If you like reading, you will LOVE reading without limits!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Putovanje kroz noć - A Greyhound of a Girl - cover

Putovanje kroz noć - A Greyhound of a Girl

Roddy Doyle, Rodi Dojl

Publisher: Odiseja Publishing House

 • 2
 • 5
 • 0

Summary

  Rodija Dojla, jednog od najznačajnijih savremenih irskih pisaca, proslavila je Bukerova nagrada za roman Padi Klark, ha, ha, ha, ali i kultni filmovi snimljeni po njegovoj Beritaun trilogiji – Posvećeni Alana Parkera, i Kopile i Kombi Stivena Frirsa. Dojlova proza prepoznatljiva je po izraženoj dramskoj strukturi, bez klasične naracije i sa obiljem živopisnih, majstorski oblikovanih dijaloga, kojima prvenstveno i duguje književni uspeh. 
 
   Zamišljena kao priča o suočavanju s gubitkom voljenih, knjiga Putovanje kroz noć pretvorila se u apoteozu duboke i neuništive veze sa ženskim korenima. U ovoj lirskoj drami, Dojl uspeva da nepretenciozno, duhovito i, istovremeno, dirljivo, dočara ključne trenutke u životu četiri generacije žena jedne irske porodice.

Other books that might interest you

 • Kratka istorija duse - cover

  Kratka istorija duse

  Petar Lazic

  • 0
  • 1
  • 0
  Kratku istoriju duše, čini četrdeset priča koje povezuju glavni junaci – dve duše koje se vekovima rađaju zajedno. Prateći seobu te dve duše iz epohe u epohu, kroz njihovu ljubav, mržnju i sukobe čitalac prati živote velikog broja istorijskih ličnosti i bezimenih aktera burnih događaja.Kao junaci priča pojavljuju se: Pitagora, Demetrije, Isus, Pilat, Seneka, Sveti Nikola, Leonardo da Vinči, Molijer, Mocart, Danton, major Gavrilović, prvi templari, mnogi bezimeni akteri velikih istorijskih dešavanja, ribe, zmajevi, psi, kao i klonirani ljudi.
  Sve priče su međusobno povezane. Razrešenje pojedinih događaja iz daleke prošlosti otkriva se posle mnogo vekova jer glavni junaci nose sećanja na njih, pa se “Kratka istorija duše” može čitati i kao roman o seobi duša.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Lun Provit Hekate - cover

  Lun Provit Hekate

  Frederik Eston

  • 0
  • 0
  • 0
  Treći nastavak jednog od najpopularnijih jugoslovenskih romanesknih serijala svih vremena, roto-romana sa preko deset miliona prodatih primeraka na srpskom jeziku.
   
  Miloševićevi romani o Lunu su poznati po svojoj razrađenosti i maštovitosti na planu mogućnosti nauke i tehnologije. Autor navodi da se prilikom istraživanja i pisanja romana uvek konsultovao sa domaćim naučnicima o najmodernijim tokovima svog vremena.
   
  Mnogi od motiva iz „Luna, kralja ponoći“, pisanih od kasnih pedesetih do početka devedesetih XX vela, kasnije su viđeni u serijalu o Džejmsu Bondu, serijalu „Nemoguća misija“, filmu „Ambis“, „Dosije Iks“ što Miloševića karakteriše kao vizonara u pop-kulturi.
   
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Nečista krv - cover

  Nečista krv

  Borisav Stanković

  • 0
  • 0
  • 0
  Zasnovana kao društvena hronika rodnog grada, Nečista krv prerasla je u izrazit roman ličnosti, psihološki utemeljen, a da pri tome nije izgubila bitnih obeležja društvenog romana. To je, možda, jedinstven slučaj u našoj književnosti da je postignut pun sklad između sociološke i psihološke motivacije. Lik neobične lepotice Sofke, kao i likovi drugih junaka romana, među kojima se izdvaja snažna ličnost gazda Marka, Sofkina svekra, osvetljeni su iznutra, psihološki ili, čak, psihoanalitički, frojdovski, ali sve što se s njima događa motivisano je sociološkim činjenicama: istorijom dveju porodica koje pripadaju raznim staležima, sukobom između starog i novog, između starih bogataša, čorbadžija, koji beskrupuloznu borbu za samoodržanje prikrivaju gospodskim ponašanjem, i novih bogataša, obično seljaka koji se spuštaju u grad, noseći u sebi svežu krv, neistrošenu energiju i rušilačku agresivnost.
   
