Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Frica Scrisoare de la o necunoscută - cover

Frica Scrisoare de la o necunoscută

Stefan Zweig

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Protagonista povestirii Frica, Irene, frumoasa soție a unui avocat prosper, găsește viața plictisitoare, iar asta o împinge să-și caute ocupații noi. Într-o zi cunoaște un tânăr pianist cu care intră într-o relație ferită de indiscrețiile lumii. Legătura clandestină o ajută să se regăsească într-o altă ființă, îi dă speranțe noi, o face să se simtă mai vie ca niciodată… Până într-o zi când, ieșind de la iubitul ei, întâlnește o femeie ciudată. Din acel moment neașteptat, teama se insinuează în liniștea fiecărei zile... Neașteptată este și clipa când un scriitor de succes, personajul-cititor din Scrisoare de la o necunoscută, primește un plic de la o admiratoare pe care nu ține minte s-o fi întâlnit. Astfel află că femeia care-i scrie și care îl iubise în taină încă din copilărie a făcut sacrificii de neimaginat ca să-i poată fi în preajmă, că într-o bună zi, fără să-i spună nimic despre pasiunea ei, au împărțit întâi câteva pahare de vin, apoi plăcerea unei nopți din care după nouă luni s-a născut un copil... Scrisoare de la o necunoscută a inspirat în 1948 o producție cinematografică în regia lui Max Ophüls; filmul i-a avut în distribuție pe Joan Fontaine, Louis Jourdan și Mady Christians.
Available since: 03/07/2016.

Other books that might interest you

 • Balada tristei cafenele - cover

  Balada tristei cafenele

  Carson McCullers

  • 0
  • 0
  • 0
  De la povestirea Wunderkind, cu care scriitoarea născută în Georgia (SUA) debutează la 19 ani, și până la nuvela care dă titlul volumului, în Balada tristei cafenele se adună povești despre înfrângere și durere înăbușită: iubiri pierdute, pasiuni care s-au stins sau nici n-au apucat bine să se nască, răzbunări care dau greș. Îmbibate de marea melancolie a Sudului american (chiar dacă nu se petrec toate acolo), povestirile se alcătuiesc polifonic, ca o muzică a tristeților de oameni învinși de viață ori de dragoste: o adolescentă nu știe dacă mai vrea sau nu să fie toată viața pianistă; un bărbat își privește soția rătăcindu-și amintirile în alcool, dar rămâne, resemnat în furia lui mută, lângă ea și lângă copii; o femeie sălbatică și singuratică se îndrăgostește fulgerător și biata ei dragoste e nefericită...
  Show book
 • Cea mai frumoasa poveste de Craciun - cover

  Cea mai frumoasa poveste de Craciun

  Hannah Winter

  • 0
  • 0
  • 0
  Alexandra este o fetita deosebita care ii trimite o scrisoare lui Mos Craciun, rugandu-l sa il readuca acasa de Sarbatori pe tatal ei, plecat in strainatate pe termen nelimitat.
  In scurt timp ea va invata ca Mos Craciun chiar exista si ca El poate infaptui veritabile minuni in vietile noastre, inclusiv sa ne indeplineasca cele mai fierbinti dorinte. Astfel incat Craciunul sa fie o perioada cu adevarat...magica!
  Show book
 • Proza cu amanuntul - cover

