Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Comorile Dharmei - Un curs de meditatie asupra buddhismului tibetan - cover

Comorile Dharmei - Un curs de meditatie asupra buddhismului tibetan

Rabten Gheșe

Publisher: Edition Rabten

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Comorile Dharmei arată că învățăturile lui Buddha sunt de fapt o
adevărată avuție. Dacă suntem capabili să vedem sau să recunoaștem
valoarea lor și să le punem corect în practică, noi ne vom bucura
nu doar de binefaceri temporare, ci și de o fericire definitivă. Când
ignoranța, egoismul, cupiditatea, aversiunea, orgoliul și invidia pun
stăpânire pe fluxul nostru mental, în locul păcii și fericirii la care
năzuim, ele generează dificultăți și suferințe nesfârșite atât pentru
noi înșine cât și pentru ceilalți. Când, însă, mulțumirea, mărinimia,
răbdarea, compasiunea, înțelepciunea sunt puternic înrădăcinate în
minte, chiar și condițiile potrivnice devin cauze binefăcătoare. În
măsura în care ele nu fac parte integrantă din natura minții, este cu
putință să eliminăm în totalitate aceste imperfecțiuni și să dezvoltăm
aspectele pozitive ale minții noastre prin metode corespunzătoare.
Aceste metode constituie esența învățăturilor lui Buddha și conținutul
acestei cărți.

Gheșe Rabten Rinpoce s-a născut în
Tibet în anul 1920 și a fost un Maestru
de meditație deplin realizat. În 1964
devine unul din asistenții de filosofie ai
S.S. Dalai Lama. A scris un număr mare
de cărți importante asupra Dharmei și
a fondat în Europa mai multe centre
unde se studiază buddhismul tibetan:
Rabten Choeling în Elveția, Tashi Rabten
în Austria, Ghe Phel Ling în Italia,
Centrul Tibetan în Hamburg.

Other books that might interest you

 • Purificarea naţiunii: dislocări forţate de populaţie şi epurări etnice în România lui Ion Antonescu: 1940-1944 - cover

  Purificarea naţiunii: dislocări...

  Vladimir Solonari

  • 0
  • 0
  • 0
  Din 1940 până în 1944, cât timp a fost aliata Germaniei naziste, România a pus în aplicare politici de epurare etnică vizându-i nu doar pe evrei și romi, ci toate minoritățile naționale. Alese de guvern că posibile modele pentru România postbelică, Basarabia și Bucovina trebuiau curățate sub raport etnic și reeducate în spiritul „Noii Europe“. De aceea aici purificarea etnică a fost efectuată extrem de brutal și fără a ține seama de vreo constrângere de ordin juridic sau moral: minoritățile au fost strămutate forțat, au avut loc masacre și pogromuri. Vladimir Solonari arată că România nu a adoptat aceste metode sub presiunea Germaniei, ci le-a implementat din proprie voință. El subliniază rolul funcționarilor și experților guvernamentali în elaborarea politicilor de purificare etnică, inclusiv a planurilor privind schimbul de populație, cum a fost cel care viza Cadrilaterul, și explică de ce majoritatea acestor planuri nu au fost niciodată puse în aplicare. Vladimir Solonari își completează studiul cu o analiză a atitudinii societății față de politica de purificare etnică a guvernului, arătând că, deși aceasta a găsit un sprijin considerabil în rândurile românilor, au existat și numeroase cazuri de opoziție la diverse niveluri.
  Show book
 • Fiicele tatălui fiii mamei Căi de ieșire din complexele paterne și materne - cover

  Fiicele tatălui fiii mamei Căi...

