Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Insemnarile unui tînar medic - cover

Insemnarile unui tînar medic

Mihail Bulgakov

Publisher: Polirom

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Selectia din volumul de fata include proze scrise de Mihail Bulgakov in perioada 1922-1929. Neobisnuitele patanii ale unui doctor au fost elaborate in 1922 si cuprind elemente din biografia autorului care ar putea fi datate intre anii 1918 si 1920. In Incursiunea (1922) recunoastem episodul impuscarii unui evreu eveniment real din viata lui Bulgakov intalnit si in romanul Tanara garda  si in nuvela Prietenul de taina (1929) inclusa de asemenea in acest volum. Insemnarile unui tinar medic (1925-1926) cuprind si ele numeroase elemente biografice astfel ca intregul volum contribuie nu numai la mai buna cunoastere a operei bulgakoviene ci si la intregirea unui portret al autorului in tinerete.
Available since: 06/14/2016.

Other books that might interest you

  • Levi și motanii - Povești audio pentru copii - cover

    Levi și motanii - Povești audio...

    Geo Mihalache

    • 0
    • 0
    • 0
    Aventurile găinii Levi împreună cu prietenii ei motanii Pic, Miron și Tărcatul: 
    Levi și motanii - găina Levi, dornică să îi cunoască pe motani și să se împrietenească cu ei, după luni de amânare, își face curaj să le vorbească 
    Proba și Levi în trupa motanilor - pentru a fi acceptată în trupa motanilor, Levi este supusă la o încercare de către aceștia 
    Levi pe acoperiș - Levi pornește în prima sa aventură alături de motani - se urcă pe acoperiș de unde reușeste să îi atragă atenția bunicii cu ispravile sale 
    Levi la șoareci - Levi participa la prima sa vânătoare...mai mult sau mai puțin reușită 
    Ne relaxăm în livadă - Levi învață o nouă activitate din repertoriul motanilor 
    Sus pe cuptor - Levi află unde se ascund motanii cand este frig afară și plouă 
    Iarba mâței - Motanii se comportă ciudat, nu mai sunt ei înșiși iar Levi asistă la un comportament neașteptat din partea lor 
    O bucățică de pește - Tărcatul își pierde cumpătul din cauza unei bucăți de pește și ajunge afară sub privirile lui Levi și ale celorlalți doi motani care îl avertizaseră să stea cuminte 
    Cu motanii după râme - Levi îi învață ea de data aste pe motani să "vâneze"
    Show book
  • Viața și Opera - cover

    Viața și Opera

    Cristian Tudor Popescu

    • 0
    • 1
    • 0
    „Cristian Tudor Popescu a debutat cu un volum de proze S.F. în 1987, a continuat cu proză, în linii mari, realistă după 1989 și s-a făcut remarcat în mod deosebit cu editorialele din Adevărul, veritabile pamflete politice, într-un stil tranșant și savuros. Viața și Opera e o culegere de proze scurte, în mare parte, care s-ar fi putut intitula, dacă nu era atât de potrivit titlul ironic pus de autorul însuși pe copertă, Momente și schițe. Grație unui spirit fundamental caragialian. Semnificativă este și deosebirea dintre lumea lui Caragiale și aceea a lui C.T.P. Locul micilor și mijlociilor burghezi Mitică și compania îl iau personaje din stratul de jos al societății, atât aceea dinainte de 1989, cât și aceea de după. Oameni banali, cei mai mulți, niște amărâți, câțiva mahări făcuți din mucavaua tranziției, vorbind fiecare pe limba lui, care îi caracterizează la fel de bine precum îi caracteriza limba lor pe Miticii lui Caragiale. Sunt în culegere și amintiri, nu tocmai duioase, mizând pe un înțeles simbolic, reportaje pline de haz, chiar dacă având subiecte deloc vesele, portrete în tușe puternice, ba chiar și recenzii literare, bunăoară, nimicitoarea analiză a poeziei cu efect sporitor de drojdie a unui fost prim-ministru sau aproape șocanta radiografie a scrisorilor adresate Veronicăi Micle de către Eminescu, în care C.T.P. vede un personaj curat caragialian, la fel cu acelea din Momente, dar fără a-l lua în deriziune, ci privindu-l ca și cum ar juca în mod conștient acest rol. De cât talent și cât umor are C.T.P. în prozele scrise de peste două decenii încoace, unele inedite, cititorii își vor da singuri seama, citindu-l. Lectură plăcută!“ (Nicolae Manolescu)
    Show book
  • Sfîrșit de sezon - cover

