Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Pod senkom zmaja - cover

Pod senkom zmaja

Djordje Pisarev

Publisher: DOO Media Art Content

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Priča romana smeštena je u relativno daleku budućnost, u 2020, s epistolarnim i dnevničkim tekstualnim flashbackovima u Samrtno proleće 1999.
Pišući Pod senkom zmaja, Đorđe Pisarev nije bitnije odstupio od svojih poetičkih načela, što će reći da je (i) ovaj roman postmodernistički (inter)tekstualni pastiš iliti složenac, među čijim ćete sastojcima naći sve (uredno poređane) elemente koje očekujete: obilje intertekstualnih referenci – inicijalni "catch" romana parafraza je Okretaja zavrtnja Džozefa Konrada – poigravanje s putovanjem kroz vreme, oniričko-fantastič(ars)ke scene, "seobe duša", jak upliv Onostranog – čini se, jače nego ikada ranije kod onog pisca lirski intoniranog – u "stvarnost" koja je zapravo privid ili, u najmanju ruku, samo krhotina jedne nevidljive Punine, do koje vode ona hakslijevska vrata percepcije koja treba hteti i znati pronaći... (Teofil Pančić).
Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.

Other books that might interest you

 • Kraljevstvo plašteva - roman drugi - cover

  Kraljevstvo plašteva - roman drugi

  Brane Dragić

  • 0
  • 0
  • 0
  Roman drugi čine maštovite priče satkane od junaštva i magije zla, zlih i dobrih čarobnjaka, žestokih bitaka i prelepih ljubavi, uzburkanih krvavih zapleta, ali i duhovitih dijaloga.
   
  Više hiljada godina  staro zlo se iznenada i iznova pojavljuje na granicama naroda istočnih zemalja u nameri da ih uništi. Lukavstvom i prevarama iznenadio je iznurene i desetkovane armije dobra, na koje je poslao horde zla. Ali, zli gospodar Zatigon je zaboravio ko je presveta kraljica Vasta, ko je sveti ratnik dobra Boginje Dijane, Godaron. Iako je nada sprečavanja uništenja bila bleda, narodi istočnih zemalja su znali da su Plaštevi tu, koji će sa osmesima na licima jurišati na zlo i u smrt.
   
  Kao i svaki roman epike i ovaj je nastao zahvaljujući prelepoj i nepresušnoj mašti, koja će uskoro iznedriti treći završni roman trilogije.
   
   
   
  Brane Dragić je rođen 1966. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završio u Ečki, srednju školu u Zrenjaninu. 1986.godine završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici. Od 1986 godine je policijski službenik MUP-a R. Srbije. 2005 godine je završio fakultet Bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. Živi i radi u Zrenjaninu. Otac je dvoje dece. O sebi navodi da nije pisac ali to želi da bude. Ljubav prema epskoj fantastici je 2016 godine iznedrila prvi od tri romana trilogije Kraljevstvo Plašteva. Drugi roman je pred vama.
  Show book
 • Vestica i jednorog - cover

  Vestica i jednorog

  Slobodan Curcic

  • 0
  • 1
  • 0
  Vilinska bića pomažu ljudima da premoste ponor divljaštva, a zauzvrat dobijaju Nevericu, Odbijanje, Podsmeh i Progon.
  Dečak po imenu Danijel mora da zakorači u tamu da tame ne bi bilo - makar bio i nejak, makar bio i kao zrno žita, on je ipak jedan Princ Alzeona. Dr Zoran Živković za Ćurčićevu prozu kaže da je „lišena stilskih ekstravagancija, storije se odlikuju jasnim prosedeom i efektno vođenim sižeima, predstavljajući klasičnu žanrovsku naraciju u svom najboljem izdanju“.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Metro 2035 - cover