  Verena Kast

  • 0
  • 0
  • 0
  Bărbatul care caută să-și regăsească mama în partenerele sale este etichetat imediat drept „băiețelul mamei“. Iar despre femeia care preferă să umble doar cu bărbați mult mai în vârstă se spune că n-a reușit să se „desprindă de tatăl ei“. Deși, inițial, complexele materne și paterne se dezvoltă ca un răspuns pozitiv în relația cu părinții, aceste legături extrem de strânse pot deveni un obstacol pentru maturizarea psihică, mai precis pentru felul în care ne construim o imagine de sine, pentru relațiile de cuplu, dar și pentru eficiența în profesie. 
  Formată în psihologie analitică, Verena Kast descrie căile prin care ne putem elibera de impactul negativ al acestor complexe (materne și paterne), recâștigându-ne autonomia, fericirea și bucuria intimității alături de cei dragi. 
  Meritul cărții este că oferă o descriere sistematică a complexelor parentale (discutate inițial de Jung) și că, spre deosebire de conotațiile patriarhale freudiene, revalorizează complexul matern, asociat în pripă exclusiv cu o semnificație negativă. 
  Desprinderea la timp de complexele personale materne și paterne este esențială. Multe probleme din domeniul relațiilor personale, dar și din acela al zonei politice țin de faptul că desprinderile necesare nu s au produs. Scopul procesului de desprindere ar fi să învățăm să simțim propriile noastre afirmații —în loc de afirmațiile mamei și ale tatălui —, propriile noastre sentimente față de o anumită situație, în locul sentimentelor care derivă din complexe. 
  Noțiunea de „complex“ este fundamentală în psihologia jungiană. Nu e de mirare că în descrierea analizanților revin necontenit observații precum: „El are un complex matern pozitiv“. Sau: „Ea are un complex patern extrem de dominant“. La astfel de complexe se referă mereu psihologia jungiană, descriind cazuri individuale sau încrengături de cazuri; complexele materne și paterne însă nu au fost încă, după știința mea, prezentate într o perspectivă de ansamblu. Este ceea ce aș vrea să recuperez prin această carte.“
  Show book
 • Vine iarna - cover

  Vine iarna

  Kasparov Garry

  • 0
  • 0
  • 0
  Ascensiunea lui Vladimir Putin – fost locotenent-colonel KGB – pânăla funcția de președinte, în 1999, a fost un semnal puternic că Rusia se îndepărteazăde democrație. În timp ce America și celelalte puteri de frunteale lumii au continuat să îl trateze cu mănuși, Putin s-a transformat nudoar într-un dictator, ci a devenit o amenințare internațională. Cu resurselesale vaste și cu arsenalul nuclear, Putin se află în centrul unui asalt lanivel mondial asupra libertății politice și asupra ordinii lumii moderne.Pentru Garry Kasparov, nimic din toate acestea nu este nou. Este uncritic vocal al lui Putin de mai bine de un deceniu, după ce a condusopoziția prodemocrație la alegerile prezidențiale măsluite din 2008. Aniiîn care a fost martorul îndeplinirii profețiilor sale de Casandră despreintențiile lui Putin l-au făcut pe Kasparov să înțeleagă un adevăr amar:Rusia lui Putin, ca și ISIS sau al-Qaeda, se definește doar prin opoziție cuțările libere ale lumii. Pe măsură ce Putin a devenit tot mai puternic,amenințarea pe care o constituie s-a transformat din locală în regionalăși, în cele din urmă, în globală.În această carte, Kasparov ne arată că prăbușirea Uniunii Sovieticenu a fost un punct final, ci doar o schimbare de anotimp, Războiul Recetopindu-se într-un soi de primăvară. Dar acum, după ani de zile de complăcereși proastă judecată, iarna ne amenință din nou. Vine iarna! ni-ldezvăluie pe Putin așa cum este el, de fapt: un pericol potențial care seascunde chiar sub ochii noștri
  Show book
 • Sfîntă tinereţe legionară: activismul fascist în România interbelică - cover

  Sfîntă tinereţe legionară:...

  Roland Clark

  • 0
  • 0
  • 0
  Fondată în 1927, Legiunea Arhanghelul Mihail a fost una dintre cele mai puternice și mai longevive mișcări fasciste din Europa. Cu rădăcini în mișcările naționaliste care în secolul al XIX-lea cereau independența față de Imperiul Austro-Ungar, Legiunea a ajuns la putere urmând un drum sinuos, marcat de violență și discursuri antisemite și ultranaționaliste. Sub conducerea carismaticului Corneliu Zelea Codreanu, organizația s-a consolidat de-a lungul anilor, atrăgând tot mai mulți membri. A împrumutat uniformele, marșurile și estetica marțială a fascismului european și s-a bucurat de sprijin politic atât în interiorul granițelor țării, cât și în afara lor. Roland Clark merge pe firul istoriei orale, al memoriilor personale și al documentelor din arhivele naționale pentru a avea o imagine cât mai completă a mișcării fasciste din România interbelică. El oferă o nouă perspectivă asupra fascismului european în care, dincolo de analiza istorică detaliată, evidențiază impactul pe care represiunea oficială, spectacolul fascist și acțiunile legionarilor l-au avut asupra vieții de zi cu zi a oamenilor obișnuiți.
  Show book
 • Iubirea care ne vindecă - cover

