tablouri ale impresioniștilor la pânzele provocatoare ale Pop Art, 30 de milenii de pictură reunește cele mai reprezentative opere picturale, punctând decisiv evoluția artei din preistorie până în prezent. Cuprinzând o selecție de exact 1 000 de picturi de pe toate continentele, aceste comori culturale sunt prezentate în contextul lor istoric, împreună cu explicații, citate și biografii a 100 dintre cei mai influenți artiști ai umanității. O resursă culturală și educațională documentată și scrisă pentru publicul larg, această carte ne invită să analizăm interacțiunea dintre istorie și artă, influența reciprocă pe care au avut-o în timp artiștii de toate orientările, precum și viitorul picturii. O carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui.
    Mostra libro