Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
5000 îHr și alte fantezii filosofice Probleme paradoxuri ghicitori și raționamente - cover

We are sorry! The publisher (or author) gave us the instruction to take down this book from our catalog. But please don't worry, you still have more than 500,000 other books you can enjoy!

5000 îHr și alte fantezii filosofice Probleme paradoxuri ghicitori și raționamente

Raymond Smullyan

Publisher: ALL

  • 0
  • 1
  • 0

Summary

Cartea publicată în 1983 este împărțită în cinci părți (ce cuprind treisprezece capitole). Fiecare capitol este constituit dintr-un dialog sau dialoguri, povestiri sau raționamente ce abordează, în general, paradoxuri, probleme de filosofie, logică și matematică. Printre temele redate în această lucrare se numără problema păcatului și a virtuții (capitolul 4, intitulat ,,O întrebare“), percepția și reprezentarea realității (capitolul 7 ,,O fantezie minte-corp“), ontologia (capitolul 10 ,,Ce este existența?“), solipsismul (capitolul 12 ,,Solipsismul luminat“), problema adevărului (capitolul 1 ,,De ce spui adevărul?“ și capitolul 2 ,,O problemă“), problema vieții și a morții (capitolul 9 ,,Zen de viață și de moarte“). Lucrarea se remarcă printr-o formulă densă și, în egală măsură, elegantă, care îi permite autorului să prezinte chestiuni de altfel complexe în câteva pagini revelatoare, prin povestiri sau dialoguri, fără a-și plictisi cititorii. Ca într-un număr de magie, artă de care autorul nu este străin, publicul este atras și captivat de aparenta simplitate și ingeniozitate a raționamentelor expuse. Probabil, ceea ce face cartea mai ușor de citit este atitudinea autorului, tonul său glumeț, ludic în cea mai mare parte din cele 200 de pagini. Putem ilustra această idee prin câteva exemple. În cadrul capitolului 3, denumit ,,Câteva fragmente“, Raymond Smullyan povestește că le-ar fi declarat studenților în timpul unui examen că dacă ei și-ar da cuvântul de onoare că nu vor copia, atunci el și-ar da cuvântul că nu va raporta mai departe dacă ei ar încerca să copieze. Cineva l-ar fi întrebat la un moment dat dacă crede în astrologie. El a răspuns că nu crede în astrologie deoarece este în zodia Gemeni. Lista de propoziții care se contrazic singure, a lui Saul Gorn, un specialist în informatică, pe care Smullyan le citează, reprezintă și ele o mostră de umor. Printre acestea se regăsesc afirmații precum: ,,Înainte de a începe să vorbesc, aș vrea să vă spun ceva.“, ,,Jumătate dintre minciunile pe care ei le spun despre mine sunt adevărate.“ sau ,,Te ai depășit pe tine însuți, ca de obicei.“
Available since: 06/14/2016.
Print length: 222 pages.

Other books that might interest you

  • Astfel de lucruri mărunte - cover

    Astfel de lucruri mărunte

    Claire Keegan

    • 0
    • 0
    • 0
    Roman nominalizat la Booker Prize 2022 
    Câștigător al Orwell Prize for Political Fiction 2022 
    Nominalizat la Dublin Literary Award 2023 
     
    Suntem în anul 1985 și se anunță o iarnă foarte grea. Într-un oraș nenumit din Irlanda, Bill Furlong, negustor de lemn și cărbune, se pregătește de Crăciun, perioada cea mai aglomerată pentru el. Într-o dimineață, în timp ce transportă o încărcătură la una dintre mănăstirile din afara orașului, face o descoperire care-l împinge să se confrunte cu trecutul și cu forțele tăcute ce controlează orașul și viața locuitorilor săi. Devenit la scurt timp de la apariție bestseller pe ambele maluri ale Atlanticului, Astfel de lucruri mărunte este primul roman al lui Claire Keegan, scriitoare cunoscută până acum pentru proza ei scurtă.
    Show book
  • Cum să-ți iubești fiica - cover

    Cum să-ți iubești fiica

    Hila Blum

    • 0
    • 0
    • 0
    Aflată la mii de kilometri de casă, Yoela stă pe o stradă întunecată și privește la două fetițe prin ferestrele unui apartament. Sunt nepoatele pe care nu le-a cunoscut niciodată, copilele fiicei pe care nu a mai văzut-o de foarte multă vreme. Așa începe, țesut printre amintirile și proiecțiile unei femei trecute de mijlocul vieții, romanul Cum să-ți iubești fiica. În centrul acestei povești fascinante se află încercarea femeii de a înțelege cum o relație născută din dragoste — căci o mamă nu poate fi decât îndrăgostită de copilul ei — a ajuns dincolo de marginile înstrăinării. 
    Mergând înainte și înapoi în timp, ea deslușește amintiri și sentimente demult îngropate, retrăind chiar și cele mai mărunte momente de apropiere de fiica ei, uneori atât de banale, și încercând să înțeleagă de ce fiecare dintre aceste clipe pare să construiască o imagine de ansamblu a înstrăinării. Cu o rară precizie psihologică, Hila Blum urmărește pașii greșiți și amăgirile aparent nesemnificative ale vieții de familie, unde granița dintre protecție și posesie este atât de ușor de depășit, adesea fără cale de întoarcere. 
     