  Proza cu amanuntul

  Dan Lungu

  • 0
  • 0
  • 0
  "Autorul simte cehovian și vede gogolian, atmosfera prozelor sale e însă kafkiană; microrealismul alcătuit din prefabricate postmoderne ascunde drame abisale. Dan Lungu excelează în surprinderea penibilului micilor acte ratate, sînt proze ale intimității ratate. Antieroii săi evadează sporadic în reverii, fabulos oniric, nostalgii, problematizări, taclale, dar sfîrșesc prin a recădea în plasa de siguranță a banalului.“ (Paul Cernat) 
  "Ca prozator, Dan Lungu este foarte convingător. «Dur» și matur, cu știința și putința construcției unui personaj, cu o viziune sumbră asupra lumii, pe care o exprimă fără prea multe menajamente pentru sensibilitățile cititorului, încercînd mai mereu să-și răsucească ingenios povestirile, astfel încît același cititor să nu aibă motive de plictiseală, cu două-trei «căderi» datorate tocmai acestei ingeniozități cu orice preț («Eroi și eroi...», «Fotografiile mătușii Eliza»), Dan Lungu este un tînăr prozator de indiscutabil talent.“ (Daniel Cristea-Enache) 
  "Nu există proză în acest volum peste care să treci plictisit sau care să-ți «trezească» indiferență critică. Sînt toate scrise cu un condei sigur, în registrul unui realism temperat, săgetat pe alocuri (în părțile esențiale) de unde lirice.“ (Bogdan-Alexandru Stănescu)
  Show book
 • Prea Multă Fericire - cover

  Prea Multă Fericire

  Alice Munro

  • 0
  • 0
  • 0
  Un tată aflat în închisoare pentru că şi-a ucis copiii îi scrie soţiei despre revelaţia de a fi primit vizita lor dintr-o altă dimensiune; o fetiţă îşi ajută angajatorul bolnav de leucemie să scape de avansurile unei femei lipsite de conştiinţă; în adolescenţă, un fiu îşi părăseşte aparent fără motiv familia şi ajunge să trăiască asemenea unui vagabond, dispreţuind valorile societăţii moderne; în secolul al nouăsprezecelea, Sofia Kovalevskaia, matematician şi scriitor talentat, se luptă cu efectele succesului asupra relaţiei de cuplu. Eroii celor zece povestiri ale volumului lui Alice Munro îndură pierderi, şocuri, dezamăgiri, revelaţii neplăcute despre propriul caracter şi totuşi merg mai departe, pentru că acesta este sensul vieţii. Undeva, prin întunericul în care înaintează, ei simt strălucirea intensă a fericirii, fie că este vorba despre fericirea trecută, despre cea care ar fi putut fi sau despre cea care îi aşteaptă.Cu o voce narativă unică, Alice Munro se strecoară în labirintul întunecos al sufletului uman, dezvăluind secrete şi încordări interioare indescifrabile din exterior.„Cu dezvăluirile ei despre vremelnicia şi precaritatea existenţei confortabile de zi cu zi, această carte îţi dă fiori... o capodoperă a ficţiunii contemporane.”Sunday Times„Alice Munro scrie cu o limpezime uimitoare, matematică, şi cu o minunată înţelegere a lucrurilor.”Telegraph„Un stil deopotrivă calm şi deliberat, fluid, dar bine controlat, puternic, dar plin de compasiune, iată ceea ce dă profunzime privirii ei asupra condiţiei umane.”The ScotsmanPremiul Man Booker International 2009
  Show book
 • Inima de cîine - cover

  Inima de cîine

  Mihail Bulgakov

  • 0
  • 0
  • 0
  Intr-o naratiune de o robustete faulkneriana, Radu Aldulescu pune in scena primul spectacol dintr-o lunga serie care va continua neindurator in prezentul imediat.
  Show book
 • Cele mai frumoase povestiri - cover

  Cele mai frumoase povestiri

  Buzzati Dino

  • 0
  • 0
  • 0
  În scrierile lui Dino Buzzati, majoritatea cu o desfășurare nebănuită și un final neașteptat, abundă surpriza și invențiile fantastice, simbolul și alegoria, povestirea aparent simplă transformată în reprezentare a condiției umane. Prin istoriile lui fanteziste, prin atragerea misterului în cotidian și prin personaje atât de stranii și in același timp atât de veridice, Dino Buzzati reușește să deturneze gândurile cititorului, să-l atragă în lumea lui fermecată, pentru a-l convinge și a-l înduioșa, pentru a-l uimi sau a-l înspăimânta.
  Show book