  J. Deretić
  Show book
 • Daleko od Manausa - cover

  Daleko od Manausa

  Fransisko Žoze Vijegas

  • 1
  • 8
  • 0
  Nepoznati muškarac pronađen je mrtav u bezličnom, iznajmljenom stanu u predgrađu Porta. Beli zidovi stana bez uspomena i ličnih predmeta ne govore puno toga detektivu Ramosu. Baš kada je pomislio da ima  „leš koji niko neće”, posećuje ga poznanik iz mladosti, kapetan Portokarero, sada veoma moćan advokat koji raspolaže dragocenim podacima o pokojniku. Žrtva je imala na računima ogromne svote novca, sestru koja se priključila terorističkoj organizaciji, a potom nestala, vanbračnog sina i pasoš išaran pečatima.
   
  Žaime Ramos prati tragove koji će ga voditi kroz Portugal, najudaljenije egzotične krajeve Brazila i sećanja na krvavi rat u Angoli i Gvineji. Taj začarani trougao ispunjen je usamljenim likovima koji su nestali bez traga, a detektiv mora ni iz čega da rekonstruiše njihove životne priče, oslanjajući se najviše na sopstvenu maštu.
   
  Pisana jezikom detektivskog romana, knjiga Daleko od Manausa krši pravila ovog žanra i uzdiže se u visoku književnost, pripovedajući nam o isprepletanim sudbinama, o portugalskoj samoći i melanholiji (saudade), nalik na staru, pomalo izbledelu fotografiju zemlje koja se prepustila sanjarenju o vlastitoj prošlosti dok polako tone u zaborav.
  Show book
 • Trči Lilit zapinju demoni - cover

  Trči Lilit zapinju demoni

  Bojan Krivokapić

  • 0
  • 1
  • 0
  Knjiga Bojana Krivokapića književni je događaj koji nadilazi granice nacionalnog (srpskog) književnog polja. Ova zbirka priča prevazilazi to i doslovno: pisac suvereno prelazi iz jednog štokavskog (srpskog, hrvatskog, bosanskog, crnogorskog) književnog jezika u drugi, kao što i njegovi junaci lutaju Sarajevom, Zagrebom, Beogradom, Novim Sadom...Pripovjedači i junaci Krivokapićevih priča odlikuju se suvremenim, dinamičnim, kolokvijalnim govorom koji odgovara dnevničkoj formi većine ovih zapisa. Međutim, fragmentarnost i anegdotalnost pripovjedanja samo su prividno posljedica dnevničke „lakoće“ pisanja: u procesu čitanja čitatelj osvještava kompozicijski smisao montažnih prijelaza i efektnu (najčešće vrlo duhovitu) semantičku povezanost naizgled udaljenih motiva. Lakoća s kojom Krivokapić piše i „skače“ iz jednog prizora/grada/jezika u drugi, u dojmljivom je kontrastu spram provodnih tematskih fiksacija njegovih priča, a to su: smrt, raspad obitelji, glad, ludilo.Odsustvo patetike u opisu sveprisutnosti smrti kao svakodnevne činjenice, osobito među junacima kojima bi se širina životnih mogućnosti tek trebala otvoriti, čini najuspjelije priče ove zbirke vjerodostojno potresnim.
  Show book
 • Preko kilometar do dna - cover

  Preko kilometar do dna

  Zoran Danilovic

  • 0
  • 1
  • 0
  Knjiga koja će vas nasmejati, ali i promeniti ugao gledanja na svakodnevnicu.
  Pre nekoliko godina geolog Zoran Danilović sa suprugom Anom i decom Tamarom i Igorom živi u rodnom Beogradu i radi u državnoj službi. Sedam meseci u bespućima Namibije gde je boravio kao član ekspedicije koja je tragala za pitkom vodom samo su mu deo sećanja sve dok ne čuje da francuska kompanija traži ljude za rad na naftnim platformama...
  Koristeći se sadržajnim, naturalističkim hemingvejskim stilom, obogaćenim modernim beogradskim žargonom, svojom neposrednošću i životnošću osvaja čitaoca.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book