  Metro 2035

  Dmitrij Gluhovski

  • 0
  • 0
  • 0
  OVDE MOSKVA. DA LI ME ČUJETE? PETERBURG? VLADIVOSTOK? VORONJEŽ? NOVOSIBIRSK? ČUJETE LI? OVDE MOSKVA! MI SMO ŽIVI! NE ZNAM DA LI STE NAS RANIJE ČULI... MI VAS NISMO. MISLILI SMO DA SMO JEDINO MI OSTALI.
  MISLILI SMO...DA VIŠE NIKOG NEMA. NIKOG I NIČEG, RAZUMETE?
  Metro 2035 konačno otkriva istinu!
  Dve hiljade trideset peta, godina velikih preokreta. Malobrojni preživeli još uvek se kriju po mračnim tunelima Moskovskog metropolitena, podeljeni u gradove-države i koncentrisani samo na to da prežive još jedan dan. Godine u podzemlju već počinju da ostavljaju posledice na ljude, bolesti su sve učestalije, nada da je još neko preživeo polako počinje da kopni. Nekadašnji heroj Artem sada je slomljen i razočaran, stalker omražen zbog preteranog izlaganja radijaciji, a na sve to i brak mu je u krizi.
  Međutim, po cenu da ga proglase ludim, Artem kreće u odiseju kroz podzemni i nadzemni svet, praćen misterioznim starcem Homerom, kako bi dokazao da signal koji je uspeo da uhvati preko radija nije samo varka uma i da zaista, negde na površini, postoji utopijsko mesto Polarne Zore, čiji su stanovnici uspeli da prežive i da očuvaju tekovine civilizacije.
  Mračni, polupotopljeni tuneli prepuni su opasnosti i Artem će ubrzo uvideti da svaka stanica ima svoju malu prljavu tajnu. A najveća iznenađenja dočekaće Artema upravo na dnevnoj svetlosti...
  Show book
 • Ni seks ni grad - cover

  Ni seks ni grad

  Ivan Drajzl

  • 0
  • 0
  • 0
  Šta spaja Sizifa, legionara Dimitriosa Kerulairosa, Djega Fuentesa, Milna iz Beograda koji na proputovanju u Srbiju prolazi kroz Niš, i korektore stvarnosti? Ne samo to što o svima njima postoji priča u ovoj zbirci, nego što je dobar deo njih sudbinski povezan pa protagonista jedne priče statira u drugoj. Fantastika, humor, lepršavost, „varljiva dubina bistre vode“, domaća postmoderna u najboljem izdanju.Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Our God is money - cover

  Our God is money

  Nikola Ivanović

  • 0
  • 0
  • 0
  Zanima Vas šta je ključ svih skandala?
  
  Šta stoji iza ljudi koji vode nelogične poteze i velikih obećanja? 
  
  Šta je merilo sreće u životu?
  
  Šta je laž?
  
  Šta je tajna istine, i da li možete da se suočite sa njom?
  
  Kroz ovu hiperbolično - postapokaliptičnu dinamičnu parodiju, možete saznati sve. Možete prepoznati sve. Možete se smejati, ili plakati. Možete videti drzak i bezobrazan pristup današnjim tabuima mainstreama. Možete videti teme koje "hrabri " ne mogu da pokrenu. Možete otkriti "tajne" bazirane na raznim naučnim radovima , predstavljene u teško parodičnom tonu.
  
  Možete voleti ili mrzeti ovu knjigu. A možete je i ignorisati, i smatrati da ne dotiče ni Vas ni Vašu okolinu. Možete je i ostaviti posle par minuta čitanja. No, ko prođe ovu priču, i malo je dublje sagleda, obećavam da će gledati svet drugim očima.
  
  Delo je zamišljeno kao predstava, ili film.
  Show book
 • Inverno - cover

  Inverno

  Jasmina Lukac

  • 0
  • 0
  • 0
  Stanivuk Nedić je za novinara bio neverovatno uzorna osoba - ne puši, ne pije i, što je najčudnije, nije ubeđen da zna išta bitno, iako godinama radi u senci velikih političkih događaja, kakvi su i ubistvo predsednika države.
  Milica Petrović je zvanično u duševnoj bolnici. Nezvanično, ona ulazi u Nedićev život iste kišne večeri kada su i operativci Službe bezbednosti na zadatku “eliminacije objekta". Nediću je lakše da poveruje i u to da je uvučen u veliki obračun između paralelnih svetova, nego da ima u rukama ključ za razrešenje atentata. Bori na jedini mogući način - radi svoj posao u nadi da istina postoji. I da ta istina jedino može da ga zaštiti - a možda i da pobedi najezdu demona u jednoj drugoj stvarnosti.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book