  Iubirea care ne vindecă

  Boris Cyrulnik

  • 0
  • 0
  • 0
  Cum se poate supraviețui unei traume grave? Se întâmplă ca unii oameni să trăiască lucruri îngrozitoare, să înfrunte chiar moartea și totuși, în mod surprinzător, să își poată continua viața în ciuda tuturor dificultăților. În acest eseu emoționant despre iubire, Boris Cyrulnik ne arată că până și aceia care au trecut prin cele mai dificile încercări – fie că este vorba de victime ale incestului, de supraviețuitori ai Holocaustului sau de copiii-soldați din Rwanda – pot redescoperi bucuria de a trăi. Ilustrându-și reflecțiile prin exemple concrete ale unor traume psihice și cu rezultatele unor cercetări psihologice, autorul situează ideea de reziliență în cadrul procesului de reconstrucție și ne oferă un mod de a ne înțelege pe noi înșine și trecutul nostru. O traumă schimbă pe oricine, afirmă el, dar ne revine nouă decizia de a alege fie să ne supunem acesteia, gândind că acesta ne este destinul, fie să ne eliberăm și să revenim la viață. Boris Cyrulnik, neuropsihiatru, este director de educație la Universitatea din Toulon, unde predă etologia umană, și ofițer al Legiunii de Onoare. În 2018, Emmanuel Macron l-a desemnat să reformeze sistemul educaţional din Franţa. Este cunoscut mai ales drept cel care a făcut celebru conceptul de „reziliență“, iar cercetările sale explică pe înțelesul tuturor numeroase fenomene psihosociale. Semnează mai multe volume de mare succes, cu 2,5 milioane de exemplare vândute în întreaga lume.
  Show book
 • Confruntand revolutia Burke si inventarea conservatorismului - cover

  Confruntand revolutia Burke si...

  Ioan Stanomir

  • 0
  • 0
  • 0
  Cartea lui Ioan Stanomir este o incursiune in istoria constituirii conservatorismului anglo-saxon ca doctrina. Pornind de la critica Revolutiei Franceze ca fenomen radical, filosoful englez Edmund Burke construieste in lucrarea Reflectii asupra Revolutiei din Franta un sistem al organizarii sociale care valorifica transformarea lenta a societatii, respectand personalitatea si individualitatea fiecarui om. Ioan Stanomir prezinta ideile lui Burke si pledeaza in consecinta pentru respingerea violentei ca agent al istoriei si construirea unei lumi a moderatiei si respectului de sine drept premise ale intelegerii intre oameni.
   
  Ioan Stanomir este profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. A studiat dreptul si literele si este doctor in drept al aceleiasi universitati. Printre volumele publicate, se numara: A fi conservator. Antologie, comentarii si bibliografie (coautor, alaturi de Laurentiu Vlad), 2002; Nasterea Constitutiei. Limbaj si drept in Principate pana la 1866, 2004; Constiinta conservatoare. Preliminarii la un profil intelectual, 2004; O lume disparuta. Patru istorii personale, urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu), 2004; Explorari in comunismul romanesc (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu) volumul I, 2004, volumul al II-lea, 2005, volumul al III-lea, 2008; Libertate, lege si drept. O istorie a constitutionalismului romanesc, 2005; In jurul Constitutiei. Practica politica si arhitectura legala, 2006. De acelasi autor, la Curtea Veche Publishing au mai aparut: Spiritul conservator. De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga, 2008; Despre sunete si memorie, 2009; Apararea libertatii (1938-1947), 2010.
  Show book