Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Johannes Vermeer - cover

Johannes Vermeer

Jp. A. Calosse

Publisher: Parkstone International

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Johannes Vermeer (Delft, 1632 - 1675). Vermeer este singurul pictor care corespunde ideii obișnuite de placiditate olandeză. Poate că el întruchipează un fel de platitudine eroică, pentru că niciunul dintre tablourile sale nu prezintă cea mai mică urmă de anxietate. Pretutindeni avem impresia că tușa sa este o atingere lentă și sigură și că o reflexie într-o sticlă, o perdea pe un perete sau textura unui covor sau a unei rochii îl interesează la fel de mult ca și chipurile bărbaților și femeilor. Aici, nu există virtuozitate aparentă, nu există aici, nici o virtuozitate aparentă, nici o măiestrie a penelului, nimic superfluu, dar totul este acolo pentru a atinge perfecțiunea și maximul de efecte exprimabile prin simpla rigoare: rigoare a compoziției, a desenului, a coloritului, care, cu gama sa de tonuri deschise și mai degrabă reci, sub o lumină argintie, era o creație rară și originală. Spre deosebire de predecesorii săi, el a folosit o cameră scura pentru a reda perspectiva cât mai atent posibil. El a revoluționat modul în care se realiza și se folosea pictura. Tehnica sa de aplicare a culorilor a prefigurat unele dintre metodele folosite de impresioniști aproape două secole mai târziu.
Available since: 02/05/2023.
Print length: 42 pages.

Other books that might interest you

  • Botticelli - cover

    Botticelli

    Victoria Charles

    • 0
    • 0
    • 0
    Botticelli este un pictor nu de fapte, ci de idei, iar tablourile sale nu sunt atât o reprezentare a unor obiecte, cât un model de forme. De asemenea, coloritul său nu este bogat și realist; acesta este subordonat formei și, adesea, este mai degrabă o nuanță decât o culoare reală. De fapt, el era interesat mai degrabă de posibilitățile abstracte ale artei sale decât de cele concrete. De exemplu, compozițiile sale, după cum tocmai s-a spus, sunt un model de forme; figurile sale nu ocupă de fapt locuri bine definite într-o zonă bine definită a spațiului; ele nu ne atrag prin sugestia lor de volum, ci ca forme de formă, sugerând mai degrabă un model plat de decor. În consecință, liniile care înconjoară figurile sunt alese cu intenția principală de a fi decorative.
        S-a spus că Botticelli, "deși a fost unul dintre cei mai răi anatomiști, a fost unul dintre cei mai mari desenatori ai Renașterii". Ca exemplu de anatomie falsă, putem remarca modul imposibil în care capul Madonnei este atașat de gât, iar în tablourile lui Botticelli pot fi găsite și alte exemple de articulații defectuoase și forme incorecte ale membrelor. Cu toate acestea, el este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari desenatori: a dat "liniei" nu numai frumusețe intrinsecă, ci și semnificație. În limbaj matematic, el a rezolvat mișcarea figurii în factorii săi, în formele sale cele mai simple de expresie, și apoi a combinat aceste forme diferite într-un model care, prin liniile sale ritmice și armonioase, produce un efect asupra imaginației noastre, care corespunde sentimentelor de poezie gravă și tandră care îl umpleau pe artistul însuși.
        Această putere de a face ca fiecare linie să conteze atât prin semnificație, cât și prin frumusețe, îi distinge pe marii maeștri desenatori de marea majoritate a artiștilor care au folosit linia în principal ca un mijloc necesar pentru a reprezenta obiecte concrete.
    Show book
  • Fotografia erotică 120 ilustraţii - cover

    Fotografia erotică 120 ilustraţii

    Alexandre Dupouy

    • 0
    • 0
    • 0
    Arta fotografică erotică și-a pierdut mult din sufletul său rafinat de când Playboy și alte reviste pentru fete au reîmpachetat corpul uman pentru consumul de masă. La fel ca multe dintre pictură, sculptură și gravură, încă de la începuturile sale, fotografia a fost, de asemenea, în slujba erotismului. Această colecție prezintă fotografii erotice de la începuturile fotografiei până în anii de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Ea explorează evoluția genului și originile sale în Franța, precum și parcursul său de la neîncrederea publicului la publicul larg de care se bucură astăzi.
    Show book
  • 1000 de capodopere ale artei erotice - cover

    1000 de capodopere ale artei...

    Victoria Charles, Hans-Jürgen...