    Sfîrșit de sezon

    Chivu Marius

    • 0
    • 0
    • 0
    Vizuale, cinematografice, povestirile ce compun volumul își plasează cu predilecție acțiunea în cotidian: cel al orașului, marcat de însingurare, sau al unei lumi rurale privite cu nostalgie și cu conștiința acută a dispariției sale ineluctabile. Solitari, eroii se caută pe ei înșiși, îl caută pe celălalt, dar cel mai adesea așteaptă ceva: să vină zorii ca să plece la spital, să se termine o petrecere pentru a regăsi în pat trupul fierbinte al femeii, să primească un SMS sau un telefon de împăcare... Violența, moartea par să pândească permanent o existență fragilă, într-un univers în care prietenia și erosul pot construi punți salvatoare între individualități.
    Show book
  • Proza cu amanuntul - cover

    Proza cu amanuntul

    Dan Lungu

    • 0
    • 0
    • 0
    "Autorul simte cehovian și vede gogolian, atmosfera prozelor sale e însă kafkiană; microrealismul alcătuit din prefabricate postmoderne ascunde drame abisale. Dan Lungu excelează în surprinderea penibilului micilor acte ratate, sînt proze ale intimității ratate. Antieroii săi evadează sporadic în reverii, fabulos oniric, nostalgii, problematizări, taclale, dar sfîrșesc prin a recădea în plasa de siguranță a banalului.“ (Paul Cernat) 
    "Ca prozator, Dan Lungu este foarte convingător. «Dur» și matur, cu știința și putința construcției unui personaj, cu o viziune sumbră asupra lumii, pe care o exprimă fără prea multe menajamente pentru sensibilitățile cititorului, încercînd mai mereu să-și răsucească ingenios povestirile, astfel încît același cititor să nu aibă motive de plictiseală, cu două-trei «căderi» datorate tocmai acestei ingeniozități cu orice preț («Eroi și eroi...», «Fotografiile mătușii Eliza»), Dan Lungu este un tînăr prozator de indiscutabil talent.“ (Daniel Cristea-Enache)  
    "Nu există proză în acest volum peste care să treci plictisit sau care să-ți «trezească» indiferență critică. Sînt toate scrise cu un condei sigur, în registrul unui realism temperat, săgetat pe alocuri (în părțile esențiale) de unde lirice.“ (Bogdan-Alexandru Stănescu)
    Show book
  • Acasă - cover

    Acasă

    LS Morgan

    • 0
    • 0
    • 0
    O scurtă poveste scrisă de  LS Morgan
    O poveste captivantă și dramatică ce ne trezește sentimente profunde și întrebări prețioase. Durerea, pierderea și sentimentele unei fetițe de opt ani sunt trăite intens și ne conduc într-o călătorie în timp, la locul amintirilor ei dureroase, dar și pline de dragoste: la căminul ei.
    Show book
  • Ouale fatale Diavoliada - cover

    Ouale fatale Diavoliada

    Mihail Bulgakov

    • 0
    • 0
    • 0
    Lumea descrisa in Diavo­liada si in Ouale fatale este una haotica si halu­cinanta in care umorul ironia sarcasmul si dramatismul alterneaza sau se intrepatrund iar fantasticul fuzioneaza cu realul vazut prin filtrul unei constiinte clare si in­draznete. 
      
    In Ouale fatale un profesor nebun inventeaza o raza de lumina „raza vietii“ care printr-un accident aduce lumea intr-un cosmar SF populat de struti gigantici si reptile uriase. In Diavoliada un mediocru angajat al registraturii se trezeste prins ca intr-o poveste kafkiana in itele unui cosmar birocratic. Ambele personaje au in comun lupta acerba cu haosul siste-mului cu un mediu care incet dar sigur denatureaza orice identitate.
    Show book