Don't put off till tomorrow the book you can read today!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Ja kao ti - ti kao ja - cover

Ja kao ti - ti kao ja

Gradimir Stojković

Publisher: Agencija TEA BOOKS

 • 2
 • 5
 • 0

Summary

Bliznakinje Ana i Jana toliko su nalik jedna drugoj da samo njihov mlađi brat Miki ume da ih razlikuje... Njih dve sa zadovoljstvom koriste svaku priliku da se zamene, ne bi li napravile pometnju. Društvo je već naviklo na te njihove smicalice, pa čak i profesori, ali onda u njihovu školu dođe nov učenik, Vlajko, virtuoz na okarini... Zabava počinje!

Other books that might interest you

 • Анђелко и другови - cover

  Анђелко и другови

  Borislav Radosavljević

  • 0
  • 0
  • 0
  Umeće sočnog, realističnog pripovedanja, u trećem licu, nenarušene hronologije, u tradicionalnom maniru priznatih ali sve manje čitanih klasika, vratilo se na neupadljivo otvorena, ali legitimna, stamena i funkcionalna vrata raznovrsnog obilja savremene srpske književnosti i romanom Borislava Radosavljevića. Pravo iznenađenje i osveženje u nasrtljivom bujanju postmoderne vegetacije u kojoj sve češće imitatori nadmašuju maštu svojih uzora i učitelja.
   
  Ljiljana Šop
   
  
   
  Valja se čuvati predrasuda, kazujem sebi svesna da umalo nisam pod nehotičnim dejstvom jedne od njih zanemarila dobar roman. Ime pisca iz Jagodine, neuvedeno u posvećene krugove prestoničkog književnog života (premda Radosavljević ima iza sebe tri romana i knjigu priča) nije obećavalo iznenađenje, naslov ne zveči, izdavač iz provincije, sem što čini čudo objavljujući knjige u ovom vremenu, ne reklamira se, sive korice su sve pre nego agresivne. A potencijalni čitalac se rve s nekim drugim brigama, sve manje spreman na uživanje u tekstu, tradicionalnom ili modernom, svejedno.
   
  Radosavljevićeva jednostavno srezana i sigurno vođena priča započinje u dubičkoj, provincijalnoj nedođiji uoči prošlog rata: ljubavna romansa Anđelkovih roditelja osujećena je verskim predrasudama, primitivizmom i, konačno, ratom u kome oboje bivaju nevine žrtve. Obeležen samoćom i seoskim govorkanjima, uz priprostog dedu čije muke ne može razumeti u dečačkom uzrastu, raste osetljiv i nesiguran, sklon knjigama i maštanju, mladić čijim obrazovanjem upravljaju partijaši, i sami neuki ali zaato vatreni u svojoj odanosti pobedničkoj ideji. Zahuktalo u samouređivanju i stvaranju budućih poslušničkih kadrova, društvo šalje Anđelka Tacaka na studije u prestonicu. Muke i lepote studentskog života šezdesetih godina, sukob ideja i uticaja, lektire i života, jave i snova, emotivno i intelektualno sazrevanje, bivaju okosnica priče koja uspeva da zavodljivo balansira između obilja detalja, individualizma, posebnosti s jedne strane, a kazivanja o tipičnom, čestom, kolektivističkom i simptomatičnom za onovremeno društvo, s druge.
   
  Veoma lična ali i sasvim tipična jeste ova priča o usvajanju i osvajanju iskustva, znanja, grada, njegovih ulica, trgova i institucija; u ime hiljada sličnih jedna je morala biti ispričana da posvedoči o večitom stizanju uplašenog i odlučnog, gladnog i žednog, izgubljenog i samouverenog Provincijalca u omamljujuću, surovu, ravnodušnu obećavajuću prestonicu, o fizičkim i duhovnim avanturama tog susreta koji liči na dvoboj u kome oba učesnika nude i otimaju, miluju i gaze istovremeno. Radosavljević je dobro osetio i klasične dimenzije, i ritualnu stranu, i individualnu boju i snagu Susreta koji oblikuje ljudske sudbine ali i duh grada, njegov trajni profil.
   