    • 0
    • 0
    • 0
    Istoria ne-a demonstrat că imaginile erotice, fie ele acceptate sau respinse, au scos în evidenţă idei noi ale erotismului, aşa cum se poate observa şi în reproducerile din această carte. De la statuetele antice reprezentând fertilitatea la gravurile Renaşterii menite să încurajeze procreerea în cadrul căsătoriei, arta erotică a avut mereu un loc important în societate. Aici, pentru prima dată, 1000 de imagini autentice ale artei erotice au fost adunate de peste secole şi civilizaţii pentru a demonstra evoluţia acestui gen. Într-o eră ca cea în care trăim acum, când erotismul abundă atât în publicitate cât şi în întreaga media, această carte oferă o abordare nouă în istoria reprezentărilor erotice, subliniind valoarea artistică a lucrărilor erotice executate cu mare stil şi talent.
    Show book
  • 30 de milenii de pictură - cover

    30 de milenii de pictură

    Victoria Charles, Joseph Manca,...

    • 0
    • 0
    • 0
    O adevărată călătorie prin timp și spațiu, prin artă și istorie, un ghid splendid ilustrat care vă oferă o viziune globală a evoluției picturii. De la picturile rupestre din grotele de la Lascaux la Madonele Renașterii italiene, de la inovatoarele tablouri ale impresioniștilor la pânzele provocatoare ale Pop Art, 30 de milenii de pictură reunește cele mai reprezentative opere picturale, punctând decisiv evoluția artei din preistorie până în prezent. Cuprinzând o selecție de exact 1 000 de picturi de pe toate continentele, aceste comori culturale sunt prezentate în contextul lor istoric, împreună cu explicații, citate și biografii a 100 dintre cei mai influenți artiști ai umanității. O resursă culturală și educațională documentată și scrisă pentru publicul larg, această carte ne invită să analizăm interacțiunea dintre istorie și artă, influența reciprocă pe care au avut-o în timp artiștii de toate orientările, precum și viitorul picturii. O carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui.
    Show book
  • Frida Kahlo și opere de artă - cover

    Frida Kahlo și opere de artă

    Gerry Souter

    • 0
    • 0
    • 0
    În spatele portretelor Fridei Kahlo se află povestea vieții și a operei sale. Tocmai această combinație este cea care îl atrage pe cititor. Opera Fridei este o înregistrare a vieții sale și rareori putem afla atât de multe despre un artist din ceea ce înregistrează în interiorul ramei. Frida Kahlo este cu adevărat cadoul Mexicului pentru istoria artei. Avea doar optsprezece ani când un teribil accident de autobuz i-a schimbat viața pentru totdeauna, lăsând-o handicapată și împovărată de dureri fizice constante. Dar caracterul ei exploziv, determinarea brută și munca asiduă au contribuit la formarea talentului ei artistic. Și, deși era un afemeiat obsesiv, marele pictor Diego Rivera i-a fost alături. L-a cucerit cu farmecul, talentul și inteligența ei, iar Kahlo a învățat să se sprijine pe succesul tovarășului ei pentru a explora lumea, creându-și astfel propria moștenire, în timp ce se vedea înconjurată de un grup de prieteni foarte apropiați. Viața ei personală a fost tumultoasă, deoarece și-a lăsat frecvent relația cu Diego deoparte, în timp ce își cultiva propriile relații bisexuale. În ciuda acestui fapt, Frida și Diego au reușit să își salveze relația lor distrusă. Povestea și picturile pe care Frida ni le-a lăsat ne arată o relatare curajoasă a unei femei aflate în mod constant în căutarea descoperirii de sine.
    Show book
  • Expresionismul - cover

    Expresionismul

    Ashley Bassie

    • 0
    • 0
    • 0
    Max Beckmann, Otto Dix, George Grosz, Emil Nolde, E.L. Kirchner, Paul Klee, Franz Marc dar şi austriecii Oskar Kokoschka şi Egon Schiele se numără printre artiştii individualişti întrun înalt grad ai generaţiei care a contribuit la mişcarea vivace şi deseori controversată a Expresionismului din Germania şi Austria începutului de secol XX. Această carte vi-i prezintă pe aceşti artişti şi lucrările lor. Autorul, istoricul de artă Ashley Bassie, explică modul în care arta expresionistă a deschis drumul spre considerarea temelor psihologice, emoţionale şi sociale ale începutului de secol XX într-un alt fel, nou, intens şi evocativ. Volumul tratează dezvoltarea Expresionismului şi cuvintele sale cheie, subliniind factorul imagine, deseori intens subiectiv şi aspiraţiile şi conflictele din care a rezultat acesta, concentrându-se în acelaşi timp cu exactitate asupra artiştilor curentului.
    Show book