    „Un roman de o autenticitate fără cusur: observațiile, gesturile și frânturile de dialog par cât se poate de reale." The New York Times 
     
    Născută la Ierusalim în 1969, scriitoarea Hila Blum a lucrat la început ca jurnalistă, iar în ultimele patru decenii a fost editoare pentru Kinneret Zmora-Bitan, una dintre cele mai mari edituri israeliene. Primul ei roman, Vizita (2011), a devenit repede bestseller și a intrat pe lista prestigiosului Premiu Sapir pentru literatură, pe care Hila Blum avea să-l și câștige în 2021, cu romanul Cum să-ți iubești fiica.
    Show book
  • 100 de povești adevarate despre morți neobișnuite - cover

    100 de povești adevarate despre...

    John Mac, Sandrine Brugot,...

    • 0
    • 0
    • 0
    Poți să mori tras în țeapă de un pai, ucis de un melc, strivit de o vacă căzută din cer, otrăvit de un morcov, sau să te îneci de râs? NU? Ei bine, da, este posibil... Din păcate. Veți descoperi cele mai absurde și tragice 100 de moduri, uneori comice, moduri de a muri care te vor face să te strâmbi și să zâmbești în același timp. Fiecare dintre ele este un memento al fragilității insuportabile a existenței și al necesității de a evita comportamentele riscante.
    Show book
  • Alegerea - Acceptă cu bucurie posibilul - cover

    Alegerea - Acceptă cu bucurie...

    Dr. Edith Eva Eger

    • 0
    • 0
    • 0
    La 16 ani, Edith Eger a fost trimisă la Auschwitz. La câteva ore după ce părinții ei au fost gazați, ofițerul nazist dr. Josef Mengele a forțat-o pe Edie să danseze și a lăsat-o în viață ca să-l distreze. Edie a fost scoasă dintr-o grămadă de cadavre de către soldații americani care au eliberat lagărele în 1945. A petrecut decenii chinuită de flashbackuri și de vinovăția proprie, hotărâta să tacă și să se ascundă de trecut. La 35 de ani de la încheierea războiului, s-a întors la Auschwitz și a reușit în sfârșit să se ierte și să se vindece. Eddie împletește remarcabila sa călătorie cu poveștile impresionante ale celor pe care i-a ajutat. Ea explorează modul în care putem fi încarcerați în propria minte și ne arată cum să ne eliberăm. Alegerea este o carte care va schimba vieți și va oferi alinare multor generații de cititori.
    Show book
  • În căutarea sinelui - De la filosofie la psihanaliză în comunism - cover

    În căutarea sinelui - De la...

    Vasile Dem. Zamfirescu

    • 0
    • 0
    • 0
    Fie că ştim, fie că nu ştim, căutăm cu toţii să ne apropiem de ceea ce Jung numea sine (Selbst) (…) Însemnările din această carte descriu două încercări de atingere a sinelui: una se petrece în universul spiritual al filosofiei, cealaltă, în lumea sufletului subteran dezvăluită de psihanaliză. În ambele am beneficiat de îndrumare. Pentru filosofie, mi-a fost ghid Constantin Noica, pentru actul iniţiatic al coborârii în inconştient, psihologul Eugen Papadima. Demersurile par ireconciliabile. Din punctul de vedere al căutării sinelui, ele sunt compatibile. Arhetipul sinelui nu poate fi realizat fără reunirea contrariilor: divin–omenesc, bine–rău, masculin–feminin, spirit–suflet, conştient–inconştient. 
    Nesfârşit, drumul către sine este dificil şi pentru că eroarea sau eşecul ne întâmpină la tot pasul. M-am străduit să nu mi le ascund. Cel mai greu mi-a fost să comunic experienţa întâlnirii cu propria umbră. Am făcut-o totuşi, ştiind că nu sunt singular (fiecare are inconştient), pentru a le oferi celor neiniţiaţi o imagine a trăirilor şi beneficiilor coborârii în infern. Dacă unii cititori vor fi contrariaţi sau chiar indignaţi şi se vor simţi mai buni în inconştient, să ridice piatra şi să lovească. - Vasile Dem. Zamfirescu
    Show book
  • Doamna Chiajna - Nuvela istorica in limba romana - cover

    Doamna Chiajna - Nuvela istorica...

    MyBuni

    • 0
    • 0
    • 0
    Doamna Chiajna 
             Albumul audio contine nuvela istorica Doamna Chiajna in lectura lui MyBuni in limba romana. 
    	Cuprins capitole: 
    1.    Mormantul 
    2.    Nunta 
    3.    Fuga 
    4.    Pustnica
    Show book