  Oko Anđelka Tacaka buja život baš kao i u njemu, na onaj donekle nesvestan način kako ga mladost oseća, pridajući svemu i svima važnost, sluteći dublje razloge ali i preuveličavajući značaj zbivanjima. U jednakom raitmu buja i priča, pretiču se epizode, traže svoj prostor i sporedni junaci i munjeviti utisci. Individualnosati se otimaju sve organizovanijim oblicima društvenog, tačnije partijskog života, ali se i sapliću, nestaju kao točkići superiornog kolektivnog mehanizma. Ni obični naslov romana u tom svetlu nije sasvim običan. Drugovi oko Anđelka jesu drugovi (cimeri, prijatelji, drugari), ali i drugovi koji traže poslušnost, partijsku solidarnost, politički angažman. Epizoda sa Tacakovom novinarskom karijerom sažima u sebi dugu i znanu priču o otporima i pristajanjima, karijerizmu i otpadništvu, rutini i kreativnosti, o kupovini duša i prodaji savesti.
   
  Radosavljević rasnim pripovedanjem i veštim sažimanjem uspeva da izbegne svaku od kolotečina u koju bi osnovna priča mogla da odvede. I kritičnost, i sentimentalnost, i knjiška učenost, i lekcije iz istorije, i naturalizam, nisu cilj već sredstvo da se mnogolikost života uhvati na rubu, tamo gde je i sjaj i beda, i suza i smeh, i neponovljiva i vazda ista. Tu strast za izuzetnošću (vremena, prostora, jedinke, sudbine) možda najbolje potvrđuje epistolarni deo romana, četiri pisma koje će Anđelku iz Pariza uputiti drug sa fakulteta, još jedan od osvajača prestonice. Radost saznavanja ravna je mukama spoznaje, u njoj posvuda i uvek ima blizine tragičnog.
   
  Nimalo slučajno – naš pisac je dobar psiholog – glavni junak ova ozbiljna pisma, ove jauke sunarodnika (koji, tražeći svoje mesto pod suncem, shvata kako ga je tražila srpska kraljica Natalija, ruska grofica Marija Baškirtcef, srpski trgovac Miša Anastasijević), ne čita dok voli, radi i dok se nada, nego kada mu izmakne tle pod nogama, kada ga razočaraju ljudi, prevari grad, sirenski dozovu daljine i prostreli odluka da napusti otadžbinu. Anđelkov obični život začet u senci ličnih ali i opšte tragedije, završava se nesrećnim padom sa litice na jugoslovensko-austrijskoj granici. Apsurd ovakvog kraja samo je jedan u nizu apsurda koji su u smrt odveli čitavu porodicu sa očeve strane, majku, a njegovim letom (na zemlju umesto na nebo) okončali jedan nedužni porodični lanac bez budućnosti, nevinu avanturu u kojoj su sve mogućnosti završile ništavilom.
   
  “S bolnom nasladom zacrtan trag misli”, naziv je poglavlja u kome se opisuju muke početničkih pokušaja pisanja. Iako više ni u čemu početnički, već samo dosledno opredeljen za pripovedanje koje bi mogli da proglase prošlošću, ovaj roman obitava na takvom putu, bez želje da se dodvorava izmima.
   
  
   
  (NIN – 4. februar 1994.)
  Show book
 • Koplja u vodi - cover

  Koplja u vodi

  Dragana Abramovic

  • 0
  • 0
  • 0
  Maks je zduhač – rodio se u košuljici, ima krilca pod pazuhom, kada spava iz njega izlazi duh koji se bori sa zlim silama.
  Epska fantazija za decu i odrasle, zasnovana na mitovima i legendama ispričanih od ljudi koji su živeli u različito doba i u različitim gradovima na obalama Dunava.
  U ratu Crnog i Belog boga grupa mladih trudi se ne samo da preživi, nego i da posledice razaranja učini što bezbolnijim.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Раногрешници - cover

