Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Bătrâna canapea albastră și alte povestiri - cover

Bătrâna canapea albastră și alte povestiri

Seymour Mayne

Publisher: Adenium

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Cuiva i se fură o canapea albastră (în proza ce dă și titlul volumului), un rabin vrea să interzică băutura în sinagogă și ajunge să aprovizioneze credincioșii cu whisky de contrabandă, un bătrân lasă familiei un testament plin de farse. Despre toate acestea și despre multe altele, într-o colecție de povestiri delicioase, despre oameni și întâmplări cu „sare și piper“, pe care Seymour Mayne le scrie ca și cum ar povesti, la o ceașcă de cafea, cu niște prieteni.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

 • Calatorii imaginare - cover

  Calatorii imaginare

  Edgar Allan Poe

  • 0
  • 0
  • 0
  Traducere din limba engleza note si comentarii de Liviu Cotrau 
   Acest volum al operelor lui Poe reuneste sub titlul comun de Calatorii imaginare romanele Povestea lui Arthur Gordon Pym si tradus pentru prima data in limba romana Jurnalul lui Julius Rodman (1840) ramas neterminat. 
   Povestea lui Arthur Gordon Pym este mai mult decit o tipica istorisire initiatica americana caci dincolo de violenta si de misterul sau problematizeaza insusi actul scrierii si reprezentarii adevarului in pagina. Printre multiplele farse pe care le insceneaza Poe se desemneaza ca scrib din umbra al aventurilor personajului sau impletind cu ingeniozitate faptele istorice si fictiunea. Si Jurnalul lui Julius Rodman este scris in acelasi spirit ludic pretinzind ca infatiseaza o expeditie din 1792 - nici mai mult nici mai putin decit prima traversare a Muntilor Stincosi de catre albi. 
   S-ar parea ca Poe vrea sa uzurpe rolul profetilor si sa-si adjudece monopolul explicatiei rationale. Astfel peisajele servind ca fundal febrilelor lui compozitii capata paloarea unor fantome. Poe care arareori pare sa fi impartasit pasiunile altor oameni schiteaza arbori si nori care sint aidoma arborilor si norilor dintr-un vis sau si mai bine care se aseamana cu personajele lui stranii la fel de adinc patrunse de un tremur supranatural si convulsiv. (Charles Baudelaire)
  Show book
 • Kyparissia - cover

  Kyparissia

  Alexandra Niculescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Proza scurtă a Alexandrei Niculescu construiește în primul rând senzații și stări. Atmosfera e urbană și de vacanță, cu personaje tinere care experimentează în interiorul relațiilor, călătoresc sau retrăiesc amintiri fermecătoare ale copilăriei. Pe parcursul povestirilor prinde contur Ava, un personaj-liant, o copilă-adolescentă-tânără care se confesează cititorului într-un stil mai degrabă interiorizat, dar lejer și prietenos. Prin aglomerarea de detalii precis asamblate, povestirile compun în mod subtil, pe nesimțite, portretul câte unei stări – intens-pasionate sau, mai adesea, amestecate, de tranziție – privite cu luciditate și mereu cu umorul celui care zâmbește la propriile idealisme.
   
  Alexandra Niculescu (n. 1980, București) a publicat două volume de proză, Săptămâna merelor coapte (2012) și No, Thank You (2014). Scrie în mod frecvent proză scurtă în periodice și în antologii. Alexandra are o specializare în cultură spaniolă și îi plac dulceața de caise, pinii, hamacele și după-amiezile de vară.
  Show book
 • Poneiul roșu - cover

  Poneiul roșu

  John Steinbeck

  • 0
  • 0
  • 0
  „În Poneiul roșu se remarcă finețea artei lui Steinbeck, iar valoarea cărții sale se datorează în mare măsură și faptului evident că autorul cunoaște în detaliu locul despre care scrie. E un bun cunoscător al cailor, știe toate amănuntele despre ei, știe ce se întâmplă în mintea acestora – și e cu certitudine și un bun cunoscător al copiilor, e încântat de ei, altfel n-ar fi reușit să-l descrie pe Jody așa cum a făcut-o.“ (The New York Sun)
  Show book
 • Evadări din iubire - cover

  Evadări din iubire

  Bernhard Schlink

  • 0
  • 0
  • 0
  Evadări din iubire dă titlul unui volum despre dorințe refulate și rătăciri nedorite, despre pași greșiți, dictați de disperare, și evadări spectaculoase, despre puterea ireversibilă a obișnuinței, despre culpabilitate și renegare de sine. Schlink ne oferă și istorii ale vieții în metropolă, nuvele despre o generație dezorientată, periclitată mereu de capcanele propriului trecut. Personajele se confruntă cu câte o taină: a altora, dar și a propriului eu, pe care adesea nu și-l cunosc prea bine. Fiecare povestire nu este numai radiografia unei variante a iubirii, ci și urmărirea etapelor – de regulă dureroase – până la găsirea propriului sine.
  Show book
 • Crescătorul de gorile - cover

  Crescătorul de gorile

  Roberto Arlt

  • 0
  • 0
  • 0
  Pentru prima oară în limba română, Crescătorul de gorile reprezintă o fascinantă și neașteptată antologie de povestiri „africane”, narate însă de o voce occidentală. După succesul uriaș al rubricii Aquafuertes porteñas (Acvaforte din Buenos Aires) din ziarul argentinian El Mundo, Roberto Arlt pleacă în Spania, în februarie 1935, în căutare de noi surse de inspirație pentru articolele sale (rezultând seria Aquafuertes españolas, la fel de bine primită de către public), extinzându-și apoi călătoria spre orașele Tanger, Tetuán și Ceuta din nordul Africii. Descoperă aici o lume fascinantă care, la numai 4 ore distanță de Spania, păstrează obiceiuri medievale, unde „trăiește o mulțime compactă și pitorească, materialistă, poetică, necruțătoare și cu porniri de ciudată generozitate” (Ediciones del Viento). Misterioase ori pline de cruzime, dar și amuzante, povestirile inspirate din această experiență marocană au fost publicate în suplimentele El Mundo Argentino și El Hogar în 1936, apoi reunite în volum în 1941 și constituie un capitol distinct al operei arltiene, semnătură care a influențat semnificativ literatura sud-americană a secolului XX. 
   
  Julio Cortázar: „Alaltăieri l-am terminat de recitit și azi încep paginile acestea încălzit, puțin dezolat că Arlt mi-a alunecat din mâini, odată cu ultima povestire din Crescătorul de gorile. M-a lăsat singur în fața foilor albe și a unei mări albastre, profunde, care nu-mi folosește la mai nimic.” 
  Show book
 • Văduvioarele și alte proze poznașe - cover

  Văduvioarele și alte proze poznașe

  Guy de Maupassant

  • 0
  • 0
  • 0
  Textele reunite sub titlul Văduvioarele și alte proze poznașe explorează cu amuzament, simpatie și înțelegere tema intimității dintre bărbat și femeie. Cu câtă stupoare află un funcționar că defuncta soție – gingașă, virtutea întruchipată – i-a pus coarne! Numai că vestea postumă ajunge să-i dea aripi și-i asigură o nouă viață. Un cuplu matur în care domnea arțagul își reîmprospătează relația intimă după ce amândoi pândiseră – care cu vătraiul, care cu fărașul –„hoțul“ ce le călcase proprietatea. O bătrână acră, căreia-i plac tinerii chipeși, altminteri onorabilă și cucernică, face doi militari din regimentul de dragoni să se încaiere pentru ea... Și cât de folositor ar fi pentru omenire un tratat de arta despărțirii!
  Show book