Do you dare to read without limits?
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Pisma Marlonu Brandu - cover

Pisma Marlonu Brandu

Siniša Stojanović

Publisher: Književna radionica Rašić

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Prave domaće zabeleške iz podzemlja za XXI vek -- u dvostrukom ličnom ogledalu koje sačinjavaju imaginarna figura poznatog glumca s jedne, a mrtvi otac s druge strane, narator pokušava da utemelji i definiše sopstvenu egzistenciju, lavirajući između hemijski indukovanog smirenja i otupelosti koje obezbeđuju snažni medikamenti i neugasivog nezadovoljstva samim sobom, interpersonalnim dinamizmom i sumornim obrisima dostupnog sveta.

Other books that might interest you

 • Putovanje kroz noć - A Greyhound of a Girl - cover

  Putovanje kroz noć - A Greyhound...

  Roddy Doyle, Rodi Dojl

  • 2
  • 5
  • 0
    Rodija Dojla, jednog od najznačajnijih savremenih irskih pisaca, proslavila je Bukerova nagrada za roman Padi Klark, ha, ha, ha, ali i kultni filmovi snimljeni po njegovoj Beritaun trilogiji – Posvećeni Alana Parkera, i Kopile i Kombi Stivena Frirsa. Dojlova proza prepoznatljiva je po izraženoj dramskoj strukturi, bez klasične naracije i sa obiljem živopisnih, majstorski oblikovanih dijaloga, kojima prvenstveno i duguje književni uspeh. 
   
     Zamišljena kao priča o suočavanju s gubitkom voljenih, knjiga Putovanje kroz noć pretvorila se u apoteozu duboke i neuništive veze sa ženskim korenima. U ovoj lirskoj drami, Dojl uspeva da nepretenciozno, duhovito i, istovremeno, dirljivo, dočara ključne trenutke u životu četiri generacije žena jedne irske porodice.
  Show book
 • Povest o apokrifu - cover

  Povest o apokrifu

  Mikica Ilić

  • 0
  • 1
  • 0
  U simboličnoj prstenastoj kompoziciji, biblijsko-istorijskom umetničkom okviru i poetičnim diskursima, sadržanim u refleksifnim pasažima, monolozima, dijalozima i opisima, pozivajući se na Žida, Dostojevskog, Kjerkegora, Ničea, Konfučija... autor u sedam fabuliranih prilča predočava čitaocima ljudsku potragu za odgovorima i težnju da spozna Istinu kroz oživljene likove Pontija Pilata Kornilija, apostola Tome, Petra i Pavla, Valerija, Jakova Jerusalimskog i Miriam iz Magdale.Knjiga je napisana na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Buba - cover

  Buba

  Gradimir Stojković

  • 0
  • 2
  • 0
  „...Negde u nekom skrivenom, nenaslućenom, najtajnijem kutku svesti dozrevala je izvesna Strahinjina odluka, začudo Strahinjinoj gošći nedostupna. Izgleda da je Buba bila previše obuzeta rešavanjem ljubavnih zagonetki, da bi čeprkala po ćoškovima Strahinjinog mozga, jer ako je ijedan ljudski mozak na ovome svetu bio ćoškast, bio je to ovaj jadni, napaćeni, zaposednuti mozak...“
  Show book
 • Domovina bleda mati - cover

  Domovina bleda mati

  Franjo Franjcic

  • 0
  • 0
  • 0
  Prvi roman slovenačkog pisca preveden na šest jezika sada i kao elektronska knjiga.
  Knjiga je prvi put objavljena 1986. i uzburkala slovenačku književnu javnost govoreći o temama koje su do tada bile zabranjene.
  Frančić se bavi ljudima s ruba i sa dna, onima kojima život i sudbina nisu bili naklonjeni, koji, često, tonući u alkohol, pokušavaju, najčešće uzalud, pobeći i od drugih i od sebe, od zla koje im je učinjeno i koje su sami učinili odgovarajući agresivnošću na agresivnost.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Sunce U Tvojim Ocima - cover