  Раногрешници

  Borislav Radosavljević

  • 0
  • 0
  • 0
  NEOBIČNA PROZA
   
  Ovo je neobična proza. Neobična je po tome što ne samo da takozvanih glavnih književnih likova ima više, nego i po tome što svi ovi likovi, neprekidno uslovljeni jedno drugim, ostvaruju neku vrstu kolektivnog književnog junaka. Njihove pojedinačne životne sudbine, u godinama Drugog svetskog rata, ocrtavaju se postepeno, pojedinostima koje se slažu u mozaik sve živopisnije i sve šire. Obeležje ove Radosavljevićeve proze, vrlo značajno, je osobena ritmičnost kazivanja, ostvarena posebnim ritmom rečenice. Taj ritam je i element koji sjedinjuje celokupnu naraciju, koji omogućuje njeno jedinstveno, zgusnuto tkanje. Vrlo nedvosmisleno rečeno, mislim da je najveći kvalitet Radosavljevićeve proze baš u toj njegovoj rečenici, književno izvanredno izgrađenoj i izrađenoj, nadmoćnoj, kojom se ostvaruje i živa mada iskidana akcija, i autentičan iako stilizovan govor našeg življa u Pomoravlju, i višesmisleni odnosi između šumadijskog pejzaža i zanjihanih, tragičnih ljudskih sudbina. Svojom rečenicom Radosavljević uspeva da sugeriše gotovo muzički tonalitet neke nostalgičnosti, vrlo tanane, neodvojive od autorove priče o neobičnim životima takozvanih običnih ljudi.
   
  Svetlana Velmar-Janković
  Show book
 • Jedina ljubav - cover

  Jedina ljubav

  Sara Majls

  • 0
  • 1
  • 0
  Prvi roman Sare Majls, priča o pravoj ljubavi stavljenoj na mnoga iskušenja.
  Show book
 • Ukus poroka - cover

  Ukus poroka

  Jasmina Ana

  • 2
  • 15
  • 0
  „Nađa sve ima i ništa nema: materijalno je osigurana, a moralno i duhovno je nezaštićena, kao otvoren zub. Posle novog pobačaja i saznanja da neće imati dete, sama sebi deluje ’nestvarno, gotovo kao utvara’. Sustizala ju je slabost; usled relativne raskoši pritiska je osećanje teskobe, osvaja je besmisao, njen život je izgubio ukus. To je samo ’vašar trajanja bez motiva’. Ne pronalazi u sebi razloge za radost, premda ima sve – komfor, otmenog muža, psihoanalitičara, dobar posao, ugled u javnosti. Ali duhovnu i moralnu ravnotežu nema. Ima sve ono o čemu bi izvesna gospođa Bovari jedva mogla i da sanja – i kuću nalik na dvorac, i stilski nameštaj, i persijske tepihe, i umetničke slike, i široku postelju od bambusa, i crni kabriolet, i uredničko mesto u kulturnoj rubrici televizije, i lepotu – sve samo ne ideal duhovni i čvrsta moralna načela. U njoj su vrednosti izrelativizovane, i sve se može dovesti u sumnju, i sve porušiti. Kad prikupi snagu, kad joj kroz očaj, poput plime, nadođe inat da oglasi pobedu vitalnosti, Nađa u besu, za početak huljenja na sudbinu, razbija skupocenu kristalnu vazu tresnuvši je o pod. Inteligentna, obrazovana i duhovita, ona ipak ne ume da simbolizuje svoje očajanje i otmeno istrpi svoju patnju. A muž, poreklom plemeniti ali i magloviti Rus, sin čuvenog lekara i sâm pariski doktor psihoanalize, izlaz iz teške krize, kad je ’njenu tugu mogao rukom opipati’, traži u opuštanju kroz pustolovinu na jadranskoj obali, u Boki, gde se bračni par, bez predrasuda, bez kočnica i bez zabrana, prepušta izazovima totalne slobode, jer više ne mogu da budu normalni. Mami ih neoprobani ukus poroka.“
  Dragan Nedeljković
  Show book
 • Pisma Marlonu Brandu - cover

  Pisma Marlonu Brandu

  Siniša Stojanović

  • 0
  • 0
  • 0
  Prave domaće zabeleške iz podzemlja za XXI vek -- u dvostrukom ličnom ogledalu koje sačinjavaju imaginarna figura poznatog glumca s jedne, a mrtvi otac s druge strane, narator pokušava da utemelji i definiše sopstvenu egzistenciju, lavirajući između hemijski indukovanog smirenja i otupelosti koje obezbeđuju snažni medikamenti i neugasivog nezadovoljstva samim sobom, interpersonalnim dinamizmom i sumornim obrisima dostupnog sveta.
  Show book