As many books as you want!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Domovina bleda mati - cover

Domovina bleda mati

Franjo Franjcic

Publisher: DOO Media Art Content

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Prvi roman slovenačkog pisca preveden na šest jezika sada i kao elektronska knjiga.
Knjiga je prvi put objavljena 1986. i uzburkala slovenačku književnu javnost govoreći o temama koje su do tada bile zabranjene.
Frančić se bavi ljudima s ruba i sa dna, onima kojima život i sudbina nisu bili naklonjeni, koji, često, tonući u alkohol, pokušavaju, najčešće uzalud, pobeći i od drugih i od sebe, od zla koje im je učinjeno i koje su sami učinili odgovarajući agresivnošću na agresivnost.
Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.

Other books that might interest you

 • Cekam te moja dugo - cover

  Cekam te moja dugo

  Svetlana Zivanovic

  • 0
  • 2
  • 0
  Roman koji se odvija filmskom brzinom, noseći čitaoca prema neočekivanom završetku jedne uzbudljive prolaznosti.
  Glavna junakinja, mlada novinarka Aneta, putuje kroz život brzo i nezaustavljivo. Nižu se na mapi njenih putovanja Milano, Rim, Madrid. Ona se vraća u Kragujevac, potom odlazi u Rusiju. Sa prostorima u njenom nomadskom životu se smenjuju i muškarci: Visente, Bruno, Toni...
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski, bosanski ili crnogorski.
  Show book
 • Kraljevstvo plašteva - roman drugi - cover

  Kraljevstvo plašteva - roman drugi

  Brane Dragić

  • 0
  • 0
  • 0
  Roman drugi čine maštovite priče satkane od junaštva i magije zla, zlih i dobrih čarobnjaka, žestokih bitaka i prelepih ljubavi, uzburkanih krvavih zapleta, ali i duhovitih dijaloga.
   
  Više hiljada godina  staro zlo se iznenada i iznova pojavljuje na granicama naroda istočnih zemalja u nameri da ih uništi. Lukavstvom i prevarama iznenadio je iznurene i desetkovane armije dobra, na koje je poslao horde zla. Ali, zli gospodar Zatigon je zaboravio ko je presveta kraljica Vasta, ko je sveti ratnik dobra Boginje Dijane, Godaron. Iako je nada sprečavanja uništenja bila bleda, narodi istočnih zemalja su znali da su Plaštevi tu, koji će sa osmesima na licima jurišati na zlo i u smrt.
   
  Kao i svaki roman epike i ovaj je nastao zahvaljujući prelepoj i nepresušnoj mašti, koja će uskoro iznedriti treći završni roman trilogije.
   
   
   
  Brane Dragić je rođen 1966. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završio u Ečki, srednju školu u Zrenjaninu. 1986.godine završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici. Od 1986 godine je policijski službenik MUP-a R. Srbije. 2005 godine je završio fakultet Bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. Živi i radi u Zrenjaninu. Otac je dvoje dece. O sebi navodi da nije pisac ali to želi da bude. Ljubav prema epskoj fantastici je 2016 godine iznedrila prvi od tri romana trilogije Kraljevstvo Plašteva. Drugi roman je pred vama.
  Show book
 • Gazda Mladen - cover

  Gazda Mladen

  Borisav Stanković

  • 0
  • 0
  • 0
  U Gazda Mladenu težište priče nije stavljeno poput Nečiste krvi, na sučeljavanje između vranjanskog sveta i novog, drugog i drugačijeg. Ovde je tuđi svet u samom čoveku, te je i najstrašniji. Gazda Mladen je čisto oličenje straha od tuđeg u sebi, od noćne strane svojih želja i strasti...
  Show book
 • Prognan sa svih strana - cover

  Prognan sa svih strana

  Huan Gojtisolo

  • 0
  • 1
  • 0
  Pariskog perverznjaka, Monstruma iz Santjea, raznela je teroristička bomba te se obreo s One strane, u praznom sajber kafeu okružen hiljadama računara. Na nejgov imejl počinju da pristižu uzmemirujuće poruke kompanije L Oreal i dilera kreka, verski pamfleti i seksualne nepodopštine, bezbrojne bizarne reklame. Mračna onlajn verzija Zemlje čuda okuplja opskurne likove s kojima naš junak rednovno komunicira, pre svega ženu-imama Alisu, rešenu da Monstruma regrutuje u svoju terorističku mrežu. Njen pravi identitet niko ne može da potvrdi: da li je gospođa prerušena čas u damu s psetancetom, čas u napaljenu reperku, poznati teleevanđelista ili radikalni imam? Ako ste mislili da se Gojtisolo tu zaustavio, prevarili ste se. Uz Alisu, našeg Monstruma ne ostavljaju na miru ni patriote frizer, desničar i Berluskonijev govorljivi sledbenik, ni rasta-rabin, ni Monsinjor, koji glasno propoveda: Ako ljubav prema Svetom duhu može da opere dušu, zašto banka koja nosi njegovo ime ne bi mogla da opere novac? - i svi su neopozivo ludi.
   