  Sunce U Tvojim Ocima

  Ema Piroska Matic

  • 0
  • 2
  • 0
  Junakinja romana Belinda Melo dete je zabranjene ljubavi studenta i prelepe perspektivne mlade devojke iz ugledne bogate porodice. Ona se i protiv volje roditelja udala za voljenog momka, a kad je rodila Belindu, izrazili su želju da im se ona vrati s detetom, ali bez muža. Ona na to nije pristala. Kad je posle nekoliko godina umrla, njen muž je, u strahu da mu ženini roditelji ne uzmu dete, otišao da radi na drugim kontinentima, vrativši se tek kad je Belinda postala punoletna. U romanu čitalac prati njen put od trenutka kad je ostala i bez oca, i svedok je njene prve mladalačke ljubavi i, kasnije, velike i strastvene ljubavi sa strancem koji će obeležiti ceo njen život.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Удворица - cover

  Удворица

  Borislav Radosavljević

  • 0
  • 0
  • 0
  Od svog prvog romana, dakle, sve do Udvorice Borislav Radosavljević je, suštinski posmatrano, ,,secirao“ temu vlasti. Iz raznih uglova tokom decenija progovarao je o ovom fenomenu koji je na živote ovdašnjih ljudi uticao možda i više nego u nekim drugim, srećnijim sredinama.
   
  U epistolarnoj formi pisac nam u ovoj knjizi prezentira ,,čas anatomije“ o životu, liku i dela Josipa Broza Tita i mnoge njegove poteze analizira poput skenera, povlačeći paralele koje minuciozno istražuju uticaj te visoke sfere na fatum običnih ljudi.
   
  Pored Broza, u fabulu ovog roman utkane su takođe skice ili čak portreti mnogobrojnih drugih uglednih i slavnih ličnosti toga vremena, rezultujući dobro promišljenom, s jasnim stavom prikazanom opštom slikom čitavog jednog doba u rasponu od gotovo jednog veka.
   
  Kroz niz proznih medaljona kontinuirano se provlači ta crvena nit koja nosi roman: počinje od naratorovog priznanja o tome kako je i sam postao udvorica, odnosno napisao neistinitu, a politički podobnu knjigu od koje je kupio vilu na moru; nastavlja se sećanjem na posleratno skrivanje ujaka koji je ratovao na pogrešnoj strani, podsećanjem na dedu svoga druga koga je život, takođe, napravio udvoricom, pa preko priča o komunističkom ratnom vođi i posleratnom funkcioneru Slobodanu Peneziću Krcunu, koji kao udvorica iz ubeđenja ubija svoje partizane zbog jednog (neplanirano) nastradalog jagnjeta, o „ružnoj partizanki“ i neshvatljivim ličnim životima toga doba, gde se i zaljubljivalo i ženilo i udavalo „po direktivi“ – preko svih tih priča stiže do obuhvatnog prikaza epohe i analitičkog razmatranja teme udvorištva i njegove društvene funkcije, koja ga prevashodno interesuje.
   
  Pisac Udvorice, dakle, skida velove tajni s jugoslovenske komunističke revolucije. Mnoge od tih tajni otkriva u događajima o kojima svaki iole obavešteniji čitalac veruje da sve zna (Igmanski marš, pogibija Iva Lole i Jurice Ribara itd.), ali iznosi podatke i o mnogo manje poznatim epizodama (priča o Fočanskoj republici, Prvim partizanskim sportskim igrama, o Titovom bratu Martinu...). Prezentira, razume se, priču o Brozovom poreklu, o njegovom školovanju, poznanstvu s Hitlerom i Krležom, o kontaktima sa Staljinom, stvaranju nesvrstanih i stvaranju Titovog kulta kao Boga, o kvazidemokratiji, animozitetu prema beogradskoj boemiji...
  Show book