  U ovom kratkom romanu autorov brikti jezik potpuno dolazi do izražaja, a kritička oštrica usmerena je, čini se, protiv svih: filozofa revolucionara šezdesetosmaša, religijskih institucija, terorista, farmaceuta, pop-zvezda... Gojtisolo ne pokušava da navede čitaoca na intelektualnu igru, naprotiv, on poziva na prepuštanje leksičkoj bujici koja ne mora biti sklopljena u koherentnu, smisaonu celinu, stvarajući time plodno tle za jedinstvenu, crnohumornu zabavu gde je verovatno najvažnije pitanje XXI veka, Šta se ovde dogodilo?, legitimno ali i istovremeno i potpuno nesuvislo.
  Show book
 • Удворица - cover

  Удворица

  Borislav Radosavljević

  • 0
  • 0
  • 0
  Od svog prvog romana, dakle, sve do Udvorice Borislav Radosavljević je, suštinski posmatrano, ,,secirao“ temu vlasti. Iz raznih uglova tokom decenija progovarao je o ovom fenomenu koji je na živote ovdašnjih ljudi uticao možda i više nego u nekim drugim, srećnijim sredinama.
   
  U epistolarnoj formi pisac nam u ovoj knjizi prezentira ,,čas anatomije“ o životu, liku i dela Josipa Broza Tita i mnoge njegove poteze analizira poput skenera, povlačeći paralele koje minuciozno istražuju uticaj te visoke sfere na fatum običnih ljudi.
   
  Pored Broza, u fabulu ovog roman utkane su takođe skice ili čak portreti mnogobrojnih drugih uglednih i slavnih ličnosti toga vremena, rezultujući dobro promišljenom, s jasnim stavom prikazanom opštom slikom čitavog jednog doba u rasponu od gotovo jednog veka.
   
  Kroz niz proznih medaljona kontinuirano se provlači ta crvena nit koja nosi roman: počinje od naratorovog priznanja o tome kako je i sam postao udvorica, odnosno napisao neistinitu, a politički podobnu knjigu od koje je kupio vilu na moru; nastavlja se sećanjem na posleratno skrivanje ujaka koji je ratovao na pogrešnoj strani, podsećanjem na dedu svoga druga koga je život, takođe, napravio udvoricom, pa preko priča o komunističkom ratnom vođi i posleratnom funkcioneru Slobodanu Peneziću Krcunu, koji kao udvorica iz ubeđenja ubija svoje partizane zbog jednog (neplanirano) nastradalog jagnjeta, o „ružnoj partizanki“ i neshvatljivim ličnim životima toga doba, gde se i zaljubljivalo i ženilo i udavalo „po direktivi“ – preko svih tih priča stiže do obuhvatnog prikaza epohe i analitičkog razmatranja teme udvorištva i njegove društvene funkcije, koja ga prevashodno interesuje.
   
  Pisac Udvorice, dakle, skida velove tajni s jugoslovenske komunističke revolucije. Mnoge od tih tajni otkriva u događajima o kojima svaki iole obavešteniji čitalac veruje da sve zna (Igmanski marš, pogibija Iva Lole i Jurice Ribara itd.), ali iznosi podatke i o mnogo manje poznatim epizodama (priča o Fočanskoj republici, Prvim partizanskim sportskim igrama, o Titovom bratu Martinu...). Prezentira, razume se, priču o Brozovom poreklu, o njegovom školovanju, poznanstvu s Hitlerom i Krležom, o kontaktima sa Staljinom, stvaranju nesvrstanih i stvaranju Titovog kulta kao Boga, o kvazidemokratiji, animozitetu prema beogradskoj boemiji...
  Show book
 • San o ljubavi i smrti - cover

  San o ljubavi i smrti

  Filip David

  • 0
  • 2
  • 0
  San o ljubavi i smrti, novi roman Filipa Davida, magična je knjiga, diptih sastavljen od Kratkog romana o ljubavi i Kratkog romana o umiranju. Kratak roman o ljubavi govori o mladome židovskom učenjaku Jakovu kojega u snovima opčinjava djevojka, njegova savršena druga polovica, te on tragajući za njom kroz svjetove živih i mrtvih, prolazi krajolicima istočne Europe, družeći se s ljudima i demonima, da bi se na koncu sjedinio s njom u tajanstvenom obredu posmrtnog vjenčanja. Kratak roman o umiranju prati čudesnu i čudnovatu sudbinu autista Erika Vajsa rođenog 31. listopada 1933., koji biva zatvoren u nacističku ustanovu za proučavanje paranormalnih fenomena, nakon rata završava u ludnici i naposljetku 1993. na metaforičnom i stvarnom brodu luđaka. U oba kratka romana zrcale se i prepleću religijsko, mistično, onostrano, filozofsko i povijesno iskustvo, a fantastično i realno prožimaju se na sasvim nov način. Magijska snaga Davidovih rečenica, istodobno jednostavnih i natopljenih erudicijom, s mnogo simbolike govori o najvećim pitanjima čovjekova postojanja, ljubavi i smrti. Romanom San o ljubavi i smrti Filip David daje čitatelju jednu od najljepših književnih poslastica u kojoj je na malo stranica i bez velikih riječi ostvario još jedan antologijski roman. 
  Show book